Wszystko o:

tsh 3 generacja

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

Badania hormonów TSH i FT4

Ginekolog skierował mnie na badania hormonów TSH i FT4 z podejrzeniem niedoczynności tarczycy (od początku miesiączkowania mam ok. 40 dniowe cykle miesiączkowe). Otrzymane wyniki to : TSH 2.87 (0.27-4.2) oraz FT4 12.8 (12.0-22.0). Mam 21 lat. Dodam do tego że mam nadwagę 7 kg, i od 3 lat regularnie

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

zmartwiłam się, że poziom TSH jest obniżony a FT3 i FT4 też przy dolnej granicy. Czy powinnam brać jakieś leki? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Dodam, że przed zajściem w ciążę - 3 miesiące przed TSH wynosiło u mnie 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,08. Proszę o odpowiedź, ponieważ wizytę u

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

Tarczyca wyniki

.. Zrobiłam ostatnio badania krwi, lekarz powiedział, że sa dobre. Mnie zastanawia wynik Immunochemi tj: TSH 3 generacja - 6,17uIU/m1 (z.Ref:0,27-4,20). FT3 - 3,41pg/ml i FT4 1,0ng/dl. Lekarz zauważyl jedynie w przypadku ciąży musiałabym brać jakieś tabletki przy takiej wartości TSH. PROSZE O OPINIE CZY

Czy to na pewno nadczynność tarczycy?

W 2007 r endokrynolog stwierdził u mnie nadczynność tarczycy. Wyniki TSH 0,033, ft3 5,43, usg pp 31x27x59 pl 21x15x46 ognosko pp 21x34 m. Wizyty kontrolne bez leków. W 03/2010 podano mi jod 131. Badania z 08/2012 wapń całkowity 2,4, TSH 3 generacja 0,010, FT 4 11,13. Tyle wyniki ale ja nie mogę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: TSH -3generacja

tak, to wygląda na hashimoto - pędz do endokrynologa po hormony:) -- pozdrawiam Stapelia doggiewoogie.pl

Re: TSH -3generacja

Witam, zrobiłam pełne badania i proszę o podpowiedź czy te wyniki sa niepokojące i powinnam zgłosić się do specjalisty : TSH 2,800 norma 0,550- 4,780 FT4 0,81 norma 0,89 -1,76 FT3 2,83 norma 2,3-4,2 Anty TPO 108,1 norma 60,00 pozdrawiam julk_a33

Re: TSH -3generacja

resztę musisz zrobić osobno. Tzn z jednej próbki krwi ale za ft3 i ft4 zapłacisz niestety:) (15-17 pln)) -- pozdrawiam Stapelia doggiewoogie.pl

TSH -3generacja

Otrzymałam od lekarza skierowanie na badanie jak powyżej . Prosze o podpowiedź czy w to badanie określa poziom ft3i ft4 czy musze pójśc i poprosić o osobne skierowanie na te badania ? Pozdrawiam julk_a33

Re: TSH -3generacja

tsh jest badaniem przesiewowym a skierowanie może dać każdy lekarz z internistą w łącznie. fT4 i fT4 to są już (wg. nfz) badania specjalistyczne i skierowanie może wydać tylko specjalista, czyli endokrynolog, diabetolog i takie tam Dobra wiadomość jest taka, że jeśli mamy skierowanie na tsh, to

tsh 3 generacja 2,48...

Znalazłam dziś swoje wyniki badań, w 2008r tsh 3 generacja 2,76 to był rok, w którym straciłam dziecko, w 2009 1,38, a w tym roku 2,48. W wieku dojrzewania miałam nadczynność młodzieńczą, leczoną hormonami..Od tego czasu robię badania i wg lekarza rodzinnego moje wyniki mieściły się w normie

Re: Czy jest szansa naprawy intelektu?

TSH robione 8 dni temu wynosiło: TSH(nie 3 generacji a po prostu TSH) 0,18 ulU/ml, min 0.25, a max 5.00. Czyli była to nadczynność hormonów, najprawdopodobniej. Na przykład to wyniki z marca 2015 to TSH3gen wynosiło 5,570 mlU/l, a z czerwca 2015: TSH 3 gen 0,930 mlUl/l FT4 1,14 ng/dl FT3 3,42 pg

co to jest TSH 3-cia generacja ?

Robiłam badanie TSH 3-ciej generacji, a nie robiłam TSH 1-szej generacji. czym to się różni? wynik mam powyzej normy 8.59 (norma 0,4-4,0) a FT3 i FT4 w normie.przeczytałam na forum,że to moze być subkliniczna niedoczynnosć tarczycy. co teraz robić? usg? moze ktoś ma podobne wyniki i napisze cos

Re: TSH 3-cia generacja 1,74 dobre ?

Nie wiem co to znaczy 3-cia generacja. Ale właśnie wczoraj lekarz mi tłumaczył, że TSH to świadczy o przysadce mózgowej i na dobrą sprawę ono tylko sygnalizuje że cos może być nie tak. Ale wystarczy np. pić przez 3 tygodnie celestynkę z rymanowa zdroju (ona ma w sobie jod) i już TSH wyjdzie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!