Wszystko o:

tsh

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

kaole

TSH - normy

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Trijodotyronina (T3) - badanie

To jeden z ważniejszych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Jego poziom odgrywa szczególną rolę u nienarodzonych jeszcze dzieci, w okresie rozwoju układu nerwowego oraz kostnego. Na podstawie wartości T3 potwierdza się lub wyklucza nadczynność bądź niedoczynność gruczołu.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przy rozpoznawaniu schorzeń tarczycy oznacza się podstawowe hormony tarczycy tj. TSH i tzw. wolne hormony FT3 i FT4. Konieczne jest również przeprowadzenie badań pod kątem przeciwciał, które u osób z prawidłowo funkcjonującym gruczołem nie występują wcale. Do

Badanie BAC i TSH

/Pani obniżone stężenie TSH, które może świadczyć o nadczynności tarczycy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza, ponieważ mogą być niezbędne kolejne badania m.in. oznaczenie stężenia fT3 i fT4 i na tej podstawie należy podjąć decyzję o rozpoczęciu leczenia.

Kalendarz badań - dla mężczyzny

Kalendarz badań - dla mężczyzny

roku życia raz w roku TSH: po 50-tym roku życia raz w roku USG jamy brzusznej: co 2-3 lat do 50 roku życia, później co 1-2 lata Badanie densytometryczne: Zleca się je panom, którzy ukończyli 65 rok życia 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: 5 męskich dolegliwości, których

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jednym z takich schorzeń, które przez lata może nie wywoływać żadnych objawów jest subkliniczna nadczynność tarczy. Działanie tarczycy jest kontrolowane przez przysadkę mózgową, która wytwarza hormon (TSH) pobudzający tarczycę do produkcji T3 i T4. Anatomia

Wole guzkowate obojętne

Wole guzkowate obojętne

ten rodzaj wola jest bardzo duża, nie reaguje na wahania w poziomie TSH , dodatkowo zakłóca funkcjonowanie pozostałych części tarczycy - zimnych - bardzo słabo lub wcale nie pobierają jadu. Dodatkowo wole mogą być obojętne lub nadczynne. W pierwszym przypadku guz w żaden sposób nie wpływa na

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

TSH, którego wartość, w zależności od strony, w którą widoczne są wahania, może oznaczać niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Poziom hormonu powinien się mieścić w przedziale 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l). U pacjentów, u których fT4 jest poniżej 10 pmol/L (8 ng/l) można podejrzewać niedoczynność

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

TSH

Kurczę martwi mnie mój wynik TSH - niby jest w normie, ale skoczyło mi na 3,59 (norma 4,2), a jeszcze parę m-cy temu miałam 1,5. Chyba nie obędzie się bez wizyty u endo, nie? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja mam guzka, ale kontroluję wszystko, przed ciążą: Tsh, Ft3, Ft4 w normie

Re: TSH

Annika23, zasuwaj do endo! Moje TSH osiągnęło niemal 2 i pognałam do lekarza, tyle że ja mam hashimoto i jestem na lekach, moje TSH nie przekracza 0,7 więc taki wzrost mnie zaniepokoił (okazało się, że niesłusznie:)). Już raz straciłam ciążę przez cholerne TSH...Wiem, że Twoje TSH jest w granicy

Re: tsh i prolaktyna

Mam do Was pytanko odnośnie tego sprzężenia między ft4 a tsh. Rozumiem, że przy niedoczynności tsh ma być wysokie, ale przecież to tsh wcale nie jest takie niskie, może moim zdrowym tsh jest np.2, a tu mamy 3,36. Znacie takie przypadki? Nie za wysokie tsh a ft4 poza normą?

Re: tsh i prolaktyna

Jutro idę się zbadać. Powiedzcie czy konieczna jest cała trójka tarczycowa, bo dostałam skierowanie na tsh i ft4 tylko, ale jeśli ft3 tez dla pełnego obrazu trzeba to po prostu dopłacę

Re: tsh i prolaktyna

Byłam dziś u lekarki rodzinnej i nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Dostałam skierowanie tylko na ft4 i tsh, bo przecież ft3 miałam w normie wg niej wiec po co. Wypisała skierowanie do endo, w rozpoznaniu wpisując Hashimoto, gdzie mi daleko do tego bo przeciwciała mi nie wyszły... Ponadto

Re: tsh i prolaktyna

Moje wyniki Tsh 2,58 FT4 14.10%  FT3 16.95%  Dzisiaj mija 5 tyg.brania hormonu w dawce 37,5, kilka pierwszych dni brałam w dawce pół mniejszej, czyli ćwiartkę tabletki. Ft3 właściwie bez zmiany, ft4 wyższe, ale nadal niskie. Wizytę mam za 3,5 tyg.. co wg Was robić, pozostać na tej dawce do

Tsh 7 u dziecka

Witam Jestem mamą 7 letniego chłopca. W związku z czekającą go operacją i problemami z gojeniem się ran wybrałam się z nim do hematologa. Wszystkie wyniki wyszły ok, oprócz tsh.6.838 norma 0.704- 4.01. Pani hematolog kazała wstawić na 3 miesiące 1/2 tabletki jodinu. Po tym czasie wykonać ponownie

Re: tsh i prolaktyna

> proponuję, jeśli będziesz na dawce 37,5 to proponuję po 4-5 tygodniach zbadać całą trójkę TSH, Ft3 Ft4 i wtedy zareagować na zmiany, 2 m-ce to stanowczo za długo. Co do TSH 0 wiele osób miało Hashimoto i TSH w granicach "normy", obecnie uważa się, ze TSH powyżej 2 to już jest przyczynek do zastanowienia

Nagła zmiana TSH?

, jak pogoda jest ładna to nawet chce mi się coś robić ;) Do tego - całą jesień i zimę mocno wypadały mi włosy (choć teraz albo tego nie widzę bo się przyzwyczaiłam, albo jest lepiej). Każdy lekarz zawsze badał mi tylko TSH - wychodziło w okolicach 2 od kiedy odstawiłam antykoncepcję hormonalną (ok 2

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

; Tirotrofina; TSH; Tyrotropiini; Tyrotropin. EUROPEJSKIE PUBLICZNE SPRAWOZDANIE OCENIAJĄCE (EPAR) THYROGEN Streszczenie EPAR dla ogółu społeczeństwa Niniejszy dokument stanowi streszczenie Europejskiego Publicznego Sprawozdania Oceniającego (EPAR). Wyjaśnia, jak Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

się konieczne zastosowanie dawki mniejszej od pełnej dawki uzupełniającej, co będzie skutkowało niecałkowitą normalizacją poziomu hormonów TSH. Z praktyki wynika, że pacjentom o małej masie ciała i dużym wolu guzowatym wystarczają mniejsze dawki leku. Wskazania Zalecana dawka dobowa (sól sodowa

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

(zmniejszone stężenia wolnej frakcji T4 w osoczu) oraz zwiększone stężenia TSH we krwi; parametry te ulegają szybkiej normalizacji w czasie karmienia piersią. Karmienie piersią Propylotiouracyl jest produktem z wyboru w tyreotoksykozie kobiet karmiących piersią (patrz punkt 4.1). Lek w niewielkim stopniu

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

dziewięciu (2%) pacjentów otrzymujących preparat Sutent i u 1 (< 1%) pacjenta w grupie otrzymującej interferon alfa. Ponadto u czterech (2%) pacjentów z rakiem nerki z przerzutami po niepowodzeniu leczenia cytokinami stwierdzono podwyższenie stężenia TSH. Ogółem u 7% populacji objętej tymi badaniami

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

dziewięciu (2%) pacjentów otrzymujących preparat Sutent i u 1 (< 1%) pacjenta w grupie otrzymującej interferon alfa. Ponadto u czterech (2%) pacjentów z rakiem nerki z przerzutami po niepowodzeniu leczenia cytokinami stwierdzono podwyższenie stężenia TSH. Ogółem u 7% populacji objętej tymi badaniami

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!