Wszystko o:

trombocyty norma

PLT

PLT

chorobę. Znacznie przekraczająca normę wartość trombocytów występuje u kobiet w ciąży oraz po dużym wysiłku fizycznym. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana

MPV

MPV

trombocytów nie byłaby możliwa - napromieniowaniu - przyjmowaniu leków zawierających toksyczne związki chemiczne, a także antybiotyków, cytostatyków. Niszczenie płytek bardzo często jest konsekwencją zakażenia, choroby nowotworowej lub powikłaniem zakrzepowo-zatorowym. Wzrost MPV Znaczne przekroczenie norm

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

przypadku pacjentów, u których z różnych powodów pobranie materiału z żyły łokciowej nie jest możliwe, próbkę pozyskuje się z naczynia znajdującego się na grzbiecie dłoni lub stopy. Pacjent otrzymuje wynik w postaci wyniku komputerowego. Obok wartości badanych parametrów znajdują się na nim normy, jednostki

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

krwinki) oraz płytki krwi (trombocyty) zostają przez nią zniszczone. Resztki nie zanieczyszczają organizmu, a trafiają do wątroby i stają się składnikiem żółci. Ponieważ układ krwionośny pracuje intensywnie przez całe życie, ale szczególnie szybko w okresie rozwoju, natura dba, by już na starcie ten

Badania krwi

Badania krwi

kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. W ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl. Trzeba poradzić się lekarza. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma - 150-400 K/ L. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach

Analiza krwi

Analiza krwi

hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. - W ciąży hemoglobina może czasem spaść poniżej 11 g/dl. PLT - płytki krwi (trombocyty). - Norma to 150-400 K/ l. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, większa zaś o przewlekłych zakażeniach, a nawet

Krew

Krew

? - Morfologia - WBC - białe ciałka krwi (leukocyty). Norma: 4,1-10,9 K/ l. - RBC - czerwone ciałka krwi (erytrocyty). Norma: 3,9-5,6 M/ l. - HGB - hemoglobina. Norma: 11,5-15,5 g/dl. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma: 140-440 K/ l. - OB (odczyn Biernackiego, opad). Wynik badania nie powinien przekraczać

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

; WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. Bronią nasz organizm przed np. bakteriami i wirusami.  Norma 4-10 tys./ Wynik nieprawidłowy może oznaczać zakażenia, procesy zapalne, nowotwory krwi, uszkodzenie szpiku kostnego.  PLT - płytki krwi, czyli trombocyty 

Choroba von Willebranda

Choroba von Willebranda

lub wskutek, nawet niewielkiego, urazu. Czynnik von Willebranda aktywuje przede wszystkim wydzielanie tzw. VIII czynnika krzepnięcia krwi, niezbędnego w procesie gojenia się ran. Ze względu na tę zależność ich wartości są znacznie poniżej normy. Schorzenie ma zazwyczaj łagodny przebieg i ogranicza się

Spadek ilości trombocytów

W miesiącu czerwcu córka miała poziom PLT 195 000. W badaniu z dnia dzisiejszego 21.08.2013 poziom PLT wynosi 138 000. Proszę o informację, czy jest to sytuacja niepokojąca, czy należy podjąć jakieś dalsze działania? Poziom OB wynosi 11. Pozostałe składniki morfologii są w normie. Dodatkowo w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: In vitro/transfer zarodków w 2015 cz.5

Drobne zachwiania w morfologii w ciąży są normą. Grunt, żeby hemoglobina nie spadła zbyt mocno no i płytki krwi przed porodem dobrze, żeby były w normie. Takie drobiazgi jak lekkko obniżone/podwyższone monocyty, leukocyty, trombocyty itp miałam w KAŻDYM jednym badaniu morfologii w ciąży.

Trombocyty poniżej normy.

Oglądam swoje wyniki ( z dwoch kolejnych miesięcy) i zauważyam, ze ilość trombocytow jest poniżej normy. Czy wiecie co to może oznaczać? Tzn ja juz sobie, oczywiście, poczytałam to i owo o trombocytach, ale...czy któraś z Was też tak miała? Coś z tego wyniknęło??? Pozdrawiam

Re: Jakie zmiany w morfologii i rozmazie

- Monocyty - Bazofile Poniżej normy: - Neutrofile - Eozynofile - Trombocyty Z tego co wiem u osób u których jest aktywny proces autoimmunizacji występuje też podwyższone OB lub CRP, ja mam chyba zbyt kiepsko funkcjonujący układ odpornościowy bo u mnie te czynniki nie podnoszą się w żadnym stanie zapalnym

Re: wyniki moroflogii po drugim zastrzyku

Nie odnoś wyników swojej morfologii do norm laboratoryjnych. To są normy dla zdrowych osób nie będących na terapii. Nas w trakcie leczenia interesują wartości morfologii, które powodują zmniejszenie dawek leków lub zaprzestanie ich podawania. Zaleca się zmniejszenie dawki rybawiryny, gdy poziom

Re: Jakie zmiany w morfologii i rozmazie

Mam zupełnie tak, jak ty. Jedynie trombocyty mam w normie. Od kilkunastu lat moje limfocyty T dokonują spustoszeń w moim organizmie. Poprzez tworzenie kamieni w nerkach i związane z tym wymiatanie wapnia z kości, zmiany łuszczycowe, zawały, pogorszenie słuchu (natychmiastowe, bo układ

Hashi i NT? prosba o pomoc w interpretacji wynikow

Witam, Od kilku lat źle się czuje ale jakoś nikt nie wiązał moich objawów razem...ja sama czasem myslalam o tarczycy gdyż moja babcia miała guza złośliwego tarczycy, jednak wszystkie badania wg lekarzy z którymi wtedy miałam styczność były w normie. Od roku juz nie daje rady... Bóle głowy i zawroty

prosba o pomoc w interpretacji wynikow

Witam, Od kilku lat źle się czuje ale jakoś nikt nie wiązał moich objawów razem...ja sama czasem myslalam o tarczycy gdyż moja babcia miała guza złośliwego tarczycy, jednak wszystkie badania wg lekarzy z którymi wtedy miałam styczność były w normie. Od roku juz nie daje rady... Bóle głowy i zawroty

pomocy-interpretacja wynikow

wszystkie badania wg lekarzy z którymi wtedy miałam styczność były w normie. Od roku juz nie daje rady... Bóle głowy i zawroty są mega upierdliwe...oczywiście mam tez sucha skore, zaparcia, waga rośnie mimo ze malo jem i nie leże całymi dniami choć tak na prawdę tylko na to mam ochotę, mam wahania nastroju

niskie WBC I MPV, krwawienie, ciąża

- zarodek rozwija się prawidłowo, jest serduszko ale: 1. od początku roku morfologia robiona + - co miesiąc: - za każdym razem obniżone MPV w granicach 8 (norma od 9,6-12) i WBC (poniżej 4), teraz w ciąży wzrost 5,8 (norma 4-10) 2. od owulacji (przed zrobieniem testu) brązowe plamienia, które w 6 tc

Re: problem z oddawaniem moczu

jak pisałam miałam badania które są w normie! i byłam u urologa który jedynie dał mi tabletki, by oddawanie moczu nie bolało. Rozmazy manualne: neutrofile, eozynofile, monocyty, limfocyty w normie. Morfologia krwi obiegowej w której tylko trombocyty, Lymph# i RDW są podniesione. Mocz analiza

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!