Wszystko o:

tran z ryb morskich

Tran znów na czasie. Co o nim wiesz?

Tran znów na czasie. Co o nim wiesz?

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!   Wiele osób za tran uważa olej z wątroby rekina lub wieloryba. To błąd. Nazwa ta zarezerwowana jest wyłącznie dla skoncentrowanego oleju z wątroby dorsza oraz innych ryb z rodziny dorszowatych.   W swojej ojczyźnie - Norwegii - znany jest on od

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

zmądrzeją. Dorsze wcale nie są takie złe, a tran dawano nam głównie z powodu witaminy D. Faktem jest jednak, że dziś mało który rodzic czy nauczyciel docenia wartość ryb lub raczej tego, co zawierają - cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i związków mineralnych. A centrale rybne upadły. Kupić dobrą, świeżą

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

przede wszystkim ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), tran oraz olej roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy). Kwasy tłuszczowe omega-6 możemy znaleźć w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, dyni oraz w orzechach. Natomiast w kwasy tłuszczowe omega-9 bogate są oliwa z oliwek

Dorsz dobry nie tylko dla serca

Dorsz dobry nie tylko dla serca

Dorsz zalicza się do drapieżnych ryb morskich. Zamieszkuje głównie Ocean Atlantycki i morza północnej Europy. Najczęściej spotyka się gatunki dorsza atlantyckiego i jego trzy podgatunki, z których najpopularniejszy jest dorsz bałtycki. Pozostałe dwa to - dorsz pacyficzny oraz arktyczny. Zazwyczaj

Witamina D - życiodajna cząstka

Witamina D - życiodajna cząstka

. Trzecim elementem składającym się na niedobory witaminy D wśród Polaków jest nieodpowiednia dieta. - Jemy zdecydowanie za mało ryb morskich, które są największym źródłem witaminy D. Niestety, są one drogie - mówi dr Płudowski. Morska ryba czy kilkanaście jajek? Witaminę D zawierają też inne, tańsze

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

wyraźnie inne zalecenia). Żadnej nie omijasz: proporcje składników są bowiem według Judith Wills tak samo ważne, jak ilości. 1. Jednostka białka: - 150 g tłustej ryby (głównie morskie, np. tuńczyk, halibut), - 200-250g chudej ryby (np. okoń), - 180 g (liczymy tylko części jadalne, bez skorupek) owoców

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

dorsza atlantyckiego. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grup omega-3 i omega-6 wspierają funkcje przeciwzapalne organizmu. Suplementacja tranem nie jest jednak niezbędna, jeśli dbamy o to by na domowych talerzach 2-3 razy w tygodniu pojawiały się tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź

Nakarm swoje włosy

Nakarm swoje włosy

włosy były błyszczące i sprężyste musimy dostarczać organizmowi ich odpowiednią ilość. Chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe tzw. omega 3 i omega 6. Zawarte są m.in. w rybach morskich, zwłaszcza w łososiu, oleju lnianym, konopnym, z pestek dyni i innych zimnotłoczonych tłuszczach. W orzechach, migdałach

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

uwagę. Badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych (Nurses Health Study, Uniwersytet Harvarda) na 60 tys. amerykańskich pielęgniarek wykazało, że u osób, które jedzą częściej niż raz w tygodniu porcję ryby morskiej, ryzyko nagłego zgonu z powodu choroby serca jest mniejsze o 56 proc. niż u ludzi

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

sposobem na zasilenie się kwasami omega 3 jest posiłek składający się z tłustej morskiej ryby, tj. łosoś, makrela, śledź czy sardynki. Dobrym źródłem dobroczynnych kwasów jest też olej lniany oraz nasiona lnu, olej rzepakowy, sojowy, a także orzechy, migdały i pestki dyni. Materiały partnera

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

Córka 2 lata i 3 miesiące stwierdzono u niej celiakie po badaniach (anty- Ttg-Iga- podwyższony i IGg podwyższony). Moim zdaniem ona nie ma celiakii (wysoka - 1m waga ok 15kg zawsze chętnie jadła zero problemów) natomiast zauważyłam, że co zje ryby albo tran to się zaczyna biegunka. Teraz dostała

Przygotowanie do zabiegu radiojodterapii z powodu nadczynnego wola

powodzenie terapii (głównie w leczeniu raka tarczycy) zaleca się dietę niskojodową. Polega ona na maksymalnym ograniczeniu spożywania pokarmów bogatych w jod przez okres około 2 tygodni przed zabiegiem. Przede wszystkim unikać należy: soli i pokarmów zawierającego dużą ilość soli, ryb morskich i owoców morza

Odchudzanie a choroba tarczycy

, pomidory. 6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty. 7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajduje się m.in. w rybach morskich (np.dorsz) lub

Jak schudnąć w niedoczynności tarczycy?

produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty. 7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajdzie go Pani w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych. 8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Biegunka,wymioty,ból brzucha-stres???(długie)

Może byc tran i przy okazji ryby, szczególnie morskie. Albo to kwestia tłuszczu, albo czegoś co w tym tranie jest, albo tej jednej szczególnej ryby, z której tran pozyskują. Dużo jej tego dajesz? Czas biegunek by się zgadzał... - chyba musisz przestac to dawac. Jeśli biegunka minie, to będziesz

Re: tran a olej z wątroby rekina-pytanie

tran = ole/tluszczj z watroby ryby morskiej lub wieloryba www.gotujmy.pl/tran---wszystko-o-tranie,artykuly,980.html

Re: Czy to może być niedoczynność? Proszę o pomoc

Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie. Wszędzie jest co innego!!! Powyższe to prawda? Już pomijam to mleko, bo jak piję to sporadycznie.

Re: marzec 2015 in vitro

utrudnień (w razie potrzeby wyjaśnię). Niektóre źródła sugerują, żeby przy staraniu o dziecko zrezygnować z tego pozyskiwanego z ryb, lepszym źródłem są rośliny jeśli nie len to np. algi morskie. -- Koniec marca 2015 Beta- 450 :-) Rum-ba w ciąży! :-)

Re: Witamina D w czasie odchudzania

tej witaminy jest już za mało. Plus oczywiście ryby jak najczęściej i algi morskie. Pozdrawiam

Re: Olej w diecie niemowlęcia

/d). Podczas rozszerzania diety źródłem DHA stają ryby morskie (o ile dziecko je zjada); ew. mieszanka mleczna wzbogacona w DHA. Jeśli np.: nie są podawane ryby można suplementować podając np.: tran. Olej lniany można podawać ale trzeba pamiętać, że bardzo łatwo się utlenia. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz

Re: Niedobor witaminy D artykuly

No własnie, a jak to jest z tranem? Możemy jeść ryby morskie, a jak to jest z tranem, w którym też jest wit.d?

Re: Czy to może być niedoczynność? Proszę o pomoc

witaminę D (masło, tran). Dieta osób, u których > choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory > jodu , który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie. O MATKOBOSKA.....!!!! Gdzieś Ty to znalazła?!!! Napisz

Re: DHA dajecie?

Korzystnego wpływu na rozwój poznawczy nigdy nie udowodniono, stwierdzono wpływ na ostrość wzroku. Mimo to zaleca sie podawanie- 2 razy w tyg ryba morska lub suplement, oczywiście super drogi omegamed zamiast przyzwoitego tranu np moellersa;) Jeśli karnisz piersią - wystarczy , ze ty pijesz tran, a

Tran

Tran (niem. Tran, olej wątłuszowy, farm. Oleum Jecoris Aselli, Oleum Morrhuae, Oleum Gadi) – ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza atlantyckiego – Gadus morrhua lub innych ryb z rodziny dorszowatych – Gadidae. Ma charakterystyczną woń i smak. Często "tranem

Mykobakterioza ryb

słonych. WystępowanieSą to drobnoustroje 1-12 ?m długości, i 0,3-0,7 ?m szerokości. Występuje najczęściej w hodowli akwariowej. Może atakować różne gatunki ryb. Choroba ta została potwierdzona u ryb słodkowodnych i morskich. Najbardziej wrażliwe na tę chorobę są gatunki należące do rodzin, Cichlidae

Fundusz Promocji Ryb

lub morskich, Prowadzą działalność w zakresie chowu lub hodowli ryb. Komisja ZarządzającaKomisja Zarządzająca Funduszu Promocji Ryb składa się z 4 członków reprezentujących podmioty prowadzące działalność w zakresie połowu ryb śródlądowych lub morskich oraz chowu lub hodowli ryb, 4 członków reprezentujących

Erytrodermatoza

Erytrodermatoza, zakaźne zapalenie skóry (erythrodermatitis, CE), wrzodowa choroba skóry – zaraźliwa choroba ryb wywoływana przez bakterie z grupy Aeromonas (przede wszystkim Aeromonas hydrophila), czasem także przez Pseudomonas fluorescens, a w akwariach morskich przez bakterie Vibrio

Choroba kwasowa

CO2, który w połączeniu z wodą tworzy kwas węglowy, powodujący kwaśny odczyn wody jak również innych czynników. Ta tolerancja jest większa u ryb słodkowodnych (zakres wartości pH około 5,0-9,0) aniżeli u ryb morskich (zakres pH około 7,5-8,5). Niebezpieczeństwo spadku wartości pH poniżej krytycznej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.