Wszystko o:

tarczyca niedoczynnosc objawy

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

Zmeczenie niedoczynnosc tarczycy

Du퓇 objaww - nadczynno뜻 tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, ktre dos쿽wnie wszystkie si zgadzaj z nadczynno턢i tarczycy, od wielu lat leczy쿮m si u psychologw i psychiatrw my턫켧 풽 to jaka nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, 풽 to jest bez sensu jak objawy s dalej te same. Mam dok쿪dnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprcz objaww ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak 턯i mam sucho뜻 nosa, 풽 a piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Prosz o interpretacj, czy jest jakie podejrzenie tarczycy?Wyniki bada hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam si czy wszystko dobrze z moj tarczyc. W쿪턢iwie podejrzenia mia쿪m ju 7 lat temu. W szpitalu panie po쿽퓆e zwrci퀉 uwag m.in . na wysoki puls przy ci턭ieniu niskim lub w granicach normy. By쿪m wtedy w ci굻y. Zrobi쿪m badania krwi jakie 6 lat temu i nie wykaza퀉 nieprawid쿽wo턢i

Nadczynno뜻 tarczycy z objawami niedoczynno턢i

Czy mo풽 wyst켺i nadczynno뜻 tarczycy z objawami niedoczynno턢i?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pe쿻i zrozumia쿮. Mo풽 si tak zdarzy, 풽 w przypadku rozpoznania nadczynno턢i tarczycy pojedyncze objawy mog by charakterystyczne dla niedoczynno턢i.

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj u퓓tkownikw

Re: lekarz uwa풹 풽 sobie co wmawiam.

a badalas ferrytyne? Bo objawy anemii moga przypominac niedoczynnosc tarczycy..

Re: Niedoczynno뜻 tarczycy?

Objawy tarczycy to nie tylko sennosc czy tycie. Poza tym, ze te sa tak malo charakterystyczne, 풽 moga pozostac niezauwazne, to jest jeszcze cala masa innych. Tu sa wypisane wszystkie: problemy-z-tarczyca.blogspot.com/2014/08/niedoczynnosc-tarczycy.html

Re: Dziwne problemy ze zdrowiem, co dalej robic

zgadzam sie z toba ja tez mam problemy z tarczyca niedoczynnosc i do tego jesszcze hiperinsulinizm i mam dokladnie takie objawy jak autorka watku,,, zachecam do wizyty u dobrego endokrynologa

Re: Pro턡a o interpretacj wynikw

Lub odwrotnie. Problemy z tarczyca przez anemie. Reszta badan powinna pomoc to wyjasnic. Zrob jeszcze nasz test na niedoczynnosc tarczycy. Podaj nam wynik i skopiuj objawy. -- inteligentny-projekt.pl kazdystudent.pl

Re: Procentowe warto턢i hormonw - wyja턭ienie

Szanowny panie doktorze, na forum jest sporo osob, ktore sie zle sie czuja, pomimo ze maja hormony w normie. Objawy sugeruja czesto niedoczynnosc badz nadczynnosc tarczycy. Co pan jako lekarz enokrynolog zaleca w takich wypadkach?

Re: pro턡a o interpretacj wynikw

niedoczynno턢i tarczycy. Jednak, gdy przyczyn jest guz przysadki, objawy mog nie by typowe. Ta posta niedoczynno턢i W badaniach hormonalnych daje niskie lub prawid쿽we st轅enie TSH oraz niskie st轅enie fT4 i fT3". www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/anatomia/niedoczynnosc-tarczycy

Re: Czy to moze byc niedoczynnosc? Wyniki

> TSH - 3,090, FT3 - 3,38, FT4 - 1,24 > Czy to moze byc niedoczynnosc? To jest niedoczynno뜻. Dodaj켧 do tego objawy, mo퓆a przypuszcza, 풽 zaczynaj si problemy z dzia쿪niem tarczycy. Usg mwi, 풽 tarczyca jest w dobrym stanie i dobrej wielko턢i. Guzek niegro펝y, do ew. obserwacji, ale

niskie ft4 oznacza problemy z tarczyca

nie jestem ekspertem choc sama borykam sie z niedoczynnoscia od pewnego czasu. wiem, ze ginekolog nie jest specem od tarzcycy. wybierz sie do endokrynologa, choc wiem, ze dlugo sie naszukasz zanim jakiegos dobrego znajdziesz. polecam form gazetowe "niedoczynnosc tarczycy" lub "

Re: Co dalej?

Za szybko mi sie wcisnelo. Mozesz miec niedoczynnosc tarczycy (objawem sa wypadajace wlosy). Tarczyca wplywa na hormony rozrodcze. Niedoczynnosc czesto jest tez przyczyna nieplodnosci (brak owulacji). Koniecznie zbadaj wszystkie 3 hormony.

Re: wypadanie w쿽sow u dziewczynki

gp stwierdzila ze dziecko wyglada normalnie ale problemow nie robila. Okazalo sie ze ma niedoczynnosc tarczycy i za niski poziom zelaza choc hemoglobina w normie. Dostaje lek na tarczyce, wlosy wrocily do normy, znowu ma lsniace i geste, urosl choc przed tem wciaz miescil sie w siatce. Zaleza juz nie

Wole (tarczyca)

– wystpuje niedobr hormonw tarczycy Budowa makroskopowa mi굻szowe – utworzone przez mi굻sz tarczycy guzkowe – wyczuwalne guzki w gruczole mi굻szowo-guzkowe – wyczuwalne guzki oraz powikszony mi굻sz Wielko뜻Skala wielko턢i gruczo퀅 tarczowego (WHO): I – tarczyca niewidoczna

Choroba Ormonda

Ormonda mo풽 dochodzi rwnie do procesw w농knienia w innych okolicach cia쿪, jak 턳dpiersie, oczod車, tarczyca, drogi 웁쿬iowe.Przyczyny choroby s niejasne. Pod uwag brany jest czynnik genetyczny, gdy u oko쿽 po쿽wy chorych stwierdza si antygen HLA-B27. Niektrzy postuluj wp퀉w stosowania beta

Nowotwr z쿽턫iwy krtani

s켽iednich (np. tchawica, mi沅nie g녠bokie jzyka, mi沅nie przedkrtaniowe, tarczyca, prze퀉k) T 4b – Naciekanie przestrzeni przedkrgowej, ttnicy szyjnej, przej턢ie do 턳dpiersia G쿽턭ia T 1a – guz fa쿭u g쿽sowego, ruchomo뜻 fa쿭w g쿽sowych prawid쿽wa T 1b – guz obu fa쿭w

Jad쿽wstrt psychiczny

Jad쿽wstrt psychiczny (anoreksja z grec. anorexia nervosa – an – brak, pozbawienie, orexis – apetyt) – zaburzenie od퓓wiania polegaj켧e na celowej utracie wagi wywo쿪nej i podtrzymywanej przez osob chor. Obraz w쿪snego cia쿪 jest zaburzony; wystpuj objawy dysmorfofobii

Stwardnienie guzowate

, 15-letnia Marie, prezentowa쿪 op撰nienie psychoruchowe, padaczk, po쿽wiczy niedow쿪d kurczowy, charakterystyczne zmiany skrne na nosie, policzkach i czole (rozpoznane mylnie przez Bourneville'a jako tr켨zik r璨owaty) i ma쿮 w농kniaki na karku. Objawy neurologiczne ujawni퀉 si w niemowlctwie

Tekst udostpniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z mo퓄iwo턢i obowi콄ywania dodatkowych ogranicze. Zobacz szczeg車owe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufno턢i. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na w쿪sn odpowiedzialno뜻. Materia pochodz켧y z Wikipedii zosta zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisw. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!