Wszystko o:

tarczyca ból w klatce piersiowej

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie. U dzieci waży od 4 do 15 g, u dorosłych od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontrolujących ciepłotę ciała i prawidłową przemianę materii. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci może mieć także wpływ na to, jak szybko maluch rośnie i jak dojrzewa jego kościec.

Diagnostyka: Przy nadczynności wzrastają stężenia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obniża się zaś poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczycę. Przy niedoczynności najczęściej proporcje są odwrotne: stężenia T3 i T4 są niskie, a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynności wykorzystuje się badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje się niewielką dawkę pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczycę. Głowicę tzw. kamery gamma kieruje się na chory narząd. Na ekranie monitora i na kliszy widać fragmenty gruczołu pracujące prawidłowo i obszary nadczynne lub niewydzielające hormonów.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

dokładną ocenę wielkości ewentualnych zmian w obrębie tarczycy: guzków, torbieli czy wola; USG jamy brzusznej- sprawdzenie obecności płynu w jamie otrzewnej; RTG klatki piersiowej; EKG - badanie pracy serca. Niedoczynność tarczycy: leczenie W niedoczynności tarczycy stosuje się bezwzględnie terapię

Badania profilaktyczne dla 30-latki

Badania profilaktyczne dla 30-latki

między 6 a 9 dniem cyklu RTG klatki piersiowej - co 3 - 4 lata (palaczki powinny wykonywać je co roku) - w przypadku bólu w klatce piersiowej niezbędne jest EKG Badanie okulistyczne - warto je powtarzać co 3-4 lata Badanie stomatologiczne - raz na pół roku Kobiety, którym puchną nogi lub obserwują na

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

chrypkę oraz kaszel - ból szyi promieniujący do uszu Badania fizykalne wykazują znaczne powiększenie węzłów chłonnych oraz obwodu szyi. Diagnoza U pacjentów z podejrzeniem zmian raka tarczycy wykonuje się scyntygrafię, ultrasonografię, tomografię , a w niektórych przypadkach biopsję tarczycy. Aby

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

transportującej tlen hemoglobiny we krwi spada poniżej normy i organizm jest niedotleniony. Inne objawy anemii, poza zmęczeniem , to bóle w klatce piersiowej, płytki oddech, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy. Anemia: rozpoznanie Niedokrwistość lekarz pierwszego kontaktu stwierdza na podstawie ogólnego

Błaha dolegliwość, czy objaw poważnej choroby?

Błaha dolegliwość, czy objaw poważnej choroby?

nawet, czy to przypadkiem nie zawał serca. Tymczasem charakterystyczne dławienie przy problemach kardiologicznych nie wiąże się z kłopotami w czasie wdechu. Ból w klatce piersiowej utrzymuje się i przy jego wstrzymaniu, i po zmianie pozycji (np. zgięciu ciała w talii). Jeśli i twój ból ustępuje w takich

Ostre zespoły wieńcowe

Ostre zespoły wieńcowe

wieńcowego jest ból w klatce piersiowej, promieniujący do kończyny, żuchwy, ramienia czy pleców. Pojedynczy atak zazwyczaj nie trwa dłużej niż 20 minut,. Pojawia się w konsekwencji wysiłku, wzrostu ciśnienia tętniczego, niskiej temperatury a także zmęczenia. Mimo że u większości pacjentów z OZW dolegliwości

Choroby objawiające się nadpotliwością

Choroby objawiające się nadpotliwością

hormony tarczycy i w razie nieprawidłowości rozpocząć leczenie u endokrynologa, do którego kieruje lekarz pierwszego kontaktu. Czytaj także: Tarczyca nami rządzi. Zlewne, zimne poty, które pojawiają się wraz z bólem w klatce piersiowej, niejednokrotnie promieniującym do ręki, barków lub szczęki, a także

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

zaburzeniami hormonalnymi (gdy progesteronu jest za mało w stosunku do estrogenów). Zmiany najłatwiej wyczuć w drugiej fazie cyklu miesięcznego, niejednokrotnie towarzyszy im obrzmienie piersi, ból. To tzw. mastopatia. Jeśli utrzymują się stale, nie można wykluczyć torbieli czy gruczolakowłókniaka (zmian

Enzymy sercowe

Enzymy sercowe

na ból w klatce piersiowej. Mimo że badanie robi się przede wszystkim w szpitalu, to istnieje możliwość sprawdzenia poziomu troponin i CK-MB w prywatnym laboratorium. Może to mieć szczególne znaczenie w przypadku osób chorujących na cukrzycę lub tych, które ukończyły 75 rok, to właśnie u nich

Doktorze, czy to coś poważnego? Błahe dolegliwości czy już choroba

Doktorze, czy to coś poważnego? Błahe dolegliwości czy już choroba

Ból w klatce piersiowej a tarczyca

Mam ból w klatce piersiowej od tygodnia, ekg w i rtg płuc są w porządku. Od lat choruję na niedoczynnosc tarczycy (l-tyrox 125 ). Czy mój problem może być związany z tarczycą?Pani objawy mogą być oczywiście związane z chorobą tarczycy. Zalecałbym kontrolne badanie hormonalne (TSH) celem ustalenia

Ból w klatce piersiowej i kołatanie serca

przy dotknięciu. Jestem młodą osobą mam 21 lat i nie jestem obciążona żadnym wysiłkiem fizycznym.Odczuwane bóle w klatce piersiowej, szybka męczliwość, przyśpieszone bicie serca u młodej osoby może być związane z nadczynnością tarczycy czy niedokrwistością. W celu wykluczenia tej choroby warto oznaczyć

Ból w klatce piersiowej

Od kilku dni jest mi ciężko oddychać, czyli nie mogę wziąć głębokiego oddechu. Jestem ospała i boli mnie w klatce piersiowej, a ten ból występuje w miejscu gdzie się stykają pierwsze żebra. Ból nasila się przy dotyku. Czuje tak jakbym miała coś położone i mnie uciskało. Te objawy utrzymują się już

Ból w klatce piersiowej

Od kilku dni jest mi ciężko oddychać, czyli nie mogę wziąć głębokiego oddechu. Jestem ospała i boli mnie w klatce piersiowej, a ten ból występuje w miejscu gdzie się stykają pierwsze żebra. Ból nasila się przy dotyku. Czuje tak jakbym miała coś położone i mnie uciskało. Te objawy utrzymują się już

Ból w klatce piersiowej.

Od 3 dni mam problem z bolącą klatką piersiową, bóle występują podczas gwałtownych ruchów. Mam osteoporoze i skrzywiony kręgosłup, jestem nerwowy. Czy te bóle mogą być spowodowane moimi chorobami ?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wypadajace slabe wlosy

, spadek wagi ciała, nadmierną potliwość, przyspieszenie czynności serca, podwyższenie ciśnienia tętniczego, uczucie kołatania serca, bóle głowy, skłonność do biegunek, bóle w klatce piersiowej, wypadanie włosów. W przypadku cukrzycy mogą wystąpić zaburzenia poziomu cukru we krwi - należy często

Co mi jest ?Już nie mam sił :(

, rozmazany obraz (mruganie pomagało), ból pod prawym żebrem promieniujący pod łopatkę , brak łaknienia, ból pleców, problem z "odbijaniem", biegunka. Wtedy wykonałam szereg badań ( Test na borelioze -WB,TK, MR głowy , TK jamy brzusznej, usg * 8 , doppler szyi , nóg, usg tarczycy,ob, morfologia, rtg klatki

Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

denerwuję i często mam ochotę siąść i płakać bez powodu. Ostatnio dentystka stwierdziła że zaczyna mi się paradontoza więc tu już działam. Miesiąc temu trafiłam na SOR - byłam przekonana że mam zawał (silny ból w klatce piersiowej i problem z oddychaniem) zrobiono mi badania ogólne, podam wyniki nie

Re: Proszę o pomoc - gorszy dzień -11.01

Dzisiaj jest chyba ten dzień gdy tarczyca dała mi znać ,że naprawdę powinnam się nią zając . W nocy dolegliwości bólowe w klatce piersiowej i niskie ciśnienie . Rano 3-krotnie podejmowałam próbę wstania z łóżka , po czym po kilku minutach wracałam tam z powrotem . Dopiero około 12 wyciągnięta z

Re: Nietypowe objawy Hashimoto

Pwe to płyny wieloelektrolitowe.Podali Ci magnez i potas (potrafię już odróznić ból w klatce piersiowej spowodowany brakiem jednego z nich) wiec przez jakis czas ich poziomu nie ma sensu badac.Raczej radziłabym zażywać magnez ,żeby nie spadł jego poziom.A potas zbadać za miesiac -półtora

Re: Witamina B12

, że odczuwam bóle w klatce piersiowej. Pod koniec tygodnia idę na kontrolne TSH. Endo każe mi robić samo TSH (chodzę prywatnie) ale ja dużo się naczytałam, że samo TSH nic nie mówi. Myślicie, że warto na własną rękę wykonać więcej badań? Możecie mi polecić co powinnam zbadać, żeby znaleźć źródło

Niedoczynność tarczycy, niedobór B12, wysoki puls

poniżej 90, dosyć często przekracza 110. Dostalam od rodzinnego Propranolol, mam go brać przy pulsie powyżej 80. Dodam też, że odczuwam bóle w klatce piersiowej. Pod koniec tygodnia idę na kontrolne TSH. Endo każe mi robić samo TSH (chodzę prywatnie) ale ja dużo się naczytałam, że samo TSH nic nie mówi

Re: POMOCY

krążenia, ból w klatce piersiowej, skurcz oskrzeli. Lek może maskować objawy niedocukrzenia. Występowanie po zastosowaniu leku takich działań niepożądanych, jak np. zwroty i bóle głowy, zaburzenia widzenia, stwarza niebezpieczeństwo związane z prowadzeniem pojazdów i obsługą maszyn (szczególnie na początku

Re: drganie dolnej powieki

Dzięki, w najbliższym czasie zakupię sobie magnez i zobaczymy. Co do bezsenności to zaczęło się w drugim tyg euthyroxu. Po prostu miałam na zmianę albo koszmarne bóle głowy głównie w godzinach wieczornych/nocnych albo bóle w klatce piersiowej przy wydechu wiec to mi bardzo przeszkadzało w spaniu

Re: jaka dawka euthyeoxu- pomocy

biciu serca (cos jak arytmia) przyspieszony puls, zatykania w klatce piersiowej, zawroty glowy. EKG mam w normie choc od razu lekarz poznal po zapisie ze jestem strasznym nerwusem, ale na echo (mialam robione jakies 6 lat temu,bylo ok) mnie nie skierowali moze sobie zrobie prywatnie. Wit D3 mam

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!