Wszystko o:

tarczyca a wysypka

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

B쿪ha dolegliwo뜻, czy objaw powa퓆ej choroby?

B쿪ha dolegliwo뜻, czy objaw powa퓆ej choroby?

wchodzi schorzenie neurologiczne, albo choroba oczu. Do okulisty nie potrzebujesz skierowania, do neurologa kieruje lekarz pierwszego kontaktu. Odwied go w pierwszej kolejno턢i, by oceni, z ktrym specjalist nale퓓 skontaktowa si najpierw. Nie masz 풹dnej wysypki, ani wyra펝ych podra퓆ie skry, a

쫤iat쿽wstrt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

쫤iat쿽wstrt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

, wymagaj켧ych konsekwentnego leczenia, np. u gastrologa. Powodw wyst켺ienia 턻iat쿽wstrtu jest wiele i zazwyczaj trzeba ten objaw wyja턭i z lekarzem. Niejednokrotnie konieczna jest diagnostyka i leczenie specjalistyczne, np. u okulisty, b켨 neurologa. Sprawc problemw mo풽 by tarczyca. Objaww

Lecz si diet - odpowiednie menu pomaga zwalczy wiele dolegliwo턢i

Lecz si diet - odpowiednie menu pomaga zwalczy wiele dolegliwo턢i

Nim sprawdzisz, jakie produkty mog poprawi (a jakie pogorszy) twj stan zdrowia, warto przypomnie sobie 6 zasad uniwersalnych, dotycz켧ych od퓓wiania. Przydadz si niezale퓆ie od tego, jakich modyfikacji wymaga samo menu. Pamitaj, 풽 prawdziwa dieta lecznicza zawsze powinna by nadzorowana

Spotka katar Katarzyn

Spotka katar Katarzyn

jaskr, powikszon prostat, chorobami serca i uk쿪du kr굻enia, nadczynno턢i tarczycy oraz przyjmuj켧e niektre leki przeciwdepresyjne. Mo퓆a je zakrapla najwy풽j przez pi唯 dni, bo inaczej mo풽 pojawi si tzw. efekt odbicia, czyli wtrne obrzmienie 턫uzwki utrudniaj켧e oddychanie d퀅go po

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertw

wysypka, powikszone wz퀉, niedoczynno뜻 tarczycy

Witajcie, czy przy chorobach tarczycy mo풽 by wysypka swdz켧a, powikszone wz퀉 ch쿽nne-pod퓎chwowe, pachowe i pachwinowe? Ci켫le mnie sypie swdz켧a wysypka-pokrzywka, TSH 3.98 na dawce 62,5 mg eutyroxu...Mam ju troch do뜻..:((((a o wz퀉 si boj.-powikszone oddczynowo od jaki 3 miesiecy

Re: objto뜻 tarczycy=11,6 czyli ma쿪wa

a na szyi w okolicy tarczycy jakby liszaj- wysypk -----teraz panuje taki wirus

Re: i ci켫 dlaszy:(

. Oczywiscie wysypka, brzuch obolaly i napuchniety i dretwienie ust po E zostalo wziete za dziwactwo. Mimo to endo byl laskawy wypisac Letrox na probe i te krople. Ostateczna proba z E ma polegac na lyknieciu godzine po sniadaniu. Zobaczymy co z tym bedzie. -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641

ech, do bani z tym

po raz kolejny dopad mnie p車pasiec, bior heviran i ju czuje, 풽 bol mnie nerki. Do wyboru albo wysypka albo nerki... Ta cholera uaktywnia si podczas okresu. Na dodatek przyty쿪m i nie mam jak si odchudzi- wiczy za bardzo nie mam jak bo ca퀉 czas zasmarkana jestem, pieczywo jem

Re: Pro턡a o rad dot. nadczynno턢i

Oczywi턢ie Natder. Moje TSH te jest 0,0 i co. Ale my bierzemy T3, a te턢iowa nie bierze nic. Nie wyobra풹m sobie 풽by mo퓆a by쿽 niszczy czyj굡 tarczyc bez kompletu bada. Jest mi trudno przekona te턢iow do brania wapna i D3, bo ma alergi aspirynow. Jak pisa쿪m po Devikapie wysypka i obrzk

Jak nie urok...:(

Jak nie urok to lamblie:( Grom z jasnego nieba. Nie robi쿪bym tego badania gdyby nie to, 풽 mojej te턢iowej wyszed wynik dodatni z krwi. Nasza wsplna dermatolog zleci쿪 te턢iowej to badanie, ze wzgldu na ci켫 dalszy niekocz켧ych si wysypek (alergia aspirynowa). No i wysz쿽. Tylko, 풽 p撰niej w

Re: szukam porady

kyrob napisa: > 2012.04 > tsh 1,647 (0,470- 4,640) > ft4 0,930 (0710- 1850) norma 1,85 przy FT4 jest mi nieznana. Mo풽 펚e j przepisa쿮. > ft3 2,480 (1,459 - 3,480) Zak쿪daj켧, 풽 normy s ok., to te wyniki ewidentnie wskazuj na z낢 prac tarczycy. > > 2012.07 >

chyba klamka zapad쿪

Po wizycie u swojej sta쿮j endo dr S te턢iowa chyba ju w styczniu bdzie mie zniszczon ca낢 tarczyc jodem:( Nic to, 풽 w lutym ma zaklepany szpital w celu dalszej diagnostyki alergologicznej. Dr S stwierdzi쿪, 풽 owszem hormony podawane bd ale moim zdaniem r璨owo nie bdzie, bo ta lekarka

Re: Pokrzywka hormonalna? Alergia? Wysypka

Mam to samo, ale nie w ka풼ym cyklu. Przy jajeczkowaniu swdz켧a wysypka w r璨nych miejscach, trwa 3-4 dni. 풹dnych bada w tym kierunku nie robi쿪m, jak wspominam o tym lekarzom bagatelizuj problem. Trwa to od kilku lat, z pocz켾ku my턫a쿪m 풽 to jakie uczulenie, na jedzenie , chemi ale z

Re: Pokrzywka a tarczyca?

wysypek z tarczyc (ja my턫 ze zwi콄ek jest) cho wszelkie diety eliminacyjne nie skutkuj. Bd 턫edzi Twj w켾ek, mo풽 zyskam nowe argumenty. Uzupe쿻ienia 풽laza wymagasz natychmiast! -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!