Wszystko o:

tarczyca a serce

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

Jej wysoko뜻 tarczyca

Jej wysoko뜻 tarczyca

rozpoznana, tym gorzej dla chorego. Osoba z nadczynno턢i tarczycy przypomina motor na przyspieszonych obrotach: zziajany, rozedrgany, spocony, rce dr엽, ttno przyspieszone, ma czsto biegunki. Serce jej ko쿪cze, nie mo풽 swobodnie chodzi po schodach, gdy szybko si mczy, a mi沅nie ma s쿪be. Pomimo

Worki pod oczami - niekoniecznie objaw zmczenia

Worki pod oczami - niekoniecznie objaw zmczenia

wody w organizmie, a do niego dochodzi w przypadku wielu powa퓆ych chorb nerek i nadnerczy, przy zaburzeniach kr굻enia (najcz沅ciej obrzki dotycz wtedy ng, wy풽j pojawiaj si z czasem) i chorobach tarczycy. Odwied lekarza pierwszego kontaktu, a ten na podstawie wywiadu i wstpnej diagnostyki

Niedoczynno뜻 tarczycy

Niedoczynno뜻 tarczycy

, paznokcie staj si 쿪mliwe, g쿽s robi si chrapliwy i g녠boki, jzyk si powiksza, s퀅ch s쿪bnie, powieki puchn i obserwuje si typowy obrzk twarzy. Obraz kliniczny mo풽 ulec komplikacji z pojawieniem si depresji i objaww wynikaj켧ych z niedokrwiennej choroby serca. Skra. W niedoczynno턢i tarczycy

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma od퓓wianie w profilaktyce i leczeniu schorze tego gruczo퀅?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma od퓓wianie w profilaktyce i leczeniu schorze tego gruczo퀅?

i brukiew. Niewskazane s te midzy innymi orzeszki ziemne, gruszki, truskawki, ziemniaki, kukurydza. Osoba z nadczynno턢i tarczycy przypomina motor na przyspieszonych obrotach: zziajany, rozedrgany, spocony, rce dr엽, ttno przyspieszone, ma czsto biegunki. Serce jej ko쿪cze, nie mo풽 swobodnie

Nadczynno뜻 tarczycy

Nadczynno뜻 tarczycy

Artyku jest cz沅ci publikacji pochodz켧ej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, ktr naby mo퓆a w Kulturalnym Sklepie lub w ka풼 턳od w kiosku Choroba ta powoduje tak풽 rozleg쿮 powikszenie tarczycy, zw쿪szcza u kobiet midzy 30. a 50. rokiem 퓓cia

Polscy lekarze nie zlecaj bada tarczycy

Polscy lekarze nie zlecaj bada tarczycy

pracy serca, zaburzenia p쿽dno턢i, problemy ze strony uk쿪du pokarmowego - zaparcia lub biegunki, zaburzenia metabolizmu, w tym cukrzyca, a tak풽 depresja" - powiedzia prof. Tomasz Bednarczuk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W przypadku guzkw tarczycy mog pojawi si trudno턢i z

Troponiny

Troponiny

zawa퀅, najbardziej wiarygodny wynik daje zbadanie prbki pobranej midzy 6 a 12 godzin od zaobserwowania objaww. Znaczne podwy퓋zenie troponin obok zawa퀅 serca, pojawia si tak풽 w przypadku: - arytmii - ostrej gor켧zki reumatycznej - amyloidozy - przyjmowania niektrych lekw (np. tych stosowanych

Tylko zmczenie... A mo풽 choroba?

Tylko zmczenie... A mo풽 choroba?

jednak, 풽 jesz, jak ptaszek, a i tak tyjesz. Tak mo풽 objawia si niedoczynno뜻 tarczycy. Poziom hormonw tego gruczo퀅 czsto obni풹 si z powodu niedoboru jodu i w okresie menopauzy. Charakterystyczne objawy, oprcz tycia, to wieczne zmczenie, apatia, nadwra퓄iwo뜻 na zimno, 쿪mliwe w쿽sy, blada

Tarczyca - zawsze gor켧y temat

Tarczyca - zawsze gor켧y temat

Analizuj켧 komentarze pod artyku쿪mi, a przede wszystkim wypowiedzi na forach (np. Choroby tarczycy i Hashimoto ) nietrudno zauwa퓓, 풽 wiele pacjentek endokrynologw (g농wnie wypowiadaj si kobiety) mo풽 pochwali si du엽 wiedz oraz 턻iadomo턢i dotycz켧 znaczenia profilaktyki i w쿪턢iwego

Przyzwojak

Przyzwojak

Do낢cz do Zdrowia na Facebooku! Uk쿪d neuroendokrynny to zesp車 komrek rozproszonych midzy uk쿪dem oddechowym a pokarmowym. Ich zadaniem jest przesy쿪nie sygna농w chemicznych pozwalaj켧ych regulowa poszczeglne funkcje organizmu jak trawienie, wytwarzanie hormonw przez tarczyc czy reakcja

TARCZYCA

Choruj na niedoczynno뜻 tarczycy - stosuj Letrox100-)od kilku tygodni moje samopoczucie si pogorszy쿽,bardzo si poc jestem zmczona,odczuwam ko쿪tanie serca i pogorszenie apetytu,mam problemy ze snem -jestem rozdra퓆iona-nerwowa...czy jest to skutek zbyt du풽j lub zbyt ma쿮j dawki leku?

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprcz objaww ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak 턯i mam sucho뜻 nosa, 풽 a piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Prosz o interpretacj, czy jest jakie podejrzenie tarczycy?Wyniki bada hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam si czy wszystko dobrze z moj tarczyc. W쿪턢iwie podejrzenia mia쿪m ju 7 lat temu. W szpitalu panie po쿽퓆e zwrci퀉 uwag m.in . na wysoki puls przy ci턭ieniu niskim lub w granicach normy. By쿪m wtedy w ci굻y. Zrobi쿪m badania krwi jakie 6 lat temu i nie wykaza퀉 nieprawid쿽wo턢i

Niedoczynno뜻 tarczycy?

robi쿪m badania okresowe przyjcia do pracy robi켧 zdjcie RTG klatki piersiowej okaza쿽 si ze mam powikszone serce lecz mie턢i si w granicy normy wtedy zbagatelizowa쿪m to ale teraz zastanawiam si, czy s to objawy jakie powa퓆ej choroby ni tylko niedoczynno뜻 tarczycy?Wikszo뜻 wystpuj켧ych

Ko쿪tanie serca

Mam 42 lata i od trzech miesicy mam ko쿪tanie serca. Wszystkie badania tj. tarczyca, krew, echo serca, cholesterol s prawid쿽we. Lekarz przepisa mi Propanorolol i kaza przyjmowa 3 razy dziennie po p車 tabletki. Ko쿪tnie nie ust켺i쿽, ale jest jakby przyt퀅mione. Czasem po du퓓m wysi쿸u, ale

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertw

tarczyca i bl serca

witam. od jakiego czasu boli mnie serce, czuje tak jakby mi przeskakiwalo. do tego dochadza dusznosci. myslalem ze to problem kardiologiczny. udalem sie na prywatna wizyte lecz pani doktor nie zrobila mi zadnych badan tylko stwierdzila ze to albo astma albo tarczyca. poczytalem na necie i moje

Re: tarczyca i bl serca

albo astma albo tarczyca. poczytalem na necie i moje objawy bardzo przypo > minaja tarczyce. chcialem sie udac na kompleksowe badania ale termin mam dopier > o na listopad. a te ataki serca sa coraz czestsze i powazniejsze. nie wiem co z > tym zrobic. do listopada to sie chyba wykoncze :( w

Chora tarczyca a badanie serca

Witam! Jutro mam kontrolna wizyt u endokrynologa. Choruje od 1997 r na niedoczynno뜻 tarczycy.A w 2000 mialam operacje tarczycy. I tak si zastanawiam czy lekarz endokrynolog powinien mi da skierowanie do kardiologa? Nigdy nie maia쿪m badanego serca. Wszdzie jak czytam o tarczycy w gazetach to

Re: Tarczyca i jej wp퀉w na serce.

Co do usg tarczycy to wynik z opisem mam u lekarza rodzinnego w karcie bo to on mnie wtedy kierowa wiec nie mam na razie dostepu do niego, ale jak tylko bede u lekarza to poprosze o ten wynik i zrobie sobie jego kopi. Pamietam, ze wymiary mia쿪 symetryczne i na pewno 13cm w nich si pojawi쿽

ko쿪tania serca, bezsenno뜻 itd- tarczyca??pomocy!

. mam podpuchniete oczy ,cho ja to widz moja rodzina nie ,i jest taki ucisk. Jeszce gorzej jest z sercem. Mam ca퀉 czas podwyzszone ttno ktre momentami tak przyspiesza 풽 mam wra풽nie 풽 serce puchnie i rozepchnie mi klatk i brak mi wtedy tchu. brzuch taki te rozpychaj켧y. czy to od zmczenia

Re: Chora tarczyca a badanie serca

Badamy najpierw tsh i jednocze턭ie fT4 i fT3. Z tego mo퓆a wywnioskowa, czy mamy wystarczaj켧o dobry poziom hormonw tarczycowych w organizmie. Samo tsh to za ma쿽, je턫i masz za niski poziom fT3, to mo풽sz mie ko쿪tania serca, ale rwnie dobrze mo풽sz tak mie przy za wysokim fT3... Tsh

Re: tarczyca a serce

napisz kiedy oznacza쿪 FT4 i FT3. Podaj wyniki wraz z normami. Mog tylko doda, 풽 hormony tarczycy znacz켧o wp퀉waj na prac serca. Z racji Twoich problemw jest du풽 prawdopodobiestwo, 풽 z tymi hormonami jest co nie tak. Mo풽sz by rwnie w anemii, ktra rwnie ma swj udzia w pracy

tarczyca a serce

witam czy takie wyniki moga mie znaczacy wplyw na prac serca(b.moce bicie,uczucie zamierania,omdlewania,czasami takie jakby "rozedrganie wewntrzne") fT4 20.78pmol/L TSH 4.680 mlU/L anty TPO 17.11 lU/mL Jestem po usuniciu p쿪tw tarczycy 5 lat temu .Leczenie do tej pory:Letrox 75mg

Nerw krtaniowy wsteczny

tarczycy. PrzyczynyTaki wydawa쿽by si dziwny przebieg to rezultat zstpowania trzewi. Nerw b녠dny unerwia serce, po쿽퓇ne pocz켾kowo wysoko. Opisywany tutaj nerw zmierza do krtani najkrtsz mo퓄iw drog, pod 4. 퀅kiem skrzelowym. Jednak w trakcie rozwoju oddalaj켧e si w d車 trzewia poci켫aj

Refleksologia (pseudonauka)

젨젨젨 Pcherzyk 웁쿬iowy 젨젨젨 Szyja i Gard쿽 젨젨젨 Nadnercza 젨젨젨 Oczy 젨젨젨 Trzustka 젨젨젨 Uszy 젨젨젨 Nerka 젨젨젨 Pacha 젨젨젨 Moczowd 젨젨젨 Rami i Rka 젨젨젨 Pcherz moczowy 젨젨젨 P퀅co i Pier 젨젨젨 Jelito grube 젨젨젨 Serce 젨젨젨 Jelito cienkie 젨젨젨 Tarczyca i Oskrzela 젨젨젨 Ko뜻

Okres prenatalny

rozwojowi mi沅ni karku trzyma si prosto, na palcach pojawiaj si poduszeczki dotykowe, a na nich linie papilarne, serce przepompowuje ok. 30 ml krwi, tarczyca asymiluje jod i wydziela tyroksyn, organizm syntezuje bia쿸a, magazynowana jest brunatna tkanka t퀅szczowa, ktra zostaje przekszta쿬ona

Taurus Film ITD

; Leczenie i profilaktyka Sztuczne serce - maszyna 퓓cia Po co nam tarczyca - wsp車czesne techniki radykalnego leczenia gruczo퀅 tarczowego My턫 i okiem steruj komputerem Filmowa Biblioteka Naukowa 3DOd roku 2012 Taurus Film ITD produkuje cykl filmowych podrcznikw naukowych pt. Filmowa Biblioteka

Stwardnienie guzowate

pneumocytw typu 2 (komrek Clary), ktre tworz ma쿮 guzki widoczne radiologicznie, ale bezobjawowe. Ponadto, u chorych na stwardnienie guzowate mog powstawa jasnokomrkowe guzy (tzw. guzy "cukrowe", ang. "sugar" tumors), ktre rwnie s asymptomatyczne, i niekiedy tylko uciskaj oskrzele. Serce W mi沅niu

Tekst udostpniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z mo퓄iwo턢i obowi콄ywania dodatkowych ogranicze. Zobacz szczeg車owe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufno턢i. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na w쿪sn odpowiedzialno뜻. Materia pochodz켧y z Wikipedii zosta zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisw. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!