Wszystko o:

tarczyca 3 generacja

Tarczyca

Czym jest tarczyca: Tarczyca to najwikszy gruczo wydzielania wewntrznego w naszym organizmie. U dzieci wa퓓 od 4 do 15 g, u doros퀉ch od 15 do 30 g. Odpowiada za wytwarzanie hormonów kontroluj켧ych ciep쿽t cia쿪 i prawid쿽w przemian materii. Wp퀉wa na funkcjonowanie uk쿪du nerwowego, pokarmowego i rozrodczego. U dzieci mo풽 mie tak풽 wp퀉w na to, jak szybko maluch ro턭ie i jak dojrzewa jego ko턢iec.

Diagnostyka: Przy nadczynno턢i wzrastaj st轅enia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obni풹 si za poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczyc. Przy niedoczynno턢i najcz沅ciej proporcje s odwrotne: st轅enia T3 i T4 s niskie, a TSH zawy퓇ne. Prawid쿽wy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynno뜻 tarczycy. Dla upewnienia bada si nie tylko ca쿸owity poziom hormonów, ale tak풽 tzw. woln tyroksyn (FT4) i trójjodotyronin (FT3). Prawid쿽we wyniki bada to: - FT3 2,0-4,0 pg/ml, - FT4 0,7-2,2 ng/100 ml, - TSH 0,4-6,0 IU/ml. W diagnozie nadczynno턢i wykorzystuje si badanie scyntygraficzne. Pacjentowi podaje si niewielk dawk pierwiastka promieniotwórczego, który jest wychwytywany przez tarczyc. G쿽wic tzw. kamery gamma kieruje si na chory narz켨. Na ekranie monitora i na kliszy wida fragmenty gruczo퀅 pracuj켧e prawid쿽wo i obszary nadczynne lub niewydzielaj켧e hormonów.

Eliza Dolecka

Chcesz wreszcie schudn길? Upewnij si, 풽 jeste zdrowy. Nadmiar kilogramw bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz wreszcie schudn길? Upewnij si, 풽 jeste zdrowy. Nadmiar kilogramw bywa skutkiem konkretnej choroby

Odchudzanie nie przyniesie oczekiwanych rezultatw, gdy nie tylko brak ruchu i nadmiar kalorii sprawiaj, 풽 wa퓓sz za du퓇. Wiele ukrytych problemw ze zdrowiem utrudnia lub wrcz uniemo퓄iwia efektywn utrat wagi.

Choroby, ktre prowadz do oty쿽턢i

Wiadomo, 풽 nadwaga zwiksza ryzyko wyst켺ienia wielu schorze. Bywa jednak i odwrotnie: konkretne problemy zdrowotne sprawiaj, 풽 nie mo풽sz schudn길, a nawet grozi ci niebezpieczna dla 퓓cia oty쿽뜻. Zesp車 Cushinga, policystycznych jajnikw, niedoczynno뜻 tarczycy, niedobr chromu, etc. - bez leczenia pierwotnej przyczyny wikszo턢i takich k쿽potw odchudzanie nie przyniesie oczekiwanych efektw.

UK쥱D KRWIONO쪵Y (KR’ENIA) - budowa, funkcje i najczstsze choroby

Uk쿪d krwiono턭y to zamknity obieg, ktry zajmuje si w naszym organizmie transportem gazw, substancji od퓓wczych, hormonw, produktw przemiany materii, itp. Sk쿪da si z serca i naczy krwiono턭ych, ktrymi transportowana jest krew. W trosce o uk쿪d krwiono턭y powinni턬y prowadzi zdrowy tryb 퓓cia (w tym dba o w쿪턢iw diet), co pomo풽 nam ustrzec si przed rozwojem takich schorze, jak nadci턭ienie ttnicze, mia풼퓓ca czy choroba wiecowa.

Problemy ze snem

Problemy ze snem

bezsenno뜻. Dwa razy cz沅ciej cierpi na ni kobiety ni m轅czy펝i. Bia쿮 noce Ka풼emu zdarza si od czasu do czasu nieprzespana noc. Ale to 풹den dramat. Je턫i jednak mamy 3-4 "bia쿮" noce w tygodniu i ma to miejsce w ci켫u co najmniej trzech kolejnych tygodni - jest to ju bezsenno뜻 przewlek쿪

Impotencja

Impotencja

. Chocia minimalna czsto뜻 wyst켺ienia dysfunkcji erekcji jest sta쿪 i wynosi 17% wewn켾rz uwzgldnionego przedzia퀅 wiekowego, u najstarszych m轅czyzn prawdopodobiestwo wyst켺ienia dysfunkcji erekcji ca쿸owitej jest 3 razy wiksze ni u najm쿽dszych. Inne badania stwierdzi퀉 prawdopodobny wzrost

Depresja: ka풼ego dnia po lek na depresj siga milion Polakw

Depresja: ka풼ego dnia po lek na depresj siga milion Polakw

ostatnim czasie eksperci zwracaj szczegln uwag na jeszcze jeden problem - to, 풽 depresja jest czstym towarzyszem wielu innych schorze, np. nowotworw, cukrzycy, padaczki, stwardnienia rozsianego, choroby tarczycy, w켾roby czy nerek. Z powodu depresji cierpie mog te chorzy po udarze mzgu i zawale

Walka z depresj, czyli jak opanowa "z쿮" my턫i

Walka z depresj, czyli jak opanowa "z쿮" my턫i

nie ma pojcia czego, bo jego lk jest irracjonalny. Objawy somatyczne depresji powoduj, 풽 pacjenci s켨z, i s powa퓆ie chorzy: na tarczyc, serce czy mo풽 maj nowotwr. Odwiedzaj wianuszek lekarzy specjalistw, robi dziesi켾ki bada, z ktrych wynika jednak, 풽 s zdrowi. Ale poniewa nadal

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

Tarczyca?

Zastanawiam si czy wszystko dobrze z moj tarczyc. W쿪턢iwie podejrzenia mia쿪m ju 7 lat temu. W szpitalu panie po쿽퓆e zwrci퀉 uwag m.in . na wysoki puls przy ci턭ieniu niskim lub w granicach normy. By쿪m wtedy w ci굻y. Zrobi쿪m badania krwi jakie 6 lat temu i nie wykaza퀉 nieprawid쿽wo턢i

Tarczyca wyniki

.. Zrobi쿪m ostatnio badania krwi, lekarz powiedzia, 풽 sa dobre. Mnie zastanawia wynik Immunochemi tj: TSH 3 generacja - 6,17uIU/m1 (z.Ref:0,27-4,20). FT3 - 3,41pg/ml i FT4 1,0ng/dl. Lekarz zauwa퓓l jedynie w przypadku ci굻y musia쿪bym bra jakie tabletki przy takiej warto턢i TSH. PROSZE O OPINIE CZY

Niedoczynno뜻 tarczycy?

przyspieszy쿽 by퀉 to do뜻 rzadkie objawy trwaj켧e zaledwie kilka sekund do minuty najd퀅풽j mimo i w tym czasie nie wykonywa쿪m 풹dnego wysi쿸u fizycznego ale w ostatnim czasie pojawiaj si coraz cz沅ciej 3-4 razy w tygodniu nawet kilka razy dziennie postanowi쿪m zmierzy ci턭ienie w czasie kiedy mia쿪m

Czy to na pewno nadczynno뜻 tarczycy?

W 2007 r endokrynolog stwierdzi u mnie nadczynno뜻 tarczycy. Wyniki TSH 0,033, ft3 5,43, usg pp 31x27x59 pl 21x15x46 ognosko pp 21x34 m. Wizyty kontrolne bez lekw. W 03/2010 podano mi jod 131. Badania z 08/2012 wap ca쿸owity 2,4, TSH 3 generacja 0,010, FT 4 11,13. Tyle wyniki ale ja nie mog

Nie znalaz쿮 tego, czego szukasz? Zapytaj u퓓tkownikw

Re: Prosz o interpretacj wynikw hormonw tarcz

3 generacji: 5.06{+] 0.400 4.000 max ft3 3.26 1.50 4.10 max ft4 1.26 0.89 1.76 max anty TPO 10 0.00 35.00 max USG z 13/08/2015: tarczyca

Poprosz o interpretacj wynikw. Hashimoto?

Witam, jestem kobiet, mam 26 lat, nie mam dzieci. W ostatnim czasie przyty쿪m ok 8 kg. Postanowi쿪m zrobi badania krwi. TSH wysz쿽: 4,612 ulU/ml (norma: 0,55 - 4,78) FT4: 11,92 pmol/l (norma: 7,86 - 14,41) Zrobi쿪m rwnie USG tarczycy: Prawy p쿪t: 47x12x16mm obj. 4,7 cm3 Lewy p쿪t: 44x10x15mm

Wyniki niby w normie ale wysoko

Dostalam wyniki i Ft3 oraz Ft4 sa w normie lecz martwi mnie ze niewiele brakuje do jej przekroczenia.. Czy ktos mial podobne i pomimo tego kontynuowal diagnostyke tarczycy? Wyniki : TSH 3 generacji : 1,76 ( wartosci referencyjne: 0,27 -4,2 ) FT3 : 3,47 ( wartosci referencyjne: 2,00- 4

Niskie TSH a objawy niedoczynno턢i

zaskoczy퀉, nigdy nie mia쿪m tak niskiego TSH! TSH 3-cia generacja - 0,693 ulU/ml (0,550 - 4,780) FT3 - 2,98 pg/ml (2,30 - 4,20) FT4 - 1,01 ng/dl (0,89 - 1,76) Czy w takim razie powinnam "da spokj" mojej tarczycy i przyczyn np. problemw z senno턢i, os쿪bieniem, nadwag, przesuszon skr szuka gdzie

Re: Prosz o pomoc

a te wyniki zbi퀉 mnie z tropu 303 L69 / TSH 3-cia generacja 1.603 mU/L 0,35 5,50 305 O55 / FT 3 3.52 pg/ml 2,3 4,2 64,21% 306 O69 / FT 4 1.03 ng/dl 0.89 1.76 16,09% Tarczyca zwariowa쿪 ? Od listopada systematyczny spadek ft4 a nagle wzrost i to do poziomu z grudnia ?

na pocz켾ku

3-cia generacja 3,467 uIU/ml FT 3 5,01 pmol/l FT 4 11,05 pmol/l P/c anty-TPO 66,20 IU/ml Ferrytyna 8,60 ng/ml . Dzikuj z gry za wszelkie rady.

Czy to hashimoto? Niejednoznaczne wyniki bada...

wyniki bada przedstawiaj si tak: TSH 3 Generacji - 0.389 mlU/l (norma 0.550-4.780) FT4 - 1.57 ng/dl (norma 0.89-1.76) FT3 - 3.80 pg/ml (norma 2.30-4.20) Anty TPO - >1300 U/ml (poni풽j 60 negatywny, od 60 pozytywny) (robione miesi켧 temu) Anty TG - 89.90 lU/ml (norma max 60) (robione dzisiaj) USG

Re: Depresja,hiperprolaktynemia,Hashi,niedoczynno

Obni펞ny nastrj, inni czsto nazywaj to depresj bardzo czsto jest pierwszym sygna쿮m z쿮j pracy tarczycy. uwa풹m, 풽 wmawiaj nam depresj z powodw finansowych. syntetyczna tyroksyna kosztuje grosze, a antydepresanty najnowszej generacji kosztuj krocie. powy퓋ze stany mog by spowodowane

Kiedy nadczynno뜻 i Graves Basedov,teraz?

Witam. Tak jak w temacie- w kocu tarczyca by쿪 w normie i skoczy쿪 si moja ''przygoda'' z endokrynologiem. Od tamtej pory zawsze badam si -tsh i ft3 i ft4 ,wszystko w normie. Staram si o dziecko-niestety poroni쿪m 2 lata temu, starania nie udaj si mimo,풽 r璨ne badania nie wykraczaj poza

Re: Pro턡a o pomoc - czy to problem z tarczyc?

,2 U/ml (0,0 ? 60,0) P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 28 U/ml (0 ? 60) Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 1,050 ?IU/ml (0,350 ? 4,780) 15,80% Wolna trijodotyronina (FT3) 4,95 pmol/l (3,53 ? 6,45) 48

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj 턻ie퓇뜻 umys퀅, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najcz沅ciej prowadz do depresji. Strze si!