Wszystko o:

tabele zawartości produktów

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

. Wartość energetyczną produktu spożywczego wyraża się w kilodżulach (kJ) lub kilokaloriach (kcal). Wartość energetyczną żywności oblicza się mnożąc zawartość (g) poszczególnych składników odżywczych przez poniższe współczynniki przeliczeniowe

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

ze szczawiem wystarczy dodać mleka, śmietanę lub jajko, a wapń zawarty w nabiale połączy się z kwasem szczawiowym z tych warzyw, nie naruszając zasobów wapnia w organizmie. Najlepsze źródła żelaza (z tabelami zawartości w produkcie) Najlepsze źródła wapnia (z tabelami zawartości w produkcie

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

. Zarazem bardzo szybko można go znowu uzupełnić. Niekoniecznie czekoladą, znanym źródłem tego makroelementu. Sporo go też (a nawet więcej) w pestkach dyni (zawartość rekordowa), orzechach, pieczywie pełnoziarnistym, kaszy, zielonych warzywach (szczegółowa lista produktów i zawartości magnezu na końcu). Nie

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

usmażone na oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej zawartości tłuszczów trans można mówić, dopóki stanowią one do 1,5 g na każde 100 g produktu. Poziom dopuszczalny to 10 proc. wszystkich tłuszczów w produkcie. Jak to sprawdzić? Ile ich jest naprawdę w batoniku czy

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

, ryż ma jeszcze jedną zaletę. Należy on do zbóż bezglutenowych, a zatem może być spożywany przez alergików oraz osoby na diecie bezglutenowej (np. chorujące na celiakię).   Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych   Brązowy i biały - skąd ta różnica?   Do  

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

nie tolerowanej przez nasz organizm substancji. Symbol ten funkcjonuje w użyciu zarówno w Europie, jak i na świecie (m.in. USA, Australia). Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie: http://www.przekreslonyklos.pl/ . Tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych na diecie bezglutenowej

Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

zawartości składników, ale i interpretacji, porównań, itd. Podobno cynku mają zawierać 2mg/100g, czyli "znacznie więcej niż soja". Problem w tym, że soja nie jest czołowym dostarczycielem cynku w diecie, a według tabel zawartości składników odżywczych zwykle i tak ma go więcej (ok. 3,5 mg/100 g

Drżenie mięśni, czyli problem neurologiczny?

Drżenie mięśni, czyli problem neurologiczny?

obfitują produkty pełnoziarniste, czekolada, pestki dyni, rośliny strączkowe (pełna tabela produktów zawierających magnez tutaj ). Nie zapominaj o nim, gdyż spontaniczne skurcze mięśni to tylko jeden z kilkudziesięciu objawów niedoboru tego makroelementu. Wapń, ponieważ ma znaczący wpływ na układ nerwowy i

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

: Wszystko o wapniu - normy, zawartość w produktach, wpływ na zdrowie Witamina D - wszyscy cierpimy na jej niedobór? Dla lepszego humoru Jest wiele produktów, które mogą poprawić nastrój. Jeśli jednak stawiasz na słodycze, efekt będzie chwilowy, bo potem będziesz się zamartwiać potencjalną nadwagą. Na

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

unikać również produktów z ukrytą zawartością laktozy takich jak pieczywo, wyroby cukiernicze i przetwory mięsne.W przypadku problemów z utrzymaniem odpowiednio zbilansowanej diety bezlaktozowej możliwe jest także przyjmowanie razem z posiłkami preparatów zawierających egzogenną laktazę.

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Calcium a ciąża

zapotrzebowanie na wapń organizmu kobiety ciężarnej.Najlepszym, naturalnym źródłem wapnia jest nabiał, szczególnie mleko, jogurt i żółty ser. Dla przykładu w 100g jogurtu znajduje się ok. 150mg, a w 100g żółtego sera ok. 800mg wapnia. Warto pamiętać, że produkty o niskiej zawartości tłuszczu zawierają tyle samo

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Zawartość węglowodanów w produktach - TABELE

www.dobradieta.pl/tabele.php Tutaj są tabele z dokładną rozpiską zawartości składników odżywczych w produktach żywnościowych.

Re: 'ukryte terapie'

zanieczyszczenia. Mam do czynienia co roku z takimi wynikami, jakość warzyw zależy od różnych czynników, gleba to podstawa, potem warunki pogodowe. Różnice w zawartości potasu, sodu mogą dochodzić do 40% w zależności od pochodzenia składnika. Roślina to nie jest produkt chemiczny, wystandaryzowany. Tabela

Choroba A L Z H E I M E R A? *****

(energetyczne): NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę

Re: Jak szybko schudnąć???

Oczywiście, że tak postaraj się tylko o to, aby w Twojej diecie pojawiły się odpowiednie produkty. Same liczenie kalorii to jeszcze nie wszystko. Tabele kaloryczne wykorzystuj więc również do tego, by sprawdzać zawartość poszczególnych składników odżywczych danych produktów.

etykiety to czarna magia

Tylko co trzeci Polak sprawdza na etykiecie datę przydatności do spożycia - wynika z danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Nie zwracamy też uwagi na wartość energetyczną produktów, nie umiemy czytać tabel GDA (ang. Guideline Daily Amounts), zawierających informacje o procentowej

Re: Mam nadwage

tabela kaloryczna + indeks glikemiczny + zawartość węglowodanów i tłuszczów w produktach + sporty

Re: Do Pani Dietetyk

produktów bezglutenowych i ich zawartość na 100g: - wątroba wieprzowa - 18,7mg - nasiona lnu - 17,1mg - można robić napar z siemienia lnianego i wypijać go rano - działa ochronnie na układ pokarmowy - złagodzi objawy refluksu - pestki dyni - 15mg - żółtko jaja - 7,2mg - kasze - jaglana ma faktycznie

Bez google

okazji - Sprawdzałam jaki to kolor szmaragdowy i jaka jest różnica z turkusem Bez Google: Tu też mogłabym zapytać, ale musiałabym dostać zdjęcie czegoś w danym kolorze, bo opisowo to chyba trudno wyobrazić sobie kolor... - Szukałam tabeli z zawartością żelaza w produktach Bez Google: Księgarnia

"wyleczyłam" się z migreny

po prostu rewelacyjna, krótka i zwięzła, z tabelami zawierającymi zawartość histaminy w poszczególnych produktach oraz z bardzo pożytecznymi poradami...jest to "Dieta antyhistaminowa" Heide Steigenberger serdecznie pozdrawiam Momoki

Jedzenie = Ż Y C I E! *****

, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników

Noteckie

- ciemny lager o zawartości ekstraktu 14,1% i 5,6% alkoholu Piwo poddawane jest klasycznej fermentacji w otwartych kadziach. W przeszłości do serii piw Noteckich należały również: Noteckie Mocne, Pils Noteckie, Noteckie Ciemne.Piwo Noteckie wpisane zostało 20.03.2006 r. na listę produktów tradycyjnych

Lwówek Książęcy

regionalnej marki Książęce. Piwo książęce z Lwówka wpisane jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Piwo to zawsze stanowiło sztandarowy produkt lokalnego browaru. Sama nazwa Książęce pojawiła się na początku lat 70. XX wieku i nawiązywała do księcia piastowskiego Henryka

Miodula

Miodula, miodunka, miodonka - wódka na bazie miodu o zawartości alkoholu od 30 do 40% wytwarzana na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. W dniu 31 sierpnia 2006 roku wódka została wpisana na Listę produktów tradycyjnych.

Półtorak (miód pitny)

Półtorak – rodzaj miodu pitnego o zawartości alkoholu od 15 do 18% obj.Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich: Definicje miodów pitnych, powstały z naturalnego miodu pszczelego. Barwa półtoraka waha się od złocistego do ciemno-bursztynowego i uzależniona jest od rodzaju miodu

Kiełbasa lisiecka

, otoczone ciemniejszym farszem mięsnym. Kiełbasa lisiecka posiada smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnymi aromatami pieprzu i czosnku.Produkowana jest z mięsa wieprzowego klasy "E", o zawartości chudego mięsa 55–60%. Mięso nie może być konserwowane w żaden inny sposób poza schładzaniem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.