Wszystko o:

tłuszcze trans

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

O tłuszczach trans mówiło się sporo w kontekście twardych margaryn oraz odwiecznej dyskusji: masło czy margaryna? Tymczasem tłuszczów trans nie ma co szukać w miękkich margarynach - od tego roku wszystkie produkty w Polsce są od nich wolne wg najbardziej restrykcyjnych norm. Z twardymi bywa różnie

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

margaryny, która mają ich zaledwie kilka procent. Bądź pewien: sprawdzisz to na opakowaniu. Opis na pudełku powinien być szczegółowy. Dobrym producenci chętnie się chwalą. Izomery trans? Strachy na lachy Od tego roku trudno już straszyć tłuszczami trans akurat w margarynie. Chociaż najbardziej restrykcyjne

Pokłócisz się przez to jedzenie

Pokłócisz się przez to jedzenie

Porzuć kupne ciastka i fast-foody zanim dostaniesz ataku furii. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w San Diego wynika, że spożycie produktów bogatych w tłuszcze trans wiąże się z większym poziomem agresji i irytacji. Żywność przetworzona i smażona w głębokim

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki » TAK Czasy, gdy dzieliliśmy tłuszcze na dobre, czyli roślinne i złe, bo zwierzęce, odeszły do lamusa. Głównie dlatego, że pojawił się wróg numer jeden: tłuszcze trans, a dokładniej: izomery trans kwasów tłuszczowych. Okazało się, że to

Dolej oleju do sałatki!

Dolej oleju do sałatki!

co je jeść? Nie dla diety, tak dla tracenia kilogramów Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

tłuszczowymi, w tym szczególnie niebezpiecznym tłuszczem trans. Ten zaś podnosi poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zatyka układ krążenia, uniemożliwiając krwi swobodny przepływ. Może to prowadzić m.in. do miażdżycy, zawałów serca czy wylewów. Smażenie w głębokim tłuszczu sprowadza na złą drogę nie

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

rynku margaryn, zawierają one śladową ilość (ok. 0,5 proc.) szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Od pewnego czasu ich skład wzbogaca się o witaminę A oraz D. Czy to bezpieczne? Przy korzystaniu z dóbr natury, i nie tylko, potrzebny jest umiar. W przypadku osób, których dzienna porcja fitosteroli

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

, ewentualnie, gdy nie ma innego wyjścia (np. dla alergika), ratować się zawierającymi je suplementami. Czytaj także: O tłuszczach trans Tłuszcze dobre i złe - gdzie ich szukać? Podstawowe zasady nie różnią się wyraźnie od obowiązujących podczas samego odchudzania. Menu jest jednak bardziej urozmaicone i masz

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

. Margaryny również, ale tylko te, które zostały "oczyszczone ze szkodliwych tłuszczów trans. Odpowiednia ilość białka pozwala dłużej utrzymać prawidłową masę mięśniową, a tym samym odroczyć problemy ze spowolnionym metabolizmem czy nadwagą. W codziennym menu należy ograniczać tłuszcze nasycone

Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego

Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Tłuszcze trans

Słyszałyście kiedyś o tłuszczach trans? Poczytajcie zanim podacie dzieciom te wszystkie lubisie,kruche ciasteczka,biszkopciki i inne słodkości ze sklepów...

Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Najczęściej do ciast używałam margaryny, wiem ze jest ona niezdrowa i chciałabym jej uniknąć. Nie wiem czy można w każdym przepisie zastąpić margarynę masłem? Nie wiem czy, sa margaryny bez tłuszczów trans? Wiem ze nie zawsze da sie zastapic margarynę np. olejem, ale masłem chyba mozna? Jakie macie

Cukry to pikuś, tam są tłuszcze trans

Tłuszcze trans zaburzają wiele procesów metabolicznych, powodują miażdżycę (nawet u młodych osób) i degenerują układ nerwowy

Nie ma tłuszczów trans!!!

W Ameryce na każdym opakowaniu jest napis o braku w składzie potrawy tłuszczów trans. Nigdy w życiu nie widziałem produktu zawierającego tłuszcz trans. Ten fakt nie uchronił jednak Ameryki przed plagą otyłości.

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

'Tłuszcze trans różnią się między sobą i ich szkodliwość jest różna (np. najmniej szkodzi utwardzony kwas linolowy).' - konkretnie - jakie sa najbardziej niezdrowe? ktore tluszcze po jakiej obrobce termicznej (jaka temperatura?) robia sie niebezpieczne? 'Pamiętaj! Olej roślinny, podgrzany do

Re: Nie ma tłuszczów trans!!!

>piotr228 to weź dowolny produkt zawierający tłuszcz (choć Twoje stwierdzenie odnosi się pewnie głównie do utwardzania tłuszczów naturalnych (izomer trans jest tutaj preferowany)) inna sprawa, że stara prawda toksykologii mówi, że to nie sama substancja jest toksyczna, co ilość, bo wszystko

Re: Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Polecam także ten artykuł: wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1 :-) -- Chaotyczna neutralna.

Polowanie na tłuszcze trans

Byleby rzeczywiście rzetelnie informowano o zawartości tłuszczów trans (także w maśle!) i o ryzyku ich powstania wskutek podgrzewania produktu tłuszczowego (smażenie na oleju i margarynie, pieczenie ciast z margaryną...) No i pozostaje pytanie, czy rzeczywiście na ciastkach upieczonych z

Re: Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Z artykułu wynika, żeby na oleju nie smażyć. Może ryby lepiej zapiekać w brytfance na plasterkach ziemniaków i cebulki obłożone masełkiem ? Mąż robił - pycha i roboty mało :)

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans (ang. trans fat) – rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych.Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W zależności od konfiguracji atomów w wiązaniu podwójnym, kwasy te dzielimy na cis i trans. Forma trans

Tłuszcze jadalne

. Wynika to z tego iż izomery trans są efektem ubocznym utwardzania tłuszczów roślinnych. Można utwardzać tłuszcze enzymatycznie i wówczas izomery trans nie powstają, jednak ten proces produkcyjny jest trzykrotnie droższy. O ilości izomerów trans producent może informować na etykiecie margaryny.Niezbędne

Margaryna

produkowanych margaryn zawiera tłuszcze trans w ilości <1%, w porównaniu masło zawiera ich do 3% (występujących naturalnie w mleku).Margaryna twarda stosowana jest jako tłuszcz do wyrobów kulinarnych (np. do smażenia i pieczenia), natomiast margaryna miękka jako tłuszcz do smarowania pieczywa. Te ostatnie

Masło

najwyżej 3%Rozporządzenie Unii Europejskiej o jednolitej wspólnej organizacji rynku 1234/2007/WE; Załącznik XV: Normy, które mają zastosowanie do tłuszczów do smarowania i o których mowa w art. 115 (Normy handlowe dla tłuszczów).W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno

Wilhelm Normann

Wilhelm Normann (1870-1939) - niemiecki chemik. Wynalazł i opatentował metodę katalitycznego utwardzania (uwodorniania) tłuszczów. Jego odkrycie miało duże znaczenie w przemyśle spożywczym, między innymi w produkcji margaryny. Prace Normanna pozwoliły uzyskiwać tłuszcze typu trans.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.