Wszystko o:

tętno krwi norma

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

(wyczuwalna ilość uderzeń na minutę), miarowość (odstępy między uderzeniami i ich siła powinny być takie same), symetria (wyczuwalne tętno po prawej i lewej stronie ciała powinno być takie same). Doświadczony lekarz umie także, jedynie mierząc puls, ocenić wstępnie rzut serca (ilość krwi tłoczonej w ciągu

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

, gdyż niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie dużych, kluczowych narządów, takich, jak serce czy mózg. To, ile tarczyca wytworzy kalcytoniny, zależy jedynie od tego, ile wapnia jest we krwi. Rzadko się zdarza, by hormon wymagał uzupełnienia. Lekarz może go przepisać w przypadku choroby Pageta ( więcej

Wygląd stolca - źródło cennych informacji

Wygląd stolca - źródło cennych informacji

pamiętać, że kał o prawidłowej konsystencji, ale odbiegającym od normy kolorze, nie pozwala wykluczyć choroby. Wprawdzie nienaturalne zabarwienie może być jedynie skutkiem diety czy przyjmowanych leków, jednak utrzymujące się stolce smoliste, czerwone czy zbyt jasne wymagają wyjaśnienia (Więcej na ten

Ból żołądka: o czym świadczy?

Ból żołądka: o czym świadczy?

, najczęściej nie są groźne i wystarczy głodówka oraz odpoczynek, by wszystko wróciło do normy. Pewnych sygnałów nie wolno jednak lekceważyć i koniecznie skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, jeśli: - masz objawy odwodnienia (mocz ciemny i skąpy, uczucie rozdrażnienia, obniżone ciśnienie i tętno, skóra

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

, już po 24 godzinach tętno i ciśnienie zaczynają nam spadać. 6. Zmniejszyć spożycie alkoholu. Kufel piwa, dwa kieliszki wina lub jeden kieliszek wódki nie mają wpływu na wzrost ciśnienia tętniczego krwi (najlepiej jednak pić czerwone wino). Natomiast picie większych ilości alkoholu powoduje stały

Jak uniknąć zawału

. Starych wyników nie wolno wyrzucać, bo dzięki nim lekarz może ocenić, czy choroba serca postępuje. Prawidłowe ciśnienie krwi nie przekracza 139/89. Prawda, ale... powinniśmy dbać o to, by ciśnienie tętnicze było nie tyle w normie, co w jej dolnym przedziale. To ważne szczególnie dla kobiet- lepiej, by nie

Usta - miernik twojego zdrowia

Usta - miernik twojego zdrowia

badanie kontrolne krwi, tzw. morfologię - wykaże, czy nie masz anemii. Jeśli wyniki będą poniżej normy, konieczna jest konsultacja u lekarza. Niekiedy problemy ze skórą warg to nadwrażliwość lub alergia na jakiś składnik pomadki lub błyszczyka. Zastanów się, czy przed pojawieniem się kłopotów, nie

Niezdrowa pogoda, czyli ciężkie czasy dla meteopatów

Niezdrowa pogoda, czyli ciężkie czasy dla meteopatów

oka. - I z czego ona tak się cieszy? My przyjęliśmy pozycję obronną - byle przeczekać, byle do wiosny. Gromadnie skarżymy się na to, co za oknem. Wielu ludzi właśnie tak reaguje na jesienny brak światła i słotę. I w pewnym zakresie nie ma w tym nic odbiegającego od normy - organizm zwalnia na zimę

Tajniki męskiego orgazmu

Tajniki męskiego orgazmu

wytrysku dzielą go tylko sekundy. W czasie krótkiego plateau jądra unoszą się i powiększają, przyspiesza się oddech i tętno, wzrasta ciśnienie krwi oraz napinają się mięśnie całe-go ciała łącznie z mięśniami twarzy, co powodu-je niezamierzony grymas. Szczególnie mocno kurczą się mięśnie odbytu i pośladków

Homeopatia. Podobne leczyć podobnym

nawet co kwartał), czekając, aż równowaga organizmu zacznie wracać do normy. Lek homeopatyczny działa bowiem na zasadzie domina: najpierw porusza procesy przemiany materii, one się normalizują, przez to normalizują się kolejne i wreszcie po kilku tygodniach efekt "wychodzi na światło dzienne"

Tętno - normy

Jakie powinno być tętno u dorosłego człowieka?Tętno (a dokładniej - czynność serca) u dorosłego, zdrowego człowieka powinno w spoczynku wynosić między 60 a 100 uderzeń na minutę. Podczas wysiłku fizycznego, w zależności od kondycji organizmu - tętno będzie wyższe

Problemy z tętnem

Od początku roku mam problemy z ciśnieniem a w zasadzie z tętnem. Mam takie pytanie: pomimo niedużego tętna np. 75 strasznie odczuwam samo bicie serca. Jest to dla mnie bardzo stresujące i bardzo mi to przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Również przy niewielkim wysiłku fizycznym serce

Wycięcie tarczycy a wysokie tętno

Po wycięciu tarczycy wzrosło mi tętno do 120. Czy to jest przyczyną? Co robić? Co może powodować tak wysokie tętno?Ile czasu minęło od zabiegu wycięcia tarczycy? Poziom hormonów tarczycy we krwi spada stopniowo w ciągu kilku dni od operacji i w tym czasie powinno dojść do unormowania czynności

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

hashimoto z przyspieszonym pulsem?

Cześć. Szukam wskazówek :) Od dłuższego czasu zmagam się z wypadającymi włosami oraz zmęczeniem. Badanie krwi wykazało zbyt wysoki TSH o wartości 5.2 U/ml - Norma: 0.3-4.5. W sumie moje objawy zgadzają się z Hashimoto. Oprócz jednego: znacznie przyspieszonego pulsu - na granicy normy dla mojego

Re: znów nadczynność, a karmię - może akupunktura

sorry, że się nie odzywałam, ale brak czasu - dziecko mi się rozłożyło. no więc tak - podałam tylko tsh, bo przy poprzednim wpisie dopiero to było zrobione (skiero od internisty, żeby zobaczyć, co w ogóle szwankuje). jestem po wizycie u endo (wczoraj i od razu badania krwi), podaję: TSH <0

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników...

Lekarze często nie biorą pod uwagę faktu, że przyspieszone tętno występuje także w anemii, a ta jest częstym powikłaniem w niedoczynności. Ja tam miałam, że źle znosiłam podnoszenie dawki, a nawet samo wprowadzanie euthyroxu (od pierwszego dnia na euthyroxie czułam się gorzej, niż bez niego). Aby

ciśnienie krwi 174/88 u 11-latki !!!!!

/80 tętno miała 91.Jestem tym przerażona. Oczywiście byłam u pediatry. Badanie hormonów tarczycy TSH i T3 i T4 jest w normie. Teraz nie wiem co robić dalej, bo kolejki do kardiologa są na marzec, spróbuję może prywatnie. Na nerki też się nie skarży.Czy ktoś z Państwa słyszał kiedyś o podobnym przypadku?

Re: Dlaczego biegacie ?

analizy krwi w normie, ciśnienie 130/80, wchodzę na 4 pętro bez zadyszki. Kiedy porównuję się z moimi rówieśnikami, to tylko jeden, który razem ze mną uprawiał sport (był sprinterem) i biega do dziś, cieszy się podobnym zdrowiem, ale waży 30 kg mniej niż ja. Nigdy nie należy wrzucać wszystkich do jednego

Re: ostatnie tyg. ciąży i fatalne samopoczucie-no

Trochę za bardzo nasilone masz te objawy. Zmęczenie jest normalne, upał też pogarsza samopoczucie, ale duszności, przyśpieszone tętno już podejrzane. Ciśnienie masz w normie? Poziom cukru? Morfologia krwi prawidłowa? Ja mam niedokrwistość, niskie ciśnienie i jeszcze bardzo niski cukier, ale lekarz

Znowu klapa....

młotem, miękkie nogi. Wizyta w szpitalu, morfologia krwi, do tego TSH, badanie tropoliny czy to nie zawał. Morfologia według lekarza ok, TSH 2,87. W morfologii krwi zauważyłem obniżoną ilość neutrofilii. Aktualnie 38% - norma bodajże jest od 50-70%. Miesiąc temu miałem 50%, a 2 miesiące temu 55%. Czuje

Wyniki tarczycy u 6 latki

Bardzo proszę opinie na temat wyniku TSA 4,16 , fT4 -15,49 badania zrobione bo u córki wyszło w badaniach gotowości szkolnej 6 latka podwyższone tętno 102 - teraz jak mierzymy to ma tak różnie 96,94,89, 104 . Lekarka zleciła wszystkie badania krwi i to też , morfologia ,żelazo i glukoza są

Wysoki poziom androgenów, TSH, glukoza, poronienie

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc... Martwi mnie rosnące TSH oraz androgeny, które są dużo powyżej normy... Za miesiąc skończę 29 lat. Ponad rok temu straciłam ciążę, obumarła ok. 6 tc i miałam zabieg wyłyżeczkowania macicy w 9 tc. Od lutego 2013 schudłam 20 kg. Od tamtej pory roku

Wysoki poziom androgenów, TSH, glukozy, poronienie

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc... Martwi mnie rosnące TSH oraz androgeny, które są dużo powyżej normy... Za miesiąc skończę 29 lat. Ponad rok temu straciłam ciążę, obumarła ok. 6 tc i miałam zabieg wyłyżeczkowania macicy w 9 tc. Od lutego 2013 schudłam 20 kg. Od tamtej pory roku

Tętno

– cecha tętna będąca wyrazem ciśnienia tętniczego. Tętno może być twarde (pulsus durus), miękkie (pulsus mollis) bądź dwubitne. chybkość – zależy od szybkości wypełniania się tętnicy i zapadania jej światła w okresie jednego cyklu serca. Zależy od prędkości przepływu krwi i podatności ściany tętnic

Morfologia krwi

tys/?l Komórki NK 0,20–0,40 tys/?l Monocyty (MONO) 0,21–0,92 tys/?l Płytki krwi (PLT) 140–450 tys/mm? InterpretacjaHemoglobina – norma: K: 12-16 g/dl, M: 14-18 g/dl Hemoglobina – do jej zadań należy transport tlenu i dwutlenku węgla od i do komórek organizmu

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Trombocytoza

Trombocytoza – zwiększona powyżej normy liczba płytek krwi.Norma płytek krwi u zdrowego dorosłego człowieka wynosi 150-450 tys./mm? krwi przy czym przekroczenie normy nie musi oznaczać stanu chorobowego. Małopłytkowość

Wskaźnik protrombinowy

Wskaźnik Quicka, wskaźnik protrombinowy - wskaźnik podający czas, po jakim specjalnie przygotowana krew krzepnie. Jest to stosunek czasu protrombinowego prawidłowego do czasu protrombinowego określonego w badanym przypadku. Norma: 70-100%.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!