Wszystko o:

szpinak

kaole/PAP

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Maksymalnie zróżnicowana dieta niekoniecznie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Pewne połączenia produktów są wyjątkowo korzystne dla organizmu, inne wręcz przeciwnie. Poznaj najgorsze i najlepsze duety w kuchni. Niektóre tradycyjne, znane od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią?

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

Za oceanem mówi się na nie "green monsters", czyli zielone potwory. Przydomek ten zawdzięczają, jak łatwo się domyślić, intensywnie zielonej barwie. Tę natomiast zielonolistnym surowym warzywom. Najczęściej główny bohater to szpinak. Co jeszcze kryje się w tym fantazyjnym napoju i jak to się ma do zdrowia? Co zyskujemy pijąc zielone koktajle?

Najpopularniejsze nowalijki: rzodkiewka, sałata, zielony ogórek, szpinak, kalarepa

Najpopularniejsze nowalijki: rzodkiewka, sałata, zielony ogórek, szpinak, kalarepa

. Można go podawać w formie surowej lub na gorąco. Ogórek szklarniowy, dominujący na straganach, w pierwszych dniach wiosny jest długi i smukły, u nasady zwężony i lekko wygięty. Ma łagodny smak. Szpinak Zawiera dużą ilość wody oraz witamin, głównie witaminę C i beta-karoten. To także bogate źródło

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

przede wszystkich w warzywach i owocach. Najwięcej dostarczymy jej jedząc truskawki (357,5 mg/100 g), szpinak (172/100 g) lub kalafiora (160 mg/100 g). Jej bogatym źródłem jest także cebula (35-120 mg/100 g) oraz jarmuż (30-60 mg/100 g). Nie tylko alergia Łagodzenie objawów to nie jedyne zastosowanie do

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

jedzące więcej warzyw i owoców nie były mniej narażone na cukrzycę typu 2. Tylko zielone liściaste warzywa, jak szpinak, kapusta oraz spokrewnione z nią brokuły i kalafior, obniżały ryzyko tego schorzenia. Osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw były o 14 proc. mniej narażone na

Preferencje smakowe a metryka: wiemy, co w jakim wieku zaczyna ci smakować

Preferencje smakowe a metryka: wiemy, co w jakim wieku zaczyna ci smakować

na nasze uznanie muszą też niektóre warzywa. Zanim docenimy smak szpinaku, papryki czy bakłażana musi upłynąć 21 lat. Łagodne w smaku awokado do ulubionych nie będzie należeć nawet do 23. urodzin, podobnie jak szparagi. Oliwki to przekąski lubiane zazwyczaj przez osoby powyżej 25 roku życia

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

przed badaniem w diecie nie powinny dominować produkty bogate w żelazo czy witaminę B12 (tj. czerwone mięso, wątróbka, ryby , nabiał, szpinak). Uwaga! Porównując wynika trzeba pamiętać, że laboratoria diagnostyczne stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego wyniki pomiarów mogą się od

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

: śniadanie: grejpfrut, 1 lub 2 jajka, herbata lub kawa II śniadanie: 1 lub 2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata obiad: mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa Środa: śniadanie: grejpfrut, 1 lub 2 jajka, herbata lub kawa II śniadanie: 1 lub 2 jajka, szpinak

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

krzepnięcia krwi (zapobiega krwotokom), a także uszczelniania naczyń krwionośnych. Chcesz dostarczyć jej sobie więcej? Połącz kaszę jęczmienną z zielonymi warzywami, np. szpinakiem, brokułami lub brukselką. Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł W kaszy

Dieta po operacji kamicy nerek

składniki kamieni moczowych. Nie podała Pani dokładnych informacji o rodzaju kamicy w Pani przypadku, zakładam więc, że jest to kamica szczawianowo-wapniowa - występująca najczęściej. W takim przypadku należy stosować dietę bogatofosforanową (ryby), ubogoszczawianową (unikać szpinaku, rabarbaru, nadmiaru

Problem z niedoborem żelaza

Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Skąpomocz

stosować dietę z ograniczonym spożyciem potasu, tzn. unikać orzechów, białej fasoli, łososia i warzyw takich jak pomidory lub szpinak.

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: szpinak

A co powiecie na pierogi ze szpinakiem i z dodatkiem fety? Moim zdaniem są rewelacyjne.

Re: szpinak

Naleśniki ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem, zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem, dewolaje ze szpinakiem, a nawet pyszne ciasto ze szpinakiem ( Leśny mech), a którym wcale nie czuć szpinaku, a smakuje obłędnie.. Na wszystko znajdziesz masę przepisów w internecie :)

Re: szpinak

Pyszne są pakieciki z ciasta francuskiego, szpinaku, czosnku i fety. Jest to idealna przekąska na imprezy.

Re: szpinak

Można zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, szpinaku i fety. Idealna przekąska na imprezy.

Re: szpinak

j a robię coś takiego jak Reginazuk. Moim zdaniem szpinak musi być z czoskiem, jogurtem lub śmietaną i przyprawami. Nieprzyprawiony jest po prostu mdły i mi nie smakuje.

Re: szpinak

Fajny przepis, bardzo smaczny to : podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojonego łososia. Potem szpinak. Trochę podsmażyć. Dodac ząbek czosnku i trochę śmietany/mleka. Bardzo dobre z makaronem :)

Re: Szpinak.

Dla mnie najprostszy to najlepszy. Szpinak, czosnek w plastrach, sól, pieprz, odrobina śmietany. Szpinak, sól, pieprz, rozbełtane jajko. Szpinak, niebieski ser pleśniowy, pieprz. Szpinak, kasza gryczana lub ryż jako farsz do gołąbków. -- w kwestii formalnej - dwie liczby ujemne się nie znoszą

Re: szpinak

ja bym proponowała szpinakową zapiekankę! To świetny sposób, moja mama też tak mnie nauczyła jeśc szpinak. najlepiej jak bedziemy miec ciazsto francuskie pokrojone na kawałki (tak zeby mozna zrobic z tego roladki. i nadziewamy to farszem czyli szpinakiem zmieszanym z żóltym serem(moze byc wkrojony

Re: szpinak

Moja mama robi pyszne naleśniki ze szpinakiem. Po usmażeniu naleśników przygotowuje gęsty sos/farsz szpinakowy (masło i czosnek podsmażone, do tego szpinak w liściach, sól, pieprz), który nakłada na połowę naleśnika. Na farsz kilka plastrów sera brie (ew. camemberta). Zawijamy naleśnik i wkładamy

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje leków z żywnością i alkoholem

kompleksów podczas łącznego stosowania produktów zawierających duże ilości jonów wapnia (mleko, sery, jogurty) lub jonów żelaza (zielona sałata, szpinak, buraki) z tetracyklinami fluorochinolonami, kwasem etydrynowym   wytrącanie leku pochodnych fenotiazyny, preparatów żelaza przez garbniki zawarte w

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

, zasadowy odczyn pokarmu, fityniany (produkty zbożowe), szczawiany (szpinak, rabarbar), fosforany (mleko i jego przetwory) zmniejszają wchłanianie wapnia. Duże dawki wapnia podawane równocześnie z glikozydami nasercowymi (pochodne dtgoicsyny i strofantyny) nasilają ich działanie i mogą prowadzić do zaburzeń

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Wchłanianie leku a żywność, paracetamol razem z ibuprof

, takimi jak: skrobia kukurydziana, olej kokosowy kompleksowanie ? tworzenie trudno rozpuszczalnych lub nierozpuszczalnych kompleksów podczas łącznego stosowania produktów zawierających duże ilości jonów wapnia (mleko, sery, jogurty) lub jonów żelaza (zielona sałata, szpinak, buraki) z tetracyklinami

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

skuteczność leków przeciwkrzepliwych. Zaleca się ograniczenie ilości żywności z dużą zawartością witaminy K (takiej jak: brokuły, szpinak, kapusta włoska, rzepa, kalafior, brukselka) Wysokie dawki witaminy E (400 IU lub więcej) mogą wydłużyć czas krzepnięcia i zwiększyć ryzyko krwawienia. Jeżeli masz zamiar

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Wytyczne WHO dot. spożywania potasu i sodu

, odsączony 0,047g 0,290g 0,320g Przykłady żywności zawierającej potas Produkty żywnościowe Zawartość potasu w g/100g Przykładowe produkty Fasola i groszek 1,2g Fasola biała Orzechy 0,6g Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca Zielone warzywa 0,55g Szpinak, kapusta, pietruszka Warzywa korzeniowe 0