Wszystko o:

szpinak

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Osoby, które zmuszano do jedzenia szpinaku, z powodu bogactwa witamin, mogą odetchnąć z ulgą. - Szpinak od czasu do czasu należy zjeść, ale nie należy go gloryfikować jako wspaniałego źródła żelaza - powiedziała dr hab. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

miejsce śniadania z pożywnym siemieniem lnianym, otrębami czy orzechami. Co w zielonym koktajlu siedzi? Szpinak i inna zielenina Amatorzy koktajli z udziałem szpinaku zapewniają, że jego liście nie zmieniają smaku napoju, za to zapewniają niesamowite wrażenia wizualne. Podobny efekt neutralnego smaku przy

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

zdrowie Można jeszcze 'ulepszyć' cudowne warzywo. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu dodana pod koniec gotowania albo już na talerzu, aby prowitamina zawarta w marchewce, dyni, szpinaku czy brokułach, przekształciła się w cenną witaminę A. Sam beta-karoten wzmacnia system odpornościowy organizmu

Najpopularniejsze nowalijki: rzodkiewka, sałata, zielony ogórek, szpinak, kalarepa

Najpopularniejsze nowalijki: rzodkiewka, sałata, zielony ogórek, szpinak, kalarepa

. Można go podawać w formie surowej lub na gorąco. Ogórek szklarniowy, dominujący na straganach, w pierwszych dniach wiosny jest długi i smukły, u nasady zwężony i lekko wygięty. Ma łagodny smak. Szpinak Zawiera dużą ilość wody oraz witamin, głównie witaminę C i beta-karoten. To także bogate źródło

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

Kwercetyna - rewolucja dla zdrowia

towarzyszącym astmie czy nieżycie nosa . Dzieje się tak dzięki regulacji wydzielania enzymów odpowiedzialnych za ten rodzaj odpowiedzi immunologicznej. Gdzie jej szukać? Kwercetyna występuje przede wszystkich w warzywach i owocach. Najwięcej dostarczymy jej jedząc truskawki (357,5 mg/100 g), szpinak (172/100

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

jedzące więcej warzyw i owoców nie były mniej narażone na cukrzycę typu 2. Tylko zielone liściaste warzywa, jak szpinak, kapusta oraz spokrewnione z nią brokuły i kalafior, obniżały ryzyko tego schorzenia. Osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw były o 14 proc. mniej narażone na

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Wszystko przez to, że witaminę pierwotnie pozyskano z liści szpinaku, w którym go w bród. Jednak jeśli nie jesteś miłośnikiem tego warzywa, nie masz się co martwić. To nie jedyne jego źródło. Po co nam

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

żelaza, zaś odpowiednio wcześnie podjęta kuracja powinna zapobiec powstawaniu zmian w narządach. W szpinaku znajdziesz najwięcej żelaza? Niekoniecznie! Powszechnie sądzi się, że im bardziej "krwisty" kolor mają owoce i warzywa, tym są bogatsze w żelazo. Tymczasem nie jest to prawdą. Najwięcej

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

poziomu glukozy we krwi przyczynić się do męczących wahań nastroju i mentalno-fizycznej ociężałości. Z tego względu najrozsądniej decydować się na niezbyt duże ilości czekolady o wysokiej zawartości bogatego w magnez kakao. W szpinaku, tak jak w innych warzywach liściastych, siedzi całkiem sporo kwasu

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

uszczelniania naczyń krwionośnych. Chcesz dostarczyć jej sobie więcej? Połącz kaszę jęczmienną z zielonymi warzywami, np. szpinakiem, brokułami lub brukselką. W kaszy jęczmiennej, oprócz witamin, znajdziemy ponadto wiele cennych składników mineralnych. Przede wszystkim, spośród innych kasz zawiera ona najwięcej

Problem z niedoborem żelaza

Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.

Dieta po operacji kamicy nerek

składniki kamieni moczowych. Nie podała Pani dokładnych informacji o rodzaju kamicy w Pani przypadku, zakładam więc, że jest to kamica szczawianowo-wapniowa - występująca najczęściej. W takim przypadku należy stosować dietę bogatofosforanową (ryby), ubogoszczawianową (unikać szpinaku, rabarbaru, nadmiaru

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Skąpomocz

stosować dietę z ograniczonym spożyciem potasu, tzn. unikać orzechów, białej fasoli, łososia i warzyw takich jak pomidory lub szpinak.

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

szpinak

któregoś roku otrzymałam podobno z Francji nasiona szpinaku. Po posianiu wyrósł mi prawie 1,5 m krzew o wielkich mechatych liściach b.mięsistych.Po ugotowaniu był wspaniały no i nie znikał tak jak ten nasz.Nasiona miał na końcu gałęzi w kolbach.Był jednoroczny ale wysiewał się jak koper sam

szpinak

Świeży szpinak, sól, pieprz, świeży koperek, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy. Wybredni mogą liście szpinaku lekko sparzyć gorącą wodą.

szpinak

szpinak w pierogu szpinak w twarogu szpinak na rzadadko szpinak na gładko szpinak na mięko szpinak w panierce szpinak mom passą szpinak mym życiem szpinak na szczycie.

Re: szpinak

Ja zajadam się szpinakiem ostatnio jak zła. nie wiem jak to jest kiedyś miałam na samą myśl o szpinaku mdłości a teraz mogłabym go jeść tonami...

Re: szpinak

Może to był szpinak nowozelandzki, tzw. trętwian czterorożny/ Poszukaj o nim więcej informacji w necie.

Re: szpinak

Sądząc z opisu to łoboda ogrodowa. Przed laty dostałam jej nasiona od zaprzyjaźnionej ekspedientki w spożywczaku, twierdziła, że to 'szpinak amerykański';) Uprawiam ją w siewie wiosennym, prawdziwy szpinak zostawiając na siew sierpniowy. Jeżeli nie dorwą się do łobody mszyce, jest pewniakiem i daje

Re: Kot jedzący szpinak.

Dlaczego nie? Moja Kotka od czasu do czasu częstuje się ziemniakami. Tak przy okazji szpinaku, czy Twoje Koty mają swoją trawkę do skubania?

Kot jedzący szpinak.

Noż kuźwa, z obiadu zostało mi trochę frytek i szpinak (posolone, a ja mało nie solę). I co? I wszedł jeden z małolatów na szafkę, gdzie leży talerz i zeżarł wszystkie frytki i cały szpinak. Żaden z moich dotychczasowych kotów nie tykał nawet pazurem takiego jedzenia. Naprawdę jestem zdziwiona

Szpinak - zagadka

Lubię szpinak, i dawno nie miałam okazji go jeść, więci postanowiłam to nadrobić. Kupiłam szpinak zamrożony w bloku, firmy nieznanej, niestety w trakcie duszenia wyczułam zapach pleśni. Wyrzuciłam. Następnego dnia kupiłam szpinak mrożony innego producenta, w innym sklepie, niestety- on też miał

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

, zasadowy odczyn pokarmu, fityniany (produkty zbożowe), szczawiany (szpinak, rabarbar), fosforany (mleko i jego przetwory) zmniejszają wchłanianie wapnia. Duże dawki wapnia podawane równocześnie z glikozydami nasercowymi (pochodne dtgoicsyny i strofantyny) nasilają ich działanie i mogą prowadzić do zaburzeń

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

skuteczność leków przeciwkrzepliwych. Zaleca się ograniczenie ilości żywności z dużą zawartością witaminy K (takiej jak: brokuły, szpinak, kapusta włoska, rzepa, kalafior, brukselka) Wysokie dawki witaminy E (400 IU lub więcej) mogą wydłużyć czas krzepnięcia i zwiększyć ryzyko krwawienia. Jeżeli masz zamiar

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

, glikokortykosteroidy, nadmiar lipidów, zasadowy odczyn pokarmu, fityniany (produkty zbożowe), szczawiany (szpinak, rabarbar), fosforany (mleko i jego przetwory) zmniejszają wchłanianie wapnia. Duże dawki wapnia podawane równocześnie z glikozydami nasercowymi (pochodne digoksyny i strofentyny) nasilają ich działanie i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, głównie otręby), szczawiany (szpinak, rabarbar, szczaw), fosforany, a także mocna kawa.Po wchłonięciu wapń przenika do krwi i płynów wewnątrz i zewnątrzkomórkowych.W warunkach fizjologicznych około 50% wapnia znajduje się w krwi w formie nie związanej z białkami, z czego 5% jest związane z cytrynianami

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Sorbifer durules

a w czasie ich przyjmowania należy stosować odpowiednią dietę. Zmniejszyć spożywanie mleka i jego przetworów, a także mąki i kasz. Zwiększyć natomiast spożywanie mięsa (drobiowego, wołowego i wieprzowego) a także jarzyn (głównie zielonych tj. szpinak, brokuły, sałata) i owoców. Chodzi o to aby

Szpinak

Szpinak (Spinacia L.) – rodzaj roślin z rodziny szarłatowatych (dawniej w komosowatych) obejmujący trzy gatunki, pochodzące ze środkowo-zachodniej Azji. Spośród nich szeroko znanym, cenionym jako roślina warzywna i uprawianym na całym niemal świecie jest szpinak warzywny (Spinacia oleracea L

Szpinak warzywny

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae s.l.), ew. z wyodrębnianych osobno komosowatych (Chenopodiaceae). Jest popularną rośliną warzywną, nieznaną współcześnie ze stanowisk naturalnych. Pochodzi najprawdopodobniej

Trętwian czterorożny

Trętwian czterorożny, szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonioides) – gatunek rośliny zielnej należącej do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae), w niektórych systemach wyodrębniany w osobną rodzinę trętwianowatych (Tetragoniaceae) (np. w systemie Reveala z lat 1994

Stracciatella

Stracciatella – 1) tradycyjna zupa włoska, rodzaj rosołu w którym gotuje się drobne kluski lane z rzadkiego ciasta powstałego przez wymieszanie drobno utartego parmezanu i jajek; opcjonalnie zagęszcza się je mąką lub semoliną, dodaje gałkę muszkatołową, natkę pietruszki lub szpinak. Podawana

Piadina

(kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina – porchetta), grzyby, rukola, szpinak, ale także czekolada bądź konfitura.Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się grilla. Piadiny przygotowuje się i sprzedaje w niedużych budkach

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!