Wszystko o:

szkodliwe tłuszcze roślinne

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

, niż jedząc np. tłuszcze nienasycone, o tej samej wartości kalorycznej ( czytaj o tych badaniach ). Masz problem z cholesterolem? Bardzo prawdopodobne, że zawdzięczasz go tłuszczom trans. Szkodliwe izomery nie dość, że a podnoszą we krwi poziom "złego" cholesterolu (LDL), to jeszcze obniżają

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

najcenniejszymi są te pochodzenia roślinnego, nazywane fitosterolami. Fito.., co? Pod względem biochemicznym i budowy fitosterole niewiele różnią od pojedynczej cząsteczki cholesterolu. I na tym tak naprawdę ich wzajemne podobieństwo się kończy. Dzięki tłuszczom pochodzenia roślinnego cholesterol nie tylko jest

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

ograniczanie tłuszczów i słodyczy. Głosy o zaburzeniu proporcji pojawiały się już w latach 70-tych. Wśród oponentów znajdował się m.in. kardiolog dr Robert Atkins (wszelkie zło przypisywał cukrom) oraz polski lekarz Jan Kwaśniewski, twórca diety optymalnej. Za najbardziej szkodliwe uważał węglowodany

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

się ulatnia, a zasadniczo zdrowy produkt nasiąka niczym gąbka tłuszczem. Co gorsza najczęściej nie najlepszym tłuszczem. W wielu budkach z wakacyjnymi smakołykami jakość tłuszczu używanego do smażenia pozostawia wiele do życzenia. W wyniku tego raczymy się szkodliwymi dla zdrowia nasyconymi kwasami

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

prozdrowotnym (lub funkcjonalnym) dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki steroli (wystarczą tylko 3 kromki) staje się realne. Co ciekawe regularne jedzenie produktów wzbogaconych o sterole roślinne działa równie skutecznie jak dieta uboga w szkodliwe tłuszcze czy powszechnie stosowane leki na obniżenie

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

przypadku oleju rafinowanego), który zachowuje więcej cennych właściwości, a także kokosowy aromat.   Dobre tłuszcze nasycone?   Spośród olejów roślinnych, tłuszcz kokosowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (około 90%), a niewielką kwasów jedno- i

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

czas, może być szkodliwe dla naszych stawów. Białka, tłuszcze, węglowodany - po co je jeść?     Nakarm swój mózg!     Sprawdź swoją wiedzę o błonniku!

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki » TAK Czasy, gdy dzieliliśmy tłuszcze na dobre, czyli roślinne i złe, bo zwierzęce, odeszły do lamusa. Głównie dlatego, że pojawił się wróg numer jeden: tłuszcze trans, a dokładniej: izomery trans kwasów tłuszczowych. Okazało się, że to

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc. Pomidor kontra ogórek Czy zestawienie ogórka z pomidorem to zabójcze połączenie

Cholesterol, a dieta wegetariańska

Mam pytanie odnośnie cholesterolu. Otóż, czy zdrowa dieta, wegetariańska, bazująca tylko na tłuszczach roślinnych, może doprowadzić do zbyt niskiego cholesterolu? Czy w konsekwencji, może to być przyczyną zaburzeń w produkcji hormonów płciowych u kobiet?Prawidłowa zrównoważona dieta nie powinna

Ocet jabłkowy w diecie

. Jeśli chodzi o proces odchudzania trzeba pamiętać iż jest to długi proces. Nie radziłabym zupełnego unikania tłuszczy. Tłuszcze też są potrzebne m.in. po to by witaminy A D E K mogły się rozpuścić. Warto też pomyśleć o jedzeniu tłustych ryb czy o tłuszczach roślinnych jak np. oliwa z oliwek, które

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Dieta bez glutenu

. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re:

Do badań. Jedzenie umiarkowanych ilości cukru i tłuszczów roślinnych jest bardziej szkodliwe dla zdrowia niż ich zupełne odstawienie. -- www.pajacyk.pl/

Re:

Przecież ci napisałam w którejś wypowiedzi z kolei: 1matka-polka 09.01.15, 16:59 Jedzenie umiarkowanych ilości cukru i tłuszczów roślinnych jest bardziej szkodliwe dla zdrowia niż ich zupełne odstawienie. -- www.pajacyk.pl/

Re: Niosę kaganek oświaty, kto chce niech czyta.

W każdym poradniku dietetycznym jest napisane, ogranicz czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce, jedz produkty pełnoziarniste (owszem, trochę mniej szkodliwe niż biała mąka) i oleje roślinne. Takie też zalecenia widzę na forum i dostaję od lekarzy. -- www.pajacyk.pl/

Re: Znowu uległam i żałuję :(

No faktycznie, przy takiej diecie :(:(:( Pies jest mięsożercą, potrzebuje białka z mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a nie ryżu czy olejów roślinnych :( Zboża, słodycze, nabiał - nie są psu potrzebne, a wręcz są szkodliwe.

Re:

A gdzie ja udzielam takich porad? Poza tym zakładając ten post, nie miałam na myśli żadnej diety odchudzającej, tylko zastanawiam się nad tym kiedy do ludzi wreszcie dotrze, że mięso i tłuszcze zwierzęce nie są szkodliwe a wręcz mogą być podstawą diety. W przeciwieństwie do cukru i węgli, którymi w

Re: Boliwia zakazala, to samo moze zrobic kazdy

Z tym cholesterolem/tłuszczami to jest kompletna dezinformacja. W ogóle tłuszcze roślinne jak i mięsne nie są szkodliwe. Organizm używa ich do swojej odbudowy. Problem jest z tym jak je produkują, przechowują i jakie świństwa do nich dodają. Najczystszy olej roślinny to z oliwek a mięsny to np

Re: Zdrowe odżywianie a zdrowa psychika...

większego sprzątania. Poza tym udało mi się wyeliminować większość słodyczy ze szkodliwym olejem palmowym tudzież nieokreślonym tłuszczem roślinnym, zostało na rynku kilka produktów. A w okresie letnim zapotrzebowanie na słodkie wyparły owoce.

Re: jedna z rozsądniejszych wypowiedzi o żywieniu

A ja właśnie wyczytałam że jeśli chodzi o raka, to tłuszcze zwierzęce są mniej szkodliwe od roślinnych. Wyjątek stanowi olej lniany. I bądż tu mądry!

Re: obiad

Wolę sama upiec ciasto kruche,przecież to chwila. To tylko przykład składu popularnych herbatników,ale chemia jest we wszystkich a tłuszcz utwardzony,czyli ten najbardziej szkodliwy. Herbatniki Petit Beurre tradycyjna receptura. Składniki mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony

Re: Czego się nie robi żeby sprzedać książkę?

chorób serca" - tak powiedział. Najczęściej używane tłuszcze roślinne zawierają znaczny nadmiar szkodliwych dla zdrowia kwasów omega-6, które są przyczyną stanów zapalnych naczyń, prowadzących do miażdżycy i chorób serca. Węglowodany odpowiadają za cukrzycę i otyłość. Bo są spożywane w zbyt

Tłuszcze

różne reszty kwasowe.Tłuszcze naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. W temperaturze pokojowej tłuszcze zwierzęce to zazwyczaj ciała stałe (wyjątkiem jest np. tran), tłuszcze roślinne są cieczami (wyjątki to np. masło kakaowe i olej kokosowy). Podział tłuszczówZe względu

Oleje roślinne

, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja. W przeważającej większości oleje roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Bywają także wykorzystywane jako surowce do produkcji

Tłuszcze jadalne

substancji takich jak woda, sól, emulgatory, wypełniacze, związki chemiczne nadające charakterystyczny zapach, smak i barwę, białka i fragmenty tkanek roślinnych i zwierzęcych. PodziałKlasyfikacja tłuszczów jadalnych ze względu na pochodzenie: tłuszcze zwierzęce, tłuszcze roślinne, mieszane, modyfikowane

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans (ang. trans fat) – rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych.Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W zależności od konfiguracji atomów w wiązaniu podwójnym, kwasy te dzielimy na cis i trans. Forma trans

Olej sezamowy

Olej sezamowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ma jasno- po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana stosowana w przemyśle spożywczym ma ciemno brązowy kolor i mocny aromat. Pochodzenie: Połud

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.