Wszystko o:

szkodliwe tłuszcze roślinne

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

, niż jedząc np. tłuszcze nienasycone, o tej samej wartości kalorycznej ( czytaj o tych badaniach ). Masz problem z cholesterolem? Bardzo prawdopodobne, że zawdzięczasz go tłuszczom trans. Szkodliwe izomery nie dość, że a podnoszą we krwi poziom "złego" cholesterolu (LDL), to jeszcze obniżają

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

najcenniejszymi są te pochodzenia roślinnego, nazywane fitosterolami. Fito.., co? Pod względem biochemicznym i budowy fitosterole niewiele różnią od pojedynczej cząsteczki cholesterolu. I na tym tak naprawdę ich wzajemne podobieństwo się kończy. Dzięki tłuszczom pochodzenia roślinnego cholesterol nie tylko jest

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

się ulatnia, a zasadniczo zdrowy produkt nasiąka niczym gąbka tłuszczem. Co gorsza najczęściej nie najlepszym tłuszczem. W wielu budkach z wakacyjnymi smakołykami jakość tłuszczu używanego do smażenia pozostawia wiele do życzenia. W wyniku tego raczymy się szkodliwymi dla zdrowia nasyconymi kwasami

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

prozdrowotnym (lub funkcjonalnym) dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki steroli (wystarczą tylko 3 kromki) staje się realne. Co ciekawe regularne jedzenie produktów wzbogaconych o sterole roślinne działa równie skutecznie jak dieta uboga w szkodliwe tłuszcze czy powszechnie stosowane leki na obniżenie

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

przypadku oleju rafinowanego), który zachowuje więcej cennych właściwości, a także kokosowy aromat.   Dobre tłuszcze nasycone?   Spośród olejów roślinnych, tłuszcz kokosowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (około 90%), a niewielką kwasów jedno- i

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki » TAK Czasy, gdy dzieliliśmy tłuszcze na dobre, czyli roślinne i złe, bo zwierzęce, odeszły do lamusa. Głównie dlatego, że pojawił się wróg numer jeden: tłuszcze trans, a dokładniej: izomery trans kwasów tłuszczowych. Okazało się, że to

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Gospodarstwa Wiejskiego. Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają. Podobna ilość żelaza, co w szpinaku, znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy tylko 1 proc., a z wołowiny aż 20 proc. Pomidor kontra ogórek Czy zestawienie ogórka z pomidorem to zabójcze połączenie

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

. Witaminy antyoksydacyjne (C, A, D, E, K) spowalniają te procesy oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Codzienne żywienie bogate w warzywa, owoce oraz naturalne oleje roślinne powinno pokryć zapotrzebowanie na te składniki. Czytaj także: Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

czas, może być szkodliwe dla naszych stawów. Białka, tłuszcze, węglowodany - po co je jeść?     Nakarm swój mózg!     Sprawdź swoją wiedzę o błonniku!

Cholesterol, a dieta wegetariańska

Mam pytanie odnośnie cholesterolu. Otóż, czy zdrowa dieta, wegetariańska, bazująca tylko na tłuszczach roślinnych, może doprowadzić do zbyt niskiego cholesterolu? Czy w konsekwencji, może to być przyczyną zaburzeń w produkcji hormonów płciowych u kobiet?Prawidłowa zrównoważona dieta nie powinna

Ocet jabłkowy w diecie

. Jeśli chodzi o proces odchudzania trzeba pamiętać iż jest to długi proces. Nie radziłabym zupełnego unikania tłuszczy. Tłuszcze też są potrzebne m.in. po to by witaminy A D E K mogły się rozpuścić. Warto też pomyśleć o jedzeniu tłustych ryb czy o tłuszczach roślinnych jak np. oliwa z oliwek, które

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Dieta bez glutenu

. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Znowu uległam i żałuję :(

No faktycznie, przy takiej diecie :(:(:( Pies jest mięsożercą, potrzebuje białka z mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a nie ryżu czy olejów roślinnych :( Zboża, słodycze, nabiał - nie są psu potrzebne, a wręcz są szkodliwe.

Re: Zdrowe odżywianie a zdrowa psychika...

większego sprzątania. Poza tym udało mi się wyeliminować większość słodyczy ze szkodliwym olejem palmowym tudzież nieokreślonym tłuszczem roślinnym, zostało na rynku kilka produktów. A w okresie letnim zapotrzebowanie na słodkie wyparły owoce.

Re: jedna z rozsądniejszych wypowiedzi o żywieniu

A ja właśnie wyczytałam że jeśli chodzi o raka, to tłuszcze zwierzęce są mniej szkodliwe od roślinnych. Wyjątek stanowi olej lniany. I bądż tu mądry!

Re: obiad

Wolę sama upiec ciasto kruche,przecież to chwila. To tylko przykład składu popularnych herbatników,ale chemia jest we wszystkich a tłuszcz utwardzony,czyli ten najbardziej szkodliwy. Herbatniki Petit Beurre tradycyjna receptura. Składniki mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony

Re: Czego się nie robi żeby sprzedać książkę?

chorób serca" - tak powiedział. Najczęściej używane tłuszcze roślinne zawierają znaczny nadmiar szkodliwych dla zdrowia kwasów omega-6, które są przyczyną stanów zapalnych naczyń, prowadzących do miażdżycy i chorób serca. Węglowodany odpowiadają za cukrzycę i otyłość. Bo są spożywane w zbyt

Re: Idą zmiany

diety nawet osobom z wykształceniem dietetycznym a co dopiero przeciętnemu zjadaczowi chleba ;) dalej: brak w roślinach niektórych odmian kwasów wielonienasyconych NNKT upośledza działanie układu mózgowo nerwowego. Wszelkie zamienniki masła czyli margaryny to szkodliwe tłuszcze trans. Niektóre związki

ręcznie robione mydła

najbardziej przekonuje, że robienie prawdziwych mydeł - bez szkodliwych "wsadów", za to tylko z podstawowych, roślinnych tłuszczów (głównie oliwy) - z czystymi, roślinnymi, ekologicznymi dodatkami - ma sens. - jestem na bieżąco z wymogami unijnymi dotyczącymi wytwarzania kosmetyków Proszę

domowa mydlarnia - Majowa Chatka

najbardziej przekonuje, że robienie prawdziwych mydeł - bez szkodliwych "wsadów", za to tylko z podstawowych, roślinnych tłuszczów (głównie oliwy) - z czystymi, roślinnymi, ekologicznymi dodatkami - ma sens. - jestem na bieżąco z wymogami unijnymi dotyczącymi wytwarzania kosmetyków Proszę

to będzie reklama, ale fajna - domowa mydlarnia

najbardziej przekonuje, że robienie prawdziwych mydeł - bez szkodliwych "wsadów", za to tylko z podstawowych, roślinnych tłuszczów (głównie oliwy) - z czystymi, roślinnymi, ekologicznymi dodatkami - ma sens. - jestem na bieżąco z wymogami unijnymi dotyczącymi wytwarzania kosmetyków Proszę

mydła robione w domu - mydlarnia Majowa Chatka

najbardziej przekonuje, że robienie prawdziwych mydeł - bez szkodliwych "wsadów", za to tylko z podstawowych, roślinnych tłuszczów (głównie oliwy) - z czystymi, roślinnymi, ekologicznymi dodatkami - ma sens. - jestem na bieżąco z wymogami unijnymi dotyczącymi wytwarzania kosmetyków Proszę

Tłuszcze

różne reszty kwasowe.Tłuszcze naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. W temperaturze pokojowej tłuszcze zwierzęce to zazwyczaj ciała stałe (wyjątkiem jest np. tran), tłuszcze roślinne są cieczami (wyjątki to np. masło kakaowe i olej kokosowy). Podział tłuszczówZe względu

Oleje roślinne

, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja. W przeważającej większości oleje roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Bywają także wykorzystywane jako surowce do produkcji

Tłuszcze jadalne

substancji takich jak woda, sól, emulgatory, wypełniacze, związki chemiczne nadające charakterystyczny zapach, smak i barwę, białka i fragmenty tkanek roślinnych i zwierzęcych. PodziałKlasyfikacja tłuszczów jadalnych ze względu na pochodzenie: tłuszcze zwierzęce, tłuszcze roślinne, mieszane, modyfikowane

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans (ang. trans fat) – rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych.Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W zależności od konfiguracji atomów w wiązaniu podwójnym, kwasy te dzielimy na cis i trans. Forma trans

Olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty.Ma barwę białą. Topnieje

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.