Wszystko o:

szkodliwe tłuszcze roślinne

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

także proces częściowego uwodornienia tłuszczów roślinnych, powszechnie przeprowadzany w czasie produkcji margaryn miękkich (tych wykorzystywanych przede wszystkim do smarowania pieczywa), prowadził do nagromadzenia w nich szkodliwych kwasów. Aktualnie większość margaryn miękkich jest znacznie zdrowsza

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

najcenniejszymi są te pochodzenia roślinnego, nazywane fitosterolami. Fito.., co? Pod względem biochemicznym i budowy fitosterole niewiele różnią od pojedynczej cząsteczki cholesterolu. I na tym tak naprawdę ich wzajemne podobieństwo się kończy. Dzięki tłuszczom pochodzenia roślinnego cholesterol nie tylko jest

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

sposób. Dzięki obecnym na rynku tzw. margarynom prozdrowotnym (lub funkcjonalnym) dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki steroli (wystarczą tylko 3 kromki) staje się realne. Co ciekawe regularne jedzenie produktów wzbogaconych o sterole roślinne działa równie skutecznie jak dieta uboga w szkodliwe

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź książki » TAK Czasy, gdy dzieliliśmy tłuszcze na dobre, czyli roślinne i złe, bo zwierzęce, odeszły do lamusa. Głównie dlatego, że pojawił się wróg numer jeden: tłuszcze trans, a dokładniej: izomery trans kwasów tłuszczowych. Okazało się, że to

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

 Nie ma bezpiecznych dawek, jeśli chodzi o spożycie wędlin. Dieta obfitująca w mięso i wysoką zawartość tłuszczu często wiąże się z wysokim ryzykiem zdrowotnym, a stałe zwiększanie spożycia mięsa czerwonego, nawet dobrej jakości, może prowadzić do wystąpienia niektórych nowotworów. Pozostaje

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

ograniczanie tłuszczów i słodyczy. Głosy o zaburzeniu proporcji pojawiały się już w latach 70-tych. Wśród oponentów znajdował się m.in. kardiolog dr Robert Atkins (wszelkie zło przypisywał cukrom) oraz polski lekarz Jan Kwaśniewski, twórca diety optymalnej. Za najbardziej szkodliwe uważał węglowodany

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

, czyli o potędze równowagi Zdrowe żywienie ma bardzo duży wpływ na hamowanie procesów starzenia. Witaminy antyoksydacyjne (C, A, D, E, K) spowalniają te procesy oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Codzienne żywienie bogate w warzywa, owoce oraz naturalne oleje roślinne powinno

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

się ulatnia, a zasadniczo zdrowy produkt nasiąka niczym gąbka tłuszczem. Co gorsza najczęściej nie najlepszym tłuszczem. W wielu budkach z wakacyjnymi smakołykami jakość tłuszczu używanego do smażenia pozostawia wiele do życzenia. W wyniku tego raczymy się szkodliwymi dla zdrowia nasyconymi kwasami

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

pełnoziarnistej, mięsie (szczególnie podrobach), rybach (makrele, sardynki), olejach roślinnych oraz takich warzywach jak brokuły i szpinak . Koenzym Q10 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego zadbaj, by przekąszać zawierające go produkty w towarzystwie choć odrobiny oleju, masła lub pokarmów zawierających tłuszcz

Cholesterol, a dieta wegetariańska

Mam pytanie odnośnie cholesterolu. Otóż, czy zdrowa dieta, wegetariańska, bazująca tylko na tłuszczach roślinnych, może doprowadzić do zbyt niskiego cholesterolu? Czy w konsekwencji, może to być przyczyną zaburzeń w produkcji hormonów płciowych u kobiet?Prawidłowa zrównoważona dieta nie powinna

Ocet jabłkowy w diecie

. Jeśli chodzi o proces odchudzania trzeba pamiętać iż jest to długi proces. Nie radziłabym zupełnego unikania tłuszczy. Tłuszcze też są potrzebne m.in. po to by witaminy A D E K mogły się rozpuścić. Warto też pomyśleć o jedzeniu tłustych ryb czy o tłuszczach roślinnych jak np. oliwa z oliwek, które

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Dieta bez glutenu

. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re:

Do badań. Jedzenie umiarkowanych ilości cukru i tłuszczów roślinnych jest bardziej szkodliwe dla zdrowia niż ich zupełne odstawienie. -- www.pajacyk.pl/

Re:

Przecież ci napisałam w którejś wypowiedzi z kolei: 1matka-polka 09.01.15, 16:59 Jedzenie umiarkowanych ilości cukru i tłuszczów roślinnych jest bardziej szkodliwe dla zdrowia niż ich zupełne odstawienie. -- www.pajacyk.pl/

Re: Niosę kaganek oświaty, kto chce niech czyta.

W każdym poradniku dietetycznym jest napisane, ogranicz czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce, jedz produkty pełnoziarniste (owszem, trochę mniej szkodliwe niż biała mąka) i oleje roślinne. Takie też zalecenia widzę na forum i dostaję od lekarzy. -- www.pajacyk.pl/

Re: Znowu uległam i żałuję :(

No faktycznie, przy takiej diecie :(:(:( Pies jest mięsożercą, potrzebuje białka z mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a nie ryżu czy olejów roślinnych :( Zboża, słodycze, nabiał - nie są psu potrzebne, a wręcz są szkodliwe.

Re:

A gdzie ja udzielam takich porad? Poza tym zakładając ten post, nie miałam na myśli żadnej diety odchudzającej, tylko zastanawiam się nad tym kiedy do ludzi wreszcie dotrze, że mięso i tłuszcze zwierzęce nie są szkodliwe a wręcz mogą być podstawą diety. W przeciwieństwie do cukru i węgli, którymi w

Re: Długopis leczy psychę

: naturalne (znajdują się w mleku i mięsie) i sztuczne - wyprodukowane przez człowieka. Tłuszczy trans należy zdecydowanie unikać, gdyż wywierają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i wygląd." Nie zgadzam sie z opinia, ze z mleka i miesa sa szkodliwe. Natomiast te sztuczne, tak. "Tłuszcze trans, a

Re: Długopis leczy psychę

Kolejne dwa głupstwa al.1 napisał: > Nie zgadzam sie z opinia, ze z mleka i miesa sa szkodliwe. Natomiast te sztuczn > e, tak. Organizm nie rozróżnia tego co jest "sztuczne" od tego co jest "naturalne". > "Tłuszcze trans, a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych powstają pod

Re: Zamiast głupich seriali i satyryków...

Sagi ma rację. Trzeba iść za sygnałami organizmu. Ciągnęło mnie czasami do dobrych :salcesonu, wątróbki drobiowej, parówek, chudego boczku, .... Teraz wiem, że tłuszcze zwierzęce są lepsze od większości roślinnych ; że w dobrych parówkach jest dużo kolagenu,....; że słodziki maja tylko fruktozę

Re: Gluten w niczym nie jest człowiekowi potrzebn

. > Awokado ma mało białka, głównie tłuszcze. A brokuł to już w ogóle nie słynie ze > swego białka... Dobre tłuszcze są dużo ważniejsze od białka. A brokuł ma sporo białka w suchej masie, ino suchej masy nie ma za wiele ;) > > To już nie ma innych białek roślinnych niż gluten, tóry w

Re: Boliwia zakazala, to samo moze zrobic kazdy

Z tym cholesterolem/tłuszczami to jest kompletna dezinformacja. W ogóle tłuszcze roślinne jak i mięsne nie są szkodliwe. Organizm używa ich do swojej odbudowy. Problem jest z tym jak je produkują, przechowują i jakie świństwa do nich dodają. Najczystszy olej roślinny to z oliwek a mięsny to np