Wszystko o:

sos sojowy zdrowy

Paulina Zduniak

Tofu - warto włączyć do diety?

Tofu - warto włączyć do diety?

Choć jest odżywcze i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, tofu nie każdemu służy. Kto powinien włączyć je do jadłospisu, a kto unikać?

Erytrytol, czyli cukier (prawie) idealny?

Nie zaszkodzi chorym na cukrzyce, nie „dołoży” dodatkowych kilogramów, nie pozostawi na zębach śladu w postaci próchnicy. Erytrytol uchodzi nie tylko za zdrową, ale i zupełnie bezpieczną substancję słodzącą. Czy jest tak naprawdę?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

Olej z pestek dyni - "zielone złoto" dla pięknej skóry i zdrowej prostaty

Olej z pestek dyni - "zielone złoto" dla pięknej skóry i zdrowej prostaty

skóry. Czytaj również: Łysiejesz? Skontroluj prostatę! Jakich witamin potrzebuje mężczyzna? Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi Do pielęgnacji skóry i masażu Olej ten nada się nie tylko do spożycia, ale i pielęgnacji ciała. Oprócz

Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Surową czekoladę, w porównaniu do czekolad standardowych, produkuje się z surowych, to jest nieprażonych ziaren kakaowca. Można dostać je w sklepach ze zdrową żywnością zarówno w całości, pokruszone (tzw. cacao nibs), jak i

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

bakteryjną. ( Czytaj więcej na ten temat). Słabe strony Japończycy kochają sos sojowy i dodają go do niemal wszystkich potraw. Chociaż to wspaniała przyprawa i znakomity zamiennik klasycznej soli kuchennej, w takich ilościach też szkodzi, bo zawiera dużo sodu. W efekcie mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni

Keczup i spółka

Keczup i spółka

? Uwaga! W sosach chrzanowych znajduje się mnóstwo niepotrzebnych kalorii. Te artykuły zazwyczaj są dużo droższe. Musztarda Produkowana z ziaren gorczycy zwyczajnej musztarda zalicza się do zdrowych przypraw. Pomaga przy nieżycie żołądka i jelit, zaparciach, niestrawności czy innych kłopotach z trawieniem

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami

produktów z kuchni świata: włoskiej mozarelli, pesto, meksykańskiego guacamole czy swojskiego oscypka. Z czego powinien składać się zdrowy "szybki" posiłek, a z czego absolutnie nie? Dobre mięso to podstawa. Bułka niczym gąbka? Nie tym razem! Dobry burger to przede wszystkim dobre mięso. Ze

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

skorupiaki. Z kolei kwas alfa-linolenowy (ALA - też z grupy omega-3) występuje w olejach roślinnych: lnianym, rzepakowym czy sojowym, oraz w żółtku jajka, nasionach soi i orzechach. Ze względu na wyjątkową wartość kwasów omega-3 lekarze zalecają spożywanie tłustych ryb morskich (najlepiej z mórz północnych

Co jemy w pracy

kuchnia, dlatego zawsze robię sobie coś na ciepło, np. gotowane ziemniaki z kefirem albo z kotletem sojowym, falafel palestyński, spaghetti z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Teraz jest lato i staram się korzystać z tego, że jest tyle świeżych i pysznych warzyw. Czasem jem też leczo z cukinii ale to

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

poprawy samopoczucia po pewnym czasie od operacji dieta może być rozwijana do diety zdrowego człowieka. Na początku unikamy produktów: - które mogą działać wzdymająco i gazotwórczo: warzywa surowe, bób, kapusta, kalafiory, brokuły,cebula,pory, szparagi, gruszki,czereśnie,piwo, rośliny strączkowe

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Faworki - borsuka - por favor

Marchewka Grzyby mun Por Makaron ryżowy Sos sojowy Pędy bambusa,kiełki soi,ewentualnie mieszanka chińska Kurczaka kroimy na kawałki takie kostki macerujemy w sosie chińskim -dla mnie lepszy jest ciemny ale to metoda prób i błędów dojdzie sie do swojego smaku,posypuje cynamonem i smażę na oleju najlepiej

Re: Czy zima to dobry czas na odchudzanie?

Dziękuję za odpowiedź, chyba faktycznie chciałam zrobić wszystko naraz:) Czy zna Pani może jakieś ciekawe książki dotyczące odchudzania/zdrowego odżywiania? Najbardziej chyba brakuje mi inspiracji i ciekawych, zdrowych przepisów. Mam w nawyku zabielanie zup, sosy oparte na mące itp. , muszę z tego

Re: Sosy sojowe - zdrowe czy nie?

się skleiło, to jeszcze raz: więc lepszy ten sklepcynamonowy.pl/sklep/p276-Sos-sojowy-Kikkoman.html od tego www.tan-viet.com.pl/images/produkty/t_s_sojowy.jpg

Re: Sosy sojowe - zdrowe czy nie?

Gość portalu: g napisał(a): > jaka chemia?Może najtańsze tak.Ale nie wszystkie, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Zgadza się. Sama używam sporadycznie, ale jeśli już, to raczej sklepcynamonowy.pl/sklep/p276-Sos-sojowy-Kikkoman.htmlniż www.tan-viet.com.pl/images/produkty/t_s_sojowy.jpg (bo ten

Re: Podrzućcie pomysły na szybkie dania

cukinię i paprykę w kostke dusisz do miekkosci warzyw i kaszy (czyli jeszcze ok. 10 min). W miedzyczasie doprawiasz wedle uznania, ja oprócz soli, pieprzu używam jeszcze sosu sojowego oraz musztardy. Na końcu posypuje szczypiorkiem. Całość gotowa w pół godziny 3. leczo z papryką kiełbasą, cukinią

Re: Sosy sojowe - zdrowe czy nie?

Nigdy nie używałam i jeszcze nie używam, ale zastanawiam się czy nie kupić. Zauważyłam,że na forum traktowany jest przez bardzo wielu jak niezbędnik.

Re: Jak przemycić rybę?

wegetariańskiego chilli z fasolą, dynią, słodkimi ziemniakami, etc albo jakiś makaron z sosem warzywnym. Ale mimo, że jemy zróżnicowanie i raczej zdrowo (sami gotujemy, mało soli, mnóstwo warzyw, fasoli, zielonych sałat i owoców), to jednak nasza dieta obfituje w mięso i to właśnie czerwone. No i jajek młody nie

Re: Jakich przypraw używacie??? Lajtowo

od sosu sojowego się puchnie? pytam, bo mężowi zakazałam używać maggi, więc kupuje sobie sos sojowy do przyprawiania i wmawia mi, że to bardzo zdrowy specyfik...

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!