Wszystko o:

soczewica

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

), jednak kiełkują one nieco szybciej. Wystarczy około 3-4 dni, aby były gotowe do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że kiełki roślin strączkowych (np. fasoli, soczewicy czy soi) przed spożyciem należy poddać obróbce cieplnej, aby pozbyć się goryczki. Kiełki soi są spośród wszystkich kiełków najbogatsze

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

niski indeks glikemiczny (co oznacza, że energia po ich spożyciu uwalniana jest stopniowo i powoli) oraz zdolność do "wypierania" tzw. złych tłuszczów, m.in. szkodliwych tłuszczów trans . - Rośliny strączkowe mogą być dodatkiem do potraw, ale nie tylko. Fasola, groch, soczewica i

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

aminokwasów rośliny strączkowe tworzą wraz ze zbożami, stąd polecane połączenia w menu, np. fasolki z ryżem, soczewicy z jęczmieniem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą. Wartościowe białko ze strączków jest tak pożywne, a zarazem zdrowe, że poleca się je nawet w dziecięcej diecie. Zwłaszcza, że poza

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, kiełki, płatki owsiane , chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

warzywa strączkowe ( ciecierzyca , soczewica, fasola, soja, groch, trzeba jednak pamiętać by nie sięgać po nie zbyt często) - dopuszczalne są oleje tłoczone na zimno oraz tłuszcze zwierzęce np. masło, ale tylko w niewielkiej ilości Do picia najlepiej nadaje się woda niegazowana, kawa zbożowe lub

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

(z wyjątkiem tych młodych), białą mąkę, kukurydzę , białe pieczywo, piwo, cukier, ciasta, słodycze, konfitury, miód, banany, winogrona , suszone owoce, frytki, biały ryż. Za dopuszczalne uchodzą soja, soczewica, fasola, groch, ryż brązowy, chleb z otrębami, makaron razowy, ryby, chude mięso

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

czynnika ryzyka udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, płatki owsiane, chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

niezbędne aminokwasy. Ze względu na ich zawartość maca podobna jest np. do fasoli, soi czy soczewicy.   Choć bywa polecana jako środek wspomagający odchudzanie, włączenie jej do diety może nie dać pożądanych rezultatów. To prawda - zawiera nieco błonnika (ok. 7%), a przy tym ma stosunkowo niski indeks

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

przełkniesz szpinaku w żadnej formie? Nic straconego. Kwasu foliowego możesz szukać także innych liściastych warzywach tj. sałata, kapusta, brukselka, a także brokułach i kalafiorze. Wolałbyś coś konkretniejszego? Sięgnij po wątróbkę, żółtka jaj, soczewicę czy produkty pełnoziarniste. Wybór należy do ciebie

Tauryna

Tauryna

, serwatka oraz niektóre rośliny strączkowe, jak soczewica czy groch. Tauryna występuje również w mleku matki. Tauryna jest wartościowa nie tylko dla człowieka. Bez niej nie mogłaby powstać żadna karma dla zwierząt. Czytaj także: Rutyna, to nic złego Koenzym Q10 - rewolucja nie tylko w kosmetyce

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Soczewica :)

Mam pytanie czy soczewica czerwona ma być po ugotowaniu zielona ? dziwi mnie to po w przepisie na zupę na zdjęciu piękny czerwony kolor a tu klapa. Kupiłam czerwoną ugotowałam i jest zielona .Zupa w smaku przypomina grochówkę tyle ze zielona, smaczna nie powiem ale spodziewałam się czegoś innego. W

czerwona soczewica

Zakupiłam taką właśnie i nie wiem co z niej zrobić? Co gotujecie z czerwonej soczewicy?

Re: czerwona soczewica

To jakaś nowa moda na kupowanie soczewicy, z którą nie wiadomo co zrobić? http://forum.gazeta.pl/forum/w,567,157350495,157350495,Soczewica_czerwona.html Soczewica czerwona

Re: czerwona soczewica

Czerwonej soczewicy to akurat nie robi. -- Zeżarł chrupy a kasztani kruszcem szczerozłotym

Re: Soczewica :)

czerwona soczewica sie rozgotowuje na miezge brazowa mniej puy, najdrobniejsza, utrzymuje forme po ugotowaniu, doskonala wiec np do salatek sama znam te trzy rodzaje -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: czerwona soczewica

Zupę w stylu arabskim albo azjatyckim, oraz przepyszną wegetariańską musakę (soczewica zamiast mięsa).

Re: czerwona soczewica

No, ja to rozumiem, ale dlaczego wszyscy akurat soczewicę? I to koniecznie czerwoną. :D Jakby jedna kupiła soczewicę, druga skorzonerę, a trzecia topinambur to bym się nie dziwiła.

Re: Soczewica czerwona

Ulubiona ostatnio zupa: warzywa (jak lubisz), pomidory, soczewica czerwona i kari. Nie musi być na mięsnym wywarze. Soczewice dobrze wypłucz wcześniej.

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie

Zdjęcia - soczewica

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!