Wszystko o:

soczewica

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Kiełki - zdrowie w zarodku

Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich szukać, a także - jak je wyhodować?

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Spożywanie dziennie choć jednej porcji fasoli, grochu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - wykazały badania amerykańskich naukowców. Ich wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Canadian Medical Association Journal".

Przepisy na potrawy z diety Montignaca

Soczewica z borowikami - porcja dla jednej osoby 1 szklanka soczewicy, 4 suszone borowiki, 1 cebula, sól, pieprz do smaku Sos jogurtowy: 100 ml jogurtu 0% tłuszczu, 1 ząbek czosnku, kminek mielony do smaku Soczewicę zalej wodą i pozostaw na dwie godz. Wodę wylej. Grzyby zalej wodą i pozostaw na 15

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o zdrowe odżywianie

pomidorowa z ryżem po lekką botwinkę, pożywną zupę z soczewicy czy aromatyczną cebulową. Jedna porcja wystarczy na przygotowanie litra pysznej zupy. Dania Babci Zosi to także różne wariacje na temat ryżu. Danie ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu wegetariankom. Ryż z pomidorami i papryką smakuje

Najlepsze źródła białka dla osób, które nie jedzą mięsa [9 PRODUKTÓW]

Najlepsze źródła białka dla osób, które nie jedzą mięsa [9 PRODUKTÓW]

bobowatych (należą do niej m.in. ciecierzyca, fasola, groch, soczewica i soja). Fistaszki nie tylko nas odżywią, ale - według doniesień badaczy - zadbają także o poprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki sporej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu, wspierają pracę układu nerwowego. A zatem warto

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

aminokwasów rośliny strączkowe tworzą wraz ze zbożami, stąd polecane połączenia w menu, np. fasolki z ryżem, soczewicy z jęczmieniem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą. Wartościowe białko ze strączków jest tak pożywne, a zarazem zdrowe, że poleca się je nawet w dziecięcej diecie. Zwłaszcza, że poza

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

, soczewica, fasola, soja, groch, trzeba jednak pamiętać by nie sięgać po nie zbyt często) - dopuszczalne są oleje tłoczone na zimno oraz tłuszcze zwierzęce np. masło, ale tylko w niewielkiej ilości Do picia najlepiej nadaje się woda niegazowana, kawa zbożowe lub naturalne herbaty. Decydując się na dietę

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, kiełki, płatki owsiane , chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

czynnika ryzyka udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, płatki owsiane, chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Soczewica :)

Mam pytanie czy soczewica czerwona ma być po ugotowaniu zielona ? dziwi mnie to po w przepisie na zupę na zdjęciu piękny czerwony kolor a tu klapa. Kupiłam czerwoną ugotowałam i jest zielona .Zupa w smaku przypomina grochówkę tyle ze zielona, smaczna nie powiem ale spodziewałam się czegoś innego. W

Re: a soczewica..

Soczewica http://ekolubek.pl/blog/wp-content/uploads/2014/07/zupa-z-soczewicy-leszta-czorba.jpg [/img[ to bardzo wdzięczne warzywo, podobne do grochu, ale dużo prostsze w przygotowaniu. Groch trzeba wcześniej namoczyć i gotować przez długi czas, natomiast soczewica (czerwona, zielona lub żółta

Re: czerwona soczewica

Kluski: ciasto jak na śląskie, nadziewasz farszem z soczewicy, podsmażonej cebulki i suszonych pomidorów. Możesz dodać do byle jakiej zupy. Zrobić roladki mięsne z nadzieniem z soczewicy/suszonych pomidorów/papryki. Pasztet z soczewicy i warzyw.

Re: Soczewica

Z brązowej robie zupe na wędzonce z ziemniakami w kostkę , z innych zupa krem ,kiedyś kupiłam czerwona soczewice a po ugotowaniu zrobiła sie zielona ale sie zdziwiłam. :)

Re: czerwona soczewica

farsz do pierogów zupa z pomidorami, papryka, cebula, boczkiem, ziemniaczkami i soczewica pasztet

Re: czerwona soczewica

ja czerwoną soczewicą zagęszczam sosy, dodaję do leczo, najczęściej jednak do zup i do psiej karmy

Re: Soczewica

soczewica to ja ! czesto i gesto. czerwona blednie wiec dodajemy koncentratu pomi. z brazowej tez robie zupe glownie. zielona w roznych postaciach. czarna ,godzine moczymy .15 min gotujemy. -- Nigdy nie pijemy wina. Chyba ze jestesmy sami lub w towarzystwie.

Re: czerwona soczewica

ja lubię bardzo zupę z pomidorów soczewicy i masła orzechowego z imbirem :) ugotuj.to/ugotuj/-23021548/zupa+pomidorowa+z+soczewica

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie