Wszystko o:

smak soli w ustach

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

joansz,eska

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Maksymalnie zróżnicowana dieta niekoniecznie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Pewne połączenia produktów są wyjątkowo korzystne dla organizmu, inne wręcz przeciwnie. Poznaj najgorsze i najlepsze duety w kuchni. Niektóre tradycyjne, znane od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią?

Jak działają zmysły? Te bardziej i mniej znane

Ostrzegają, dostarczają przyjemności, umożliwiają poznanie rzeczywistości. Bądź bliżej swoich zmysłów. Czy wiesz, że masz ich więcej niż pięć. I to nie licząc tzw. "szóstego zmysłu".

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

Rozgrzeją od środka, dodadzą smaku, wspomogą metabolizm. W tych aromatycznych przyprawach kryją się cenne dla zdrowia właściwości, szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Komu i na co pomogą, kto powinien ich unikać?

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

, ale soli w kuchni zasadniczo nie promujemy. Wróg witaminy C Świeże ogórki zawierają silnie działający enzym (askorbinazę), który niszczy witaminę C . To dlatego popularna w Polsce sałatka z zielonych ogórków i pomidorów to jednak marnotrawstwo. Łyżeczka soku z ogórka zniszczy całą witaminę C zawartą

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. do 17,7 proc. Producenci napychają wędliny soją, używają tańszego, gorszego mięsa, w tym tzw. MOM, czyli "mięsa oddzielonego mechanicznie", które w świetle prawa mięsem w ogóle nie jest, ale zbiorem odpadków - tłuszczu, skór, ścięgien. Do tego dosypują mnóstwo soli i zapychaczy naturalnych

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

, dostarczające cukry złożone. Czas na rozwód z prostym cukrem i solą. Im więcej zieleniny, tym lepiej. Nie chcesz HTZ? Pomyśl przynajmniej o fitoestrogenach. To roślinne odpowiedniki kobiecych hormonów, które łagodnie i powoli, ale jednak zawsze, wyrównują niedobory w organizmie. Za ich najlepsze źródło uchodzi

Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

dobrze się wchłania, ale także nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Poleca się go zwłaszcza do masażu wspomagającego zwalczanie cellulitu. W tym celu warto połączyć go np. z gruboziarnistą solą i taką mieszanką masować skórę okrężnymi ruchami. Czytaj więcej: Olej z orzechów makadamia - recepta na

Dobra pasta czyli jaka?

Dobra pasta czyli jaka?

powstawaniu kamienia nazębnego, działają bakteriobójczo. Ale jeśli twoje dziąsła krwawią podczas szczotkowania, idź do dentysty. To pierwszy objaw poważniejszych kłopotów. Przy nadwrażliwości zębów Zęby bywają nadwrażliwe na ciepło, zimno, kwaśność, dotyk. Ulgę przyniesie zastosowanie preparatów z solami

Zaczerwienione czy nie? Dlaczego najczęściej boli gardło

Zaczerwienione czy nie? Dlaczego najczęściej boli gardło

aptece lub z kolejnych domowych sposobów. Może być to rumianek, mięta albo soda oczyszczona. Są też tacy, którzy płuczą gardło sokiem z buraków. Można też wybrać inhalacje - do miski należy nalać wrzącej wody i dodać np. soli lub majeranku. Przysunąć głowę do parującej wody i nakryć się ręcznikiem. Jeśli

Zrób to sam, czyli 17 domowych recept

Zrób to sam, czyli 17 domowych recept

(możesz dodawać go do zup albo potraw stylizowanych na sposób chiński). 16. Od soli krew lepiej krąży Gorące okłady z soli kuchennej są dobrym sposobem na łagodzenie bólów mięśniowych. 250-300 g soli (jak najgrubszej) rozgrzej w emaliowanym rondlu - powinna być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsyp ją do

Gorycz w ustach po leku?

pokarmowego, m.in. nudności, zaburzeń trawienia, zapalenia jamy ustnej lub języka. Smak goryczy w ustach lub przejściowe zaburzenia smaku mogą być po prostu skutkiem ubocznym przyjmowanego leku bądź świadczyć o rozwijającym się zapaleniu błony śluzowej języka. Dolegliwości powinny ustąpić po zakończeniu

Problem z układem pokarmowym

Mam problem z układem pokarmowym. Objawy takie jak: gniecenie w nadbrzuszu, kwaśny smak w ustach po jedzeniu (czasami zgaga), często mi się odbija. Ponad to mam "biały" język oraz luźne stolce raz dziennie. Co mi może dolegać? Jakie badania zrobić? Do kogo się udać?Opisywane objawy są

Posmak tłuszczu w buzi

Od kilku dni mam posmak masła-tłuszczu w ustach. Czy jest się czym martwić? Przebywam obecnie za granicą i nie mam możliwości pójścia do lekarza.Nie jestem w stanie pomóc bez zbadania Pana/Pani i zebrania wywiadu. Najprawdopodobniej nie jest to objaw choroby, choć w skrajnych przypadkach odczuwanie

Zakwaszenie organizmu?

Od paru miesięcy mam bóle i zawroty głowy. Robiłam sobie badanie moczu i krwi. Mocz jest OK, krew - trochę poniżej normy hemoglobina. Zauważyłam też, że mam dziwny smak w ustach oraz pot o zapachu octu. Chcę zapytać, czy mój organizm jest może zakwaszony? Jakie badania powinnam wykonać i co

Nieregularne krawędzie języka

Mój problem to dziwne nieregularne krawędzie języka, pieczenie warg od środka i dziwny smak w ustach - uczucie suchości. Lekarz zapisał witaminy i żel dentystyczny Sachol. Trochę pomogło, na krótko. Proszę o pomoc.Czy w ostatnim czasie przechodził/a Pan/i antybiotykoterapię lub stosowała sterydy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

podpowiedzcie: smak soli w ustach....?

od kilku dni mam smak soli w ustach,przeszkadza. Nie choruje , nie zmieniłam diety, ruszam sie i nie jestem otyła.Nigdy tego nie miałam . Denereuje mnie to bo nie wiem co z tym zrobic.

Smak soli w ustach!! Ktoś ma radę??

Witam! Mam do was pytanie, może ktoś miał podobny problem. Od kilku dni czuje permanentnie posmak soli w ustach, tak jak bym miała słoną ślinę... okropność!! Nie mam pomysłu skąd to może być... nie zmieniłam diety, soli jadam bardzo mało.

Re: Smak soli w ustach!! Ktoś ma radę??

to może być od nadkwasoty lub refluksu - cofa sie treść żołądka. ja mam tzw. refluks żołciowy ale na począku również odczuwałam smak soli.tak czy siak może to być nadkwasota sama w sobie lub spowodowana czymś innym.

Re: Smak soli w ustach!! Ktoś ma radę??

Jama ustna, dziąsła. Krew smakuje słono. -- "Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi, chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić!" - Paul McCartney

Re: Środki spożywcze oraz żywienie dzieci i młodz

na temat smaku nowych, zdrowych potraw podawanych na stołówce - ich zdanie dotyczące ziemniaków bez soli było co najmniej niepochlebne :D Słyszałam też o kilku sytuacjach, w których szkolne sklepiki musiały zakończyć swą działalność, bo nie były w stanie się "przebranżowić" w tak krótkim czasie

Dzisiaj wyprałam kapustę.

Po udanym dziele jakim były ruskie pierogi postanowiłam zrobić pierogi z kapustą. Kiszoną. Jak ją do ust na początek wraziłam to mię zapowietrzyło od kwasu i soli. No to ją chlup do wody i dalej prać. Po wyjęciu i wyżęciu( w przepisie było - wycisnąć z soków i wody) popatrzyłam ze zgrozą na to

Re: W sklepach w ktorych sie zaopatruje w ryby

to nie jest prawdziwa sola (solea solea) tylko limanda, na obrazku widać, że trochę podobna do soli z wyglądu. :) pl.wikipedia.org/wiki/Limanda w smaku jest różnica, nawet więkza niż w cenie. -- ...jak sztućce zatykają usta jej wrogowie...

Re: OT.

, żeby wyprodukować ciut gorszy produkt B za pol ceny. Nikomu by się to nie oplacalo! Co więcej, ciężko zmienić cos więcej poza smakiem (ale ilość soli/cukru/tłuszczu/itd. na 100g tez można porownac!!!!!) jeśli skład jest ten sam. A musi być podany dkladnie bo kary sa spore. 4. Z tego ni jak nie wynika