Wszystko o:

smak cukru

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Małgorzata Skorupa

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię lub nie chcesz narażać zdrowia na negatywne konsekwencje? Obecnie wybór produktów słodzących, zarówno naturalnego, jak i sztucznego pochodzenia, jest bardzo szeroki. Jakie mają wady i zalety?

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Starochiński sposób odżywiania znalazł miliony wyznawców na całym świecie. To ponoć przepis nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i wewnętrzną równowagę, znakomitą formę fizyczną, wyśmienite zdrowie. Podobno już w ciągu tygodnia pozwala zrzucić 4 kilogramy i poczuć się lekko we własnym ciele. Zarazem wprowadzenie jej w życie nie jest łatwe, zasad jest sporo, od nich wyjątki, a w nich niuanse. Czy razem jednak to nam służy? Wiele wskazuje, że tak.

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

"Dziwny smak" w ustach niekoniecznie jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Owszem, czasem tak bywa, ale wówczas nie mamy trudności z namierzeniem winowajcy i szybko rozwiązujemy problem. W innym wypadku warto skonsultować się z lekarzem, gdyż bywa objawem choroby. Czasem jedynym, także przy poważnym schorzeniu.

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

. Warto też zwrócić uwagę na to, że większość odczuwanych doznań smakowych pochodzi w rzeczywistości z węchu (nawet do 90 proc.). Gdy gnębi nas katar albo po prostu zatkamy nos, smak traci na wyrazistości. Natomiast sprzymierzeńcem w jego odczuwaniu jest ślina. Cukier umieszczony na wysuszonym języku

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

W jamie ustnej mamy brodawki, w których znajdują się kubki smakowe, a w nich - po 50-100 receptorów, które w ciągu życia zużywają się i odtwarzają - mówi prof. Agnieszka Troszyńska, kierownik Laboratorium Sensorycznego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. 5 smaków

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

wielkość. Niektóre okazy osiągają wagę nawet 5 kg. Nadaje się do produkcji mąki, płatków czy alkoholu . Za jego słodki smak odpowiadają węglowodany, tj. skrobia i cukry proste. Mimo że uchodzi za egzotyczny odpowiednik europejskiego ziemniaka znacznie się od siebie różnią. Postaw na białko Wielkość

Amigdalina - jest niebezpieczna?

Amigdalina - jest niebezpieczna?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amigdalina zaliczana jest do tzw. glikozydów, czyli pochodnych cukrów. Pod wpływem niektórych enzymów w czasie jej rozkładu wyodrębnia się kwas cyjanowodorowy, który może wywołać bardzo silne zatrucie. Dodatkowo nie należy łączyć amigdaliny z witaminą C , a

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

cenne związki mineralne. Nadal nie czyni to z niego lekarstwa, ale, powiedzmy, mniejszą truciznę. I znowu ten smak: mniej słodkiego cukru (a ten taki właśnie jest) często sypiemy więcej, więc dostarczamy większą dawkę niekorzystnych węglowodanów. Czyli to: "może trochę zdrowiej", nie oznacza

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

j zwykły, biały cukier chociażby miodem. Dar pszczół, oprócz słodkiego smaku, wzbogaci lemoniadę m.in. w bakteriobójczą inhibinę (warto jej szukać zwłaszcza w miodach spadziowych z drzew szpilkowych, a także lipowych i grykowych) czy też acetylocholinę, która wspomoże pracę układu krążenia. Ci

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To bezcenne paliwo dla mózgu, zapewniające krzepę, gwarantujące sprawność mięśni, poprawiające nastrój... Według dietetyków nie mniej niż 55% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodzić z węglowodanów, ale, uwaga, zarazem nie więcej jak 60%. Bezpieczne dwie

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: lista przebojów filmów z kuchnią w tle

"Bez cukru" oryg." Cheenie Kuom" "Milosc o smaku Orientu" oryg. "The Ramen Girl"

Re: A może wątek kulinarny VIII

Śmietanę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy trochę cukru do smaku.

Re: A może wątek kulinarny VIII

Serek homogenizowany (lub twarożek) przekładamy do miski. Jeżeli lubimy bardziej słodkie desery dodajemy cukier - do smaku, według własnego upodobania, możemy też dodać cukier waniliowy.

Re: Zamiast posolić - posłodziłam :D

Łyżeczka soli na kg mięsa. Mam wrażenie, że to nie za dużo. Cukru wsypałam tyle samo, a ten słodki smak czuję i czuję. Może mam jakieś zaburzenia smaku przez ten katar?

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Serek homogenizowany (lub twarożek) przekładamy do miski. Jeżeli lubimy bardziej słodkie desery dodajemy cukier - do smaku, według własnego upodobania, możemy też dodać cukier waniliowy.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Śmietanę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy trochę cukru do smaku.

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

Na koniec przyprawiamy do smaku cukrem lub miodem i dodajemy tyle tartej bułki aby wyszła nam dość gęsta masa -- :santa:

Re: A może wątek kulinarny VIII

Na koniec przyprawiamy do smaku cukrem lub miodem i dodajemy tyle tartej bułki aby wyszła nam dość gęsta masa -- :santa:

Re: Kwaśny smak pomidorów

Ja dodaję do sosu pomidorowego z takich pomidorów z puszki właśnie łyżeczkę cukru i trochę papryki wędzonej - to podbija smak pomidorów i likwiduje właśnie tą kwaskowatość

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

Na koniec przyprawiamy do smaku cukrem lub miodem i dodajemy tyle tartej bułki aby wyszła nam dość gęsta masa -- :santa: