Wszystko o:

smak cukru

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

. Warto też zwrócić uwagę na to, że większość odczuwanych doznań smakowych pochodzi w rzeczywistości z węchu (nawet do 90 proc.). Gdy gnębi nas katar albo po prostu zatkamy nos, smak traci na wyrazistości. Natomiast sprzymierzeńcem w jego odczuwaniu jest ślina. Cukier umieszczony na wysuszonym języku

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

W jamie ustnej mamy brodawki, w których znajdują się kubki smakowe, a w nich - po 50-100 receptorów, które w ciągu życia zużywają się i odtwarzają - mówi prof. Agnieszka Troszyńska, kierownik Laboratorium Sensorycznego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. 5 smaków

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

rodnikami - zapobiegają degeneracji komórek i opóźniają procesy starzenia ( więcej o witaminie C ). Aby lemoniada była zdrowsza, najlepiej zastąpić dodawany do nie j zwykły, biały cukier chociażby miodem. Dar pszczół, oprócz słodkiego smaku, wzbogaci lemoniadę m.in. w bakteriobójczą inhibinę (warto jej

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

cenne związki mineralne. Nadal nie czyni to z niego lekarstwa, ale, powiedzmy, mniejszą truciznę. I znowu ten smak: mniej słodkiego cukru (a ten taki właśnie jest) często sypiemy więcej, więc dostarczamy większą dawkę niekorzystnych węglowodanów. Czyli to: "może trochę zdrowiej", nie oznacza

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

, ogólne badanie moczu raz w roku. Nie tylko ze względu na nerki warto też skontrolować krew (zrobić przynajmniej morfologię). Smak goryczy: po grillowaniu? Jeśli w twoim menu za dużo było cukru, białego ryżu, dań tłustych czy mocnej herbaty albo kawy, czas jakiś może utrzymywać się gorzki smak w jamie

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

samodzielnie. Wszystko o śledzionie Wszystko o żołądku Cukier - nie musi być biały, by szkodzić Jak woda, to owoce morza, jak smak słony, to ryby morskie. I sól, i sama woda (zimna) właśnie. Ponadto: orzeszki ziemne, oliwki, warzywa strączkowe, wieprzowina. Smak słony utożsamiany jest z zimą. Może zapewniać

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Sok to produkt odżywczy, w pełni naturalny. Powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Produkcja soku jest ściśle regulowana przez Unię Europejską. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Nie należy soku mylić z innymi

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

wielkość. Niektóre okazy osiągają wagę nawet 5 kg. Nadaje się do produkcji mąki, płatków czy alkoholu . Za jego słodki smak odpowiadają węglowodany, tj. skrobia i cukry proste. Mimo że uchodzi za egzotyczny odpowiednik europejskiego ziemniaka znacznie się od siebie różnią. Postaw na białko Wielkość

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

sypkie kryształki powinny budzić podejrzenia. Lepszy dla figury? Używasz cukru brązowego z myślą o figurze. Co prawda ma trochę mniej kalorii niż zwykły biały cukier, ale jest też mniej słodki w smaku, przez co wiele osób dodaje go więcej. Efekt? Bilans kaloryczny wychodzi na plus dla złocistego cukru

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

dietetyczne wersje tradycyjnych produktów- nabiału czy chleba. Prawie 4 na 10 osób poszukuje w supermarketach żywności niskotłuszczowej, ubogiej w cukry, z ograniczoną liczbą kalorii - pokazują statystyki. Co nas motywuje? Przede wszystkim nacisk otoczenia. Z badań wynika, że ponad połowa kobiet doświadcza

Syrop glukozowo-fruktozowy: jest się czego bać? Jak go unikać?

Syrop glukozowo-fruktozowy: jest się czego bać? Jak go unikać?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niecukier

Używam cukru trzcinowego. Białego. Cudowny smak i miliardy kalorii.

Re: Dziwne połączenia smakowe

chyba jest norma że do każdej zupy i sosu podaje się cukier dla polepszenia smaku!!!!

Re: farsz wyszedł mdły

Czosnek przede wszystkim, ja jeszcze dodałabym natki pietruszki i sporą szczyptę cukru, to podkręci mocno smak.

Niecukier

Jakie macie opinie o substancjach słodzących niebędących cukrem z buraków cukrowych? Używacie jakichś? Warto bo np. świetny smak albo mało kalorii?

Re: świąteczne dania- czym zabłysnąć a nie paść..

zapomniałam o cukrze, na koniec dodaje się też oczywiście cukier dla zrównoważenia smaku.

Dlaczego cukier różni się smakiem

nie tylko cukier, 99% wędlin robionych na rynek polski to w smaku jak spod sztancy, chociaż zawartość mięsa wędlinach wacha się od 20-75%.Czuć tylko ulepszacze.

Dlaczego cukier różni się smakiem

To zajmijcie się też solą. Ostatnio Kupiliśmy taką, ze możesz sypać i sypać i nic... Paranoja jakaś Mamy już papierowe wędliny... warzywa bez smaku (swego czasu kupiłem buraki w Geant.....bez smaku...woda). Teraz mamy cukie bez cukru i sól bez soli... DNO Znowu jak za komuny trzeba bedzie wracać

Re: Kawa zbożowa-jej właściwości

W dodatku jest bardzo smaczna z mleczkiem i cukrem szczególnie. Smak mojego dzieciństwa.

Re: Dziwne połączenia smakowe

A kanapka z żółtym serem i miodem jeszcze lepsza niż z dżemem. Polecam :) Dla mnie dziwactwo nie do przełknięcia to popcorn z cukrem ale znam amatorów takiego połączenia. Podobnie kanapka z cebulą posypana cukrem lub polana miodem - intrygujący smak :)

Re: A może wątek kulinarny VI

LEMONIADA 5 limonek (lub cytryn) cukier trzcinowy do smaku 1l wody gazowanej Z limonek wyciśnij sok, dodaj cukier - do smaku (my wolimy, kiedy lemoniada jest mocno kwaśna) i rozetrzyj łyżką tak, aby cukier się rozpuścił. Powstały w ten sposób koncentrat przelej do butelki i rozrabiaj z