Wszystko o:

salmonella ginie w temperaturze

Zarazki wokół nas

Zarazki wokół nas

wyleczyły się z infekcji, jeszcze przez kilka tygodni, a nawet miesięcy mogą wydalać chorobotwórcze bakterie wraz z kałem i zarażać otoczenie. Jak uniknąć zakażenia? - pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C, podgrzewanie potraw je zabija; - przechowujmy żywność w lodówce; - raz rozmrożone

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

w sklepach, zanim trafi na nasze stoły, ulega pewnej obróbce. Przede wszystkim poddaje się je procesowi pasteryzacji lub sterylizacji. Pierwszy z nich polega na podgrzaniu mleka do temperatury od około 63-72 do maksymalnie 100 stopni Celsjusza. W tych warunkach mleko jest utrzymywane od 15 sekund do

Zatrucia pokarmowe

Zatrucia pokarmowe

bieżącą gorącą wodą, szczotką i mydłem, a następnie dokładnie myjemy ręce. Nie jemy naturalnie takich jaj na surowo i na miękko, a jajecznicę smażymy "na kamień". To może chociaż zostają nam sadzone? - Tak, ale wyłącznie smażone długo pod przykrywką, czyli w koszulkach. Salmonella ginie, jeśli

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

tłuszczu. W przypadku wersji doprawionej majonezem od serca, sałatka będzie miała już 500 kcal. W dodatku taka potrawa w wyniku wysokich wakacyjnych temperatur bądź nieprawidłowego przechowywania może być po prostu nieświeża. To potencjalne siedlisko chorobotwórczych mikrobów, w tym bakterii

Nie truj się, Polaku

wyłącznie smażone długo pod przykrywką, czyli w koszulkach. Salmonella ginie, jeśli potrzymamy ją w temperaturze 60 stopni przez 12 minut. Pani nigdy nie dodaje surowych jajek do potraw? - Czasem dodaję do tiramisu, ale zawsze leję do niego dużo alkoholu z nadzieją, że salmonella tego

Uwaga: toksoplazmoza!

Uwaga: toksoplazmoza!

matki na dziecko, jest jeszcze trzecia droga - poprzez zakażoną krew lub przeszczepiony narząd. Na szczęście zdarza się to bardzo rzadko, gdyż krew się mrozi, a pasożyt ginie w temperaturze minus 17,8 st. C. Czy krew się bada w tym kierunku? Nie. A co z kotami? Po pierwsze, należy regularnie

Choroby brudnych rąk

Choroby brudnych rąk

do zakażenia norowirusem wystarczy zaledwie 10 mikroskopijnych jego cząstek! Co gorsze, dzięki specjalnej budowie norowirusy są odporne na detergenty. Na szczęście szkodzi im wysoka temperatura - giną w 60 stopniach C. I tu wracamy do owoców. Otóż nie tak dawno zamrożone maliny i truskawki wywołały

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jaja w sklepie

jajka stoją na wierzchu, bo ludzie i tak je szybko wykupują. A salmonella ginie po przegotowaniu jaja. -- Pojawiam się i znikam, i znikam, i znikam...

Re: O co chodzi z tym zamrażaniem?

FRANKA napisał(a): > kotsiurek - przeczytaj co to jest salmonella i jej skutki ,mozesz ponownie zamr > ozic ale po upieczeniu ,uduszeniu ,ugotowaniu ,,,,,,smacznego no wlasnie, przeczytaj sobie - salmonella ginie w temperaturze minimum 145'F = ok 63' Celsius wiec jak porzadnie cos

Re: Brazylijski krem czekoladowy

A czytasz ze zrozumieniem? Jaja wystarczy umyć- pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C..

Re: nie gotuje w domu

eeela napisała: > Bakterie salmonelli giną w wysokiej temperaturze. A te inne wredoty?;)

Re: jajko na miękko

salmonella - ja bym nie ryzykował. Co prawda temperatura, w której ginie salmonella może być trochę niższa od temperatury w której ścina się żółtko, jednak trzeba jajko w tej temperaturze (ale nie wyższej, bo różnica wynosi kilka kelwinów) trzymać żółtko z pół godziny (czy nawet godzinę). IMHO

Re: kotlety mielone - przyprawianie i próbowanie

wadera3 napisała: > Po usmażeniu, czy upieczeniu produkt przestaje być obrzydliwy, czy niebezpieczny? Z reguły :-) Salmonella ginie w temperaturze ok. 80 stopni. Podobnie inne bakterie chorobotwórcze. Pasożytów się nie boję, wierzę, że mięso jest badane. -- Mój ekskribicjonizm kontrolowany

Re: salmonella sie nie podoba tym zamordystom!

Salmonella ginie w temperaturze ok. 65 st. Nie chodziłeś do postawówki? -- „Mówimy nie dla konserwatywnej, katolickiej prawicy w Polsce”. Władysław Frasyniuk, Partia Demokratyczna – demokraci.pl

Re: UE ostrzega przed polskimi jajami

Salmonella ginie w temperaturze 72 st. W UE o tym nie wiedzą? -- Poczta bez spamu: bluebottle.com

Re: czy ma ktoś...

Mrozenie niczego nie daje: www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=&id3=&id4=291 "Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy."

Re: Szybkie ciasto francuskie...

Yyyyy, ja chcę takie! Pragnę i pożądam! Będą mi się śniły w nocy! Tymczasem w kuchni temperatura przypomina tę w piecu hutniczym, a kremu się boję ze względu na surowe żółtka, których mi aktualnie za bardzo nie wolno (przy okazji - czy ktoś wie, w jakiej temperaturze ginie salmonella?). No i

Dur brzuszny

Dur brzuszny (łac. typhus abdominalis), zwany dawniej tyfusem lub tyfusem brzusznym, jest ogólnoustrojową chorobą bakteryjną wywołaną Gram-ujemnymi pałeczkami Salmonella enterica, serotyp Typhi (Salmonella Typhi). Wywołują ją bakterie z grupy salmonelli, które w temperaturze 60 °C giną

Wzdręga cieplicowa

, w wodzie o temperaturze 34–38 stopni C. Ginie przy temperaturze poniżej 20 °C. OpisOsiąga długość do 8,5 cm. Ma niskie krępe ciało i wydłużoną głowę. Grzbiet jest zielony, boki złociste a brzuch jasnożółty. RozródTarło odbywa w wieku 1 lub 2 lat od końca lutego do połowy marca i zaraz potem ginie.

Batrachochytrium dendrobatidis

: może żyć i wzrastać w temperaturze 6–28 °C, w temperaturze 32 °C ginie w 96 godzin, a w temperaturze 37 °C – w cztery godziny.

Termometr FourU

) genu kodującego białko szoku cieplnego Salmonella agsA, blokują one translację tego białka poprzez parowanie się z sekwencją Shine-Dalgardo w mRNA tego genu. Uniemożliwia to rybosomom związanie kodonu startowego.Inne znane termometry RNA obejmują element ROSE czy element cis-regulacyjny Hsp90

Chloroaceton

zmienia barwę na żółtą lub bursztynową. Jest rozpuszczalny w alkoholu, eterze i chloroformie. W podwyższonej temperaturze hydrolizuje pod wpływem wody. Roztwory siarczku sodu rozkładają chloroaceton na nietoksyczne produkty. Numer rozpoznawczy (ADR): 1695 Dolna granica wybuchowości: 3,4% Ciśnienie pary

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.