Wszystko o:

salmonella ginie w temperaturze

Margit Kossobudzka

Zarazki wokół nas

Zarazki wokół nas

Każdego dnia człowiek styka się z milionami bakterii i wirusów. Część z nich to drobnoustroje chorobotwórcze. Jak się ich ustrzec?

Najbardziej tuczące wakacyjne przysmaki - lista grzechów głównych lata

Lato ma swoje smaki - niestety niektóre z nich mogą być sprawcami dodatkowych pourlopowych kilogramów. Co gubi naszą figurę, czego się wystrzegać, co dawkować z rozsądkiem?

Zatrucia pokarmowe

W najlepszym, pięciogwiazdkowym hotelu delektujesz się fantastyczną sałatką. Co z tego, skoro zamieszał ją pomocnik kucharza, który przed chwilą skorzystał z toalety i nie umył rąk ROZMOWA z lek. med. Elżbietą Płońskąkierownikiem Sekcji Zwalczania Chorób Zakaźnych w Oddziale Nadzoru Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie

Nie truj się, Polaku

jajecznicę smażymy "na kamień". To może chociaż zostają nam sadzone? - Tak, ale wyłącznie smażone długo pod przykrywką, czyli w koszulkach. Salmonella ginie, jeśli potrzymamy ją w temperaturze 60 stopni przez 12 minut. Pani nigdy nie dodaje surowych jajek do potraw

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

(istotnych dla metabolizmu komórek). Po co ta pasteryzacja? Mleko, które nabywamy w sklepach, zanim trafi na nasze stoły, ulega pewnej obróbce. Przede wszystkim poddaje się je procesowi pasteryzacji lub sterylizacji. Pierwszy z nich polega na podgrzaniu mleka do temperatury od około 63-72 do maksymalnie 100

Uwaga: toksoplazmoza!

Uwaga: toksoplazmoza!

matki na dziecko, jest jeszcze trzecia droga - poprzez zakażoną krew lub przeszczepiony narząd. Na szczęście zdarza się to bardzo rzadko, gdyż krew się mrozi, a pasożyt ginie w temperaturze minus 17,8 st. C. Czy krew się bada w tym kierunku? Nie. A co z kotami? Po pierwsze, należy regularnie

Choroby brudnych rąk

Choroby brudnych rąk

długa. Dur brzuszny, czerwonka, noro-i rotawirusy, glista ludzka, lamblia. Proszę sobie wyobrazić, że do zakażenia norowirusem wystarczy zaledwie 10 mikroskopijnych jego cząstek! Co gorsze, dzięki specjalnej budowie norowirusy są odporne na detergenty. Na szczęście szkodzi im wysoka temperatura - giną w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: robie swojski sernik :D

Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C, sernik piecze się w temperaturze 180 st. C. :)

Re: Dziekuje ze przyjecie na forum

, w dodatku samą suchą. Co do mięsa kurczaka to moi weterynarze mówią, że jak najbardziej, że surowe spokojnie można podawać (to jak mięso ptaków wolno żyjących), trzeba je tylko przemrozić w celu wybicia (ewentualnie) bakterii salmonelli. Salmonella ginie w niskiej temperaturze. Więc surową pierś

Re: Jaja w sklepie

jajka stoją na wierzchu, bo ludzie i tak je szybko wykupują. A salmonella ginie po przegotowaniu jaja. -- Pojawiam się i znikam, i znikam, i znikam...

Re: O co chodzi z tym zamrażaniem?

FRANKA napisał(a): > kotsiurek - przeczytaj co to jest salmonella i jej skutki ,mozesz ponownie zamr > ozic ale po upieczeniu ,uduszeniu ,ugotowaniu ,,,,,,smacznego no wlasnie, przeczytaj sobie - salmonella ginie w temperaturze minimum 145'F = ok 63' Celsius wiec jak porzadnie cos

Re: Brazylijski krem czekoladowy

A czytasz ze zrozumieniem? Jaja wystarczy umyć- pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C..

Re: nie gotuje w domu

eeela napisała: > Bakterie salmonelli giną w wysokiej temperaturze. A te inne wredoty?;)

Re: jajko na miękko

salmonella - ja bym nie ryzykował. Co prawda temperatura, w której ginie salmonella może być trochę niższa od temperatury w której ścina się żółtko, jednak trzeba jajko w tej temperaturze (ale nie wyższej, bo różnica wynosi kilka kelwinów) trzymać żółtko z pół godziny (czy nawet godzinę). IMHO

Re: salmonella sie nie podoba tym zamordystom!

Salmonella ginie w temperaturze ok. 65 st. Nie chodziłeś do postawówki? -- „Mówimy nie dla konserwatywnej, katolickiej prawicy w Polsce”. Władysław Frasyniuk, Partia Demokratyczna – demokraci.pl

Re: kotlety mielone - przyprawianie i próbowanie

wadera3 napisała: > Po usmażeniu, czy upieczeniu produkt przestaje być obrzydliwy, czy niebezpieczny? Z reguły :-) Salmonella ginie w temperaturze ok. 80 stopni. Podobnie inne bakterie chorobotwórcze. Pasożytów się nie boję, wierzę, że mięso jest badane. -- Mój ekskribicjonizm kontrolowany

Re: UE ostrzega przed polskimi jajami

Salmonella ginie w temperaturze 72 st. W UE o tym nie wiedzą? -- Poczta bez spamu: bluebottle.com