Wszystko o:

salmonella co powoduje

Luiza Łuniewska

Lato - rodzina pod specjalnym nadzorem

Lato - rodzina pod specjalnym nadzorem

Słoneczna i upalna pogoda dla większości z nas jest wymarzona na lato. Jednak dla małych dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży to poważne zagrożenie.

Zarazki wokół nas

Każdego dnia człowiek styka się z milionami bakterii i wirusów. Część z nich to drobnoustroje chorobotwórcze. Jak się ich ustrzec?

Dieta zwierząt domowych - czego nie powinien jeść twój pies?

Niektórzy chętnie dzielą się posiłkami z domowymi pupilami. Jednak nie wszyscy wiedzą, że to, co dobre dla człowieka, może okazać się niebezpieczne dla zwierzęcia. Czego nie należy mu podawać i dlaczego?

Jelita a odporność

Jelita a odporność

. Powierzchnia tego narządu jest ponad 200 razy większa niż powierzchnia skóry! To jelita. Samo jelito cienkie ma powierzchnię chłonną około 200 m2, do tego dochodzi jeszcze powierzchnia jelita grubego, a skóra to tylko skromne 2 m2. Wszystko, co jemy i pijemy, pochodzi ze środowiska zewnętrznego. Z pożywieniem

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

chemicznym dodatkiem. Na co jeszcze warto zwracać uwagę, jeśli decydujesz się na majonez kupny? Warto wyeliminować lub choć ograniczyć spożycie gumy guar (E412) i gumy ksantanowej (E415) używanych czasem przez producentów do zagęszczania. Pierwsza, w nadmiarze powoduje wzdęcia, biegunkę i mdłości

Mycie rąk? To ma sens!

Mycie rąk? To ma sens!

powierzchnią skażoną drobnoustrojami powoduje przeniesienie od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. Najłatwiej do skóry przylegają pałeczki E. coli, Salmonelli , gronkowca złocistego. Drobnoustroje z dłoni poprzez dotyk mogą przenieść się dalej na 5 różnych powierzchni (bakterie mogą się utrzymywać na

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

czy Japończycy, dla których jest ono całkowicie nieprzyswajalne, ze względu na powszechną nietolerancję laktozy. Wapń: niedoceniany sojusznik twojego zdrowia. Potrzebuje go serce i układ nerwowy Co prawda nie wszyscy w Polsce mogą spożywać mleko bez przykrych konsekwencji. Również w naszym kraju

Przepis na bezpieczny urlop

Przepis na bezpieczny urlop

, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie Bakterie i wirusy na urlopie Choć największe obawy budzi obecnie Escherichia coli, groźne mogą być także pałeczki Salmonelli, Shigella, Campylobacter czy Yersinia. Podobne objawy mogą powodować norowirusy, astrowirusy czy wirus "żółtaczki pokarmowej"

Cholesterol

Cholesterol

ryzyko takich chorób jak: zawał serca czy problemy krążeniowe kończyn dolnych oraz mózgu. Cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych, zwężając ich światło i usztywniając ściany. Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą? Kiedy światło naczynia jest bardzo zwężone

Co zrobić, by wrócić z wakacji całym i zdrowym

Co zrobić, by wrócić z wakacji całym i zdrowym

sprzyja powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach, te - zatorom w płucach, a one z kolei powodują kolejne powikłania. Przeciwdziałanie: kilka dni przed lotem dobrze zacząć profilaktycznie łykać aspirynę, która - obniżając krzepliwość krwi - zredukuje ryzyko zakrzepu. Unikaj niewygodnego obuwia, uciskającej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dzieci po zakażeniu salmonellą

Przeleczenie salmonelli antybiotykiem na 99% powoduje - i to bardzo oporne - nosicielstwo! A w przypadku dzieci poniżej lat 5 ok. 50% kończy salmonellę - niezależnie od sposobu leczenia - nosicielstwem. Tyle doczytałam od momentu zapodania pierwszego posta :-)

Re: odra, świnka, różyczka

... to tak podobnie jakby stwierdzic, ze 8 lat temu zatrulam sie salmonella, 3 lata pozniej rozwolnienia dostalam takiego, ze w szpitalu wyladowalam i to pewnie przez te salmonelle 8 lat temu ... Moj starszy szczepiony zwyklym MMR, bole wzrostowe mial dosc powszechne, okresowe, zeli przeciwbolowych

Re: do not reheat once cooled - WHY ??

wlasnie, ze kazde jajko i drob maja w sobie jakas ilosc salmonelli, moze byc to malutka ilosc, ale jest, a pozniej kwestia przechowywania i tego co sie z owym skladnikiem robi, powoduje, ze ryzyko wzrasta badz maleje).

Re: Infekcja układu moczowego

pokarmowego (salmonella). W posiewie moczu można wykryć między innymi Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum. Powodują one rozwój odczynowego, czyli tzw. seronegatywnego zapalenia stawów. Oznacza to że w samych stawach nie stwierdza się bakterii czy zmian ropnych. Choroba

Re: Santana

Anginy nie powodują wirusy.Skoro nagle tak dużo osób zachorowało, to bardziej wygląda na jakaś salmonelle w jedzeniu.

Re: starania rok 2014

Z tego co wiem, to maliny są niewskazane na końcu ciąży, bo powodują skurcze i mogą przyśpieszyć poród. Z majonezem, tatarem, to chodzi o salmonellę. Poza tym niewskazane są ryby surowe i wędzone, sery pleśniowe i inne niepasteryzowane, czyli produkty, gdzie mogę się rozwijać jakieś bakterie

o najlepszej na świecie żywności

nawzajem o odkrytych ogniskach skażenia. Mało kto w Polsce zdaje więc sobie sprawę ze skali zagrożenia.Salmonella jest rodzajem bakterii, które po przedostaniu się do ludzkiego organizmu powodują bardzo poważne kłopoty zdrowotne: gorączkę, biegunkę, wymioty. W niektórych przypadkach zatrucie może nawet

Re: salmonella enteritidis

Mewa,po pierwsze robi sie antybiogram,pod drugie salmonella jest wrazliwa na zwykla ampicyline,antybiotyk z grupy A,jak najbardziej mozna ja stosowac w ciazy,nie powoduje wad ani uszkodzen plodu. -- Sygnaturka nie moze byc wyzsza niz 4 linijki tekstu-o tym mowi regulamin forum;)

widziałem, ale nie wiem dokładnie o co

chodzi, kliknąłem na cdc-home , czy chodzi Ci, że pewne szczepy Salmonella mogą powodować chorobę układową a nie pokarmówkę????

Re: Białka kurze

No pewnie, że nie umrą od tego. Białko jaja kurzego zawiera awidynę, która wiąże biotynę. Niedobór biotyny powoduje wypadanie włosów, łupierz i ogólnie nienajlpszy stan skóry oraz większą podatność na zakażenia pasożytami. Niebezpieczne może być podawanie dużych ilości samego, surowego białka jaja