Wszystko o:

słodki smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki wykształcił się jako jeden z pierwszych. A to dlatego, że pokarmy o tym smaku, ewolucyjnie odgrywały zasadniczą rolę - pozwalały nam przetrwać. Słodki niesie ze sobą informację, że dana substancja jest bogata w węglowodany, czyli paliwo dające energię do życia i umożliwiające pracę

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Co to jest insulina? To hormon produkowany i wydzielany do krwi przez komórki beta (B) znajdujące się w trzustce. Gdy tylko zaczynamy jeść, trzustka uwalnia niewielkie ilości zmagazynowanej insuliny i przystępuje do wytwarzania nowych cząsteczek tego hormonu. Do czego jest nam potrzebna insulina? Cz

Migdały - oprzesz im się w święta?

Migdały - oprzesz im się w święta?

składników odżywczych. Wyjątek stanowi odmiana gorzka (Amygdalus communis var amara Focke) - jej pestki w sporych ilościach mogą być trujące (ze względu na kwas pruski). Na stołach króluje odmiana Sativa - migdały słodkie, obfitość dobra. Amerykański afrodyzjak? Cibeles to jedno z najstarszych znanych bóstw

Żurawina na nowo odkryta

Żurawina na nowo odkryta

Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem od lat stosowali owoce żurawiny jako znakomity środek zapobiegający przeziębieniom, obniżający ciepłotę ciała. Sok i mus z żurawin polecany jest w leczeniu anginy, chronicznego zapalenia migdałków , reumatyzmie. Żurawinę stosuje się również w nieżycie trzu

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

łyżeczką, a nie czarną. Mniejsze łyżeczki, używane zwykle do jedzenia deserów, wzmacniają smak słodki. Także waga sztućców może wpływać na odczuwany smak. Wcześniejsze prace wykazały na przykład, że na ocenę potraw i napojów mogą wpływać naczynia gliniane, a ludzie zwykle jedzą mniej, gdy dostają potrawy

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

także strefę klimatyczną, w ktorej żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

jest mdła, wręcz bez smaku. Faktem jest, że to warzywo, niezależnie od odmiany, nie wyróżnia się nadzwyczajną wyrazistością smaku. Kiedyś gospodynie doskonale wiedziały, jak ją przyprawiać, by cieszyła podniebienie. Przez kilka wieków w Polsce dynię przygotowywano na słodko, słono, bądź ostro. Gościła

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

indywidualna. Kto ma do niej największy sentyment? Badania dowodzą, że większym upodobaniem do smaku słonego charakteryzują się osoby szczególnie na niego wrażliwe - a więc solące mniej. Zobacz także: Witaminy z grupy B - brygada do zadań specjalnych Słodki - odżywczy smak energii Jakie znasz naturalne

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli kierować się wyłącznie smakiem i kaloriami, to wszechobecne ostatnio morele mają się naprawdę nieźle. Są słodkie, soczyste, a zarazem 100 g świeżych owoców zwykle zawiera jedynie ok. 50 kcal. Dla porównania wcale nie bardziej słodkie batoniki mleczne zwykle

Brak smaku

Od 2 tyg mam brak smaku. W buzi mam posmak mydlin z goryczą. W ogóle nie odczuwam smaku potraw ani napoi, a miód nie jest słodki tylko gorzki. To dla mnie straszny dyskomfort i uciążliwość. To może być poważne? Proszę o pomoc.Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Należy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Słodki smak owocu zakazanego

P. rezydent Bredzisław Komoruski.... Może być? -- Obywatelu! Nie zapomnij podpisać wniosku o referendum w sprawie odwołania HGW! Wyślij Bufetową na zmywak.

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

A kto pamięta kawiarenkę Pani Łończuk na byłej ulicy 22 Lipca (obecnie Armii Krajowej) w Gdyni. Najlepsze kruche rurki nadziewane kremem kawowym. "Królestwo" za przepis na ten krem. A ciastkarnia Wojewódki na Dworcowej, tam też były dobre lody.

Glutaminian a smak słodki

Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

x i D. zapraszam do przeczytania wcześniejszego tekstu o słodkich smakach dzieciństwa: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,11357019,Slodki_smak_dziecinstwa__Tam_byly_pyszne_lody_i_ciastka.html. Tam wspominam lodziarnię Miś i pączki przy Galerii Centrum pozdrawiam

Re: Glutaminian a smak słodki

> Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki. Czyli jest możliwa taka sytuacja, że organizm przyzwyczajony do glutaminianu odbiera np. czekoladę jako mniej słodką, a po odstawieniu glutaminianu czekolada wydaje się bardziej słodka? Bo przecież do czekolady chyba nie dodają glutaminianu, a do

Słodki - odżywczy smak energii

O naszych preferencjach smakowych bardzo ciekawie pisze David Eagleman w Mózgu incognito. Np. lubimy jeść "jabłka, jajka i ziemniaki, ponieważ te produkty to zgrabne pakieciki białek i węglowodanów, woreczki złota, które możemy składać w naszym banku energii. Są przydatne, a więc uważamy je za

słodki smak w ustach

Stworzyłam ten wątek w "zdrowiu kobiety" i dopiero zauważyłam, że byc może tu powinnam zadać to pytanie... Od jakiegoś czasu, przede wszystkim w nocy czuję słodki smak w ustach- nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, a zaczyna mnie to zastanawiać i trochę martwić, bo chyba to nie

Smak słodki

Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych smaków. Jest powszechnie uznawany za przyjemny. Zazwyczaj kojarzy się z nim jedzenie bogate w proste węglowodany, mimo że istnieją inne, zarówno naturalne jak i sztuczne, składniki które są równie słodkie już przy dużo niższych stężeniach, co pozwala

Słodki smak sukcesu

Słodki smak sukcesu – amerykański film fabularny z 1957 roku w reżyserii Alexandra Mackendricka. FabułaPiszący o Broadwayu felietonista korzysta ze swej władzy w showbiznesie jak tylko może. Gdy młodsza siostra wpływowego felietonisty chce poślubić muzyka jazzowego jej brat podejmuje

Synsepal słodki

, takie jak cytryny czy sos tabasco, mają przyjemny, słodki smak.

Smak (fizjologia)

wrażliwości na smak słodki (sacharoza) 4 g/dm? Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl) 0,02 g/dm? Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina) 0,0003 g/dm? Czas reakcji na smak gorzki ~1 s

Sweetie

Sweetie – mieszaniec pomiędzy grejpfrutem (Citrus paradisi) a pomarańczą olbrzymią (Citrus grandis), wyhodowany po raz pierwszy w Izraelu w roku 1984. Charakterystyka genetyczna i inne cechy są bardzo zbliżone do pomarańczy olbrzymiej. Owoc ma słodki smak i grubą, zieloną skórkę.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - słodki smak

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!