Wszystko o:

słodki smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Małgorzata Skorupa

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

Jesteśmy ewolucyjnie zaprogramowani do jego poszukiwania w pokarmach. Natura nauczyła nas, że jeśli coś jest słodkie, jest zarazem bezpieczne dla zdrowia, dodaje sił, odbudowuje tkanki. O jakich funkcjach dla organizmu informuje słodycz i co o twoim charakterze mówi zamiłowanie do słodkości?

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Lekarze biją na alarm: coraz więcej osób zapada na cukrzycę. Mimo że trudno jej zapobiegać, na szczęcie można ją opanować i nie dopuścić do groźnych powikłań. By to zrobić, trzeba jak najwięcej wiedzieć o cukrzycy.

Migdały - oprzesz im się w święta?

Boże Narodzenie, zwłaszcza dla dzieci, to nie tylko smak karpia czy kompotu z suszu, ale i słodkich bakalii. Wśród nich nie może zabraknąć migdałów. Oblane czekoladą, w cieście, w marcepanowej masie... Co to wszystko może mieć wspólnego ze zdrowiem?

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

, ospali i znów mamy nieodpartą chęć na coś słodkiego. Sięgając po następną kostkę czekolady należy pamiętać, że nadmiar węglowodanów, który nie może być natychmiast "spalony", jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej - podkreślił Filarski. Wszystko przez dietę? Idealnym i bardzo skutecznym

Żurawina na nowo odkryta

Żurawina na nowo odkryta

Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem od lat stosowali owoce żurawiny jako znakomity środek zapobiegający przeziębieniom, obniżający ciepłotę ciała. Sok i mus z żurawin polecany jest w leczeniu anginy, chronicznego zapalenia migdałków , reumatyzmie. Żurawinę stosuje się również w nieżycie trzu

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

także strefę klimatyczną, w której żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Morele - nie tylko dla tych, co na diecie!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Morele: wartości odżywcze Jeśli kierować się wyłącznie smakiem i kaloriami, to wszechobecne ostatnio morele mają się naprawdę nieźle. Są słodkie, soczyste, a zarazem 100 g świeżych owoców zwykle zawiera jedynie ok. 50 kcal. Dla porównania: wcale nie bardziej słodkie

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

Jak sztućce wpływają na smak potraw, które spożywasz?

łyżeczką, a nie czarną. Mniejsze łyżeczki, używane zwykle do jedzenia deserów, wzmacniają smak słodki. Także waga sztućców może wpływać na odczuwany smak. Wcześniejsze prace wykazały na przykład, że na ocenę potraw i napojów mogą wpływać naczynia gliniane, a ludzie zwykle jedzą mniej, gdy dostają potrawy

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

- brygada do zadań specjalnych Słodki - odżywczy smak energii Jakie znasz naturalne zastrzyki energii?

Brak smaku

Od 2 tyg mam brak smaku. W buzi mam posmak mydlin z goryczą. W ogóle nie odczuwam smaku potraw ani napoi, a miód nie jest słodki tylko gorzki. To dla mnie straszny dyskomfort i uciążliwość. To może być poważne? Proszę o pomoc.Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Należy

Co zrobić z wiecznym poczuciem głodu?

nabiału. Nie będzie przyzwyczajał się do słodkiego smaku. Podczas szykowania posiłków może mu Pani podawać kubek z wodą, nalaż przy nim, podać warzywa do przejedzenia. Dziecko w tym wieku bacznie obserwuje swoich opiekunów, dlatego warto spróbować posiłki jeść wspólnie. Nałozyć na podobne talerze

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

"Słodki smak miłości" Sarah Vaughan.

Szkoda, że taki tytuł okropny podarowano tej książce na naszym rynku , ech. Tak czy inaczej mam nadzieję na fajną lekturę. -- http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12466 Japonia http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33434 Kryminały i sensacje

Glutaminian a smak słodki

Czy ktoś orientuje się czy glutaminian sodu ma wpływ na słodki smak? Że wzmacnia smak dań i przy częstym używaniu nic juz nie smakuje bez glutaminianu to zarówno czytałam, jak i niestety wiem z doświadczenia. Od kilku miesięcy jestem na odwyku od glutaminianu i ostatnio zauwazyłam, że wszystko jest

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

x i D. zapraszam do przeczytania wcześniejszego tekstu o słodkich smakach dzieciństwa: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,11357019,Slodki_smak_dziecinstwa__Tam_byly_pyszne_lody_i_ciastka.html. Tam wspominam lodziarnię Miś i pączki przy Galerii Centrum pozdrawiam

Słodki smak owocu zakazanego

P. rezydent Bredzisław Komoruski.... Może być? -- Obywatelu! Nie zapomnij podpisać wniosku o referendum w sprawie odwołania HGW! Wyślij Bufetową na zmywak.

Re: Glutaminian a smak słodki

> Glutaminian sodu wzmacnia WSZYSTKIE smaki. Czyli jest możliwa taka sytuacja, że organizm przyzwyczajony do glutaminianu odbiera np. czekoladę jako mniej słodką, a po odstawieniu glutaminianu czekolada wydaje się bardziej słodka? Bo przecież do czekolady chyba nie dodają glutaminianu, a do

słodki smak w ustach

Stworzyłam ten wątek w "zdrowiu kobiety" i dopiero zauważyłam, że byc może tu powinnam zadać to pytanie... Od jakiegoś czasu, przede wszystkim w nocy czuję słodki smak w ustach- nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, a zaczyna mnie to zastanawiać i trochę martwić, bo chyba to nie

Słodki smak dzieciństwa: te miejsca polecają cz...

A kto pamięta kawiarenkę Pani Łończuk na byłej ulicy 22 Lipca (obecnie Armii Krajowej) w Gdyni. Najlepsze kruche rurki nadziewane kremem kawowym. "Królestwo" za przepis na ten krem. A ciastkarnia Wojewódki na Dworcowej, tam też były dobre lody.

Słodki - odżywczy smak energii

O naszych preferencjach smakowych bardzo ciekawie pisze David Eagleman w Mózgu incognito. Np. lubimy jeść "jabłka, jajka i ziemniaki, ponieważ te produkty to zgrabne pakieciki białek i węglowodanów, woreczki złota, które możemy składać w naszym banku energii. Są przydatne, a więc uważamy je za