Wszystko o:

sól jodowana

Magda Kłodecka

Wzbogacone menu

Wzbogacone menu

Na świecie wzbogacanie żywności w witaminy i składniki mineralne stosowane jest od kilkudziesięciu lat. U nas tylko sól jest niemal w całości jodowana.

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

Ponieważ jest ściśle związany z funkcjonowaniem tarczycy, przypisuje się mu ogromną rolę. Po jod jeździmy nad morze, zalecamy go przyszłym mamom i dzieciom. Zarazem pojawiają się głosy, że za dużo go w pożywieniu i trzeba na niego uważać. Naprawdę?

Wole endemiczne

Wole to termin medyczny określający powiększenie tarczycy. Rozrost gruczołu może być spowodowany bardzo wieloma czynnikami. Najczęściej jednak ma on związek z nieprawidłowym stężeniem jodu w organizmie.

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

niezwykle kuszące. Skoro kluczowy w jej sprawnym funkcjonowaniu wydaje się być jod , to warto latem wybrać się nad morze. Skoro coraz więcej mówi się też o znaczeniu witaminy D, przydałyby się również kąpiele słoneczne. Chociaż brzmi kusząco, to spore uproszczenie. Z powodu jodowania soli kuchennej, u

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Sól spożywcza, stosowana w nadmiarze, jest szkodliwa dla zdrowia. Nawet jodowana sól kuchenna czy coraz popularniejsza sól morska mogą szkodzić, gdy ich dzienne spożycie przekracza pojemność łyżeczki do herbaty. Taka ilość (5-6g) jest organizmowi niezbędna, by mógł utrzymać równowagę kwasowo

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

jod jest szczególnie ważny dla przyszłych mam i pracy tarczycy. Wprawdzie od kiedy w Polsce jodowana jest sól spożywcza, problem tzw. wola endemicznego (powiększenie tarczycy wynikające z niedoboru jodu, prowadzące do poważnego niedorozwoju intelektualnego) praktycznie nie występuje, jednak nie można

Wole obojętne

Wole obojętne

niemal niespotykany ze względu na obowiązkowe jodowanie soli kuchennej). Organizm, nie mając dość jodu, by sprostać zapotrzebowaniu w produkcji hormonów, zwiększa masę tkanki produkującej hormon. Diagnostyka USG tarczycy i oznaczenie poziomu hormonów tarczycowych we krwi. Leczenie Polega na podawaniu

Jod

Jod

wzwyż 150 g dziennie Kobiety w ciąży 175 g dziennie Kobiety karmiące piersią 200 g dziennie Źródła: Sól jodowana Jarzyny Ryby Czytaj także: Magnez na zdrowie Żelazo Potas Flawonoidy, samo dobro prosto z natury Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

od 1997 r. obowiązkowo joduje się sól kuchenną. To pozwala zaspokoić przeciętne potrzeby organizmu wynoszące ok. 150 mikrogramów na dobę. Nasz kraj jako jeden z pierwszych w Europie jodował sól już w 1935 r. Robiono to w Wieliczce, a taką sól rozprowadzano na Podhalu, gdzie jodu w glebie, w wodzie, a

Zadbaj o hormony

nazwę wola. Kiedyś w Polsce wole zdarzało się dość często, jednak od czasu kiedy obowiązkowo joduje się u nas sól kuchenną (patrz ramka), pacjentów z wolem jest wyraźnie mniej. Niedoczynność tarczycy leczy się stosunkowo łatwo, tanio i bezpiecznie. Chorym podaje się syntetyczne hormony w postaci

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ogórki kiszone-sól jodowana?

Sól kamienna gruba niejodowana i chrzan najlepiej konserwują. Jod nie tylko zmienia smak ogórków, ale powoduje, że nie trzymają się długo.

Re: Ogórki kiszone-sól jodowana?

Gość portalu: gość napisał(a): > niezła rada po 10 latach< A bo co? teraz kisi się ogórki bez soli, czy jak? Czy już w każdym starym wątku, który nic nie stracił na aktualności będą tego typu uwagi? To już staje się nudne. -- naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie

Re: Sól jodowana

ilościach aby miały wpływ na nasza tarczycę Jeśli chodzi o sól nie jodowaną to w moim mieście praktycznie w każdym sklepie się znajduje owszem również jest też jodowana – jednak ja ograniczam sól do minimum ponieważ ona znajduje się w naturalnych produktach oraz dbam o swoje ciśnienie pozdrawiam

Sól jodowana

Mit: sól jodowana uchroni nas przed chorobami tarczycy. Fakt: Sól jodowana uchroni nas przed niedoborem jodu i jedną chorobą tarczycy - niedoczynnością spowodowaną brakami jodu. Za to wpędza nas w inną chorobę tarczycy, niedoczynność spowodowaną (również) nadmiarem jodu, na którą według różnych

W 1986 sól nie była jodowana

> Sól jest jodowana I właśnie z tego powodu podawanie dorosłym płynu Lugola nawet gdyby coś nam wybuchło tuż pod granicą dzisiaj byłoby absolutnie zbędne. W 1986 sól nie była jodowana i Polacy mieli braki jodu.

Re: W 1986 sól nie była jodowana

Ale przecież gari nie karze Ci jeść beczki soli. Sól jest od lat jodowana, dzięki czemu na bieżąco jod jest dostarczany i nie powinny występować braki...

sól jodowana czy nie???

czy przy stwierdzonej i leczonej tyroksyną chorobie hashimoto można jeść sól jodowaną czy lepiej niejodowaną??? Czy trzeba stosować jakąś dietę, czegoś np. unikać ?

Re: W 1986 sól nie była jodowana

Gość portalu: gari napisał(a): > > Sól jest jodowana > > I właśnie z tego powodu podawanie dorosłym płynu Lugola nawet gdyby coś nam wyb > uchło tuż pod granicą dzisiaj byłoby absolutnie zbędne. W 1986 sól nie była jodowana i > Polacy mieli braki jodu. Nie zauważyłeś

Re: Sól jodowana

masz chyba jakies niekatualne dane, mimo jodowania soli w Polsce i tak wiekszość ludzi ma niedobor jodu -- Podróż w świat zapachów

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!