Wszystko o:

sód w surowicy

podpis główki

Sód

Pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Niedobór sodu powoduje m.in.: niewydolność wątroby bądź serca, zmęczenie, utrate apetytu i łaknienia, skurcze mięśni, upośledzenie koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania, odwodnienie, spadek ciśnienia krwi, ból głowy.

Źródła sodu w pokarmach: najwięcej w soli stołowej, sporo jest też w serach i wędlinach.

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Dołącz do nas na Facebooku! Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Podobnie jak sód czy chlor należy do elektrolitów, a więc składników mineralnych uczestniczących w gospodarce wodnej. To między innymi dzięki niemu w naszym ciele utrzymuje się właściwa objętość płynów. Uczestniczy

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

mózgu, a co więcej, zbyt duża ilość sodu wpływa na mikrourazy czy martwicę tkanki mózgowej. Zobacz także: Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli? 2-3 porcje ryby w tygodniu pozwolą dostarczyć organizmowi kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wykazują udowodnione naukowo

Nadczynność przysadki mózgowej

Nadczynność przysadki mózgowej

rak płuca, rak prostaty ) oraz m.in. w mykoplazmowym zapalenie płuc . Powikłania Nadmiar ADH sprawia, że nerki zatrzymują wodę - pacjent zostaje "zalany od wewnątrz", czemu towarzyszy obniżenie poziomu sodu w surowicy; powstają obrzęki, serce nie nadąża z pompowaniem krwi, płuca wypełniają

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

ciśnienia tętniczego, który często jest przyczyną wylewu krwi do mózgu, a co więcej, zbyt duża ilość sodu wpływa na mikrourazy czy martwicę tkanki mózgowej. Słone dobre i złe 3. Wybieraj ryby zamiast mięsa 2-3 porcje ryby w tygodniu pozwolą dostarczyć organizmowi kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które

Wapń

Wapń

, deformacja, łamliwość i zniekształcenie kości u dzieci, problemy z uzębieniem, osteoporoza u dorosłych. Ważne informacje: dieta bogata w białko może spowodować wzrost poziomu wapnia w surowicy, podobnie wpływa zwiększona podaż sodu i kofeiny oraz brak aktywności fizycznej i zmiany hormonalne w okresie

Walka z ukąszeniami owadów

Walka z ukąszeniami owadów

(10 zł), Fenistil żel (13 zł), Akut (7 zł) i Autan sztyft (10 zł) oraz mleczko (12,5 zł). Chłodzą, łagodzą podrażnienia i zmniejszają obrzęki. Osoby uczulone na ukąszenia powinny szybko zażyć wapno lub zrobić okład z sody. Jadowita żmija Przy ukąszeniu jedynego jadowitego węża - żmii zygzakowatej - na

Co zrobić, by wrócić z wakacji całym i zdrowym

Co zrobić, by wrócić z wakacji całym i zdrowym

panthenolem, a przed dalszym marszem zmyć maść i obsypać zasypką. Zabezpieczyć otarte miejsce plastrem. Pęcherze przebić jednorazową igłą, wycisnąć płyn, zakleić plastrem, Jeśli po stłuczeniu lub skręceniu wystąpi obrzęk, pomaga zimny okład z altacetu, octu lub sody (łyżeczka na pół szklanki wody). Przed

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

Glukoza ­ na czczo 103 mg/dl norma: 70 99 Glukoza po 120 min po obciążeniu 75 g glukozy 105 mg/dl norma 45 Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 107 mg/dl 5 % wg skali SCORE Sód w surowicy 139 mM/l 135 145 Potas w surowicy 4,5 mM/l 3,5 5,5 Obecnie od 13 grudnia mam przepisaną Dianę35 na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: złogi w lewej nerce u dziecka

/dl (8,8- 10,6) #fosforan nieog. w surowicy 4,61 mg/dl (4,0-7.0) #potas w surowicy 4,93 mmol/l (3,1-5,0) #sód w surowicy 136,8 mmol/l (135-145) #kreatynina 0,40 (0,26-0,70) MOCZ BADANIE OGÓLNE: #ciężar właściwy:1.030 (1,010-1,025) #ph moczu 6,5 #inne w normie jesteśmy z okolic Torunia.

Re: Czy to tarczyca, czy co innego?

Nie było mnie kilka dni, ale mam najświeższe wyniki odebrane dziś: WBC 7.1 RBC 5.12 HGB 15g HCT 43% MCV -84 MCH 29.3 PLT 283 OB 8 Poziom glukozy na czczo 98 (norma 75-105) po 120 min 112 po obciążeniu 75g glukozy CRP 6 (0-6) Aspat 18 (5-34) Alat 19 (K<31) Sód 144,2 (132-146) Potas 4,64 (3,5 - 5

proszę o interpretację wyników

17.26% anty-TPO 11.23% anty-TG 27.49% parathormon 24.14% kortyzol 56.85% żelazo w surowicy 43.75% potas w surowicy 18.75% magnez w surowicy 62.00% sód w surowicy16.67% kwas moczowy w surowicy 66.67% mocznik w surowicy 31.03% GGTP 1033.33% fosfataza zasadowa 125.45% cholesterol całkowity

Wyniki badań krwi

/dl - cukrzyca >= 126 mg/dl Bilirubina całkowita ICD-9:I89 0.80 0,0 - 1,1 mg/dL AST ICD-9:I19 31 0 - 37 U/L ALT ICD-9:I17 37 0 - 42 U/L Fosfataza alk.ALP ICD-9:L11 187 98 - 279 U/L Amylaza w surowicy ICD-9:I25 82 0 - 90 U/L Sód i potas ICD-9:O35,N45 Sód 137

Re: wyniki- prosze o pomoc w interpretacji

Po wizycie u endokrynologa - lekarz stwierdzil ze nie widzi nic nie pokojącego a badania są idealne - zalecił następujące badania : białko całkowite w surowicy, kreatynina, glukoza, aspat, alet, wapń zjonizowany, sód , potas, fosfataza alkaiczna...

Re: nietypowa alergia - czy ktoś się z tym spotka

: -sód w surowicy -potas w surowicy -mocznik w surowicy -kreatynina w surowicy -kwas moczowy w surowicy -białko całkowite w surowicy O kreatyninie wspominałaś, że w normie. Sprawdź, może pozostałe badania też były robione, skoro był problem. > Czyli nawet jeśli te alergeny i Ig

Re: Jakie badania przy tabletkach antykoncepcyjny

badania wykonywane w surowicy: *ALT *AST *białko *cholesterol całkowity, LDL oraz HDL *CRP *glukoza *keratynina *kwas moczowy *mocznik * Elektrolity: sód, potas, chlorki Badania z porcji moczu: *mocz- badanie ogólne Z pracowni hematologii, serologii i koagulacji: *czas krwawienia * APTT *PT

Re: "nie mam siły, źle się czuje" - 4,5 roku

radziłabym zacząć od wizyty u pediatry a z badań morfologia z rozmazem i mocz ew sód potas, magnez w surowicy, hormony tarczycy

Re: Megazaparcia po prowokacji

ROZMAZEM, ALAT, ASPAT, CRP BIAŁKO C-REAKTYWNE, CHLORKI W SUROWICY, GLUKOZA W SUROWICY, KREATYNINA W SUROWICY, POTAS W SUROWICY, MOCZNIK, RKZ OKSYMETRIA,jony, SÓD W SUROWICY, WAPŃ W SUROWICY, IgE TOTAL, IgE sp. ALFA LAKTOGLOBULINY, BETA LAKTOGOBULINY, GLUTEN, BIALKO JAJA, KAZEINA, ORZECH ZIEMNY, ZOLTKO

Wynik ful , nadal troche boli co robić

- 125 mg/dl - cukrzyca >= 126 mg/dl Bilirubina całkowita ICD-9:I89 0.80 0,0 - 1,1 mg/dL AST ICD-9:I19 31 0 - 37 U/L ALT ICD-9:I17 37 0 - 42 U/L Fosfataza alk.ALP ICD-9:L11 187 98 - 279 U/L Amylaza w surowicy ICD-9:I25 82 0 - 90 U/L Sód i potas ICD-9:O35,N

22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny

hydropowietrzny, psychoterapia grupowa, -badania labolatoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód,potas), Glukoza w surowicy, Cholesterol całkowity, Morfologia krwi całkowita, Czas protrombinowy wg potrzeb, -badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniem lekarskim: EKG z opisem, Proba wysiłkowa lub echo serca lub holter EKG

sód w surowicy

labolatoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód,potas), Glukoza w surowicy, Cholesterol całkowity, Morfologia krwi całkowita, Czas protrombinowy wg potrzeb, -badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniem lekarskim: EKG z opisem, Proba wysiłkowa lub echo serca lub holter EKG, -całodzienna specjalistyczna opieka lekarska

sód w surowicy

laboratoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód i potas), Glukoza w surowicy, Czas protrombinowy, -całodobową specjalistyczna opiekę lekarską i pielęgniarską, Przyjazd: 2013 2014 Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpien Wrzesień Październik Listopad Grudzień 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Badanie biochemiczne krwi

(kontrolny) morfologia krwi obwodowej ze zróżnicowaniem leukocytów odczyn opadania krwinek czerwonych (OB.) badanie ogólne moczu elektrolity w surowicy (sód, potas, chlorki) profil lipidowy (cholesterol, triglicerydy (TG), cholesterol HDL, cholesterol LDL) glukoza we krwi Profil nerkowy badanie ogólne

Fotometria płomieniowa

elektryczny jest miarą ilości badanej substancji.Fotometrię płomieniową stosuje się do naturalnych materiałów ciekłych, takich jak wody różnego pochodzenia lub ścieki. W hydrochemii używa się jej przede wszystkim do pomiaru stężenia potasowców i wapniowców (sód, potas, wapń, magnez, stront i in.) Ponadto

Leki psychotropowe

i zażywane pod jego kontrolą.Przewlekłe przyjmowanie leków psychotropowych powinno być połączone z wykonywaniem co jakiś czas badań krwi: morfologii, poziomu enzymów wątrobowych (ALAT oraz AspAT), elektrolitów w surowicy (sód, potas, chlorki) oraz poziomu glukozy we krwi; należy również wykonywać

Płyn dziąsłowy

przeciwciał dominują immunoglobuliny G, występują również IgM i IgA. Spośród składników obronnych organizmu znajduje się w nim również układ dopełniacza. Białkami są przede wszystkim białka surowicy (np. albumina) i enzymy takie jak kolagenaza, elastaza, trypsyna, lizozym itp. W skład jonów PD wchodzą zaś sód

Zespół Schwartza-Barttera

wazopresyny wywołuje zwiększoną retencję wody, natomiast sód wydalany jest normalnie, wskutek czego dochodzi do powstania hiponatremii (zmniejszenie stężenia sodu), hipoosmolalności osocza i dużej osmolalności moczu. W urazach mózgu przy dużych zabiegach operacyjnych występuje przerwanie dróg hamujących

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!