Wszystko o:

sód i potas w jedzeniu

podpis główki

Sód

Pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Niedobór sodu powoduje m.in.: niewydolność wątroby bądź serca, zmęczenie, utrate apetytu i łaknienia, skurcze mięśni, upośledzenie koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania, odwodnienie, spadek ciśnienia krwi, ból głowy.

Źródła sodu w pokarmach: najwięcej w soli stołowej, sporo jest też w serach i wędlinach.

kaole

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Ma o połowę więcej składników odżywczych niż ziemniak, obniża ciśnienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości żelaza wspiera procesy krwiotwórcze, za sprawą potasu kontroluje gospodarkę elektrolitową organizmu. Mimo zalet i ewidentnej przewagi nad rodzimym kartoflem, jest u nas mało popularny, a szkoda.

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Panowie, którzy ukończyli trzydziesty rok życia nie powinni zapominać o kontrolnych wizytach u lekarza. Na co należy zwrócić szczególna uwagę i czego nie należy lekceważyć?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

wspomożesz organizm. Substancje zawarte w wodzie dzielimy na główne, tzw. makroelementy - przede wszystkim wapń, magnez, potas, sód, podrzędne czyli nieorganiczne związki azotu, żelazo, krzemiany, substancje organiczne oraz pierwiastki śladowe czyli mikroelementy. Więcej o magnezie Wapń i magnez - dobre

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

- drobno, średnio i gruboziarnistej. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kasza bulgur to niezwykle cenne źródło potasu, magnezu, wapnia oraz sodu. Pierwszy z pierwiastków, potas ma szczególne znaczenie dla serca. Obniża ciśnienie a w czasie dużego wysiłku fizycznego sprawia, że pracuje ono szybciej

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

nerwowego), fosfor (który - podobnie jak wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Kiedy można, a kiedy nie należy jej jeść

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

utratą świeżości traci także smak. Sałata maślana, nazywana czasem masłową, stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6) oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

dodatkowo doprawiać jedzenia). Jednym ze sposób na ograniczenie ilości spożywanego sodu jest wybieranie tej wzbogaconej potasem . Mimo że jest ona bezpieczniejsza nie każdy może jej używać. Nadmiar potasu bywa niebezpieczny dla osób z chorobami układu krążenia, dlatego przed sięgnięciem po tego typu

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości składa się na swojską sól

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

przede wszystkim bogactwo soli mineralnych i pierwiastków. Zawiera sód, potas (dla serca), magnez, wapń (dla mocnych kości), magnez, mangan, żelazo (konieczne do przeprowadzenia procesów krwiotwórczych), miedź , fosfor, chlor, jod (wpiera działanie tarczycy). Regularne jedzenie kalarepy, za sprawą

Górna granica potasu i sodu

Mam górną granice potasu i sodu. Co mogę zrobić aby ją obniżyć? Boli mnie głowa, mam wrażenie, że zaraz zemdleje, kładę się spać i bolą mnie nogi od kolana do stóp włącznie chwilami i w klatce piersiowej. Co robić?Czy oprócz badania poziomu elektrolitów były wykonywane inne badania laboratoryjne? I

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Jak skutecznie wyleczyć PCOS? Jakie szanse na ciąże?

sposób na zapłodnienie i donoszenie ciąży?Moim zdaniem Twoje dotychczasowe postępowanie jest błędne.Powinnaś leczyć nerki(płodność) unikając białek zwierząt i wzmacniając je fasolą,czereśniami,solą(unikać tzw.soli warzonej) bo to jest sód-sód jest antagonistą potasu. Sól to; kamienna,morska,alpejska

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

przeszłam na dietę. Mam problemy z brzuchem wzdęcia zaparcia i ból przy naciskaniu po prawej stronie przy biodrze, częste bóle głowy czasem nie do zniesienia ..Zrobiłam teraz badania Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ŻELAZO

Bóle stawów i kości

. Boli mnie nadgrastek jak podnoszę zbyt ciężki talerz. Nie mogę siedzieć za długo w jednej pozycji bo wszystko boli. Moje kości "strzelają" przy przysiadzie czasem sprawia mi to ból. Byłam już u kilku lekarzy. Robiłam takie badania jak ASO, TSH, CRP, morfologia, mocz, kwas moczony, magnez, potas, sód

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Mam jeszcze jeden problem..

A moze elektrolity do picia po prostu? Napoje dla sportowców? Lub delikatniej - trochę więcej soli do jedzenia (sód) lub woda wysokosodowa, a na potas to pomidory. Ale potas obniża ciśnienie, wiec na to uważaj.

Re: Interpretacja wyników

-70. Uważam, że też powinnaś ją uzupełniać razem z magnezem i jedzeniem nabiału. > O jakich niedoborach piszesz? Co powinnam jeszcze zbadac? > Przy ostatnich badaniach mialam oznaczany sód i potas (w normie), wczesniej rob > ilam na wlasna reke wit B12 (tez ok). napisz wynik B12. W n

Zdiagnozujecie mnie?

brać środki przeciwbólowe ale upierdliwy. Jestem w trakcie diagnozowania na NFZ. Na razie zrobili mi TSH - 2, sód, potas w normie. -- www.pajacyk.pl/

Re: endokrynolog z Lublina

się musisz sama. Wizyta nie jest droga 80 zł bez usg z USG już nie pamiętam, ale warto mieć komplet świeżych badań TSH, ft3, ft4, atpo, atg, warto sprawdzić też ferrytynę, D3, B12, sód, potas, wapń, magnez, parathormon. -- @aneja@

Re: Dieta odkwaszająca organizm

Mam nowy nick, więc odpowiem poważnie. Jeśli pali cię zgaga - jedz produkty bogate w wapń, magnez i potas, a unikaj sodu. Jeśli natomiast tylko uwierzyłaś w jakieś mity internetowe - to idź skopać ogródek.

Re: tym razem o cykorii

http://cdn6.poradnikzdrowie.smcloud.net/t/photos/t/48971/cykoria-ma-malo-kalorii-i-dobrze-wplywa-na-nerki-trawienie_3352451.jpg Właściwości zdrowotne cykorii Warto po nią sięgać, bo zawiera mnóstwo cennych składników m.in. witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź

Re: SODA oczyszczona - SZOK dla candidy???

Dodam tylko jeszcze,że sodę można pić tylko w ciepłej wodzie.Ja piłem po 3 łyżeczki dziennie przez 17 lat i nic mi się nie stało bo w codziennym pożywieniu nie brakowało potasu,a jadłem dużo i to kwasotwórczych pokarmów dlatego neutralizacja była konieczna. Oczywiście będąc młodym nie wiedziałem o

Re: Szczecin-In Vitro NFZ 2013/2014 cdn...

Abam tak jak pisze Jolanta pomidory mają najwięcej potasu ale spójrz na buraka "buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor

Re: Jak to jest z tym magnezem?

Mi kardiolog kazała jeść aspargin. To lek, nie suplement, ale bez recepty. Dwie tabletki dziennie. Ale wcześniej zbadała mi poziom sodu, magnezu i potasu. Mam w normie niby, ale w samej dolnej granicy, powiedziała, że woli jak pacjenci mają w górnej granicy.

Re: objawy tarczycowe hormony w normie guz koloid

Poziom hormonów - tsh 0,9 norma 0,2 do 4,7. Ft3 5,6 norma 4-8,3. Ft4 12,5 norma 10,6 do 19,4. Tak robiłam morfologie. Cukier 95 na czczo . Ale jak mierze 2 godz. Po jedzeniu zawsze ok. 100. Mocz. Gastroskopie. Usg jamy brzusznej. Poziomy potasu. Chlorkow. sodu. Wszystko ok.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!