Wszystko o:

sód i potas w jedzeniu

podpis główki

Sód

Pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Niedobór sodu powoduje m.in.: niewydolność wątroby bądź serca, zmęczenie, utrate apetytu i łaknienia, skurcze mięśni, upośledzenie koncentracji i uwagi oraz zdolności zapamiętywania, odwodnienie, spadek ciśnienia krwi, ból głowy.

Źródła sodu w pokarmach: najwięcej w soli stołowej, sporo jest też w serach i wędlinach.

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

. Zawartość soli w wybranych produktach Ponieważ od 40-80 proc. dziennego zapotrzebowania na sód pochodzi z produktów przetworzonych warto wiedzieć, że 0,1g sodu to 0,25 g soli co przekłada się na: - 1,4 kg surowych ziemniaków i 12 g chipsów - 1,3 kg pomidorów i 10 g ketchupu - 220 g mleka i 11g sera brie

Co w wodzie pływa?

Co w wodzie pływa?

przyswajalne Woda w organizmie człowieka pełni szereg funkcji: przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu i pomaga wydalać produkty przemiany materii. Transportuje hormony i enzymy, reguluje temperaturę ciała. Wraz z wodą dostarczamy organizmowi 10-15 proc. niezbędnych składników mineralnych

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Dołącz do nas na Facebooku! Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Podobnie jak sód czy chlor należy do elektrolitów, a więc składników mineralnych uczestniczących w gospodarce wodnej. To między innymi dzięki niemu w naszym ciele utrzymuje się właściwa objętość płynów. Uczestniczy

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

Makroelementy: minerały niezbędne do życia

względu na zapotrzebowanie organizmu składniki mineralne podzielono więc na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy, inaczej zwane pierwiastkami śladowymi. Dzienne zapotrzebowanie na makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, fosfor i chlor) osoby dorosłej przekracza 100 mg. Na mikroelementy (w tym

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolno rodników. Usprawnia i pobudza układ trawienny, a także zapobiega zakwaszeniu organizmu. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, serami oraz mięsem. W 100g ramach sałaty maślanej znajdziemy: wartość kaloryczna: 14 kcal/100 g sód 4 mg (dzienna dawka to

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

konsultacja z lekarzem. Rabarbar zawiera także niezbędny do prawidłowego rozwoju, i nie tylko, wapń i magnez. Niestety ze względu na szkodliwy kwas szczawianowy nie mogą być one prawidłowo i w pełni przyswojone. Nadmiar tej groźnej substancji osłabia kości i zęby (jedzenie rabarbaru odradza się przy

Aldosteron

Aldosteron

być w pozycji leżącej, mieć uregulowany poziom sodu i potasu. Przed badaniem nie wolno mu przyjmować leków moczopędnych oraz inhibitorów. Prawidłowy poziom aldosteronu waha się między 7,5 a 160 pg/ml. Wraz z oceną stężenia aldosteronu sprawdza się tzw. aktywność reninową osocza (aktywność enzymu

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

jak wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Kiedy można, a kiedy nie należy jej jeść? Ponieważ kasza gryczana jest

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości składa się na choćby

Nadwrażliwość zębów - skąd się bierze i jak z nią walczyć?

Nadwrażliwość zębów - skąd się bierze i jak z nią walczyć?

górnym odcinku układu pokarmowego jest spadek poziomu pH w jamie ustnej i demineralizacja szkliwa. Czytaj również: Co jeść, aby zęby były piękne i zdrowe? Pasty wybielające Tak, tak - pasta do zębów również może być szkodliwa. Spokojnie, chodzi jednak tylko o niektóre pasty wybielające o

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Jak skutecznie wyleczyć PCOS? Jakie szanse na ciąże?

sposób na zapłodnienie i donoszenie ciąży?Moim zdaniem Twoje dotychczasowe postępowanie jest błędne.Powinnaś leczyć nerki(płodność) unikając białek zwierząt i wzmacniając je fasolą,czereśniami,solą(unikać tzw.soli warzonej) bo to jest sód-sód jest antagonistą potasu. Sól to; kamienna,morska,alpejska

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

przeszłam na dietę. Mam problemy z brzuchem wzdęcia zaparcia i ból przy naciskaniu po prawej stronie przy biodrze, częste bóle głowy czasem nie do zniesienia ..Zrobiłam teraz badania Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ŻELAZO

Bóle stawów i kości

. Boli mnie nadgrastek jak podnoszę zbyt ciężki talerz. Nie mogę siedzieć za długo w jednej pozycji bo wszystko boli. Moje kości "strzelają" przy przysiadzie czasem sprawia mi to ból. Byłam już u kilku lekarzy. Robiłam takie badania jak ASO, TSH, CRP, morfologia, mocz, kwas moczony, magnez, potas, sód

Hashimoto - problemy z utrzymaniem wagi

przybieranie na wadze). Sugeruję ponowną wizytę u lekarza w celu wykonania kontrolnego oznaczenia TSH oraz ogólnych badań laboratoryjnych (przede wszystkim enzymów wątrobowych, mocznika i kreatyniny, jonogramu i badania ogólnego moczu).,Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Szczecin-In Vitro NFZ 2013/2014 cdn...

Abam tak jak pisze Jolanta pomidory mają najwięcej potasu ale spójrz na buraka "buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor

Re: Brak pragnienia-jak nauczyc sie pic?

Kup sobie 'rehydration salts'. Uzupelniaj poziom sodu i potasu, np sok pomidorowy, bananowy czy grejpfrutowy. A zamiast posilkow stalych jedz zupy, potrawki z sosami i wodniste owoce jak: arbuz, melon, pomarancze czy truskawki.

Re: Badania a cykl miesiaczkowy

(ale to zbadaj gdzieś za miesiąc), ferrytynę, B12. O nadnerczach poczytaj o objawach i zbadaj sód i potas. Jeśli cokolwiek Cię zaniepokoi (objawy sól, potas), to zbadasz nadnercza. I koniecznie do dobrego endo.

Re: hormony po operacji tarczycy

Wiesz co miałam badany wapń, potas i sód 20 sierpnia to 3 tyg. po operacji i moje wyniki to: sód 140 (136-145) potas 4,16 (3,5-5,10) Wapń całkowity 2,28 (2,25-2,60) Magnez 0,86 (0,66,1,07) Powinnam powtórzyc je teraz?

Re: Co mi jest? Prosze o wsparcie.

Temperaturą się nie przejmuj, prawdopodobnie jest związana z lekkim stanem zapalnym w jelitach i niedoborem wapnia/magnezu i potasu - uzupełnianie trzeba robić w kolejności potas + sód, wapń, magnez. Wapń najlepiej organizm przyjmuje z wody mineralnej, dlatego trzeba jej pić około 2 litry dzienne

Re: Nareszcie są siły!!!

banany jem, chociaż tuczą i zatwardzają, ale faktycznie smakują mi ostatnio. A jeśli chodzi o wyniki to tak: mam obniżone chlorki, sód i potas.

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

się dziś pokłuć, żeby zbadać te nieszczęsne feryty-coś tam, B12, D3 i kwas foliowy. Pomyślałam, że zbadam też sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Te akurat były w przystępnej cenie 7-8zł, ale za całość zapłaciłam 220 zł (po 10% zniżce). Najdroższe było badanie witaminy D - 85 zł - szok. Przeszłam też

Re: Zespół niespokojnych nóg

problemów/chorób wynika z nieprawidłowej podaży wapnia/magnezu/potasu i sodu. albo za dużo albo za mało. Niestety nikt o tym nie mówi bo lekarze nie mieliby co leczyć a koncerny farmaceutyczne poszłyby z torbami. Jemy byle g. a potem się leczymy na bzdury marketingowe :)

Re: Walka z rakiem.........Brukselka

Brukselka Ta miniaturowa kapusta, na widok której często krzywią się dzieci, jest wyjątkowo zdrowym produktem. Dużo w niej witamin - m.in. E, C, K, z grupy B (w tym kwas foliowy), a także sód, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, fosfor. Jedzenie brukselki wzmacnia odporność

Wyniki badań -zerknijcie proszę i podpowiedzcie

poradzić. badania z 7.03.2014 HGB 9,5 NORMA (12-16) wszystkie inne znaczniki z morfologii również poniżej normy cholesterol 152 norma poniżej 200 cholesterol HDL 53 norma powyżej 65 cholesterol LDL 93 norma poniżej 130 trójglicerydy 31 norma 40-140 kreatynina 0,74 norma (0,51-0,95) sód 144 norma 135

Pompa sodowo-potasowa

Pompa sodowo-potasowa (ATP-aza Na+-K+, (EC 3.6.3.9) – enzym białkowy uczestniczący w aktywnym transporcie kationów sodu (Na+) i potasu (K+). Ma on podstawowe znaczenie dla komórek zwierzęcych, utrzymując potencjał błonowy i objętość komórki. Za badania nad tą cząsteczką Jens C. Skou otrzym

Wehrlit

Werhelit (werlit) – ultrazasadowa skała pochodzenia magmowego z grupy perydotytów. Zasobna w żelazo, a uboga w alkalia: sód i potas. Złożona głównie z oliwinu i klinopiroksenu (zwykle diallagu). Dodatkowo występuje w niej ortopiroksen, magnetyt, tytanit.Typowy miejscem występowania wehrlitów

Termoelektrolizer

Termoelektrolizer – urządzenie elektrotermiczne elektrodowe służące do produkcji aluminium oraz metali alkalicznych takich jak: sód, potas, wapń. W urządzeniach tych wydzielanie ciepła następuje w elektrolicie pod wpływem przepływającego w nim prądu. Termoelektrolizery zasilane są prądem

Vichy Célestins

Vichy Célestins – naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla woda mineralna. Wypływa w stałej temperaturze 17,3 °C ze źródła Les Célestins w Vichy we Francji, w departamencie Allier (region Owernia). Zawiera sód, wapń, siarczany, potas, magnez, fluor. Skład poszczególnych jonów Składniki

Evian

Evian – akratopega wypływająca z kilku źródeł w okolicy Évian-les-Bains we Francji, w departamencie Górna Sabaudia (region Rodan-Alpy). Zawiera wapń, magnez, sód, potas, siarczany.Jest butelkowana od 1826 roku, a od 1970 roku zajmująca się tym lokalna spółka należy do koncernu Danone

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!