Wszystko o:

rodzynki

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

, osłaniany, nim infekcja się rozhula, ma większe szanse uniknąć poważniejszych problemów. Suszone winogrona nie mają cennej wody, ale zdecydowanie więcej błonnika niż świeże. W 100 g rodzynek zwykle jest go ok. 6,5 g, w winogronach niesuszonych ok. 1,7g. To też sporo, więc owoce te w każdej formie poprawiają

Bakalie

Bakalie

posiłek. To prawda, są tuczące, ale dzięki znacznej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Białko, którego w orzechach jest około 20 proc., pod względem jakości nie ustępuje zwierzęcemu. Rodzynki - sama słodycz Istnieją świadectwa historyczne, że były

Bor

. Zapotrzebowanie Naukowcy wierzą, że bor jest na tyle niezbędnym elementem, iż powinno się uwzględnić jego dobowe zapotrzebowanie w codziennej diecie. Żródła: Orzeszki ziemne Krewetki Rodzynki Miód Wino.

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

Wielkość porcji: sprawdź, czego jesz za dużo, a czego za mało

porcji? Jedna porcja to przykładowo: - 1 jabłko lub gruszka - pół banana - 2 suszone morele - 1 łyżka rodzynek - szklanka drobnych owoców: jagód, poziomek Wśród owoców nie ma takich, których powinno się unikać. Z czystym sumieniem możemy sięgać po wszystkie. "Jeśli chodzi o mięso i ryby, zaleca się

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

w większości produktów spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: suszone owoce (zwłaszcza morele, figi, rodzynki oraz śliwki), otręby, orzechy (szczególnie pistacjowe), nasiona, kakao oraz czekolada. Warto szukać go również w chudym mięsie i rybach, a także surowych owocach i

Żurawina (Oxycoccus)

Żurawina (Oxycoccus)

kandyzowana (w formie przypominająca wówczas rodzynki) smakuje doskonalei może być stale towarzyszącą ci przegryzką. Fantastyczne są też soki, syropy i herbatki ziołowe. Upewnij się jednak, że rzeczywiście zawierają żurawinę, a nie tylko jej aromat. Antyoksydanty, takie jak poliantocyjanidy, są źródłem

Choroby, które prowadzą do otyłości

Choroby, które prowadzą do otyłości

, produktach: w pestkach dyni, orzechach, migdałach, rodzynkach, suszonych śliwkach i brzoskwiniach, rodzynkach. Pamiętaj, że magnez lubi towarzystwo witaminy C (łatwiej go wtedy przyswoić) i wapnia (dzięki niemu wolniej ucieka z organizmu), zatem twoja dieta powinna obfitować w chudy nabiał i owoce oraz

Błonnikowi liderzy - poznaj produkty, które mają najwięcej błonnika

Błonnikowi liderzy - poznaj produkty, które mają najwięcej błonnika

większą ilością cukru (to już niekoniecznie dobrze) mogą się poszczycić suszone banany i rodzynki (od 6 do 7 g w 100 g). Ile kalorii w suszonej śliwce? Jedna suszona śliwka to mniej więcej 20 kcal, 3 sztuki dostarczą tyle energii co przeciętne jabłko lub... jedna dziesiąta batonika czekoladowego. Produkty

Komórki macierzyste ratują serce po zawale

Komórki macierzyste ratują serce po zawale

odpowiednie leki, ćwiczenia rehabilitacyjne i zdrową dietę. 17 chorych trafiło do właściwej grupy, w której wypróbowano nowatorskie leczenie. Pod miejscowym znieczuleniem, z ich serc - za pomocą wzierników wkładanych przez żyły biegnące w szyi - pobrano niewielkie (wielkości połówki rodzynki) fragmenty

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega

, brzoskwinie, ciemne winogrona, śliwki, - ananas lub banan (niezbyt często), - 8 suszonych moreli lub śliwek, albo 5 fig, albo mała garść rodzynek (najwyżej raz w tygodniu). Więcej o morelach 7. Jednostka zieleniny: 150 g świeżych, jasno- i ciemnozielonych warzyw, np. 10 łyżek zielonego groszku, 12 liści

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Bydgoski rodzynek

Chwalicie, że pracę w Toruniu można znaleźć tylko u was. A więc to my torunianie rodzynka wykuwamy? torun.gazeta.pl/torun/56,35576,15875376,Najwieksze_firmy_w_regionie__Bydgoszcz_w_cieniu_Torunia.html#TRLokToruTxt -- Czemu...

Polskie rodzynki

A jednak rodzynki rosną u nas. Rodzynki, to suszone winogrona, a w Polsce są winnice, np. w zielonogórskim.

wartosci odzywcze rodzynek

Do pobrania: wartosci odzywcze rodzynek www.przeklej.pw/3RZB Dodaje ponownie bo tamten link wygasl, pozdrawiam. 41769283545

para-rodzynki

W smaku jest taka sobie. W czasach słusznie minionych w Polsce miała swoje pięć ogrodowych minut - zwano ją rodzynką brazylijską, proszę tak powertować ineternet i Internet . Wiele wtedy w pismach ogródkowych było ofert wysyłki ich nasion. Z przepisów chyba najlepiej sprawdzało się kandyzowanie w

Rodzynki

Masz duzo racji. Ale w tym ciescie bzdur sa rodzynki prawdy. Tymi rodzynkami sa wyczerpywanie sie zloz ropy i gazu, zwiekszajacy sie koszt ich wydobycia i idacy za nimi koszt paliw (2€/litr dzisiaj w Paryzu!), zanieczyszczenie srodowiska itd. PF -- Zapraszam na forum Trojkat Weimarski

Rodzynki!

Że też wcześniej na to nie wpadłam... Nie cierpię rodzynek w serniku ale w bigosie świetnie mogą się komponować. Śliwki też daję a czasami powidła.

Re: para-rodzynki

Nie wiem, którą miechunkę uprawiała moja mama, na pewno była mniejsza niż na powyższym zdjęciu i dojrzałe owoce i "mieszki" były intensywnie pomarańczowe. W smaku taka sobie, trochę jak słodki pomidor. Jedliśmy na surowo, ale podobno można suszyć na rodzynki - przynajmniej tamtą, z

Re: para-rodzynki

Miechunka brazylijska jest trochę inna. Znam bo była uprawiana na rodzinnej działce i przetwarzana na rodzynki. Nawet smaczna. Natomiast miechunka meksykańska jest dużo większa i u nas nazywana pomidorem meksykańskim. I faktycznie coś ze smaku pomidora ma :)

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

należy unikać z powodu dużej zawartości tyraminy. Sery tj. cheddar, blue, brie, mozzarella, parmezan, jogurty, kwaśna śmietana. Wołowina lub wątróbka drobiowa, przetwory mięsne tj. kiełbasa, salami, dziczyzna, kawior, ryby konserwowe. Awokado, banany, ekstrakt drożdżowy, rodzynki, kapusta kiszona, sos

Rodzynki

Rodzynki (liczba pojedyncza rodzynek, potocznie rodzynka; łac. racemus) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy – potrawa halloweenowa.Podstawowe składniki to dynia, orzechy pekanowe, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, cukier i rodzynki.

Scone

Scone - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea time. Czasem może mieć lukrowaną polewę (np. z syropem klonowym) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny).

Bakalie

Bakalie – suszone owoce tropikalne (np. rodzynki, figi, daktyle]]), stosowane głównie w cukiernictwie. Stanowią dodatek do niektórych rodzajów ciast, m.in. keksów, mazurków czy pierników, oraz jako dekoracja wielu rodzajów ciastek. Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone

Syrniki

Syrniki (ros. ??????? , biał. ??????? , ukr. ??????? / Syrnyky, także ?????????? / tworożniki) – smażone placki z mąki, sera i jajek. Niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!