Wszystko o:

rakotwórcze dodatki do żywności

Mity nowotworowe pod mikroskopem

Mity nowotworowe pod mikroskopem

lat, krążą plotki na temat rzekomych rakotwórczych właściwości dodatków do żywności. Jak podaje francuska agencja ANSES dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako produkt spożywczy albo używana jako składnik jedzenia. Dodawany jest on w celach technologicznych w

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

. Niektóre barwniki mogą negatywnie wpływać na koncentrację u dzieci. Wówczas stosowana adnotacja powinna być na produkcie. Natomiast doniesienia o rakotwórczym działaniu dodatków do żywności w ustalonej dawce bezpiecznej do tej pory nie zostały ostatecznie, wiarygodnie potwierdzone badaniami. Czytaj także

Świąteczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

Świąteczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

sobą z dodatkiem wody. Niestety, trudno w przypadku tego ciasta być dokładnym w proporcjach, ponieważ zagniatając ciasto i potem rozwałkowując będziemy mąki dodawać, aby ciasto było zwarte, ale odchodziło od blatu, a zarazem skleiło dokładnie farsz. HENDI Garnek aluminiowy do

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

podroby. 2. Unikaj soli Bezwzględnie należy zmniejszyć jej spożycie do 2-3 g na dobę. O nadmiar soli w diecie nietrudno - większość produktów dostępnych w sklepach zawiera jej dodatek, a im bardziej przetworzona żywność, tym większe prawdopodobieństwo, że jest w niej sól. Wędliny, podroby, dania typy fast

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

. sacharyna E 954, aspartam E 951, cyklaminiany E 952), budzą od lat silne emocje. I chociaż określenie "E" to tak naprawdę jedynie informacja, że dany "poprawiacz" wyglądu, smaku, czy zapachu, został dopuszczony jako dodatek do żywności przez UE, nie cieszą się dobrą reputacją. Nie

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

samodzielnie określić, ile jej realnie trafia do naszych żołądków. Stąd w przypadku osób, którym sól szczególnie szkodzi, konieczna jest specjalna dieta, która ogranicza jej spożycie nie tylko w wersji "czystej", ale i jako dodatek do żywności. Więcej na ten temat: dieta na nadciśnienie . Trucizna

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

zwyczajna orkisz wyparła, ale teraz wraca on w wielkim stylu, jako oręż ekologów i zwolenników zdrowej żywności. Za mąkę i produkty z orkiszem trzeba jednak zapłacić... jak za zboże. Sporo, ale ponoć warto... Zdrowiej Mąka z orkiszu nadaje się do wszelkich wypieków, można z niej robić kluski i makarony

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Cała prawda o błonniku pokarmowym

spotykamy je jako dodatki do żywności, bywają wykorzystywane w preparatach sprzyjających odchudzaniu, typu "wypełniacze". Poza zapewnieniem uczucia sytości, obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nie zalecamy, by właśnie na nie stawiać. Naturalne błonniki działają w sposób umiarkowany

Lista produktów, którymi najłatwiej się zatruć. Zaskoczy cię!

Lista produktów, którymi najłatwiej się zatruć. Zaskoczy cię!

zniszczoną skórę, są wysuszone na wiór, albo wydają się niemal rozsypujące, trzeba zapomnieć o nich.  Mogą również wywołać ciężkie zatrucie pokarmowe. Ryby zasadniczo polecamy, ale trzeba upewnić się co do ich świeżości. Samych mikrobów na żywności z zasady nie widać, jednak czasem ślady ich bytowania

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

Naukowcy szacują, że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów substancji chemicznych dodawanych do żywności jako aromaty, barwniki, konserwanty, emulgatory, spulchniacze, regulatory kwasowości, środki zatrzymujące wodę i wiele innych "ulepszaczy" żywności, których oficjalnie na liście UE

Co pić rano?

, którą dostarcza organizmowi. Istnieją różne możliwości: - napar z tymianku i szałwii - napar z guarany (dostępna w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością) - woda z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem - napar z imbiru z sokiem z cytryny i miodem - chłodna woda mineralna Kwestia skuteczności jest

Dieta a cholesterol

tłuszczowych wielonienasyconych n-3, których dobrym źródłem są ryby (zwłaszcza tłuste gatunki, jak śledź, łosoś, makrela). Polecam spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej - razowe pieczywo, makarony, naturalne płatki, kasze. - naturalnego nabiału (bez dodatków smakowych) - mięsa pieczonego

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: sejm wyrzuca śmieciowe jedzenie ze sklepików

W dodatku wędliny są zazwyczaj z czerwonego mięsa i w wielu wypadkach ich częste spożywanie uznaje sie za rakotwórcze. W ogóle kanapki to nie jest zdrowa żywność, którą należałoby polecać w miejsce innej. Jeszcze świeżo zrobione kanapki - o tyle, o ile, ale po paru godzinach w opakowaniu, w ciepły

Re: dieta antynowotworowa

dodatków chemicznych: wiele z nich jest kancerogennych, czyli rakotwórczych. Warto szukać podobnych pokarmów bez tych szkodliwych dodatków. Jeśli Pani pali tytoń, warto pomyśleć rezygnacji z jego palenia , a przynajmniej o jego ograniczeniu. Tylko po ograniczeniu palenia tytoniu, proszę nie wpaść nałóg

Re: Chleb drozdzowy czy na zakwasie?

. Na dodatek kwas fitynowy łatwo wiąże się z innymi minerałami, jak wapń, magnez, żelazo i cynk, czyniąc je również niedostępnymi dla organizmu. Kwas fitynowy nie tylko wychwytuje ważne minerały, ale również łączy się z białkiem oraz blokuje enzymy trawienne. A z wikipedi - Spośród ssaków tylko

Re: Neosine i witamina C

, związek rakotwórczy co ma szczególne znaczenie w przypadku napojów i przetworów warzywno - owocowych, w których wykorzystuje się obie te substancje." Z tego co pamiętam benzoesan jest też w bioaronie, a ponadto w żywności.do jakiego stopnia związek benzoesan + wit C jest szkodliwy dowiemy się pewnie

Re: I właśnie tak wygląda biznes po polsku

Dokładnie tak. Wszyscy, a przynajmniej większość firm w tym kraju tak robi. Producenci mięs i innego rodzaju żywności dosypują najtańsze świństwa, w tym sól drogową, producenci zabawek korzystają z najtańszych, rakotwórczych materiałów, zaś właściciele zakładu utylizacji odpadów medycznych robią to

Re: bo to dla myslacych...

wyglądalo to następująco : Cykl Krebsa = cykl- raka = cykl kwasu cytrynowego, stąd się wzięło, że kwas cytrynowy jest bardzo rakotwórczy! Zostało to umieszczone na liście oświadczeń przeznaczonych dla substacji dodatkowych do żywności i opublikowane przez (fałszywy) 'Szpital Paryski'. W rzeczywistości

Re: Saryusz - Wolski: o wyższości systemu nicejsk

zakazuje wędzenia wędlin. Zakazuje tylko sprzedaży wędlin (i innej żywności) zawierających więcej niż 2µg/kg benzo-alfa-pirenu. Jest to wyjątkowo silnie rakotwórcza substancja, która na dodatek kumuluje się w organizmie. Żeby nie przekraczać dopuszczalnej wartości trzeba stosować odpowiednią technikę

Światowy Dzień Bez Tytoniu. Palenie to toksyczn...

-liquidów. Wykazuje potwierdzone badaniami działanie bakteriobójcze i prawdopodobnie wirusobójcze. Stosowany jest też w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (pod kryptonimem E 1520), farmaceutycznym jako składnik leków i drogeryjnym do wyrobu kosmetyków. Tak ze raczej zalecany jak szkodliwy.

ZDROWIE: E117, E417.....

Witam moich Sąsiadów! Dawno już chciałe poruszyć temat NASZEGO ZDROWIA. Dlaczego łatwo zapadamy na grype, dlaczego chorujemy.... dlaczego? Odpowiedź jest prosta: żyjemy w świecie prztworzonej żywności. Tyle jest dodatków/ nie wiem po co/, że lepiej tego NIE JESĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ostatnio

Re: Nie trzeba jeść mięsa "profesorku"

Chyba rzucę się za to do kanału, ale niestety muszę się tym razem z tobą zgodzić, losiu. Od amerykańskich naukowców lepsi są już tylko radzieccy. >>Wędzenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, ale w dymie wędzarniczym są również substancje rakotwórcze, między innymi

Chemiczne dodatki do żywności

Chemiczne dodatki do żywności – związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. PodziałChemiczne dodatki

Dodatek do żywności

Dodatek do żywności - substancja niespożywana jako żywność, ale posiadająca (lub nie) wartości odżywcze, pożądana do otrzymania produktu o określonych cechach w procesie technologicznym. (Kodeks żywieniowy, FAO, WHO, 1988)Przykładowe dodatki: białka - jako wypełniacze, stosowane przez kulturystów

Lista chemicznych dodatków do żywności

E100–E199 (barwniki) Numer Nazwa Uwagi E100 Kurkumina Dopuszczony do użycia w Unii Europejskiej E101 Ryboflawiny: (i) ryboflawina, (ii) 5?-fosforan ryboflawiny Dopuszczony do użycia w Unii Europejskiej E102 Tartrazyna Dopuszczony do użycia w Unii Europejskiej E103 Rezorcyna E

Glazurowanie (technologia żywności)

bardziej efektywne jest glazurowanie immersyjne, gdyż pozwala na jednolite zaglazurowanie całej powierzchni ryby.Zabieg ten ma na celu odcięcie surowca od tlenu, zapobiega wysuszce i oparzelinie mrozowej. Glazurowanie pozwala przedłużyć trwałość ryby o 3-4 miesiące. Roztwory glazurujące miewają również dodatki

Dekstryny

Dekstryny ? grupa złożonych węglowodanów, zbudowanych z pochodnych cukrów prostych, połączonych wiązaniami ?1,4-acetalowymi, o długości od 3 do ok. 12-14 merów.Dekstryny powstają w wyniku enzymatycznej lub powodowanej kwasami mineralnymi hydrolizy skrobi. W przemyśle dekstryny są produkowane w wyni

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.