Wszystko o:

pszenica produkty

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

. Amerykańska piramida żywienia upadła nie z powodu pszenicy, a wielu innych słabych punktów (czytaj: Jak Willett obalił piramidę? ). Potrzebujemy energii, potrzebujemy produktów zbożowych. Zresztą pszenica ma mniej krytykowaną konkurencję... Czytaj także: Cała prawda o błonniku Białka, tłuszcze, węglowodany

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

do masażu. Polecane są przede wszystkim makadamia i jojoba , z których - po wymieszaniu z olejem z kiełków pszenicy - powstanie świetny produkt, odżywiający suchą skórę, poprawiający jej elastyczność, a także naturalny kosmetyk, zapobiegający pojawieniu się rozstępów.   Pomimo, że dużo w nim

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

wapń - stanowi materiał budulcowy naszych kości i zębów), magnez (dbający w szczególności o nasz układ nerwowy), a także sód (regulujący np. gospodarkę wodną ciała) i cynk (odpowiedzialny chociażby za wygląd skóry i paznokci). Ponieważ kasza gryczana jest produktem bezglutenowym mogą ją jeść osoby

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amarantus, choć znany ludzkości od wieków, to ciągle pozostawał w cieniu pszenicy i powoli zaczął, niesłusznie, przechodzić do lamusa. Mało kto o nim słyszał, jeszcze mniej wiedziało jakie bogactwo witamin i substancji odżywczych w nim siedzi, a o stosowaniu już

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

pokarmami rozgrzewająco - chłodzącymi (czyli ying) a wzmacniająco - ogrzewającymi (czyli young). Do pierwszej grupy należą artykuły bardzo słodkie lub mleko, do drugiej - ryby i przyprawy. Podstawą podziału produktów jest ich ph, sposób uprawy, kolor, kształt oraz aromat. Moc barwników owoców i warzyw

Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

wysuszyć, w przeciwnym razie szybko spleśnieje. Kupując gotowy makaron najlepiej wybierać te zrobione z semoliny, mąki pszennej twardej wytworzonej z najwyższej jakości  zboża tj. pszenicy durum. Znaczna zawartość glutenu sprawia, że powstałe z niej ciasto jest twardsze i znacznie szybciej wysycha

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

rozpoznania celiakii trzeba przejść na dietę bezglutenową. Podstawa tej diety, to rezygnacja ze spożywania produktów zawierających: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Można swobodnie spożywać produkty, które nie zawierają glutenu np. orzechy, soja

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Latopic dla dziecka z alergią pokarmową

> Rzeczywiście sam gluten rzadko jest przyczyną AZS, ale pszenica/żyto już częściej. Czyli warto spróbować reakcję na inne produkty glutenowe? (poza pszenicą i żytem)

Re: Gluten,a zachorowalość na hasimoto w azjii

Niestety nie zgodzę się, że dieta Azjatów jest wolna od glutenu, a już na pewno nie w Chinach! To że np. w Chinach nie jest popularny chleb, nie znaczy, że ich jedzenie nie jest przepełnione produktami z pszenicy. Ze względu na moją pracę jestem kilka razy w roku w Chinach i muszę się trochę

Re: dieta metaboliczna

ja w końcu zdecydowałam się zrobić test na nietolerancję i jestem zachwycona. co śmieszne mi również wyszła nietolerancja na pszenicę, ale na inne zboża już nie. i ogólnie wyszło mi sporo nietolerowanych produktów. na początku próbowałam poradzić sobie sama z jadłospisem, ale niestety, było zbyt

Re: Witamina B12

Zapomniałam podkreślić, że wit. B12 z firmy Solgar nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.

Re: gluten u bezceliakowych

Tymczasem osoby, które rezygnują z produktów glutenowych, ulegając popularnej modzie, ryzykują często swoim zdrowiem, a nawet życiem. Zachowanie takie może bowiem prowadzić m.in. do niedoboru wielu witamin, magnezu, cynku czy wapnia. Typowe strasznie. To jest prawdą jedynie wtedy, gdy stosujemy

Re: Gluten/bez glutenu o to jest pytanie.

Odstawiłam pieczywo i makaron, piję więcej wody i zniknęły mi niektóre przykre dolegliwości :) Uważam, że prawdą jest to, że pszenica jest najbardziej zmodyfikowanym zbożem i jako "sztuczny" produkt należy ją wyeliminować. Idę drogą Lucy i mi się to podoba :P -- Dzieci to to, co mi wyszło

Re: Wyprysk u dziecka tylko po mleku z piersi

Okazuje się, że chyba gluten jest ok, bo jemy jeszcze owsiankę, kasze orkiszowa, kaszę jaglaną i po tym córka nie ma wyprysku, kiedy nie pije lub pije mało piersi, dodałam wczoraj też królika i narazie jest ok, wyrzuciłam od wczoraj żyto i pszenicę, robię sobie naleśniki, zamiast pieczywa z mąki

Re: temat bio

Nie, no to jest jasne, że jeżeli przez bio rozumieć niemodyfikowane (a właściwie nieprzesadnie modyfikowane, bo na modyfikacji przyrody polega przecież całe rolnictwo) produkty, to bardziej pożądana jest 'the real thing, warts and all'. Tylko właśnie te różne dziwne gatunki mąki i pieczenie chlebów

Re: Jak podciągnąć hemoglobinę? ;( sprawdzone ra

Nic tak nie pomoże jak pokarm bogaty w żelazo. Znajdziesz go w wołowinie (przyswajalność ok 3%), cielęcinie (2%), wątróbce wieprzowej (20%) nerki wieprzowe (10%). Z produktów roślinnych to ziarna sezamowe (10%), kiełki pszenicy (9%), soja (8%), soczewica, fasola (6%). Pamiętaj aby przy jedzeniu

Re: sala bez cateringu w Wawie, wege wesele

Dieta wege opiera się na produktach roślinnych, odrzuca produkty odzwierzęce, zatem alkohol wytwarzany z winogron, pszenicy, ziemniaków powinien być tolerowany.