Wszystko o:

przyczyny podwyższonego testosteronu

kaole

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

Układ dokrewny nazywamy również układem hormonalnym lub wydzielniczym. Odpowiada on, podobnie jak układ nerwowy, za koordynację działania różnych komórek naszego ciała. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów, produkowanych przez odpowiednie narządy, gruczoły oraz wyspecjalizowane tkanki.

Hirsutyzm: jak sobie radzić z niechcianym owłosieniem?

Stan występujący wyłącznie u kobiet, w którym obserwuje się podobny rozrost włosów jak u mężczyzn po okresie dojrzewania, czyli wzrost włosów w partiach podległych hormonom androgenowym: policzki, górna warga, podbródek, przód klatki piersiowej, dół brzucha, wewnętrzna część ud, plecy oraz nogi, gdzie zazwyczaj znajdują się prawie niewidoczne włosy typu vellus.

Osteoporoza, czyli jak dbać o kości

Osteoporoza, czyli jak dbać o kości

hormonów płciowych w organizmie. Gdy spada produkcja estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn, górę biorą procesy niszczenia komórek. Ponieważ u kobiet proces ten zaczyna się wcześ-niej, rezultaty widać w statystykach: złamania w wyniku osteoporozy stwierdza się u co trzeciej kobiety i u co piątego

Krucha sprawa, czyli jak zbadać kości

mężczyznami osteoporoza obchodzi się nieco łagodniej - problemy czekają na nich najczęściej dopiero po 65-70 urodzinach. Wskazuje to na związek równowagi tworzenia i niszczenia kości z ilością hormonów płciowych w organizmie. Gdy spada produkcja estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn, górę biorą procesy

Chcemy mieć dziecko!

nieprawidłowości hormonalne. Jeśli się jednak one potwierdzą, zaleca się pacjentce terapię hormonalną, np. leki wywołujące owulację. Czasami przyczyną niepłodności jest podwyższony poziom prolaktyny - hormonu normalnie wytwarzanego w dużych ilościach podczas karmienia piersią. Blokuje on owulację. Wtedy trzeba

Droga do upragnionej ciąży

Droga do upragnionej ciąży

przyczyną problemów jest niski poziom hormonów - testosteronu lub gonadotropin. Wtedy lekarz androlog decyduje o podaniu mężczyźnie hormonów. Jednak przyczyna może być inna - mężczyźni ze skłonnością do żylaków niekiedy miewają je także w okolicy nasieniowodu. Te żylaki powodują miejscowe podwyższenie

Niepłodność

warto ich nakłaniać, by poddali się badaniu. Jeśli okaże się, że ich plemniki są słabe i nie mają siły szybko gnać do jajeczka - co powoduje kłopoty z zajściem w ciążę - czasem można temu zaradzić. Może okazać się na przykład, że przyczyną problemów jest niski poziom hormonów - testosteronu lub

Przyczyna podwyższonego potasu

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu potasu? Dodam, że boli mnie serce. Czy to ma związek z tym potasem?Przyczyn podwyższonego stężenia potasu jest bardzo dużo. Wśród najczęstszych można wymienić niewydolność nerek i leki (np. niektóre stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, preparaty

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

46 mg/dl > 40 Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 121 mg/dl 60 130 FSH 7,07 mlU/ml norma (2,5-10,2) LH 4,10 mlU/ml norma (1,9-12,5) Stosunek LH:FSH 0,58 (chyba coś nie tak) Prolaktyna PRL 7,86 ng/dl norma (2,8-29,3) Testosteron 75,0 ng/dl norma (14-76) DHEA-s 613,65 g/dl norma (25,9

Zbyt dużo testosteronu?

wypadają mi włosy (nie nadążam z oczyszczanie swetrów / marynarek ) i mam nad wargą lekko widoczny wąsik. Czy to możliwe, że mam podwyższony poziom testosteronu? Jeśli tak, co mogę z tym zrobić? Jakie są inne objawy podwyższonego testosteronu u kobiet? Dodam jeszcze, że jestem chora na cukrzycę, mam nie do

Podwyższona prolaktyna

- równie prawdopodobna może być hiperprolaktynemia czynnościowa. Dla wykluczenia zespołu policystycznych jajników konieczne będzie wykonanie pełnego profilu hormonalnego (wraz z FSH, LH i testosteronem), oraz wykonanie przezpochwowego USG jajników. Na podstawie wyników tych badań lekarz ginekolog powinien

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu leukocytów u noworodka?

U noworodka stwierdzono podwyższony poziom leukocytów, brak gorączki, jest naświetlany. Co może być przyczyną?Podwyższona liczba leukocytów najczęściej związana jest z infekcją. Często ustalenie lokalizacji procesu zapalnego u noworodka jest trudne i niezbędne są informacje na temat przebiegu

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: DHEA-SO4 z wynikiem 611,szukam informacji,kto

wczesnymi oznakami raka endometrium, na którego kobiety z PCOS są bardziej narażone) - niepłodność, wynikająca głównie z braku owulacji - hirsutyzm (owłosienie w miejscach typowych dla mężczyzn) i czasem maskulinizacja spowodowane podwyższonym poziomem androgenów - centralna otyłość – tkanka

Re: moje badania na nadmierne owłosienie

Podstawowe pytanie: w którym dniu cyklu robiłaś badanie? Jesli po owulacji, to wynik progesteronu jest ok. Testosteron podwyższony. Ale powinnaś jeszcze zbadać prolaktynę, często nadmierne owłosienie zrzuca sie na testosteron, tymczasem u kobiet częsciej przyczyną jest podwyższona prolaktyna.

Re: co przybliża prawdopodobieństwo szczytowania

, gimnazjalnym, kto na siłę udowodni swoją rację... PCOS( też się objawia podwyższonym testosteronem) owszem, jako zaburzenie hormonalne się dziedziczy z matki na córkę, ale przecież to tylko jedna z cech danego organizmu. Tak przy okazji, te dziewczyny z podwyższonym testosteronem,które ja znam to histeryczki

Re: Proszę o interpretacją wymików

ginekologa, może jest inna przyczyna nieregularnych okresów. Androgeny chciałam posprawdzać, bo już kiedyś miałam lekko podwyższony testosteron, tylko niedługo po badaniu zaszłam w ciążę i odpuściłam temat. Nadmierne owłosienie i niezbyt ładna cera to moja zmora praktycznie od czasu dojrzewania, ale w

Re: FT4 ponad normę. Prośba o ocenę wyników.

przyjmowania novothyralu i mam się nie przejmować:). Czyżbym wreszcie trafiła na fachowca?:) Mam jeszcze zrobić badanie SHBG - szuka przyczyny podwyższonego testosteronu. Po dwóch latach walki zaczyna być przyzwoicie. Wiem, że to nie koniec, a tak naprawdę początek. Wyrównany wynik hormonów cieszy, zwłaszcza

Re: AMH 0, 14, wiek 36 lat. Jestem załamana:-((((

podwyższonego testosteronu i niskiego AMH. I co najważniejsze...nie biorę już lekarstw, które wg pana doktora były podane na wyrost (w ciemno). Nareszcie chce mi się żyć :-)

Re: Wynik progesteronu

oznaczanie poziomu androgenów jest wskazane w przypadku hirsutyzmu (występowania owłosienia w nietypowych dla kobiet miejscach), podejrzenia o PCOS lub poszukiwania przyczyn nadmiaru testosteronu w organizmie. Podwyższony poziom DHEA lub DHEAS wskazuje na nadnerczowe, a samego testosteronu (zwłaszcza w

Re: ferrytyna w normie a żelazo poniżej?????

Przepraszam, że się wtrącę, bo jestem w nieco podobnej sytuacji - może to coś z hormonami płciowymi? Za dużo testosteronu? Też obecnie staram się zbadać, co może być przyczyną wypadania moich włosów i wyszedł mi podwyższony testosteron, czyli prawdopodobnie androgenne wypadanie. W poniedziałek idę

Re: wysoki androstendion

wczesnej fazie folikularnej. Sama nie wiem co o tym myśleć czy to może być przyczyna poronienia? Czy zbadać poziom tego hormonu w innym dniu cyklu, jeśli tak to w jakim? I czy walka z podwyższonym androstendionem nie jest czasem z góry skazana na niepowodzenie :(

Re: Gdy mężczyzna nie ma ochoty na seks...

sama u osób jedzących mięso i wegetarian; polecamy szczególnie chude czerwone mięso, które jest bogate w cynk, minerał sprzyjający produkcji testosteronu, - jeść zdrowe tłuszcze - naukowcy ustalili, że zarówno nasycone, jak i nienasycone tłuszcze powodują podwyższenie poziomu testosteronu, ale z

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!