Wszystko o:

przyczyny podwyższonego o b krwi

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo tych o nazwie omega-6, w szczególności zaś kwasu linolowego. W wielu badaniach wykazano, iż jego obecność w diecie wiąże się z obniżeniem poziomu złego, a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

przepływem krwi w naczyniach i ich częściowej martwicy. Proces ten najczęściej aktywowany jest przez patogeny odpowiedzialne m.in. za przeziębienie, drobne infekcje górnych dróg oddechowych, różyczkę, WZW B czy ospę wietrzną. Nie bez znaczenia jest także zapalenie żołądka oraz zakażenia bakteryjne. Rozwój

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

świadczącym o zaawansowaniu choroby jest wysypka. Zaawansowana sepsa prowadzi też do niewydolności nerek i wątroby. Jeśli lekarz podejrzewa posocznicę, z pewnością zleci badania krwi, które potwierdzą diagnozę - dla sepsy charakterystyczna jest nieodpowiednia liczba leukocytów we krwi oraz zbyt duża ilość

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

, fosfolipazy A i B oraz esterazy. Cukry trawią enzymy glikotyczne (alfa-amylaza). To wszystko dzieje się za sprawą narządu o wadze dorodnej brzoskwini! Czytaj więcej na ten temat: Trzustka - fabryka chemiczna Niełatwo zauważyć na czas, że z trzustką dzieje się coś złego. Dowiedziono, że funkcje

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

złego, a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Tłuszczów tych nie powinniśmy się obawiać również z innego powodu. Dzięki nim możemy bowiem przyswajać część niezbędnych witamin, w tym wspominaną już E oraz A, D i K. Należy jednak pamiętać, aby w diecie zachować odpowiednie proporcje

Meningokoki i sepsa - znowu się boimy

Meningokoki i sepsa - znowu się boimy

potrzebują przecież wykorzystywać spadków odporności związanych z pogodą), pojawiają się doniesienia o "zarażeniu sepsą". Tymczasem sepsą zakazić się nie można. To nawet nie jest choroba. Sepsa (posocznica) to zespół objawów, które mogą pojawić się po zakażeniu krwi. Często wywołują je meningokoki

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

i B oraz esterazy. Cukry trawią enzymy glikotyczne (alfa-amylaza). I pomyśleć, że to wszystko dzieje się za sprawą narządu o wadze dorodnej brzoskwini! Swojej pracy sok trzustkowy nie wykonuje jednak w samej trzustce. Przewodem trzustkowym, łączącym się z przewodem żółciowym wspólnym (droga

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

, dba o jej ukrwienie, kondycję i witalność. W pewnym stopniu chroni nas również przed substancjami chemicznymi, które mogą mieć toksyczne działanie. Jak na witaminę z grupy B przystało działa zbawiennie na układ nerwowy i stan psychiczny. Witamina ta przyczynia się do przyswojenia węglowodanów

Problemy trawienne podczas weekendowego wyjazdu

lub krew w stolcu; kurczowy ból brzucha, podwyższona temperatura, ogólnie złe samopoczucie, nudności.PrzyczynaInfekcje wirusowe i bakteryjne. Nigdy nie wiadomo czy zamówiony w barze posiłek nie miał styczności z zarazkami, a pani kucharka pamiętała o umyciu rąk przed przygotowaniem posiłku. Przyczyna

Kto może zostać dawcą szpiku

Kto może zostać dawcą szpiku

apeluję, że tu rozwodów nie ma i taka decyzja powinna być podjęta na całe życie. Jedyne co może przeszkodzić, to choroba. Ale tej nikomu nie życzymy. Jeśli kandydat nie może zostać dawcą z przyczyn zdrowotnych, czy zostanie poinformowany o swoim stanie zdrowia i wynikach badań krwi? Na etapie rejestracji

Przyczyna podwyższonego potasu

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu potasu? Dodam, że boli mnie serce. Czy to ma związek z tym potasem?Przyczyn podwyższonego stężenia potasu jest bardzo dużo. Wśród najczęstszych można wymienić niewydolność nerek i leki (np. niektóre stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, preparaty

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

się ewentualnie zmierzyć i co te wyniki mogą oznaczać? Dziękuję za odpowiedź.Czy u córki występują objawy wskazujące na podejrzenie choroby układu pokarmowego czy podwyższony poziom aktywności amylazy został wykryty przypadkowo? Najczęstszą przyczyną wysokiej aktywności amylazy we krwi są choroby

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

MTHFR heterozygota

dwucyfrowy bo nie chcę się faszerować folianami) i odpowiednia dieta bogata w szpinak, buraki i banany. Ostania rzecz badanie poziomu kwasu foliowego i wit B z krwi nie ma sensu, bo wiadomo, że jak nie są dobrze wchłaniane to "krążą" we krwi cały czas i będą w normie albo powyżej. Jeśli macie

Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników.

tężyczkę pomimo wapnia w normie? -TAK bo w jonogramie jest wapń krążący w Twojej krwi, może to być wapń który Twój organizm przy pomocy PTH wyciąga z kości. A Tobie brakuje wapnia w tkankach..." "...najczęstszą przyczyna miernego podwyższenia poziomu parathormonu jest niedobór witaminy D, co

Re: mój przypadek... gazy

Twój poziom vit.B12 jest zdecydowanie za niski., najlepiej gdyby wynosił co najmniej 400. Powinnaś teraz znaleźć przyczynę tego stanu- problemy z przyswajaniem, lub może nadmierna fermentacja jelitowa powodująca zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. W morfologi krwi możesz mieć podwyższoną

Re: Złe wyniki testu Pappa i amniopunkcja

pierwszej wizycie u lekarza okazało się, że mam krwiaka - L4 i zalecenie leżenia plus luteina i kwas foliowy. W początku 13 tyg. krwiak nadal się utrzymywał, ale USG wyszło b. dobrze - kość nosowa widoczna, NT 1,4, przepływy idealne. Jednak z uwagi na wcześniejsze poronienie (którego przyczyny nie udało się

Re: zespół policystycznych jajników

dysplastycznych i 2% włosów dystroficznych. II) Wyniki badania z krwi a) Żelazo 113,20 ug/dl przy normie 37,0-145,0 b) OB 5 mm/h przy normie 3-12 III) Wyniki badań HORMONÓW z krwi: 1) Diagnostyka tarczycy: a) TSH 1,85 mlU/l przy normie 0,27- 4,20 b) FT3 3,67 pg/ml przy normie 2,57- 4,43 c) FT4 1,31 ng/dl przy

Re: wypadanie włosów w pcos

dysplastycznych i 2% włosów dystroficznych. II) Wyniki badania z krwi a) Żelazo 113,20 ug/dl przy normie 37,0-145,0 b) OB 5 mm/h przy normie 3-12 III) Wyniki badań HORMONÓW z krwi: 1) Diagnostyka tarczycy: a) TSH 1,85 mlU/l przy normie 0,27- 4,20 b) FT3 3,67 pg/ml przy normie 2,57- 4,43 c) FT4 1,31 ng/dl przy

Re: Poronienie zatrzymane - który szpital w Krako

TSH miałam podwyższone tzn. mieściło się w granicach normy ale co ważne dla kobiet w ciąży nie powinno być większe niż 2,5 u mnie akurat w tej ciąży było ok więc to na pewno nie było przyczyną starty) co do innych badań to chcę zrobić badania na cytomegalię to taki wirus podobno dużo ludzi kiedyś to

Re: moczenie u 10 latka

sprawdzenia - alergia pokarmowa - to też może być przyczyną moczenia. Przeczytaj to: www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=14309&_tc=B7B0D013252131AF29F97DF15C28CBD5 może jeszcze coś przeoczyłaś, jeśli już sprawdziłaś wszystko, to spróbuj teraz sprawdzić alergię. Zrób morfologię krwi z rozmazem

Re: rady na zlagodzenie migreny

noszenie (przez jakiś czas) kołnierza ortopedycznego. 9. Poranna "migrena"... ...tym mianem często określa się ból, który występuje rano, z tyłu głowy. Jego przyczyną może być nadciśnienie lub choroby powodujące gwałtowne skoki ciśnienia krwi. Nasze rady: Trzymaj przy łóżku ciśnieniomierz. Gdy

Ciąg dalszy artykułu - najistotniejszy

celu pogłębienia diagnostyki. Po trzydniowym pobycie w domu wróciła ponownie na ten sam oddział (skarżyła się wtedy na bóle głowy, a domowe pomiary ciśnienia tętniczego były podwyższone). Przy przyjęciu i w czasie kilkunastu godzin ponownego pobytu na oddziale patologii późnej nie obserwowano żadnych

Rozmaz krwi

krwi (na rycinie: A), w taki sposób, aby cały materiał rozprzestrzenił się i wypełnił całą szczelinę między szkiełkami (na rycinie: B). Następnie szybkim, pewnym ruchem bez nacisku przesuwa się szkiełko „rozmazujące” w kierunku dalszego końca szkiełka przedmiotowego, ciągnąc ze sobą krew

Morfologia krwi

wykonywane badanie, zarówno w celach profilaktycznych jak i w diagnostyce różnorodnych schorzeń.Najczęstsze przyczyny dla których wykonuje się to badanie: podejrzenie niedokrwistości, krwotoku wewnętrznego lub nadkrwistości diagnostyka i kontrola innych chorób krwi podejrzenie skazy krwotocznej podejrzenie

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Retikulocyt

fałszować mogą elementy podobnej wielkości również zawierające RNA, np. skupiska płytek krwi, fragmenty białaczkowych leukocytów, pasożyty krwi, czy małe leukocyty (obecne przy limfocytozie). Przyczyny odchyleń od normy odsetka retikulocytów krwi obwodowej Przyczyny odchyleń od normyodsetka retikulocytów

APTT

APTT (ang. Activated Partial Thromboplastin Time – czas częściowej tromboplastyny po aktywacji), czas kaolinowo-kefalinowy – podczas badania jeden ze wskaźników krzepliwości krwi, ponieważ jest miarą aktywności osoczowych czynników krzepnięcia XII, XI, IX i VIII. Tworzą one układ

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!