Wszystko o:

przyczyny podwyższonego o b krwi

Mapa LP

Mapa LP

Mapa artykułów

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Po kilku godzinach w pracy, czujemy się jak po przebiegnięciu maratonu. Głowę rozsadza ból, a do tego jest ciężka, jak kula od kręgli. Czujemy już gorączkę i bolą nas stawy. Znane? Na pewno! Jak zdiagnozować pierwsze objawy choroby?

UKŁAD LIMFATYCZNY (CHŁONNY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

Układ limfatyczny to ważny pomocnik układu immunologicznego, krwionośnego oraz pokarmowego. Pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami, pośredniczy w wymianie pomiędzy krwią a innymi tkankami oraz transportuje niektóre składniki odżywcze. Choć zwykle niezbyt się nim przejmujemy, zdarza się, że układ limfatyczny choruje - i to poważnie. Powiększone węzły chłonne, ból kości czy obrzęki nóg, to objawy, z którymi warto szybko zgłosić się do lekarza.

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

, rybonukleazę i deoksyrybonukleazę, rozkładające kwasy nukleinowe (DNA i RNA, zawarte we wszystkich komórkach). Za trawienie tłuszczów odpowiada przede wszystkim lipaza trzustkowa, fosfolipazy A i B oraz esterazy. Cukry trawią enzymy glikotyczne (alfa-amylaza). To wszystko dzieje się za sprawą narządu o wadze

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

zagęszczony. Suplementacja witamin z grupy B może zmienić kolor moczu na jasnożółty. Czerwonobrunatny mocz może być spowodowany lekami, spożyciem jeżyn, buraków, albo krwią. Przejrzystość moczu To badanie ocenia przejrzystość lub mętność moczu. Normalny mocz, który jest klarowny może stać się mętny przez

Tofu - warto włączyć do diety?

Tofu - warto włączyć do diety?

, którym brakuje pokarmu, a także dzieciom i młodzieży. Uważa się je również za pożywienie, którego nie może zabraknąć w diecie astmatyków, diabetyków, osób o podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi, a także otyłych. Jak w każdych ludowych przekazach, tak i w tych tkwi ziarno prawdy. I to całkiem spore

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

antygenem.Pojedyncza komórka plazmatyczna wytwarza tylko przeciwciała jednej klasy, dopasowane do jednego antygenu. Dzięki temu mamy możliwość namierzenia w badaniach laboratoryjnych krwi substancji, która wywołuje o nas reakcje alergiczne. Limfocyt B po kontakcie z antygenem potrafi się również przekształcić w tzw

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Po piąte - Mięso z umiarem, zastęp je rybami lub roślinami strączkowymi Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B, szczególnie B1,B12, PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

przepływem krwi w naczyniach i ich częściowej martwicy. Proces ten najczęściej aktywowany jest przez patogeny odpowiedzialne m.in. za przeziębienie, drobne infekcje górnych dróg oddechowych, różyczkę, WZW B czy ospę wietrzną. Nie bez znaczenia jest także zapalenie żołądka oraz zakażenia bakteryjne. Rozwój

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo tych o nazwie omega-6, w szczególności zaś kwasu linolowego. W wielu badaniach wykazano, iż jego obecność w diecie wiąże się z obniżeniem poziomu złego, a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi

Przyczyna podwyższonego potasu

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu potasu? Dodam, że boli mnie serce. Czy to ma związek z tym potasem?Przyczyn podwyższonego stężenia potasu jest bardzo dużo. Wśród najczęstszych można wymienić niewydolność nerek i leki (np. niektóre stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, preparaty

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

się ewentualnie zmierzyć i co te wyniki mogą oznaczać? Dziękuję za odpowiedź.Czy u córki występują objawy wskazujące na podejrzenie choroby układu pokarmowego czy podwyższony poziom aktywności amylazy został wykryty przypadkowo? Najczęstszą przyczyną wysokiej aktywności amylazy we krwi są choroby

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki krwi

No ja wiem, czy brzydkiej?:P Lekarz niech Ci przepisze coś na krew - fajnie, gdyby zlecił dodatkowe badania pod katem anemii (np. poziom wit.b12, żelaza, ferrytyny etc). Co do bilirubiny (na WZW nie chorowałeś?) to można zrobić USG - ale na dobrym sprzęcie i u dobrego doca. Albo: najczęstszą

Re: Badania krwi

", mówi Wald. Oznacza to, że może się ryzyko nie tylko dla chorób serca , ale także choroby Alzheimera i inne warunki, jeśli jesteś genetycznie predysponowani do nich. Podwyższone stężenie CRP jest "jednym z najbardziej przewidywalnych markerów we krwi dla wszystkich przyczyn zachorowalności i

Re: mój przypadek... gazy

Twój poziom vit.B12 jest zdecydowanie za niski., najlepiej gdyby wynosił co najmniej 400. Powinnaś teraz znaleźć przyczynę tego stanu- problemy z przyswajaniem, lub może nadmierna fermentacja jelitowa powodująca zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. W morfologi krwi możesz mieć podwyższoną

Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników.

pomimo wapnia w normie? -TAK bo w jonogramie jest wapń krążący w Twojej krwi, może to być wapń który Twój organizm przy pomocy PTH wyciąga z kości. A Tobie brakuje wapnia w tkankach..." "...najczęstszą przyczyna miernego podwyższenia poziomu parathormonu jest niedobór witaminy D, co łatwo odróżnić, gdyż

Re: Oczyszczanie

wyższy poziom adiponektyny, która działa przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. B. Dodatek estrów do hodowli komórkowej ASC skutkował obniżeniem stężenia fosfatazy alkalicznej w odniesieniu do hodowli kontrolnej. - Wysoki poziom fosfatazy zasadowej we krwi może wskazywać na choroby

WB - możliwy wynik fałszywie dodatni?

teście IgM - niemal na pewno nie mamy infekcji, zero pasków na teście IgG - jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo, że mamy infekcję (mocno poniżej 1%, jeśli test wykonano prawidłowo). Wyjątki to złe przechowywanie próbek krwi, które ciągle się zdarza. I trzeba pamiętać, że paski w IgM pojawiają się

MTHFR heterozygota

dwucyfrowy bo nie chcę się faszerować folianami) i odpowiednia dieta bogata w szpinak, buraki i banany. Ostania rzecz badanie poziomu kwasu foliowego i wit B z krwi nie ma sensu, bo wiadomo, że jak nie są dobrze wchłaniane to "krążą" we krwi cały czas i będą w normie albo powyżej. Jeśli macie

Re: zespół policystycznych jajników

dysplastycznych i 2% włosów dystroficznych. II) Wyniki badania z krwi a) Żelazo 113,20 ug/dl przy normie 37,0-145,0 b) OB 5 mm/h przy normie 3-12 III) Wyniki badań HORMONÓW z krwi: 1) Diagnostyka tarczycy: a) TSH 1,85 mlU/l przy normie 0,27- 4,20 b) FT3 3,67 pg/ml przy normie 2,57- 4,43 c) FT4 1,31 ng/dl przy

Re: wypadanie włosów w pcos

dysplastycznych i 2% włosów dystroficznych. II) Wyniki badania z krwi a) Żelazo 113,20 ug/dl przy normie 37,0-145,0 b) OB 5 mm/h przy normie 3-12 III) Wyniki badań HORMONÓW z krwi: 1) Diagnostyka tarczycy: a) TSH 1,85 mlU/l przy normie 0,27- 4,20 b) FT3 3,67 pg/ml przy normie 2,57- 4,43 c) FT4 1,31 ng/dl przy

Re: Złe wyniki testu Pappa i amniopunkcja

pierwszej wizycie u lekarza okazało się, że mam krwiaka - L4 i zalecenie leżenia plus luteina i kwas foliowy. W początku 13 tyg. krwiak nadal się utrzymywał, ale USG wyszło b. dobrze - kość nosowa widoczna, NT 1,4, przepływy idealne. Jednak z uwagi na wcześniejsze poronienie (którego przyczyny nie udało się

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!