Wszystko o:

przeciwciała odpornościowe nie stwierdzono

Zobacz najważniejsze informacje o: limfocyty
Cukier pokona nowotwór?

Cukier pokona nowotwór?

szybko uodporniają się na jeden lek. Jeśli zaś poda się kilka leków jednocześnie, o różnych mechanizmach działania, to nie mają one szansy się na nie uodpornić. Większość nanocząstek, które przedostają się do organizmu, jest dość szybko wykrywana przez układ odpornościowy, którego zadaniem jest szukanie

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto

stwierdzenie obecności i stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych. Jeśli pojawią się wątpliwości, zazwyczaj pobiera się tkanki tarczycy i przeprowadza badanie histopatologiczne. Niekiedy badania przeprowadza się na podstawie wyniku USG, na którym widoczny jest hypoechogeniczny miąższ - objaw świadczący o

Odporni na stres

Odporni na stres

tak, jakby wszystko przydarzało nam się naprawdę. Nasz mózg nie odróżnia wyobrażenia od sytuacji prawdziwej. Nie uciekam i nie walczę Oprócz powiązań psychiki z ciałem jednym z zadań psychoneuroimmunologii jest badanie wpływu stresu na pracę układu odpornościowego. Nie ulega bowiem wątpliwości, że

Grypa w natarciu: czy jest sens jeszcze się szczepić?

Grypa w natarciu: czy jest sens jeszcze się szczepić?

roznoszących mikroby. Pamiętaj, że łapiąc zwykłe przeziębienie, masz większą szansę zachorować na grypę, a potem jej powikłania, bo twój układ odpornościowy będzie osłabiony i bardziej podatny na zachorowanie. Oczywiście, przeciwnicy szczepień zapewne stwierdzą, że wynika to jedynie z faktu, iż szczepienia

Kiedy szczepionka na AIDS?

osiągnięcia to wciąż za mało, by powiedzieć: za rok, za dwa, za pięć doczekamy się ostatecznego sukcesu. Kiedy (i czy) takowy nastąpi, nikt nie jest w stanie dziś stwierdzić. Zdecydowanie łatwiej określić, dlaczego opracowanie szczepionki przeciw HIV jest aż tak trudne i co trzeba zrobić, by przybliżyć

Przeszczepy

Przeszczepy

odpowiednim dawcą jest osoba, u której stwierdzono śmierć mózgu. Orzekanie tego stanu jest przeprowadzane na podstawie bardzo rygorystycznej procedury. Stan ten jest nieodwracalny, dlatego w żaden sposób nie można go porównać ze śpiączką. Przekazanie narządów przewiduje okaleczenie zwłok. Jest to fałszywe

Groźna grypa, czyli dlaczego warto się szczepić

na grypę jest stwierdzenie: "A ja się zaszczepiłem, a mimo to zachorowałem" lub "Zachorowałem od szczepionki". W pierwszym przypadku jest to możliwe. U około 10 proc. ludzi nie wytwarzają się przeciwciała przeciwko wirusowi, są więc na niego wrażliwi. Ale zdarza się też, że

AH1N1 - świńska grypa

AH1N1 - świńska grypa

symptomy mogą być związane z innymi dolegliwościami, co może stwierdzić wyłącznie lekarz. Postawienie diagnozy w przypadku zarażenia grypą A (H1N1) nie jest trudne i sprowadza się do analizy próbki wydzielin z gardła lub określenia wzrostu liczby przeciwciał we krwi za pomocą dwóch badań przeprowadzonych w

Cała prawda o grypie 2009/2010 i pandemii

zupełnie nowe podtypy wirusa grypy, znacznie różniące się od dotychczasowych. Zdecydowana większość ludzi nigdy się nie zetknęła z takim wirusem (w skrajnych przypadkach nikt), dlatego niemal cała populacja jest podatna na zachorowanie, bo układ odpornościowy ludzi nie jest w stanie go rozpoznać. Takie

Drugi miesiąc

nie jesteś zagrożona cukrzycą. Badanie czystości pochwy - to testy bakteriologiczne pozwalające na stwierdzenie grzybicy oraz innych infekcji (bakteryjnych i wirusowych). Jednocześnie wykonuje się też cytologię. To badanie pozwala wykryć nieprawidłowo wyglądające komórki, które mogą przerodzić się w

HPV u mojego partnera - czy się zarażę?

Wspólnie z partnerem zrobiliśmy sobie test na obecność wirusa HPV. U partnera stwierdzono obecność hpv 35, u mnie nic nie stwierdzono. Czy to możliwe, że mój partner nigdy mnie nie zarazi? Czy mam większą odporność na wirusa?Nawet 50-80% aktywnych seksualnie kobiet przechodzi choć raz w życiu

Wyniki krwi na mykoplazmę

stwierdzenia rozwijającego się, bądź już przebytego zakażenia mykoplazmą bada się więc dwie próbki krwi pobrane w odstępie ok. 2 tygodni i ocenia się dynamikę zmian poziomu przeciwciał i ich wzajemny stosunek. Wysoki poziom przeciwciał IgG może utrzymywać się w surowicy u osób po przebytym zakażeniu jeszcze

Problem z wypadającymi włosami

Eutyrox N75. Endokrynolog stwierdziła, że przyczyną nadmiernego wypadania włosów winne są przeciwciała, których się nie leczy i prawdopodobnie włosy będą dalej wypadać i już nie odrosną. Niestety, nie miałam robionych innych badań. Słyszałam, że przy niedoczynności trzeba brać witaminy, bo to ich brak

Wyniki TSH

przeciwciał anty-TPO świadczy o autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy - chorobie Hashimoto. W większości przypadków doprowadza ona do niedoczynności. Wcelu rozpoznania choroby niezbędne jest stwierdzenie oprócz dodatniego miana przeciwciał występowanie niedoczynności tarczycy lub stwierdzenie wola lub

Wyniki badań ANA2

przeciwciał przeciwjądrowych dających w komórkach HEp-2 obraz świecienia: homogenny i ziarnisty w mianie >= 10 000 (dziesięć tysięcy), jaderkowy w mianie 1:100. SS-A +++ Ro-52 +++ Rozumiem, że nie jest najlepiej?Obecność przeciwciał, które u Pani stwierdzono może wskazywać na tocznia układowego lub na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Konflikt serologiczny część II

z immunoglobuliną ( jednak nie mam potwierdzenia na wypisie, nie mam pojęcia dlaczego, może mi jej nie podali pomimo zapewnień). Teraz odczyn coombsa wyszedł mi dodatni. Miano przeciwciał "Fenotyp: Cw-cc ee-K Przeciwciała odpornościowe anty-D z układu rh. Uwagi: Miano p.c anty Rh D oznaczone w

a rhd + , przeciwciała anty - k (kell)

+ , przeciwciał odpornościowych do antygenów nie stwierdzono...lekarz twierdzi , że po pierwsze konfliktu brak , po drugie moje wyniki sugerują że przy ewentualnej transfuzji krew dla mnie musi zawierać odpowiedni antygen... moje pytanie - czy te wyniki w jakikolwiek sposób mogą zagrażać dziecku ???

Re: Prośba o interpretację wyników

po prostu są. Ja np. przy kolejnym badaniu oznaczę przeciwciała jądrowe ANA - bo antyTPO, antyTG mam w normie a mam wiele objawów wskazujących na chorobę Hashimoto - przy czym ciężko stwierdzić czy moja tarczyca maleje ponieważ została chirurgicznie usunięta półtora roku temu. Chcę tym badaniem

Re: Walczymy dalej:)

-43) kreatynina-1,01 (norma do 0,90, więc lekko poza) kwas moczowy-4,0 (2,6-6,0) ALT-19 (poniżej 35) AST-18 (poniżej 35) Bilirubina-0,53 (0,30-1,20) APTT-27,6 (24,3-35,0) INR-0,90 (0,8-1,2) VDRL-ujemny przeciwciała odpornościowe do krwinek czerwonych nie stwierdzono kariotypy mój i męża prawidłowy Różyczka IgG-24

Selen - mat. źródłowe

. Grupę badaną stanowiło 70 kobiet (średni wiek 47,5+/-0,7 roku), które chorowały na autoimmunologiczne zapalenie miąższu tarczycy lub u których stwierdzono zwiększenie stężenia przeciwciał przeciw peroksydazie albo/i tyreoglobulinie powyżej 350 IU/ml. Losowo podzielono chore na 2 grupy. W ciągu 3

po 4 poronieniach i córci:)

moczowy-4,0 (2,6-6,0) ALT-19 (poniżej 35) AST-18 (poniżej 35) Bilirubina-0,53 (0,30-1,20) APTT-27,6 (24,3-35,0) INR-0,90 (0,8-1,2) VDRL-ujemny przeciwciała odpornościowe do krwinek czerwonych nie stwierdzono kariotypy mój i męża prawidłowy Różyczka IgG-24,0 (czyli przechodziłam) różyczka IgM-0,39 (wynik

Re: Rutynowe obumieranie ciąży w 10 tyg.

Dziewczyny przepraszam że tak przy okazji ale zapomniałam co komu miałam napisać. Byłam już u endo, mam usg za sobą i lekarka stwierdziła hashimoto (przeciwciała są dodatnie, na usg coś się zaczyna dziać). Zaczęłam brać euthryox i zasypiam na stojąco ale na razie czekam aż sie organizm przyzwyczai

Re: badanie przeciwciał anty Rh

Na moim wyniku z badania grupy krwi też jest sformułowanie "przeciwciał odpornościowych do antygenów krwinek czerwonych nie stwierdzono" - czyli nie ma się czym martwić? czy to jest równoznaczne z badaniem przeciwciał anty Rh, czy tez powinnam zrobić jeszcze jakieś badania na przeciwciała?

Re: Proszę o interpretację CD57

ma mądrych by stwierdzić jak zachowa się układ odpornościowy u poszczególnych chorych. Prawdopodobnie znaczenie ma nie tylko genotyp, ale nade wszystko nazbierane zakażenia. Hmm! Wiem tyle co ten guru z antenką w berecie do odbioru przekazów astralnych. ;) Idę myśleć dalej, może mi się uda też coś

Trastuzumab

z przerzutami, w których stwierdzono nadekspresję HER2. W kombinacji z innymi chemoterapeutykami istotnie zmniejsza ryzyko nawrotu choroby i stopień odpowiedzi na leczenie. Kontrowersje wzbudzają jednak duże koszty takiej terapii (dochodzące do 100,000 USD rocznie). Mechanizm działaniaHER2 jest przezbłonowym

Natalizumab

choroby była niewystarczająca oraz tym, którzy nie tolerowali tych leków. Działa na poziomie komórkowym, uniemożliwiając leukocytom (składnikom układu odpornościowego) przedostawanie się z krwi do mózgu, gdzie mogą powodować uszkodzenia powodujące SM. Stwierdzono, że natalizumab jest skutecznym lekiem

Katumaksomab

Fc?. Ze względu na właściwości wiązania katumaksomabu komórki nowotworowe, komórki T i pomocnicze komórki odpornościowe znacznie się do siebie zbliżają. W związku z tym indukowana jest wspólna odpowiedź immunologiczna przeciw komórkom nowotworowym, obejmująca różne mechanizmy działania

Bewacizumab

), hamując ich wiązanie z receptorami na powierzchni komórek śródbłonka. Zmniejszając unaczynienia nowotworów litych prowadzi do hamowania ich wzrostu. ZastosowanieW badaniach klinicznych działanie przeciwnowotworowe stwierdzono względem wielu nowotworów (m.in. raka okrężnicy, sutka, trzustki, gruczołu

Alemtuzumab

limfocytach typu B i T krwi obwodowej. Alemtuzumab wytworzono poprzez wstawienie do cząsteczki ludzkiej immunoglobuliny IgG1 sześciu, warunkujących komplementarność, regionów szczurzego przeciwciała monoklonalnego IgG2a. WskazaniaAlemtuzumab wskazany jest w leczeniu pacjentów z przewlekłą białaczką

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!