Wszystko o:

prolaktyna za wysoka

kaole

Prolaktynoma

Prolaktynoma

Guz prolaktynowy to jedna z częściej diagnozowanych zmian w obrębie przysadki mózgowej. Jego obecność może zaburzać funkcjonowanie jajników oraz jąder. Mimo że schorzenie rozwija się niezależnie od płci, to u kobiet rozpoznawany jest niemal pięć razy częściej.

Żeńskie hormony

Nasz organizm produkuje ponad sto hormonów. Tzw. kobiecych jest zaledwie kilka, ale to właśnie one sprawiają, że dojrzewamy, kochamy, jesteśmy podniecone, zachodzimy w ciążę i rodzimy dzieci. Niestety, gdy poziom hormonów się obniża lub jest zbyt wysoki, szwankuje i zdrowie, i nasze samopoczucie.

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

Układ dokrewny nazywamy również układem hormonalnym lub wydzielniczym. Odpowiada on, podobnie jak układ nerwowy, za koordynację działania różnych komórek naszego ciała. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów, produkowanych przez odpowiednie narządy, gruczoły oraz wyspecjalizowane tkanki.

Nie denerwuj swojej urody

Nie denerwuj swojej urody

ten sposób możemy dodać sobie nawet kilkanaście lat. Prolaktyna i histamina - dokończą dzieła Kolejnym hormonem, którego wydzielanie ma związek ze stresem jest, produkowana przez przysadkę, prolaktyna. Z natury jest to bardzo pożyteczny hormon - odpowiedzialny za laktację. Jednak pod wpływem stresu, a

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

Nadczynność przysadki mózgowej

Nadczynność przysadki mózgowej

Nadmiar ACTH Objawy - podwyższone stężenie cukru we krwi - osłabienie siły mięśni - odkładanie tłuszczu w charakterystycznych miejscach (na twarzy, karku i tułowiu) - napadowe uderzenia krwi wywołujące rumieniec i bóle głowy, zbyt wysokie ciśnienie krwi - trądzik - rozstępy na skórze - obniżona

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

proste. Jeśli miesiączka trwa krócej niż trzy dni (3 doby to norma) w dodatku jest skąpa, taki stan jest równie nienaturalny i niepokojący, jak wtedy, gdy krwawienie trwa za długo. Skąpe miesiączki, podobnie jak krwawienia nieregularne, są normą jedynie u bardzo młodych kobiet i mogą utrzymywać się do

Niepłodność. Dziecko rodzi się w głowie

Niepłodność. Dziecko rodzi się w głowie

mamy w głowie. Psychika ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego układu hormonalnego. Na przykład powszechnie wiadomo, że życie w stresie powoduje zwiększone wydzielanie prolaktyny, a wysoka prolaktyna uniemożliwia zajście w ciążę. Ginekolog będzie obniżał tę prolaktynę farmakologicznie, psycholog

Równowaga hormonów

Równowaga hormonów

niżej przysadce mózgowej. Dzięki tym informacjom przysadka uruchamia lub wstrzymuje wydzielanie hormonów (np. w jajnikach). Bierze udział np. w produkcji prolaktyny, która odpowiada m.in. za wytwarzanie mleka po porodzie. Niżej, w nadnerczach , produkowane są - oprócz m.in. adrenaliny i noradrenaliny

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

towarzyszący różnym zmianom hormonalnym w ciele kobiety. Za dolegliwości piersi może odpowiadać chociażby wspomniana wyżej prolaktyna. Ból piersi może zwiastować nadchodzący okres, lub sygnalizować zmiany hormonalne. Sam w sobie nie może być uznany za objaw ciąży. Jeśli utrzymuje się długo i nie ustępuje w

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Wysoki wynik prolaktyny

Z powodu bólów głowy zrobiłam wyniki prolaktyny. Norma 250-496 . Mój wynik to 801. Do jakiego lekarza się udać? Jakie są tego przyczyny?Proszę koniecznie zgłosić się do lekarza endokrynologa lub ginekologa endokrynologa. Konieczne jest wykluczenie wielu przyczyn hiperprolaktynemii, np

Wysokie ciśnienie

Mam problemy z prolaktyną. Leczę się już około 2 lat. W momencie kiedy spada mi prolaktyna, przerywam branie tabletek na polecenie lekarza. Ponad to mam problemy z ciśnieniem. Czy to jest możliwe, że objawia się to od prolaktyny? Mam dopiero 24 lata i boję się o moje zdrowie bo robiłam rożne

Otyłości przy zespole policystycznych jajników

Choruję na zespół policystycznych jajników. 8miesięcy temu urodziłam dziecko i większej ilości dzieci nie planuję. Odkąd pamiętam borykam się z problemem nadwagi i bardzo wysokim poziomem prolaktyny. Jak można leczyć nadwagę przy zespole policystycznych jajnikow? Jestem na diecie bez węglowodanowej

Problemy hormonalne

Mam 18 lat i problemy z hormonami. Bez tabletek antykoncepcyjnych miałam bardzo nie regularny okres. Pani ginekolog zleciła mi badania testosteronu, który był znacznie podwyższony (99.34 ng/ml) więc przepisała mi Diane35. Niestety czułam się po niej bardzo źle i miałam wysoką prolaktynę (52.73H ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wysokie tsh, prolaktyna 1

witaj, tarczyca juz sporo zanikla. jak rozumiem nie suplementujsz jeszcze hormonu. Trzeba sie udac do lekarza, ktory zauwazy problem. Przed wizyta u endo proponuje zrobic jeszcze badanie krzywej insulinowej i glukozowej- lekarz bedzie mial szerszy obraz. Prolaktyna- wysoka- moze byc tu wskaznikiem

wysoka prolaktyna

Witam wszystkich! Może znacie odpowiedz na nurtujące mnie pytanie. Czy powyższona prolaktyna może być powodem niepowodzeń w zajściu w ciązę? W czerwcu zeszłego roku okazał się, że mamy powyższona prolaktynę (24 ng/ml). Od tego czasu brałam bromergon - na początku po pół tabletki rano i wieczorem, z

wysoka prolaktyna, ptanie do eksperta

Przyjmuje rispolept 4mg, sprawdziłam poziom prolaktyny, wynosi 5000 ulU/ml norma 102-496. Proszę o informację jakie są wytyczne postępowania w takim przypadku? Jakie są negatywne skutki dalszego utrzymywania sie wysokiej prolaktyny, przy dalszym przyjmowaniu tego leku?

Re: Wysoka prolaktyna

mam za mało żelaza i witaminy D3 i muszę je uzupełnić. Z ciekawości zrobiłam również prolaktynę i wyszła za wysoka 718,30 mlU/l (102,0-496,00). Dlatego też powtórzyłam badanie i zrobiłam jeszcze progesteron i beta-HCG, żeby sprawdzić czy może jestem w ciąży (19 dzień cyklu, cykle mam bardzo regularne

Re: wysoka prolaktyna, ptanie do eksperta

Wysoki poziom prolaktyny daje w skutkach mlekotok z piersi, zaburzenia miesiaczkowania, problemy z zajściem w ciążę

wysokie tsh, prolaktyna 116

Moje wyniki: TSH 4,51 (0,27-4,2) ft3 3,5 (2-4,4) - 62,5% ft4 1,19 (0,93-1,7) - 33,77 % Anty TG 12,32 (do 115) Anty TPO 13,61 (do 34) Prolaktyna 116 (4,8 - 23,3) !!!!!! :( plus testosteron powyżej normy 61,5 (8,4 - 48) Czekam jeszcze na wyniki Wit. D i pozostałych hormonów Wynik z testu na

Wysoka Prolaktyna

Witam, W przyszlosci bedziemy starac sie z narzeczona o dziecko. Zrobila juz komplet badan i wyszla podwyzszona prolaktyna. O czym moze ona swiadczyc ? Prolaktyna Prolaktyna 29,38 ng/ml (4,79 23,30) Pozdrawiam

Re: wysoka prolaktyna, ptanie do eksperta

Wysoki poziom prolaktyny (hiperprolaktynemia) podczas stosowania neuroleptyków ma związek z ich mechanizmem działania, czyli antagonistycznym wpływem na receptory dopaminergiczne. Pojawia się najczęściej podczas stosowania klasycznych leków przeciwpsychotycznych, niektóre leki nowej generacji także

Re: wysoka prolaktyna, ptanie do eksperta

Ostateczną decyzje na podstawie wszystkich za i przeciw podejmuje sama, a nie psychiatra,ubezwłasnowolniona nie jestem. Niemniej tłukę się w myślach. Bromergon zapisują jak sądzę psychotykom,którym strach zmieniać leki. Moja ciekawość na temat skutków ubocznych wysokiej prolaktyny nie została

Re: Wysoka Prolaktyna

Niech zbada przede wszystkim tarczyce (Tsh, ft3, ft4) Przy problemach z tarczyca prolaktyna moze isc do gory.