Wszystko o:

produkty zawierające cukier

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

bardzo małych ilościach, tak więc nie mają wpływu na wartość energetyczną produktu. Należy pamiętać, że produkty zawierające aspartam (E 951) lub sól aspartamu i acesulfamu (E 962) nie mogą być spożywane przez osoby chore na fenyloketonurię. Stąd też producenci są zobligowani przez prawo unijne do

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

. zmienione przez celiakię kosmki jelitowe regenerują się dość szybko, więc nie można stwierdzić czy gluten im szkodzi). Warto wiedzieć, że w przypadku zaburzeń zachowania wśród produktów niewskazanych znajdują się także te zawierające mleko krowie i dwucukry (sacharozę i laktozę, typową dla mleka słodkiego

Dobre bakterie dla odporności

Dobre bakterie dla odporności

kwasu mlekowego są też produkty poddane procesowi kiszenia . Np. znana nam dobrze kiszona kapusta. Kiszenie żywności to bardzo stary i naturalny sposób jej konserwowania. W procesie fermentacji mlekowej, cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy. Żywność poddana procesowi kiszenia jest odporna na

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

wiekiem zaczyna nam ubywać laktazy - enzymu trawiącego cukier mleczny. Może to powodować problemy gastryczne po spożyciu produktów zawierających mleko (tj. biegunki czy wzdęcia). W przypadku letniej kawy mrożonej czy choćby pięknie się prezentującego warstowego latte macchiato ma to większe znaczenie

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9. Ograniczaj spożycie soli. 10. Pij wystarczającą ilość wody. 11. Nie pij alkoholu

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż to obok pszenicy jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Szacuje się, że w Chinach zaczęto go uprawiać około 9 000 lat temu. Stanowi także jeden z głównych produktów żywnościowych dla niemal połowy populacji naszej planety.   Oprócz tego, że dostarczy nam sporej ilości kalorii

Choroby, w których dieta jest lekiem

Choroby, w których dieta jest lekiem

zawartości cukru. W ciągu dnia powinniśmy spożywać 4 - 5 lekkostrawnych posiłków. Wraz z ustępowaniem objawów dieta powinna stawać się coraz bardziej zbliżona do żywienia sprzed wystąpienia choroby. Należy ograniczać produkty z wysoką zawartością tłuszczu oraz techniki kulinarne wymagające dodatku tłuszczu

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

najczęściej dostarcza się wraz z pożywieniem" - podkreśla dietetyczka. Spożywasz więcej błonnika niż wcześniej, a pijesz tyle samo? Możliwe wzdęcia W twoim jadłospisie pojawiły się spore ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, strączkowych, a może nawet preparaty zawierające błonnik? To

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

tolerujące. Bywa, że i produkt zawierający pszenicę jest bezglutenowy (w wyniku specjalistycznej obróbki usuwa się z niej sam gluten, pozostawiając np. cukry). Nie jest to jednak zasada i orkiszu nie można zaliczać do zbóż bezglutenowych. Czym zatem realnie orkisz jest? Pszenica orkiszowa jest zbożem znanym

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

zalicza się m. in.  żelki, czekolada, karmelki, pieczywo, ciasta, chrupki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, a także słodkie napoje . Najlepsze rozwiązanie: unikanie lub zmniejszenie ilości spożywanego cukru i produktów go zawierających, oczyszczanie jamy ustnej po "ryzykownych"

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

. - Należy zwrócić uwagę produkty mleczne (cukier laktoza): mleko, śmietana (kefir, jogurt, maślanka są lepiej tolerowane) - produkty z cukrem: słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe, - kawa, herbata, napoje gazowane, alkohole, - produkty zbożowe razowe pieczywa

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

rozpoznania celiakii trzeba przejść na dietę bezglutenową. Podstawa tej diety, to rezygnacja ze spożywania produktów zawierających: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Można swobodnie spożywać produkty, które nie zawierają glutenu np. orzechy, soja

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: wzdęcia i inne brzuszne problemy

Ja rozumiem, że Pierwszalitera zaleca redukcję cukru i dlatego rozróżniłabym produkty mleczne zawierające dużo cukru czyli mleko i jogurty od produktów, w których cukier zeżarły bakterie, czyli serów żółtych i pleśniowych. -- Dzenderowy potfur A.D. 1904

Re: Zmiana diety?

Na szczęście nie mam zdrowotnych powodów do tego żeby eliminować całe grupy produktów, np. tych zawierających mleko czy gluten. Ograniczam węglowodany "puste", te przetworzone, pełne cukru, syropu glukozowo- fruktozowego, białą mąkę, biały ryż, tłuszcze utwardzone.

Re: plesniawki

Pleśniawki nie są specjalnie zaraźliwe, bo wywołuje je candida, którą i tak większość ludzi ma w niewielkich ilościach. Zazwyczaj nie dochodzi do nadmiernego rozmnożenia, bo chroni nas układ odpornościowy oraz inne drobnoustroje, bytujące w jamie ustnej. Możesz ograniczyć produkty zawierające

Re: Dieta przy podwyższonych trójglicerydach

Toteż nie ma ograniczać wszystkiego, a tylko produkty zawierające znaczne ilości cukrów prostych, w tym bardzo słodkie owoce. -- "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata Jam nieudacznik, grafoman i śmieć" Strachy na lachy

Palenie zabija, niepalący są nieśmiertelni?

chłodniach lub kupowanych, kiedy jeszcze nie są dojrzałe, - wszelkich ryb z delty Mekongu (ponoć ściek), - produktów zawierających nadmiar cukru, - produktów zawierających nadmiar soli, - wszelkich margaryn, - owoców/warzyw pochodzących z hodowli położonych zbyt blisko szosy lub w terenach wysoko

Re: To ryż to nie są węglowodany proste?

podniósł barszcz, kuzynka nie mogła ziemniaków pod żadną post > acią. Dlatego najlepszą metodą jest ograniczenie węglowodanów w ogóle. Nieco niższy IG nic nie da, jeżeli produkt zawierający węglowodany będzie podstawą posiłku, bo ładunek glikemiczny pomnożony przez IG i tak da spory skok. -- Si Vis

Re: wynik IgE

. Możesz spróbować odstawić produkty zawierające gluten (2-3 miesiące). Kup zioło "czystek" i rób dziecku herbatki i dawaj do jedzenia duże ilości kaszy jaglanej -chyba że odstawiasz gluten to nie.

Re: Znowu boli brzuch. Co to może być?

Pasożyty i grzyby. Szczególnie, jeśli je dużo produktów zawierających cukier i/lub brał antybiotyki. Odstaw też mleko.

Re: Nie bójmy się cholesterolu

nowadebata.pl/2011/04/23/nie-bojmy-sie-cholesterolu/ (...)"Często słyszy się, że człowiek nie może funkcjonować bez cukrów, ponieważ są niezbędnym i zdrowym źródłem energii. Czy to prawda? Cukry są dobre na stres, ograniczają wnikanie aminokwasów do mózgu, zmniejszają aktywność hormonów

Re: Ciągle śmierdzi..

?biały cukier i produkty go zawierając ( np. ciasta cukiernicze, sklepowe soki itp.), słodziki i zawierające go produkty, słodzę tylko kawę- 1 łyżeczka, soków nie pijam, słodzików nie używam-ze słodyczy-czekolady, orzechy ?mleko krowie i jego przetwory- nabiał sery białe żółte, jogurty, maślanki

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające cukier. Należy poinformować pacjentów z cukrzycą, by zawsze mieli przy sobie kilka kostek cukru, cukierki lub słodzony sok owocowy. w ciężkiej hipoglikemii, kiedy pacjent traci przytomność, należy podać 0,5 mg - 1 mg

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

nadmiernym wysiłkiem fizycznym (objawy hipoglikemii - patrz rozdz. 4.4). Postępowanie w stanie hipoglikemii uzależnione jest od jej stanu ciężkości: w stanach lekkiej i umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające cukier. Należy poinformować pacjentów z

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

niewystarczającą podażą węglowodanów w diecie lub nadmiernym wysiłkiem fizycznym (objawy hipoglikemii - patrz rozdz. 4.4). Postępowanie w stanie hipoglikemii uzależnione jest od jej stanu ciężkości: w stanach lekkiej i umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające

Cukier buraczany

i fruktozy, powstaje przez hydrolizę sacharozy (inwersja). Cukier kandyzowany – po specjalnej krystalizacji otrzymany cukier o dużych kryształach. Krótko: "Kandyz". Cukier powrotny – gotowe produkty (cukier biały, cukier surowy), które na skutek niedostatecznej jakości zwracane

Maślanka

– 0,50% białko – 3,10% cukier mlekowy – 4% sole mineralne – 0,70% kwas mlekowy – 0,60% Informacja dla diabetykówZawartość wymienników: 100 ml – 0,4 WW; 0,3 WBT

Wino zbożowe

. W odróżnieniu od innych alkoholi uzyskanych ze zboża (piwa i napojów spirytusowych) fermentacji ulega przede wszystkim dodawany cukier, a nie węglowodany zawarte w zbożu. W przypadku piwa i napojów spirytusowych do produkcji stosuje się słód. Podczas uzyskiwania słodu zachodzą procesy powodujące rozpad skrobi

Masło

do smarowania X %. Produkty, dla których zawartość tłuszczu jest analogiczna, a udział w nim tłuszczu mlecznego wynosi 10%-80% to miks tłuszczowy, miks o zawartości trzech czwartych tłuszczu, miks tłuszczowy półtłusty i miks tłuszczowy do smarowania X %. Udział tłuszczu mlecznego dla margaryny ma wynosić

Mleko wielbłądzie

% w przypadku zwierzęcia mającego dość wody do picia); takie mleko stanowi cenne źródło wody dla cieląt (i ludzi). Odwodniony wielbłąd produkuje także mleko chudsze, zawierające nieco ponad 1% tłuszczu (normalna zawartość to 3–5,38% tłuszczu dla dromadera i 5,8–6,6% dla baktriana).Charakterystyczną

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!