Wszystko o:

produkty zawierające cukier

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu tzw. produktu standardowego (glukozy lub białego chleba). Co to oznacza w

Jedzenie jak używka - lista najbardziej uzależniających produktów

Jedzenie jak używka - lista najbardziej uzależniających produktów

Wcześniejsze eksperymenty na zwierzętach wykazały, że niektóre produkty przetworzone mogą być uzależniające, czyli takie, po które, z jakiegoś powodu sięgają częściej niż po inne. Na ogół są to potrawy tłuste oraz zawierające węglowodany proste, głównie cukier . Najnowsze badania, przeprowadzone

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

opakowania, dbaj o siebie. 1. Sok to produkt tuczący, do którego dodawany jest cukier. Soku nie powinny pić osoby, które dbają o linię lub chcą się odchudzać MIT Zgodnie z prawem do soków owocowych, pomidorowych oraz 100% warzywnych nie wolno dodawać cukru. Jeżeli na etykiecie w wartości odżywczej jest

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

. Pacjenci szybko tracą na wadze, a dzieci rosną zbyt wolno i nieadekwatnie do wieku. Chorym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej nie wolno jeść przede wszystkim: - produktów zawierających lub wytworzonych z mąki pszennej oraz żytniej, czyli np. makaronów, pieczywa, ciastek, ciasta, kawy zbożowej

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

przypadku zaburzeń zachowania, wśród produktów niewskazanych znajdują się także te zawierające mleko krowie i dwucukry (sacharozę i laktozę, typową dla mleka słodkiego), zatem porzucenie glutenu może nie wystarczyć. Głośna ostatnio wojna z pszenicą ( więcej na ten temat ) z pewnością nasiliła też niechęć do

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

bardzo małych ilościach, tak więc nie mają wpływu na wartość energetyczną produktu. Należy pamiętać, że produkty zawierające aspartam (E 951) lub sól aspartamu i acesulfamu (E 962) nie mogą być spożywane przez osoby chore na fenyloketonurię. Stąd też producenci są zobligowani przez prawo unijne do

Dobre bakterie dla odporności

Dobre bakterie dla odporności

kwasu mlekowego są też produkty poddane procesowi kiszenia . Np. znana nam dobrze kiszona kapusta. Kiszenie żywności to bardzo stary i naturalny sposób jej konserwowania. W procesie fermentacji mlekowej, cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy. Żywność poddana procesowi kiszenia jest odporna na

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

najczęściej dostarcza się wraz z pożywieniem" - podkreśla dietetyczka. Spożywasz więcej błonnika niż wcześniej, a pijesz tyle samo? Możliwe wzdęcia W twoim jadłospisie pojawiły się spore ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, strączkowych, a może nawet preparaty zawierające błonnik? To

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9. Ograniczaj spożycie soli. 10. Pij wystarczającą ilość wody. 11. Nie pij alkoholu

Choroby, w których dieta jest lekiem

Choroby, w których dieta jest lekiem

zawartości cukru. W ciągu dnia powinniśmy spożywać 4 - 5 lekkostrawnych posiłków. Wraz z ustępowaniem objawów dieta powinna stawać się coraz bardziej zbliżona do żywienia sprzed wystąpienia choroby. Należy ograniczać produkty z wysoką zawartością tłuszczu oraz techniki kulinarne wymagające dodatku tłuszczu

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

. - Należy zwrócić uwagę produkty mleczne (cukier laktoza): mleko, śmietana (kefir, jogurt, maślanka są lepiej tolerowane) - produkty z cukrem: słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe, - kawa, herbata, napoje gazowane, alkohole, - produkty zbożowe razowe pieczywa

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

rozpoznania celiakii trzeba przejść na dietę bezglutenową. Podstawa tej diety, to rezygnacja ze spożywania produktów zawierających: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Można swobodnie spożywać produkty, które nie zawierają glutenu np. orzechy, soja

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: "Niski indeks glikemiczny"

W przypadku osób zdrowych bez nadwagi, które nie pochłaniają jakichś przesadnych ilości produktów zawierających cukier (bo to samo w sobie zdrowe nie jest) jest bezużyteczna ściema.

Re: Rozszerzanie diety a cukier.

PS. Ciężko w skrócie opisać cały problem cukru - po prostu z dosładzania obojętnie czym słodkim należy zrezygnować a ilość produktów zawierających naturalne cukry (mleko inne niż kobiece, owoce, zboża/kasze) ograniczyć do minimum. -- www.pajacyk.pl/

Re: wzdęcia i inne brzuszne problemy

Ja rozumiem, że Pierwszalitera zaleca redukcję cukru i dlatego rozróżniłabym produkty mleczne zawierające dużo cukru czyli mleko i jogurty od produktów, w których cukier zeżarły bakterie, czyli serów żółtych i pleśniowych. -- Dzenderowy potfur A.D. 1904

Re: Zmiana diety?

Na szczęście nie mam zdrowotnych powodów do tego żeby eliminować całe grupy produktów, np. tych zawierających mleko czy gluten. Ograniczam węglowodany "puste", te przetworzone, pełne cukru, syropu glukozowo- fruktozowego, białą mąkę, biały ryż, tłuszcze utwardzone.

Re: "Niski indeks glikemiczny"

Definicja indeksu glikemicznego (za wikipedią): Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi

Re: Schudnięcie z sutków okolice męskich piersi

, należy się trzymać zasad zdrowego żywienia. 15-letni chłopiec ma duże zapotrzebowanie kaloryczne, więc powinien jeść 5 posiłków dziennie. Tak dużych, aby się najeść, a nie przejeść. Unikać napojów i produktów zawierających duże ilości cukru, czyli nie szaleć ze słodyczami, kolorowymi napojami i fast

Re: sejm wyrzuca śmieciowe jedzenie ze sklepików

) syntetyczne substancje słodzące i preparaty słodzące zawierające fruktozę 5) więcej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans na 100g produktu; 6) więcej niż 10 g cukrów prostych na 100g produktu. Taki banan na przykład, i ser żółty...

Re: plesniawki

Pleśniawki nie są specjalnie zaraźliwe, bo wywołuje je candida, którą i tak większość ludzi ma w niewielkich ilościach. Zazwyczaj nie dochodzi do nadmiernego rozmnożenia, bo chroni nas układ odpornościowy oraz inne drobnoustroje, bytujące w jamie ustnej. Możesz ograniczyć produkty zawierające

Re: Dieta przy podwyższonych trójglicerydach

Toteż nie ma ograniczać wszystkiego, a tylko produkty zawierające znaczne ilości cukrów prostych, w tym bardzo słodkie owoce. -- "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata Jam nieudacznik, grafoman i śmieć" Strachy na lachy

Re: męczę się już prawie rok, czy mój przypadek t

wiem co masz na myśli pisząc cukry? czy spożywasz słodycze czy nie? a jak u ciebie z alkoholem? spożywając piwo, wino, słodycze, produkty zawierające drożdże i cukier nie ma mowy o powodzeniu w leczeniu grzybicy.

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

hipoglikemii uzależnione jest od jej stanu ciężkości: w stanach lekkiej i umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające cukier. Należy poinformować pacjentów z cukrzycą, by zawsze mieli przy sobie kilka kostek cukru, cukierki lub słodzony sok owocowy. w ciężkiej

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

nadmiernym wysiłkiem fizycznym (objawy hipoglikemii - patrz rozdz. 4.4). Postępowanie w stanie hipoglikemii uzależnione jest od jej stanu ciężkości: w stanach lekkiej i umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające cukier. Należy poinformować pacjentów z

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

umiarkowanej hipoglikemii należy natychmiast podać doustnie glukozę lub produkty zawierające cukier. Należy poinformować pacjentów z cukrzycą, by zawsze mieli przy sobie kilka kostek cukru, cukierki lub słodzony sok owocowy. w ciężkiej hipoglikemii, kiedy pacjent traci przytomność, należy podać 0,5 mg - 1 mg