Wszystko o:

produkty z witamina k

Paulina Zduniak

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

O witaminie K nie słyszymy tak często, jak o innych witaminach czy związkach mineralnych. Tymczasem nie dość, że odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, to również potrafi nas chronić przed rozwojem licznych, niebezpiecznych dla zdrowia schorzeń, nawet nowotworów.

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Stres, kłopoty ze skórą, przeziębienie - jaka witamina wspomoże ci w jakim problemie i gdzie jaką znaleźć? Czy warto dostarczać sobie witamin "na zapas" czy grozi to przedawkowaniem? Które z nich organizm potrafi wytworzyć sam? Bierzemy witaminy na dywanik.

Sałata - zielona moc witamin

Niezależnie od typu czy faktury stanowią bogactwo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek czy ozdoba niektórych potraw. Mimo że możemy dostać tę klasyczną, i jej przeróżne odmiany, niemal przez cały rok nie zastanawiamy się nad siedzącym w nich potencjałem, a ten jest ogromny!

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

choćby witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników powstających m.in. podczas przemian metabolicznych oraz spożywania tzn. "śmieciowego jedzenia". Te wyjątkowo reaktywne związki zapoczątkowują

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

) sprawia, że stężenie szczawianu zmniejsza się o blisko połowę. Dodatkowo utratę tych dwóch cennych pierwiastków można wyrównać łącząc z rabarbarem produkty zawierające ich duże ilości m.in. jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką. Rabarbar na nowotwór? Brytyjscy badacze z Uniwersytetu Sheffield Hallam

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

trądzikiem. Przy tym, choć wydaje się bardzo tłusty, szybko się wchłania. Sprawdzi się zatem również w przypadku cery mieszanej.   Ponadto olej z kiełków pszenicy jest również dobrym źródłem witaminy K , dbającej przede wszystkim o prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia. Zewnętrznie poleca się ją

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

, E i K) oraz polifenole. Groszek konserwowy i marchew z puszki zawiera od 85 do nawet 95 proc. mniej witaminy C niż w postaci surowej. Wysoka temperatura niszczy również trzy czwarte zawartości witaminy C w szpinaku. Wiele zależy jednak od sposobu gotowania. Na przykład zbyt długie gotowanie powoduje

7 produktów, które warto jeść po treningu

7 produktów, które warto jeść po treningu

chorobotwórczych.Ważną dla sportowców właściwością kefiru jest także korzystny wpływ na stawy oraz wzmacnianie kości, a przez to zapobieganie artretyzmowi oraz osteoporozie. 4. JajkaJajko to bogate źródło pełnowartościowego białka oraz jedno z niewielu produktów, które zawiera witaminę D. Przy jego spożywaniu nie daj

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

zdrowia. Potrzebuje go serce i układ nerwowy Wapń to nie wszystko. Najlepiej działa przy wspomaganiu innych witamin i minerałów. Jakich? Z witamin na szczególną uwagę ze względu na zdrowie zębów zasługuje witamina D , ale też w następnej kolejności witaminy A, C czy K . Z minerałów warto zadbać o

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

sobie są dosyć kaloryczne (100 g, czyli 10 łyżek słonecznika łuskanego, to ok. 550 kcal), pomogą nam zadbać o urodę. Wśród innych jadalnych pestek czy nasion, mogą się bowiem poszczycić największą zawartością witaminy E (a konkretnie należącego do jej grupy tokoferolu) - jednego z najsilniejszych i

Niedobór witaminy B12?

Dzień dobry, mam następujący problem: mam 20 lat i od ok. 3 miesięcy nie jadam mięsa. Ostatnio (ok. miesiąc temu) zaczęłam ograniczać również mleko krowie i produkty mleczne (na rzecz sojowych) oraz jajka. Mniej więcej tydzień temu zauważyłam u siebie wzmożone zmęczenie, brak energii, drżenie

Jakie produkty dodadzą mi energii?

. Najczęściej słodyczy lub fast food'ów. - do każdego posiłku warto spożywać porcję warzyw. Prócz tego, że zawierają dużo witamin, to także dobre źródło błonnika oraz wody, które sprzyja uczuciu sytości przez wiele godzin. - błonnik zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych reguluje poziom

Dieta dla dziecka uczulonego na mleko krowie

Czym zastąpić produkty mleczne na które uczulona jest córka? Ma 5 lat i nie wiem, jak sobie poradzić z przygotowywaniem posiłków by nie zabrakło w odpowiednich witamin i mikroelementów, które są w mlecznych produktach? Proszę o drobną pomoc i poradę

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Calcium a ciąża

powikłania suplementacji wapnia, spożywany w nadmiarze przez dłuższy czas wpływa na zaburzenia wchłaniania innych witamin (np. wit K), powstawanie kamieni nerkowych i przyspieszenie rozwoju miażdżycy, a jego nadużywanie jest niewskazane nie tylko w ciąży.Pamiętajmy też, że do dobrego wchłaniania wapnia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: o Witaminie C

O tą chodzi? www.bodypak.pl/pl/witaminy-i-mineraly/416-olimp-gold-vit-c-500-plus-30-kaps.html?gclid=CMX9_YeOq8kCFecSwwodsZkM6A Nie

Re: Dieta po operacji

No to źle zrozumiałaś. Najpierw jest akapit o tym, które produkty zawierają witaminę K. Potem jest akapit o potencjalnych zmianach w diecie. A wynika z niego między innymi to, że jeżeli do tej pory nie jedliście regularnie kapusty, szpinaku i wątróbki, to nadal tego nie róbcie. --

Dieta po operacji

rozrzedzenie krwi i musi pilnować witaminy K i współczynnika INR. A wpływ na ten współczynnik ma dieta. Mnóstwo produktów jest zabronionych lub niewskazanych. Wyniki badań wczoraj wyszły złe. Wydrukowałam sobie tabele, porównałam i kurcze - to co ma dużo żelaza, ma też zazwyczaj witaminę K. Czym ja mam go

Re: ##########NASZE CHOROBY############

benzoesanem sodu. Największe ilości witaminy K znajdują się w szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście, szczególnie w brukselce, herbacie zielonej. Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W produktach zwierzęcych występuje w

Re: Witaminy a płacz i marudzenie

ponowne włączenie nie tolerowanego produktu powinna być szybsza. Jeśli chodzi o wit. d3 to jest dużo różnych preparatów na różnych olejach, w postaci kropli na receptę. Co do wit. k to po konsultacji z lekarzem można rozważyć w ogóle rezygnację. 8 tyg to już dość dużo i być może wystarczy.

Re: Dieta po operacji

oleje, ser, białko jaja, wątroba. Należy zapytać, czy w związku z tym w trakcie leczenia nie jeść tych produktów? Nagła i znaczna zmiana w spożyciu witaminy K zarówno w postaci zmniejszenia, jak i nagłego zwiększenia jej spożycia może spowodować znaczne i potencjalnie niebezpieczne zmiany INR, dlatego

Re: problem z cerą naczynkową pomocy

Łączę jeszcze linka do zdjęcia i opisu kremu-fluidu https://www.eveline.eu/pielegnacja/twarz/face-therapy-professional/kompleksowy-krem-cc-lagodzaco-nawilzajacy-8w1 Krem CC firmy Eveline oraz kremu z witamina K 2% http://www.auriga.net.pl/produkty/auriderm-xo-krem-zel-uszczelniajacy-naczynka-z-witamina-k

Re: wit. D pyt.

zdecydowałam (samodzielnie), że zacznę jednak od dawki 6000j wit.D3 (300?g) dziennie przy jednoczesnym regularnym badaniu poziomu witaminy D3 oraz wapnia, fosforu i kreatyniny (oczywiście wszystko na własny koszt :-((( ) amityr 06.01.16, 16:04 - moje pytanie: jak rozumieć t cyferki i literki - ....."75ng K2

Re: szal na witamine D3 a gdzie wit K2?

Przyjmuję d3 w okresie jesienno-zimowym, ale produkt leczniczy, nie suplement diety. NIE suplementuję w żaden sposób wapnia, dostarczam go głównie w formie przetworów mlecznych. Niestety te ostatnie zimą zawierają jeszcze mniej d3, bo krowy nie są na pastwisku. Zresztą teraz często rolnicy

Re: Jak wspomagać układ odpornościowy?

rzepakowym) , jako źródłach kwasów omega-3 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A, D, E i K. Z tego samego powodu warto dawać córeczce tran, nad którym się Pani zastanawia. Naturalną odporność wzmacniają też probiotyki, np. jogurty i nasze polskie kiszonki (ogórki, czy kapusta kiszona). Jak już córkę