Wszystko o:

produkty z witamina k

Paulina Zduniak

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

O witaminie K nie słyszymy tak często, jak o innych witaminach czy związkach mineralnych. Tymczasem nie dość, że odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, to również potrafi nas chronić przed rozwojem licznych, niebezpiecznych dla zdrowia schorzeń, nawet nowotworów.

Sałata - zielona moc witamin

Niezależnie od typu czy faktury stanowią bogactwo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek czy ozdoba niektórych potraw. Mimo że możemy dostać tę klasyczną, i jej przeróżne odmiany, niemal przez cały rok nie zastanawiamy się nad siedzącym w nich potencjałem, a ten jest ogromny!

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz, jedząc kiszonki?

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

foliowy, chroniący przed wadami rozwojowymi układu moczowego. Odpowiednio przygotowane liście kalarepy również nadają się do jedzenia. Warto je przyrządzić choćby ze względu na oceną w nich witaminę A oraz K. Mimo że jest wyjątkowo zdrowa i obfituje w substancje odżywcze, osoby chorujące z powodu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

) sprawia, że stężenie szczawianu zmniejsza się o blisko połowę. Dodatkowo utratę tych dwóch cennych pierwiastków można wyrównać łącząc z rabarbarem produkty zawierające ich duże ilości m.in. jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką. Rabarbar na nowotwór? Brytyjscy badacze z Uniwersytetu Sheffield Hallam

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

, E i K) oraz polifenole. Groszek konserwowy i marchew z puszki zawiera od 85 do nawet 95 proc. mniej witaminy C niż w postaci surowej. Wysoka temperatura niszczy również trzy czwarte zawartości witaminy C w szpinaku. Wiele zależy jednak od sposobu gotowania. Na przykład zbyt długie gotowanie powoduje

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

trądzikiem. Przy tym, choć wydaje się bardzo tłusty, szybko się wchłania. Sprawdzi się zatem również w przypadku cery mieszanej.   Ponadto olej z kiełków pszenicy jest również dobrym źródłem witaminy K , dbającej przede wszystkim o prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia. Zewnętrznie poleca się ją

7 produktów, które warto jeść po treningu

7 produktów, które warto jeść po treningu

chorobotwórczych.Ważną dla sportowców właściwością kefiru jest także korzystny wpływ na stawy oraz wzmacnianie kości, a przez to zapobieganie artretyzmowi oraz osteoporozie. 4. JajkaJajko to bogate źródło pełnowartościowego białka oraz jedno z niewielu produktów, które zawiera witaminę D. Przy jego spożywaniu nie daj

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

zdrowia. Potrzebuje go serce i układ nerwowy Wapń to nie wszystko. Najlepiej działa przy wspomaganiu innych witamin i minerałów. Jakich? Z witamin na szczególną uwagę ze względu na zdrowie zębów zasługuje witamina D , ale też w następnej kolejności witaminy A, C czy K . Z minerałów warto zadbać o

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

doskonałe źródło jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C . Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K , która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także oczyszczający chlorofil. 100 gramów, czyli mniej

Niedobór witaminy B12?

Dzień dobry, mam następujący problem: mam 20 lat i od ok. 3 miesięcy nie jadam mięsa. Ostatnio (ok. miesiąc temu) zaczęłam ograniczać również mleko krowie i produkty mleczne (na rzecz sojowych) oraz jajka. Mniej więcej tydzień temu zauważyłam u siebie wzmożone zmęczenie, brak energii, drżenie

Jakie produkty dodadzą mi energii?

. Najczęściej słodyczy lub fast food'ów. - do każdego posiłku warto spożywać porcję warzyw. Prócz tego, że zawierają dużo witamin, to także dobre źródło błonnika oraz wody, które sprzyja uczuciu sytości przez wiele godzin. - błonnik zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych reguluje poziom

Dieta dla dziecka uczulonego na mleko krowie

Czym zastąpić produkty mleczne na które uczulona jest córka? Ma 5 lat i nie wiem, jak sobie poradzić z przygotowywaniem posiłków by nie zabrakło w odpowiednich witamin i mikroelementów, które są w mlecznych produktach? Proszę o drobną pomoc i poradę

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Calcium a ciąża

powikłania suplementacji wapnia, spożywany w nadmiarze przez dłuższy czas wpływa na zaburzenia wchłaniania innych witamin (np. wit K), powstawanie kamieni nerkowych i przyspieszenie rozwoju miażdżycy, a jego nadużywanie jest niewskazane nie tylko w ciąży.Pamiętajmy też, że do dobrego wchłaniania wapnia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: o Witaminie C

O tą chodzi? www.bodypak.pl/pl/witaminy-i-mineraly/416-olimp-gold-vit-c-500-plus-30-kaps.html?gclid=CMX9_YeOq8kCFecSwwodsZkM6A Nie

Re: Dieta po operacji

No to źle zrozumiałaś. Najpierw jest akapit o tym, które produkty zawierają witaminę K. Potem jest akapit o potencjalnych zmianach w diecie. A wynika z niego między innymi to, że jeżeli do tej pory nie jedliście regularnie kapusty, szpinaku i wątróbki, to nadal tego nie róbcie. --

Dieta po operacji

rozrzedzenie krwi i musi pilnować witaminy K i współczynnika INR. A wpływ na ten współczynnik ma dieta. Mnóstwo produktów jest zabronionych lub niewskazanych. Wyniki badań wczoraj wyszły złe. Wydrukowałam sobie tabele, porównałam i kurcze - to co ma dużo żelaza, ma też zazwyczaj witaminę K. Czym ja mam go

Re: ##########NASZE CHOROBY############

benzoesanem sodu. Największe ilości witaminy K znajdują się w szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście, szczególnie w brukselce, herbacie zielonej. Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W produktach zwierzęcych występuje w

Re: Witaminy a płacz i marudzenie

ponowne włączenie nie tolerowanego produktu powinna być szybsza. Jeśli chodzi o wit. d3 to jest dużo różnych preparatów na różnych olejach, w postaci kropli na receptę. Co do wit. k to po konsultacji z lekarzem można rozważyć w ogóle rezygnację. 8 tyg to już dość dużo i być może wystarczy.

Re: Hashimoto - Choroba Tarczycy Dlaczego Choruje

o witaminach" www.youtube.com/watch?v=Fs3M37k-ZXk#t=26 oraz nawet kwantowe techniki uzdrawiania :) (ciekawe - zmiana w polu informacyjnym człowieka może wywołać zmiany na poziomie materialnym w organizmie

Re: problem z cerą naczynkową pomocy

Łączę jeszcze linka do zdjęcia i opisu kremu-fluidu https://www.eveline.eu/pielegnacja/twarz/face-therapy-professional/kompleksowy-krem-cc-lagodzaco-nawilzajacy-8w1 Krem CC firmy Eveline oraz kremu z witamina K 2% http://www.auriga.net.pl/produkty/auriderm-xo-krem-zel-uszczelniajacy-naczynka-z-witamina-k

Re: Dieta po operacji

oleje, ser, białko jaja, wątroba. Należy zapytać, czy w związku z tym w trakcie leczenia nie jeść tych produktów? Nagła i znaczna zmiana w spożyciu witaminy K zarówno w postaci zmniejszenia, jak i nagłego zwiększenia jej spożycia może spowodować znaczne i potencjalnie niebezpieczne zmiany INR, dlatego

Re: wit. D pyt.

zdecydowałam (samodzielnie), że zacznę jednak od dawki 6000j wit.D3 (300?g) dziennie przy jednoczesnym regularnym badaniu poziomu witaminy D3 oraz wapnia, fosforu i kreatyniny (oczywiście wszystko na własny koszt :-((( ) amityr 06.01.16, 16:04 - moje pytanie: jak rozumieć t cyferki i literki - ....."75ng K2

Re: szal na witamine D3 a gdzie wit K2?

Przyjmuję d3 w okresie jesienno-zimowym, ale produkt leczniczy, nie suplement diety. NIE suplementuję w żaden sposób wapnia, dostarczam go głównie w formie przetworów mlecznych. Niestety te ostatnie zimą zawierają jeszcze mniej d3, bo krowy nie są na pastwisku. Zresztą teraz często rolnicy