Wszystko o:

prawidłowych badań

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Naukowcy z Griffith University w Gold Coast w Australii, dokładnie przeanalizowali wyniki kilku badań naukowych. Łącznie objęły one 543 dorosłych z prawidłowym lub podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Okazało się, że regularne spożywanie probiotyków obniżało

MPV

MPV

Dołącz do nas na Facebooku! MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się średnią objętość płytek krwi (trombocyty). Wartość MPV znacznie ułatwia podanie przyczyny małopłytkowości lub nadpłytkowości. Prawidłowy poziom płytek, niezależnie od płci nie powinien przekraczać 7,5 do 10,5 fl. Spadek

Esofagoskopia

Esofagoskopia

nieprawidłowej tkanki. Wskazaniem do wykonania ezofagoskopii są trudności w przełykaniu, długotrwała chrypka oraz trudnościach w oddychaniu. Przebieg badania Przed właściwym badaniem wykonywane jest miejscowe znieczulenie przełyku. Następnie pacjent otrzymuje zastrzyk, który spowoduje senność, ale jednocześnie

Konizacja szyjki macicy

Konizacja szyjki macicy

- z użyciem tzw. pętli elektrochirurgicznej lub noża chirurgicznego. Mimo że pierwsza z nich jest bezpieczniejsza i dokładniejsza, to tylko z pomocą noża możliwe jest pobranie materiału do badania histopatologicznego. Konizacja wykonywana jest przede wszystkim u kobiet z nieprawidłowym wynikiem

Jak mierzyć ciśnienie tętnicze?

Jak mierzyć ciśnienie tętnicze?

pomiaru ciśnienia wykorzystuje się tzw. holter ciśnieniowy (ABPM), czyli urządzenie służące do całodobowego pomiaru ciśnienia. Aby urządzenie prawidłowo odczytywało wartość przy jego "zakładaniu" należy pamiętać by: 1. być po 15-30 minut odpoczynku w warunkach komfortowych. 2. Pomiar BP na

Ferrytyna

Ferrytyna

wysokim stężeniem żelaza. Prawidłowy poziom ferrytyny powinien mieścić się w przedziale: kobiety 10-150 μg/l mężczyźni 15-200 μg/l Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą

Persuflacja (pertubacja lub przedmuchiwanie jajowodów)

Persuflacja (pertubacja lub przedmuchiwanie jajowodów)

słuchawkach świadczą o całkowitej drożności jajowodów. Wykorzystując tzw. kimograf, czyli urządzenie mierzące wartość ciśnienia, można stworzyć wykres potwierdzający prawidłowe działanie jajowodów. Samo badanie trwa nie dłużej niż 20 minut. Mimo że badanie jest bezpieczne i nie wywołuje powikłań to pojawienie

PLT

PLT

, nadczynności śledziony oraz krwotokach. Wzrost trombocytów Podwyższony poziom płytek krwi najczęściej występuje u pacjentów z nawracającymi stanami zapalnymi, niedoborem żelaza, po usunięciu śledziony oraz przy niektórych nowotworach. Mimo to nieprawidłowa wartość wskaźnika nie zawsze oznacza chorobę

Jakie badania należy przeprowadzić, by wiedzieć na pewno, czy ma się prawidłowy poziom cholesterolu?

Jednak pytanie sugeruje pewien niewyartykułowany problem. Chodzi o interpretację wyniku, czyli kiedy możemy powiedzieć, że pacjent ma wynik prawidłowy. W takim przypadku odpowiedź nie jest prosta. Oznaczenie tzw. cholesterolu całkowitego (TC) nie jest badaniem jednoznacznym. Obecnie wiadomo, że

Analityk medyczny

Analityk medyczny

Nie musi być lekarzem, tylko absolwentem interdyscyplinarnych studiów z pogranicza medycyny i farmacji. Pracuje w laboratoriach diagnostycznych, do których należą pracownie analityki, bakteriologii, hematologii, biochemii, patomorfologii, serologii oraz pracownia sterydowa. Foniatra, diabetolog, fl

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Nieprawidłowe trawienie

przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

Potrzebuję opisu prawidłowego mielogramu, w którym najbardziej zależy mi na opisie wartości procentowych poziomu erytroblastów, N i prekursorów, E i prekursorów, B i prekursorów. N- neutrofile E- eozynofile B- bazofile Z góry dziękuję.Wynik mielogramu należy interpretować całościowo w oparciu o

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Czy moje hormony (aTPO) są nieprawidłowe?

Dzień dobry, staram się od dłuższego już czasu zajść w ciążę, ale mam z tym problem. Jestem zdrowa pod względem ginekologicznym, problemy mogą być w hormonach. W sobotę (2 d.c.) zrobiłam badania: TSH 0,79 [0,30 - 4,0] FT3 4,7 [3,5 - 6,5] FT4 15,3 [10,5 - 23,0] ATPO 1200,2 U/ml [0 - 60] LH

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

jeden objaw, badania prawidłowe

temu glistnice i canidę leczona długo zentelem, dietą oraz aparatem Mora. Wtedy był wychudzony, nie miał apetytu, był blady, słaby, nie rósł, miał liche włosy, był przewlekły kaszel. Po wyleczeniu urósł i przytył szybko. Co jakis czas robiłam jemu i siostrze badanie kału na pasozyty - zawsze ujemne

Tylko azotyny nieprawidłowo. Powtórzyć badanie?

Córeczka skarżyła się na pieczenie podczas oddawania moczu. W pierwszym badaniu nieprawidłowe parametry to: Leukocyty 12-16 w polu widz. Erytrocyty 4-6 w polu widz. Przejrzystość: Lekko mętny. Bakterie pojedyncze w preparacie. Reszta była w porządku. Córka otrzymuje Furaginum. Po 5 dniach

Re: jeden objaw, badania prawidłowe

Aha, dermatolog przepisała masci. Na razie smaruję zmiany 2xdz Cortineffem i zmiana znika, ale kiedys też malała po masciach i nawracała. Po 5 dniach smarowania Cortinefem mam uzyc Protopicu. Może to jednak alergia? Ja i mąż jestesmy alergikami (katar sienny), córka ma AZS, alergie pokarmowe.

Re: In vitro po 40-tce, komu się udało?

Witam Gomi wyniki kariotypów czyli badań genetycznych mamy prawidłowe

Re: jeden objaw, badania prawidłowe

D. Myłek w swojej książce sugeruje związek między takimi zmianami na powiekach a ukrytą pokarmówką. Wg niej z pokarmówki się nie wyrasta. Jeżeli zrezygnowałaś z diety stawiam na to. U siostrzenicy mojego męża obserwuję to od kilku lat. Najpierw na jednej teraz na obu plus przy skrzydełkach nosa. Prz

Re: Tylko azotyny nieprawidłowo. Powtórzyć badani

osobiście powtórzyłabym badanie ogólne moczu, czasem zdarzają się fałszywie dodatnie wyniki azotanów związane z nieprawidłowym przechowywaniem testów do badania lub badaniem długo przechowywanego moczu.

Re: jeden objaw, badania prawidłowe

mamgabi napisała: > D. Myłek w swojej książce sugeruje związek między takimi zmianami na powiekach > a ukrytą pokarmówką. Wg niej z pokarmówki się nie wyrasta. Jeżeli zrezygnowałaś > z diety stawiam na to. U siostrzenicy mojego męża obserwuję to od kilku lat. N > ajpierw na jednej ter

Prawidłowa długośc kości nosowej NB w badaniu USG

Witam drogie Panie, Mam bardzo ważne pytanko a mianowicie, byłam ostatnio na usg 12 tydzień i lekarz robił mi badanie przezierności karkowej - 1,2 mm, oraz kości nosowej 2,3mm. Przezierność karkowa wiem, że jest w normie natomiast przeraziła mnie długość kości nosowej. Jaka jest prawidłowa długość

Re: Badanie jakości życia - Pruszków

Kod ankiety nie jest prawidłowy. Skontaktuj się z autorem badania - taki oto komunikat. Oba linki nie działają:)

prawidłowe wyniki badań

Robiłam dziś badania mocz, morfologia, tsh 3, glukoza, toksoplazmoza IgG i IgM. Możecie mi powiedzieć jakie powinny być prawidłowe wyniki? Dzięki!

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

wystąpienia prawidłowych wyników badań moczu, także bakteriologicznych. Dzieci w wieku powyżej 6 lat Zalecana dawka dobowa wynosi od 10 mg/kg mc. do 20 mg/ kg mc. podawana w dwóch dawkach podzielonych, po posiłkach. Leczenie należy kontynuować przez 7 do 14 dni, do czasu ustąpienia objawów podmiotowych i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

ustąpienia objawów podmiotowych i wystąpienia prawidłowych wyników badań moczu, także bakteriologicznych. Nifuratel jest lekiem bezpiecznym i w razie konieczności należy powtórzyć cykl leczenia. Dzieci w wieku powyżej 6 lat Zalecana dawka dobowa wynosi od 10 mg/kg mc. do 20 mg/kg mc. podawana w dwóch dawkach

HeLa

HeLa – linia komórkowa wywodzącą się z komórek raka szyjki macicy, pobranych od 31-letniej Henrietty Lacks, afroamerykanki z Baltimore, bez jej zgody i przekazanych George'owi Geyowi, ówczesnemu dyrektorowi centrum badań nad kulturami tkankowymi na Universytecie Johnsa Hopkinsa. Chora zmarła

Zaburzenia z niedoboru jodu

do zmniejszonej syntezy hormonów tarczycy i głównym syntetyzowanym hormonem staje się T3, podczas gdy w warunkach prawidłowych synteza T3 stanowi jedynie 10 - 15% ogólnej ilości hormonów tarczycy (głównym produkowanym hormonem w warunkach prawidłowych jest T4). Stopniowo rozwija się wole tarczycy

Insulinoterapia

może być stosowany u osób starszych i osób o zapotrzebowaniu dobowym na insulinę poniżej 40 jednostek. Insulinoterapia intensywnaPolega na wielokrotnym stosowaniu wstrzyknięć podskórnych insuliny lub analogów insuliny celem zapewnienia występowania jak najczęściej prawidłowych wartości glikemii (tzw. normoglikemia

Sercowy zespół X

koronarograficznym. Patogenezę zespołu X zazwyczaj wiąże się z patologią mikrokrążenia wieńcowego. Rozpoznanie stawiane jest po wykluczeniu innych możliwych przyczyn dławicy piersiowej. Zespół wyróżnił Kemp w 1973 roku. EtiopatogenezaWystępowanie bólu dławicowego przy prawidłowych tętnicach wieńcowych może wynikać

Koń aztecki

w pobliżu Texcoco w Meksyku.Początkowo pokrój rasy nie był jednolity, hodowcy dostrzegli potrzebę ujednolicenia pogłowia przez standaryzację programu hodowlanego.Centrum Badań nad Rasą Aztecką powstało nad jeziorem Texcoco i we współpracy z hodowcami opracowano dzisiejszy fenotyp rasy. Oficjalnie, pierwszym

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - prawidłowych badań

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!