Wszystko o:

prawidłowy wynik rtg płuc

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

przepływów w tętnicach szyjnych i kręgowych metodą Dopplera (czyli wykorzystujące ultradźwięki), a nawet tomografia komputerowa. Dyskopatia jest zazwyczaj widoczna na rtg. Jeśli lekarz na zdjęciu obserwuje już wtórne, nieprawidłowe procesy kościotwórcze, bądź kręgosłup utracił stabilność, zwykle rozpoznaje

Ból biodra - to nie musi być zwyrodnienie stawu

Ból biodra - to nie musi być zwyrodnienie stawu

poważny uraz dotyczy przede wszystkim osób w wieku podeszłym. Czasem dochodzi do niego nawet w wyniku banalnych czynności: przy wstawaniu z łóżka, spaceru (po potknięciu). Uwaga, powikłaniem złamania szyjki może być zagrażający życiu zator płucny, bądź zapalenie płuc, dlatego trzeba działać szybko i

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

powstają w nim "kieszonki", a przesuwanie pokarmu jest utrudnione. Wprawdzie za nieprawidłowym opróżnianiem żołądka częściej stoi problem z odźwiernikiem, ale zdarza się, że sprawcą jest sam jego kształt. W takim przypadku pokarm zalega w żołądku, a nawet cofa się do przełyku w wyniku

Złamania kości

Złamania kości

okolicy złamania - upośledzenie ruchów Przyczyny Silny uraz. Złamania pozornie bez przyczyny (tzw. patologiczne) zdarzają się u osób z osteoporozą, nowotworami (pierwotnymi lub przerzutowymi) kości (wtedy złamania powstają w miejscu osłabionym nowotworem) albo są wynikiem nieprawidłowej budowy kości

Alergia - co pomaga, a co szkodzi?

Alergia - co pomaga, a co szkodzi?

na infekcję. Trzeba też wykluczyć inne niż alergia przyczyny dolegliwości - to często wymaga dodatkowych badań (np. rtg płuc, zatok, badania krwi). Lekarz, przeprowadzając wywiad, pyta np., czy podobne objawy występują u kogoś z rodziny. Jeśli wszystko wskazuje na alergię, skieruje do alergologa. On

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego

proc. rocznie. A jednak my sami stosunkowo rzadko myślimy o raku jelita grubego jak o czymś, co może nas dotknąć. Panie - jeśli już, to boją się raka piersi, panowie - raka płuca. Bo też właśnie to te nowotwory przodują w polskich statystykach. Problem jednak w tym, że na raka jelita grubego chorują

Pamiętaj o badaniu, czyli jak nie przegrać z rakiem jelita grubego

proc. rocznie. A jednak my sami stosunkowo rzadko myślimy o raku jelita grubego jak o czymś, co może nas dotknąć. Panie - jeśli już, to boją się raka piersi, panowie - raka płuc. Bo to właśnie te nowotwory przodują w polskich statystykach. Problem jednak w tym, że na raka jelita grubego chorują

Badanie piersi

Badanie piersi

, wątroby , płuc i mózgu . Wyścig z czasem We wczesnym etapie rozwoju (guz o średnicy do 1 cm) rak piersi może nie być wyczuwany palcami i może nie dawać żadnych dolegliwości. To stadium, w którym leczenie przynosi zwykle sukces. Komórki nowotworowe są w jednym miejscu i nie rozprzestrzeniły się po

Boczne skrzywienie kręgosłupa: skolioza

Boczne skrzywienie kręgosłupa: skolioza

kręgosłupa to skolioza idiopatyczna i wrodzona. Skrzywienia wrodzone pojawiają się w wyniku zaburzeń rozwoju kręgów w okresie płodowym, podczas gdy częściej rozpoznawana skolioza idiopatyczna nie ma uchwytnej przyczyny. Skoliozy idiopatyczne dzielimy w zależności od momentu rozpoznania choroby na dziecięce

Atopowe zapalenia płuc

Piszę bo chciałbym upewnić się co do decyzji lekarzy. Dwa miesiące temu miałem zapalenie płuc - crp 200, na pierwszym rtg bez zmian, osłuchowo ściszony szmer pęcherzykowy w dolnym płacie płuca lewego. Po trzech dniach na kolejnym rtg pojawiło się lekkie zacienienie w obrębie dolnego płata puca

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Wynik badania RTG zatok

Proszę o interpretację wyniku badania RTG zatok. Oto wynik: "Przyścienne zgrubienie śluzówki zatok szczękowych i sitowia bez upośledzenia ich powietrzności. Poza tym RTG bez zmian." Od dłuższego czasu miewam bóle głowy w okolicy nosa, nie mam jednak innych dolegliwości typu katar, lekarz

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Nieprawidłowe trawienie

przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Boję się, że to jednak rak :(

Byłam 30 lipca na USG węzłów, wynik taki (przepisze wszystko, co mam napisane): Uwidoczniono liczne węzły chłonne w obrębie szyi. W okolicy nadobojczykowej lewej węzeł chłonny o prawidłowej zatoce i wymiarach 22x9 mm, w okolicy lewego kąta żuchwy węzeł chłonny o cechach odczynowych 16x9 mm, za

Re: Proszę o pomoc- interpretacja wyników.-wyniki-

Dodam jeszcze, że te akcje z sercem miały miejsce ok. 3 m-cy temu, zanim zwiększyłam dawkę teraz byłam na kontrolnej wizycie ( na 75 mikro) i kardiolog orzekł, ze serce pracuje prawidłowo W mniej więcej tym samym czasie ( 01.2014) miałam problemy z płucami, niemożność nabrania pełnego oddechu

Analiza wyniku tk - pacjent w histerii :(

Witajcie Jestem tu nowa i od razu proszę o pomoc. Mój partner miał dwie tomografie klatki piersiowej (po stwierdzeniu cienia w płucu w badaniu rtg). Pierwsza tomografia nic lekarzowi nie powiedziała więc zalecił drugą. Poniżej wyniku obu tomografii. Zwracam się o pomoc do Was bo mój partner po

profilaktyka raka płuc-badanie plwociny Kraków

Witam Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie profilaktyki raka płuc. Niedawno na tą chorobę zmarł mój wujek, niestety profilaktyczne rtg płuc nic mu nie pomogło we wczesnej diagnozie, choroba rozwijała się długo mimo prawidłowych wyników. Zastanawiam się teraz, ponieważ mój mąż pali (usiłuje

Re: Uciążliwy kaszel - co robić ?

kaszel po położeniu się na wznak • cuchnięcie z ust • poranne wymioty • osłabienie • drażliwość • szybkie męczenie się • W RTG zatok obserwuje się zmiany wysiękowo-obrzękowe z zachowaniem powietrzności ujść naturalnych • płuca osłuchowo pozostają prawidłowe

Pomocy!!!

. Odiwedziałam juz kilku leakrzy natrazie bez skutku tzn bez konkretnej diagnozy. (No oprócz tego ze okazało sie ze mam hashimoto. ) Morfologia wychodzi mi ok wiec nie bede pisac. rtg płuc tez w porzadku. przeswietlenie kregosłupa szyjnego wykazało lewostronną skolioze i wyprostowaną lordozę. prześwietlenie

Krztusiec - nasza historia - proszę o rady:)

alleric, xyzal, claritine, telfast 180 po pulmicort, oxis, buderhin, alvesco i symbicort i jeszcze jakieś do nosa. Na poprawę czekaliśmy 1,5roku, co miesiąc chodziłam z synem na kontrolę, oczywiście na własne życzenie, i zawsze był czysty osłuchow. RTG płuc nie wykazało żadnych zmian! po upływie 1,5 roku

RTG płuc-Prosze o interpretację

Witam. Wynik rtg płuc u palącego 33 latka: Drobne ognisko wzmożonego wysycenia śr. 7mm w rzucie przedniego odcinka żebra IV po stronie prawej.Prawidłowy rysunek zrębowy płuc. Naczynia płucne nieposzerzone. Wnęki płuc prawidłowe , naczyniowe. Prawidłowy cień śródpiersia górnego. Przepona prawidłowo

Pediatra dla 3miesięcznego nienajzdrowszego smyka

alergię u tak małego dziecka i chyba mi nie uwierzyła. Podobnie dr Grabarska. Przegapiła ponadto infekcję bakteryjną. U dr Serafin byliśmy raz, prawidłowo zdiagnozowała nieprawidłowo pracujące płuca, czego nie udało się dokonać 5 lekarzom w szpitalu. Na szczęście wykonano bez przekonania rtg. Mieliśmy

D-dimery 4650.00 ng/ml norma do 495.5!!!

-zaniżony, INR - podwyższone, APTT podwyższone, gazometria pH- zawyżona, pCO2 i PO2 zaniżona:(...po wyjściu ze szpitala miałam już dawno umówioną wizytę u pulomonologa, ze względu na te płuca - lekarka biorą jedno z prawidłowych według szpitala RTG od razu skierowała mnie na tomograf klatki, bo nie podoba

Przewlekła obturacyjna choroba płuc

FEV1 o więcej niż 200 ml i o więcej niż 12% w stosunku do wartości uzyskiwanych w badaniu wykonywanym przed podaniem leku.Na zdjęciu rentgenowskim klatki piersiowej (klp) widoczna jest nadmierna jasność płuc (niekiedy widoczne pęcherze rozedmowe) jako wynik rozedmy, spłaszczenie kopuł przepony

RTG klatki piersiowej

RTG klatki piersiowej – badanie radiologiczne polegające na przechodzeniu przez klatkę piersiową kontrolowanych dawek promieni rentgenowskich (promieni X), rzutowanych na prostopadłą płaszczyznę z detektorem tych promieni. PodstawyStandardowe zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej

RTG kontrastowe przełyku

RTG kontrastowe przełyku – radiologiczne badanie obrazowe pozwalające na ocenę czynnościową górnego odcinka przewodu pokarmowego przede wszystkim przełyku i w mniejszym stopniu żołądka. Zasady Badanie jednokontrastowePolega na doustnym podaniu środka kontrastującego. Podanie niewielkiej

Rozdęcie płuc

pojemności płuc (TLC). W badaniu RTG rozdęcie płuc widoczne jest w postaci nadmiernej przejrzystości pól płucnych.Rozdęcie płuc może występować w przebiegu: rozedmy płuc astmy oskrzelowej mukowiscydozy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc Rozdęcie płuc stwierdza się także w badaniu anatomopatologicznym

Zapalenie płuc

zauważa się podwyższony OB, CRP i leukocytozę i odmłodzenie granulocytów, czasem niedokrwistość, zaburzenia utlenowania krwi – PaO2 < 60mmHg. W RTG – plamiste i zlewające się zaciemnienia, jednolite zacienienia płata, obecność płynu w jamie opłucnej. LeczenieW leczeniu zapalenia płuc stosuje

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!