Wszystko o:

prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi

kaole

Morfologia: HEMOGLOBINA

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

MORFOLOGIA: Eozynocyty (granulocyty kwasochłonne)

Eozynocyty, nazywane również eozynofilami, to jeden z typów białych krwinek tworzących tzw. granulocyty kwasochłonne. Uczestniczą w odpowiedzi immunologicznej organizmu i chronią go przez zakażeniem pasożytami lub wystąpieniem reakcji alergicznej.

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

Morfologia to najbardziej podstawowe i najbardziej popularne badanie diagnostyczne. To zazwyczaj jej nieprawidłowy wynik stanowi jeden z pierwszych znaków ostrzegawczych. Specjaliści zachęcają do wykonywania kontrolnych morfologii przynajmniej raz w roku.

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

, odpowiadają za przenoszenie dwutlenku węgla. Erytrocyty: gdy jest ich za mało Prawidłowy poziom erytrocytów waha się u mężczyzn od 4,0-5,0 M/L, u kobiet 4,5-5,5 M/L. Zaburzenie tych norm może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Ich niedobór to często oznaka anemii lub niedokrwistości rzekomej. Ta ostatnia

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

O niedokrwistości (anemii) mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny, do krwi zbyt wcześnie uwalniane są retikulocyty, czyli  nie w pełni dojrzałe erytrocyty). Niezależnie od tego

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

rozkurczowe. Wartości ciśnienia wyrażane są w milimetrach słupa rtęci (mm Hg). Za optymalne uznaje się 120/80 mm Hg, gdzie pierwsza z wartości to ciśnienie skurczowe, a druga oznacza ciśnienie rozkurczowe. Ciśnienie krwi zależy od poziomu aktywności - w trakcie odpoczynku (np. w nocy) jest niższe nawet o 20

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

wiele można pomóc. Warto raz w roku skontrolować enzymy wątrobowe we krwi oraz poziom bilirubiny (produkt rozpadu hemoglobiny), a przynajmniej zawsze przy zaleconych badaniach profilaktycznych (jedno ukłucie, dodatkowa pewność). Ogólnie przyjęte normy: 1. Enzymy wątrobowe: - aminotransferaza alaninowa

Choroba Vaqueza

Choroba Vaqueza

normalnego życia. Dzięki regularnemu upuszczeniu krwi możliwe jest przywrócenie prawidłowej objętości oraz poziomu erytrocytów we krwi. Ze względu na duże ryzyko wystąpienia zakrzepów zaleca się przyjmowanie aspiryny, która rozrzedza krew oraz, szczególnie u pacjentów, u których dolegliwości skórne są

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca to wspólna nazwa grupy chorób metabolicznych, które łączy podwyższony poziom cukru we krwi. Jest on efektem nieprawidłowej produkcji insuliny przez trzustkę (a dokładniej jej komórki beta) lub zaburzenia wrażliwości naszych tkanek na ten hormon. Wówczas insuliny jest dość (a nawet za dużo

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo tych o nazwie omega-6, w szczególności zaś kwasu linolowego. W wielu badaniach wykazano, iż jego obecność w diecie wiąże się z obniżeniem poziomu złego, a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi

Hemoglobina we krwi

Jak zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi? Jakie leki, co jeść?Niestety nie jest to wystarczająca informacja, żeby można było odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie. Po pierwsze należy zebrać dokładny wywiad, który może sugerować przyczynę zmniejszenia hemoglobiny jak również poznać cały wynik

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

kontynuować przyjmowania żelaza. Miesiąc później (we wrześniu) zrobiłam na własną rękę badania krwi i hemoglobina podniosła się do 12,4 g/dl a żelazo 86,2 ug/dl przy normie 37,0 do 145,0, ale teraz po miesiącu (październik) wynik już 11,9 g/dl a żelazo 144,1 ug/dl. Poniżej normy mam zawsze i na takim samym

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Okres = spadek odporności, migrena - pomocy!

pade napisała: > To może najpierw hemoglobina? Żelazo to nie cukierki:) A jeszcze lepiej ferrytyna - pokazuje najlepiej, czy mamy zapasy żelaza, które bywają marne nawet przy prawidłowym poziomie żelaza we krwi. -- Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy

dziwne wyniki - prośba o pomoc w interpretacji

. Ale jak to się ma do ponoć b.ładnej (wg lekarzy) krzywej cukrowej-insulinowej, gdzie insulina na czczo jest na dobrym poziomie (wg kalkulatora HOMA-IR nie ma insulinooporności, natomiast wskaźnik QUICKI wychodzi już trochę gorszy)? Podobną zagwostkę mam z poziomem mojej za niskiej hemoglobiny

Re: III trymestr , jaki macie poziom hemoglobiny

Normy hemoglobiny powyżej 11 w III trymestrze są prawidłowe. Spadek hemoglobiny w ciąży jest fizjologiczny. A o niedoborze żelaza, anemii świadczą też pozostałe wyniki badań krwi, nie tylko sama hemoglobina. Warto wspomnieć, że spadek żelaza w ostatnim trymestrze zapobiega np. infekcjom w trakcie

Re: Anemia u biegacza :-(

Biegam od dwóch lat, regularnie, półmaraton mam za sobą, średnio w miesiącu 2 biegi na 10km (w sensie zawody ;-)). Jestem też honorowym dawcą krwi, krew oddaję regularnie i regularnie ją też mam badaną. U dawców min. hemoglobina to dla kobiet 12,5 a ja ostatnio miałam 15,11 :) Śmiem więc twierdzić

Proszę o interpretację wyników krwi

Pani Doktor proszę o interpretację morfologii krwi córki 2 l 7m-cy. co mogą oznaczań nieprawidłowe parametry?Czy poziom żelaza jest duzo ponad norme, dlaczego tak może się dziać? WBC 8,17 G/l (5,50-15,50) RBC - 4,68 T/l (4,00-5,30) hemoglobina 12,6 g/dl (11,5-15,5) hemakryt 36,1% ( 33

Ważna tez jest wit. B6

Witamina B6 - Niski poziom witaminy B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych. Jej niedobór powoduje też zaburzenia w magazynowaniu energii, może wywoływać zaburzenia prawidłowego ciśnienia krwi, zaburzenia pracy nerek oraz utrudniać

Re: proszę o interpretacje wyników badań

Porównaj sobie wartości hemoglobiny w różnych jednostkach, bo wg mnie hemoglobina jest prawidłowa. "Hemoglobina (HGB). Jak wspomniano hemoglobina zawarta w erytrocytach wiąże tlen, a krwi nadaje czerwony kolor. Do budowy hemoglobiny niezbędne jest żelazo. Jej norma to 12 – 16 g

Re: po wizycie u nowego endo

samopoczucia? Tym bardziej, ze miałaś hemoglobinę poniżej normy. A jak Twoja B12? Nie znalazłam... "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego

Re: Ile podpasek/tamponów zużywacie podczas okres

Ale czym się niepokoisz? Że za mało, czy za dużo? Ostatnio w którejś gazecie wyczytałam, że prawidłowa miesiączka trwa 4 do 8 dni, pojawia się co 24 - 28 dni, a kobieta traci od 5 do 80 ml krwi. Wydaje mi się, że nie masz powodów do niepokoju. Ja drugiego dnia zużywam około 10 tamponów rozmiar

POSZE O POMOC , PORADE !

punkcie oddania krwi kazał mi wrócić do domu bo miałam niską hemoglobinę ( zawsze miałam dość wysoką na poziomie 14,7 a teraz 11,00) na wszelki wypadek sprawdziłam żelazo u lekarza i było w normie, tak sie złożyło że przez zupełny przypadek, w tym samym czasie inna poradnia robiła mi badania krwi na

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!