Wszystko o:

prawidłowy poziom glukozy u dzieci

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

pobraniu w kolejnych dniach próbki krwi w celu oznaczenia poziomu glukozy. Krew pobiera się na czczo (8-14 godzin od ostatniego posiłku). Prawidłowy wynik na czczo wynosi 60-99 mg/dl (3,3-5,5 mmol/l). Poziom wyższy (100-125 mg/dl), oznacza to, że glikemia nie jest prawidłowa i wskazana jest profilaktyka

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

Prawidłowo w moczu nie ma glukozy lub znajduje się w niewielkiej ilości. Jeżeli we krwi jest bardzo wysoki poziom cukru, jak w niekontrolowanej cukrzycy, wówczas glukoza przedostaje się do moczu. Cukier może pojawiać się także w moczu w uszkodzeniu lub chorobach nerek. Ciała ketonowe w moczu Kiedy

Guz chromochłonny

Guz chromochłonny

leki. Choroba znacznie przyspiesza metabolizm, w efekcie czego pacjenci z guzem chromochłonnym są bardzo szczupli, mają podwyższony poziom glukozy oraz liczbę leukocytów we krwi. Diagnoza W pierwszej kolejności u pacjentów z podejrzeniem guza chromochłonnego zleca się badanie krwi oraz moczu (dobowa

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

oczekiwanego jej poziomu. Masa ciała u osób chorych na anoreksję jest o przynajmniej 15 proc. mniejsza niż powinna być przy danej wysokości. Waga to jednak tylko jeden, choć najbardziej rzucający się w oczy, z wyznaczników. U chorych obserwuje się ponadto zaburzenia hormonalne, które u kobiet objawiają się

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

metabolizmu węglowodanów. Co to oznacza? Po pierwsze wpływa na poziom energii, którą rzeczywiście odczuwamy. Po drugie, glukoza, dzięki temu, że jest prawidłowo spalana, nie zalega i nie przemienia się w toksyczne związki.. Witamina B1 działa też trochę jak środek przeciwbólowy i sprzyja szybszemu gojeniu ran

Gen w rozmiarze XXL, czyli czy otyłość jest uwarunkowana genetycznie

Gen w rozmiarze XXL, czyli czy otyłość jest uwarunkowana genetycznie

odpowiedzialnej za regulacje odżywiania. Polimorfizmy tego genu predysponują do podwyższonego BMI i cukrzycy typu 2 u dzieci i dorosłych, ponieważ zmniejszają uczucie sytości, prowadząc do przejadania się. Ponadto, osoby obciążone wariantami ryzyka wykazują zmienione preferencje żywieniowe w stronę produktów

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

pokarmowego (więcej na ten temat: Cała prawda o błonniku pokarmowym ). Przyczynia się on przede wszystkim do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z wodą - zapewnia uczucie sytości na

Zbyt słodcy Polacy

Zbyt słodcy Polacy

, gdy zostaną uszkodzone komórki beta trzustki (najczęściej w wyniku autoagresji, czyli ataku układu odpornościowego na własne komórki ciała). Spada wtedy wydzielanie insuliny - hormonu, dzięki któremu we krwi utrzymywany jest prawidłowy poziom cukru (insulina sprawia, że glukoza, którą dostajemy z

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

często nie jedzą prawie nic. Przynajmniej wartościowego. Spada im poziom glukozy we krwi niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu. Maleje koncentracja, rośnie rozdrażnienie, a nawet agresja. Dzieci muszą coś zjeść. I jedzą. Aż 60-70 proc. z nich codziennie kupuje coś w szkolnym sklepiku. Głównie cukierki

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

Potrzebuję opisu prawidłowego mielogramu, w którym najbardziej zależy mi na opisie wartości procentowych poziomu erytroblastów, N i prekursorów, E i prekursorów, B i prekursorów. N- neutrofile E- eozynofile B- bazofile Z góry dziękuję.Wynik mielogramu należy interpretować całościowo w oparciu o

Niski poziom cholesterolu całkowitego

zdrowo, tzn.nie unikam tłuszczu, nabiału. W mojej diecie mają miejsce też orzech, pestki słonecznika itp. Poziom trójglicerydów jest w porządku, glukoza we krwi 78, a zwykle miałam ok.100. Co może oznaczać taki poziom cholesterolu? Czy to oznaka jakiejś choroby? Niepokoję się. Proszę o odpowiedź. Z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niosę kaganek oświaty, kto chce niech czyta.

osobniku, a nie np. maratończyku. W pewnych sytuacjach podanie glukozy może uratować życie. Węglowodany złożone są lepsze, bo ich rozkład dłużej trwa, więc i poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu nie rośnie tak szybko jak po cukrach prostych. Następstwem jest wydzielanie mniejszych porcji insuliny

Re: Postępy w endokrynologii dziecięcej - ART 201

) podano 27 pacjentom >10. roku życia. Po 4–6 tygodniach stosowania leku obserwowano zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (odpowiednio o 27 i 29%). U 11 z badanych dzieci wykonano pomiar grubości kompleksu intima-media (IMT), zauważając, że zmiany dotyczące IMT mają

Re: IVF a hipoglikemia niediabetyczna

Też mi spada cukier, ale nie aż tak bardzo jak Tobie (trochę wyższe wyniki), a obciążenie glukozą miałam prawidłowe ;) To podobno jest nadreaktywność na insulinę. Czy takie same problemy masz, gdy stosujesz dietę uwzględniającą index glikemiczny? U mnie jeśli uważam na dietę spadki są mniej

Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum

, kiedy nie ma zarodka nie trzeba podawać. Owulację ma zawsze 18-21dc a faza lutealna 15 dni. Cykle około 35 dniowe. Dzień dobry! Zakładając, że cięże uzyskuje Pani samoistnie (z postu to nie wynika) a poziom hormonów w tym czasie jest prawidłowy, prawdopodobną przyczyną wczesnych poronień może być

Re: Warto przeczytac

rozpoznanie choroby opiera się na zebraniu wywiadu, czyli rozmowie z pacjentem, zbadaniu go, a dopiero w dalszej kolejności na wykonaniu badań dodatkowych, m.in. USG tarczycy, biopsji, scyntygrafii czy pomiaru poziomu przeciwciał. Przy niedoczynności inne analizy mogą pokazywać podwyższony poziom glukozy i

Re: Jakie badania z krwi warto zrobić profilaktyc

morfologii krwi. Glukoza podstawowe badanie w rozpoznawaniu cukrzycy. Elektrolity (Na, K) rozpoznawanie zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej występujących m.in. w chorobach nerek lub w odwodnieniu organizmu w następstwie biegunek i wymiotów. Nieprawidłowy poziom elektrolitów może powodować ogólne

Interpretacja wynikow Graves, Hasi?

za informacje wink MAm ogromne stresy od okolo roku, mysle ze to moze miec wplyw na wiele, choc tshr bez watpienia wskazuje na GB... NO to ponizej cala chronologiczna litania wink BADANIE 28.12.2009 DWA LATA I PRAWIE 3 MIESIACE PO PORODZIE: morfologia z rozmazem, glukoza w normie TSH 2,84 norma

Re: co zescie dzisiej na obiod jedli?

annak12 napisała: > Banany to bomba kaloryczno:) Anna, całkiem niedawno wyczytałam, że banan to ale bomba składników potrzebnych do życia, a szczególnie dla dzieci i ludzi pochorobowych. Węglowodany – w zielonych bananach występują pod postacią łańcucha skrobi, a w miarę ich

Re: do mam z cukrzyca ciazowa, czy szpital koniec

mnie cukrzyca ciążowa skończyła się ok. 4 tygodni po porodzie, nie brałam insuliny tylko jadłam rozsądnie, mam glukometr i kontroluję się godzinę po każdym posiłku. Moja córka nie była duża - urodziła się w 38 tygodniu z wagą 2960g, więc OK. Po porodzie zbadano jej poziom glukozy i był prawidłowy

prośba o interpretację wyników

porcji moczu i wynik był prawidłowy. Czy podwyższony poziom wapnia we krwi może świadczyć o jakimś zaburzeniu? Czy powinnam zbadać poziom witaminy D3? Suplementację zakończyliśmy w wieku 1 roku (wcześniej Vigantol 2 krople), córka nigdy nie piła mleka modyfikowanego i nie jadła kaszek dla dzieci (pomimo