Wszystko o:

prawidłowe wyniki morfologii

Morfologia - ogólne badanie krwi

Morfologia - ogólne badanie krwi

godzin. Pobrany jednorazowo materiał nie przekracza zazwyczaj 2 mililitrów. Wynik morfologii - jak go odczytać? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki, gdy jest ich za dużo można podejrzewać m.in. białaczkę, chorobę zakaźną, stan zapalny lub silny stres. W przypadku

MCV

MCV

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Średnia objętość czerwonej krwinki (Mean Corpuscular Volume) wraz z hemoglobiną i liczbą czerwonych krwinek składa się na opis i ogólną ocenę jakości czerwonych krwinek. Oznaczenie tego wskaźnika znajduje się na każdym wyniku morfologii. Wartość MCV ma ścisły

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

MCHC

MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

Ziarniniak obrączkowaty

Ziarniniak obrączkowaty

czy już choroba Ziarniniak obrączkowaty - diagnoza Podobny rodzaj zmiany może stanowić tylko objaw, a nie oddzielną jednostkę chorobową. Aby ustalić co jest przyczyną rozwoju ziarniniaka konieczne jest, w pierwszej kolejności wykonanie morfologii z rozmazem i oznaczeniem Ob. oraz CRP . Jeśli

Części intymne do poprawki? Co może zaoferować chirurgia plastyczna?

Części intymne do poprawki? Co może zaoferować chirurgia plastyczna?

seksu. Mimo że zabieg jest bardzo bezpieczny nie może być wykonywany u kobiet w ciąży, z nowotworem, infekcją intymną, nieprawidłowym wynikiem cytologii, padaczką, chorobą autoimmunologiczną oraz cukrzycą . Przeszkodą są także przyjmowane leki np. obniżające krzepliwość krwi, stosowanie preparatów z

Antygen karcinoembrionalny (CEA, antygen rakowo-płodowy)

Antygen karcinoembrionalny (CEA, antygen rakowo-płodowy)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! CEA powstaje w komórkach nabłonkowych układu pokarmowego, które kontrolują jego uwalnianie i stężenie. Jego prawidłowy i bezpieczny poziom nie powinien przekraczać 0,5-4,0 mikrograma/l. Mimo że stanowi miarodajny wyznacznik nowotworu jego ocena w badaniach

Zespół Cogana

Zespół Cogana

postępujące problemy ze słuchem. Zespół Cogana - diagnoza Specyfika objawów oraz rzadkość występowania samego schorzenia sprawia, że postawienie prawidłowej diagnozy jest bardzo trudne. Najczęściej konieczne jest przeprowadzenie szeregu testów począwszy od klasycznej morfologii , badania moczu oraz badań

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń

także nerki, u ponad połowy dochodzi do kłębuszkowego zapalenia nerek. Niejednokrotnie zmiany widoczne są także w płucach. Mikroskopowe zapalenie naczyń - objawy Pierwsze objawy w żaden sposób nie sugerują choroby naczyń, dlatego prawidłową diagnozę udaje się postawić w chwili gdy pojawią się zmiany

Zespół Sweeta

Zespół Sweeta

. anomalii Pelgera-Hueta (komórki Pelgera-Hueta), czyli nieprawidłowo zbudowane neutrofile (jeden z typów białych krwinek uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej organizmu). Badanie krwi wykazuje podwyższony poziom leukocytów. Jeśli wszystkie objawy oraz wyniki badań przemawiają za zespołem Sweeta należy

Wynik morfologii diabetyka

Chciałbym się dowiedzieć, co oznacza wynik morfologii: MONO% 12,20. Zakres dopuszczalny 2,00-11,00. Czy to coś mocno ostrzegawczego? Pozostałe wyniki są w normie, z wyjątkiem WBC (10,42) i MCHC(36,10). Jestem diabetykiem i mam problemy z jelitem grubym.Taki wynik morfologii nie jest powodem do

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

całą historię choroby jak również jakie było wskazanie do wykonania tego badania. W celu interpretacji bardzo istotna jest jakie są wyniki badań mi.in. morfologii, CRP, OB. oraz inne nieprawidłowości w innych badaniach dodatkowych. Dodatkowo pomocne są wnioski, które powinny być opisane na każdym

Granulocyty w morfologii poniżej normy

koniec przyszłego tygodnia, jednak te wyniki nie dają mi spokoju. Z góry dziękuję za odpowiedź. Anna W interpretacji wyników badań laboratoryjnych niezbędne jest wcześniejsze zbadanie, ponieważ może to sugerować czym może być spowodowany nieprawidłowy wynik. W przedstawionej morfologii głównie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

nieprawidłowe wyniki krwi i morfologii

mojemu synkowi pociła się główka, lekarz zlecił odstawienie wit D i zrobienie badań. Wyniki wyglądają tak: Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 8,47 tys/µl 5 19,5 N Erytrocyty 4,09 mln/µl 3,8 4,9 N Hemoglobina 11,1 g/dl 10 13 N

Re: nieprawidłowe wyniki krwi i morfologii

Witam, w morfologii jest nieco obniżona liczba neutrofili (<1.5 tys.), ale takie wartości często obserwujemy w 1 r.ż. Później się wyrównują. Rozmaz komputerowy jest prawidłowy. Nieco podwyższony % RDW, co może świadczyć o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo (w diecie to mięsko i żółtko) - może

Re: nieprawidłowe wyniki krwi i morfologii

rzeczywiście, przepraszam. 6,5 miesiąca. Do tej pory nie chorował, rozwija się praiwdłowo. jedyny problem był z tym poceniem. no i główka płaska, pomimo, ze dziecko bardzo mało lezy na plecach. stąd to podejrzenie krzywicy było.

Re: nieprawidłowe wyniki krwi i morfologii

Witaj,u mojej małej też poci się główka też jest w tym wieku co twój synek. Też robiłam badania wszystko wyszło ok jedynie płytki krwi podniesione ale 2lekarzy stwierdziło że u niemowlakow jest to inny 'odczyt' i że wszystko jest jak najbardziej w porządku. Moja mała najbardziej poci się przy cycusi

Czy wyniki morfologii prawidłowe?

Witam czy te wyniki morfologiiprawidłowe,córka ma 2,5 roku.Krew została pobrana 2 godziny po śniadaniu (kaszka manna z mlekiem ok 200 ml,mleko 2%).Wzrost 94 cm,waga ok 13,500 RBC krwinki czerwone -5,10t/l HCThematokryt -0,376 l/l MCVśr.obj.erytrocytu -74 fl RDW rozkład wielkości erytrocytów

Re: Wegetarianizm - trudne początki lub zakończen

Miałam w życiu dwa epizody wege, jeden kilkuletni, drugi półtoraroczny, wróciłam do jedzenia mięsa głównie z powodu słabych wyników krwi. Niestety nie przyswajam z warzyw i suplementów tak, jak z mięsa i jaj. Tylko wtedy mam prawidłową morfologię. Nigdy nie byłam jakimś mega ideowcem, może dlatego

nieprawidłowy wynik morfologii co moze oznaczac

witam synek(3,5)roku miał robioną morfologię plt 580 norma(150-550) rdw-sd 34,3 norma (37,0-54,0) pct 0.56 (0,17-0,35) co to znaczy