Wszystko o:

prawidłowe wyniki moczu

Badanie moczu: białko Bence'a-Jonesa

Badanie moczu: białko Bence'a-Jonesa

niewielkiej ilości przedostaje się do moczu (niewielka ilość białek w moczu nie musi oznaczać choroby nerek). Najczęściej wykrywa się je w oparciu o badanie ogólne moczu. Klasyczne badanie krwi również pozwala potwierdzić lub wykluczyć obecność białka. Jego obecność w próbce w pierwszej kolejności łączona

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

ilości płynów w ciągu 30-40 minut Postępować następnie zgodnie z powyższymi instrukcjami. Oddać próbkę moczu do analizy. Powikłania Nie ma ryzyka powikłań związanych z pobieraniem moczu do badania. Wyniki badania moczu Prawidłowe wartości różnią się między sobą w zależności od laboratorium. Badanie moczu

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

Badanie moczu - cukier w moczu

Badanie moczu - cukier w moczu

przypadku przyczyną są najprawdopodobniej uszkodzone nerki, przy czym wynik badania krwi pod katem stężenia cukru jest prawidłowy. U pacjentów u których poziom glukozy w surowicy przekroczył dopuszczalne normy przyczyny problemu należy szukać poza nerkami. Czytaj także: Glukoza: norma, hipoglikemia

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

dniach od zapłodnienia, można to potwierdzić wykonując dostępny w aptekach bądź supermarketach test ciążowy. Należy jednak pamiętać, że wynik testu nie zawsze jest miarodajny. Nieprawidłowa wartość hormonu u kobiet w ciąży może oznaczać pozamaciczny rozwój płodu, ciążę bliźniaczą, niepełne poronienie

USG układu moczowego

USG układu moczowego

różnych ułożeń. USG układu moczowego - kiedy się go wykonuje? USG układu moczowego najczęściej zleca się w przypadku: - nieprawidłowego wyniku ogólnego badania moczu - utrzymujących się bólów brzucha, nadbrzusza lub okolicy lędźwiowej - krwiomoczu - wyczuwalnych guzów w jamie brzusznej - podejrzenia

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

zdążył już wyrządzić jakieś szkody. Niektóre źródła podają, że w przypadku dziewczynek można zaczekać do drugiego zakażenia. Dodatkowych badań, zaleconych przez specjalistę, wymagają także dorośli. Ich dobór zależy od wyników analizy moczu i krwi oraz towarzyszących objawów, które dziecku byłoby trudniej

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

mikroalbuminurii i w przypadku dodatniego wyniku badanie ilościowe białka w moczu, ocenę dobowego wydalania sodu i potasu w moczu, ocenę dna oka, wykonanie doustnego testu obciążenia glukozą, 24-godzinnej rejestracji BP (ABPM, ambulatory blood pressure monitoring) oraz diagnostykę przesiewową w kierunku zespołu

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

Urolog: prostata* nie decyduje o naszym życiu seksualnym i nie leczą jej ziółka! [WYWIAD]

nieprawidłowy wynik PSA. Badanie przezodbytnicze jest bezcenne przed planowaną biopsją. Pokazuje miejsca o zmienionej echogeniczności, a to pomaga biopsję właściwie ukierunkować - lekarz wie, skąd powinien pobrać dodatkowy wycinek. USG "nieinwazyjne", badanie krwi i moczu - to nie wygląda źle. W jakim

Roponercze

Roponercze

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! W niektórych przypadkach zakażenie dróg moczowo-płciowych sprawia, że część moczu, która powinna zostać całkowicie usunięta z organizmu odkłada się w miednicze nerkowej (jeden z pierwszych elementów tworzących drogi moczowe). Z czasem zalegająca treść przemienia się

Nieprawidłowe trawienie

przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Podejrzenie zdwojenia nerki prawej a wyniki badan moczu

Moja córka skończyła 3 miesiące. Podejrzewa się u niej zdwojenie nerki prawej. Na własna rękę zrobiłam jej badanie moczu. Proszę o interpretacje wyników, czy są one dobre, czy raczej coś tam jest nie tak. BADANIE OGÓLNE MOCZU: kolor zółty, klarowny, ciężar właściwy 1005, PH 7, leukocyty w normie

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Prawidłowy wynik moczu u niemowlaka

Dzień dobry.Chciałabym się dowiedzieć jaki jest prawidłowy wynik ogólnego badania moczu u 3 miesięcznego dziecka?

nocne sikanie przy prawidłowym (?) wyniku moczu

czuła, że chce się jej siku i nie zdąża na czas do toalety. Od ok. 4 miesięcy nie zdażył się żaden incydent nocnego sikania w łóżko. W piatek zrobiłam badanie moczu, w wyniku nie było erytrocytów, nabłonki płaskie nieliczne, leukocyty 1-3 (0-5norma), bakterie nieliczne, kryształy szczawianu wapnia

Re: Nieprawidłowe wyniki moczu.

Bardzo dziękuję. Córeczki badania wyszły też dobrze a ona lata siusiu co chwile. Co to może być? -- Scarlet i agenci

Nieprawidłowe wyniki moczu.

Witam Bardzo proszę o interpretacje wyników moczu. Badanie ogólne w normie. Mikroskoowy osad moczu: Nabłonki płaskie - pojedyncze w preparacie, Leukocyty - 1-2 w polu widzenia, inne - pojedyncze pasma śluzu. Synek ma 3 latka. -- Scarlet i agenci

Krew w moczu u dziecka

Mój syn (6 lat) ma niedowagę (poniżej 3 centyla) i wzrost 3 centyl. Ma też alergię na mleko krowie. Podczas bilansu dostał skierowanie na morfologię i badanie moczu. Wyniki krwi wyszły prawidłowo, natomiast w moczu wykryto krew (10-20). Powtorzylismy badanie moczu- wynik ten sam. Zrobiliśmy więc

Re: Zakażenie układu moczowego a CRP

Witam, przy stanie zapalnym cewki moczowej CRP może być prawidłowe, ale wówczas raczej nie towarzyszy gorączka. O zakażeniu układu moczowego świadczy także badanie ogólne moczu - nie podaje Pani wyniku, czy nie było zlecane? Posiew mógł wyjść dodatki właśnie poprzez kontakt ze skórą, a gorączka

Re: wyniki badania moczu - bakterie

A czy prawidłowo pobrałas mocz? Ze środkowego strumienia, po wcześniejszym umyciu sie? Powtórzyłabym jeszcze raz badanie i koniecznie z wynikiem do lekarza. -- Nie chcę więcej, twoje serce do życia wystarczy Twoje serce, co zagrzewa do walki o każdy dzień Twoje serce, które cierpi i kocha

Re: Interpretacja wyniku moczu u 6-tyg dziecka -

Witam, wynik badania ogólnego moczu jest prawidłowy, pozdrawiam

Re: mocz- prosze o interpretacje

Prawidłowe pH moczu jest kwaśne (ok. 5-6). Fosoforany mogą występować w niewielkich ilościach. Nie powinno być bakterii. W Twoim wyniku widać trzy elementy, które świadczą o nieprawidłowościach: obecne bakterie są przyczyną podwyższenia pH moczu; towarzyszy temu wytrącanie się fosforanów

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!