Wszystko o:

poziom fosforanów we krwi

Nadczynność przytarczyc

Nadczynność przytarczyc

. Powikłania Odwapnienie kości, rozwój kamicy nerkowej i choroby wrzodowej żołądka. Diagnostyka Badanie poziomu wapnia we krwi, RTG szyi, scyntygrafia okolic tarczycy, USG, arteriografia, tomografia komputerowa. Leczenie Operacyjne usunięcie zmienionych gruczołów (jeśli przyczyną jest gruczolak); wyleczenie

Przewlekła niewydolność nerek

Przewlekła niewydolność nerek

płynów w różnych częściach organizmu); astenia (powodowana zwłaszcza niedokrwistością, poprawia się, gdy leczenie pozwala na podwyższenie stężenia hemoglobiny); skurcze mięśni (wynikające z nierównowagi elektrolitycznej we krwi, można im zapobiegać, stosując odpowiednią kurację wyrównującą poziom sodu i

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

;szczawiany - obecne fosforany - obecne moczany - obecne Zwiększenie w moczu ilości wszystkich powyższych elementów może świadczyć o toczącej się chorobie. Stan nerek najlepiej jednak sprawdzić podczas badania krwi. Gdy prosimy lekarza o skierowanie na ogólne badanie 

Zdrowsza płeć?

Zdrowsza płeć?

ono trudniej (naczynia krwionośne zaopatrujące serce są u kobiet mniejsze niż u mężczyzn). Kobiety powinny szczególnie dbać o swoje serce i stosować odpowiednią dietę, bo jeszcze bardziej niż mężczyźni potrzebują wysokich stężeń we krwi "dobrego" cholesterolu HDL - norma to powyżej 60 mg/dl

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

, które w toku przemian biochemicznych przekształcane są w związki zakwaszające nasz ustrój. Wpływają one niekorzystnie na gospodarkę elektrolitową ustroju - we krwi zmniejsza się stężenie potasu, sodu i magnezu i pojawia się kwasica. To właśnie kwasica towarzysząca całkowitej głodówce jest odpowiedzialna

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

Mam córkę 25-letnią. Jest dzieckiem z porażeniem mózgowym zażywa Eutirox 75 i 50, ponieważ 3 lata temu stwierdzono, że tarczyca jej się nie wykształciła no i wyniki TSH miała 6,9,Teraz doszły problemy gastrologiczne w szczególności poziom amylazy we krwi ma 129. W listopadzie miała 105, a jeszcze

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Niski poziom potasu

/w lek. Mimo to poziom potasu we krwi jest niski, czemu też towarzyszą mi: kołatania serca i osłabienie. Nie wiem,co robić...Czy uzupełnić go można kroplówką z potasem? Jeśli tak to do kogo się zgłosić po zlecenie jej? (Ostatnio badany potas we krwi wynosił 2,3). Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dieta bez mleka-czyli z czym?

Hm, no wlaśnie. Owsiane mleko odpada. Ryż i jajko z uwagi na wysoki poziom fosforanów we krwi synka - także;-(

Magnez - kompendium.

poziom tego pierwiastka. Nic bardziej mylnego, we krwi znajduje się jedynie 3 promile całego magnezu występującego w naszym organizmie i jego poziom jest zawsze mniej więcej stały. Większość magnezu znajduje się w mięśniach i kościach. Jeśli już robić testy czy badania to raczej włosów, wyniki są dużo

3,5 m-ca - czym dokarmiać?

normy) i podwyższony poziom fosforanów we krwi (6,14mg/dl co wg labu jest w normie 5-10,8 mg/dl a wg lekarza poza normą dla wieku). Fosforany to być może wynik mojej diety bo przez dwa tygodnie przez badaniami moja dieta opierała się głównie na produktach ryżowych i kukurydzianych. Synek niestety nie

Re: nie za dużo witaminy D3???

D3 to nie jest jakaś strasznie duża dawka, podałabym ją, gdyby wynik badania fosfatazy oraz fosforanów był jednoznaczny. Po ok. 2 tygodniach podawania większej dawki wit. D3, powinno się powtórnie przeprowadzić badanie krwi, w celu sprawdzenia poziomu wyzej wymienionych wskaźników.

Re: witamina B6

Od dawna sie mowi ,ze syntetycznych witamin organizm ludzki nie wchłania,lub słabo wchłania. Pewnie lekarz nie stwierdził u ciebie niedoboru, tylko tak wszystkim poleca i juz nie pamięta czemu. Diagnoza niedoboru witaminy B6 zwykle opiera się na badaniu poziomu fosforanu pirydoksalu w osoczu krwi

Re: osteopenia wcześniacza!

Mój Achilles miał podejrzenie. Był przez jakiś czas na Sodium Phosphate (zapomniałam jak to po polsku), często mu robią badania krwi, by sprawdzić poziom wapnia i fosforanów. Miał też zaraz po wyjściu ze szpitala rtg ręki, bo podobno w ten sposób można coś stwierdzić. W tej chwili kazali nam

Podwyższony poziom fosforu we krwi

Czy ktos wie co może oznaczać podyższony poziom fosforanów nieorganicznych we krwi. Norma jest 2.7-4.5, a Bart ma 5.38. Proszę o pomoc. julia k.

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma<462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam że mnie to

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma <462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam że mnie to

Re: Nietolerancja/złe przyswajanie żelaza

niedoczynności tarczycy zdarza się czasem niedoczynność przytarczyc, co ma wpływ na poziomy wapnia, fosforanów i kalcytoniny. I chyba też witaminy D. Ale jakie dokładnie są te powiązania - nie wiem... Co z tym zrobić? Pewnie najpierw sprawdzić, czy nie masz niedoborów we krwi, czy nie wydalasz z moczem

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

jest uzależniona od poziomu fosforanów we krwi i wynosi od 800 do 1 600 mg trzy razy na dobę. Dawkę preparatu Renagel należy dostosować w taki sposób, aby poziom fosforanów we krwi pozostawał na poziomie poniżej 1,76 mmol/l. Pacjenci powinni połykać tabletki preparatu Renagel w całości, podczas

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

), niedokrwistość (niski poziom czerwonych krwinek), hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi), hipofosfatemia (niski poziom fosforanów we krwi), hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi), hiperglikemia (wysoki poziom cukru we krwi), hipertrójglicerydemia (wysoki poziom trójglicerydów, rodzaju

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

), hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi), hipofosfatemia (niski poziom fosforanów we krwi), hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi), hiperglikemia (wysoki poziom cukru we krwi), hipertrójglicerydemia (wysoki poziom trójglicerydów, rodzaju tłuszczu, we krwi), torbiel chłonna (gromadzenie się

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

), hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi), hipofosfatemia (niski poziom fosforanów we krwi), hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi), hiperglikemia (wysoki poziom cukru we krwi), hipertrójglicerydemia (wysoki poziom trójglicerydów, rodzaju tłuszczu, we krwi), torbiel chłonna (gromadzenie się

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

), hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi), hipofosfatemia (niski poziom fosforanów we krwi), hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi), hiperglikemia (wysoki poziom cukru we krwi), hipertrójglicerydemia (wysoki poziom trójglicerydów, rodzaju tłuszczu, we krwi), torbiel chłonna (gromadzenie się

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!