Wszystko o:

poziom cukru we krwi po posiłku

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

praktyce? Im wyższy indeks glikemiczny, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększona ilość glukozy we krwi powoduje, że stajemy się senni, ociężali, a nasz organizm stara się doprowadzić poziom cukru do normy. Dlatego po zjedzeniu produktu o wysokim IG szybciej

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

;, których nasz organizm nie wykorzystuje do celów budulcowych, czy regulujących, ale odkłada je praktycznie w całości w postaci tkanki tłuszczowej. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (w przeciwieństwie do pełnowartościowego posiłku, po którym cukier wzrasta powoli

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

przeciwcukrzycowa. Cukrzycę oznacza poziom glukozy we krwi równy lub większy 126 mg/dl (7,0 mmol/l). Test po posiłku Poziom glukozy we krwi bywa także oznaczany o dowolnej porze dnia, po posiłku. Wynik równy lub wyższy niż 200 mg/dl (11,1 mmol/l) wskazuje na cukrzycę, szczególnie wtedy, gdy są jakiekolwiek objawy

Kiedy najlepiej zjeść śniadanie, obiad i kolację? Badacze dokładanie to policzyli!

Kiedy najlepiej zjeść śniadanie, obiad i kolację? Badacze dokładanie to policzyli!

obniżenie poziomu cukru we krwi Sekrety szczupłych kobiet Opowiedz historie swojego odchudzenia, a dowiesz się, czy osiągniesz sukces w diecie Dieta Cambridge Sabotażyści odchudzania: dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

, wchłanianie mimochodem pożywienia, o którym potem nawet nie pamiętamy. Z drugiej strony małe, wcześniej zaplanowane przekąski między głównymi posiłkami, które utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie, chroniąc przed napadami głodu i są przyjemnym akcentem w ciągu dnia. Małe porcje pokarmów jako

Cukier postarza skórę!

Cukier postarza skórę!

Osoby z wysokim poziomem glukozy we krwi wyglądają starzej - informuje "New Scientist". Zespół Diany van Heemst z uniwersytetu w Lejdzie (Holandia) podzielił ponad 500 zdrowych ochotników na trzy grupy - z wysokim, średnim i niskim poziomem glukozy we krwi po posiłku. Do badań włączono

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

śpimy za mało, nieustannie czujemy potrzebę jedzenia, w tym szczególnie produktów bogatych w cukry. A ponieważ wywołująca sytość leptyna utrzymuje się na niskim poziomie, trudno nam zaspokoić głód, nawet po posiłku wciąż mamy ochotę na więcej. Już dwie zarwane noce mogą zakłócić poziom hormonów apetytu

Zdrowie jamy ustnej u diabetyka

Zdrowie jamy ustnej u diabetyka

: Przyzębica 10 faktów i mitów o paradontozie Leczenie stomatologiczne Wizyty u dentysty najlepiej umawiaj w godzinach rannych, ok. 1,5 godziny po posiłku. Poziom cukru we krwi należy zbadać przed wyjściem z domu, a najlepiej także zaraz po przyjściu do gabinetu. - Kontrolowana cukrzyca nie powinna sprawiać

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

niezwykli sojusznicy naszego zdrowia. Cholesterol spada, cukier stoi Kasza jęczmienna zawiera sporo tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu LDL ("złego"), stabilizuje poziom cukru we krwi. W połączeniu z wodą, zapewnia uczucie sytości na dłużej i

Cukrzyca typu 2 wynikająca ze złego działania insuliny

Cukrzyca typu 2 wynikająca ze złego działania insuliny

krwi. Rozpoznajemy ją, gdy: - poziom cukru przekracza 200 mg% (o dowolnej porze dnia + objawy); - stężenie cukru na czczo (co najmniej 8 godzin po spożyciu posiłku) przekracza 125 mg%; - dwie godziny po doustnym teście po przyjęciu 75 g glukozy poziom cukru jest wyższy bądź równy 200 mg%. Leczenie

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Konsekwencje po posiłku

Około trzech tygodni temu pojawił się u mnie stan jakby 'kamienia w brzuchu' po spożyciu posiłku. Stopniowo nasilały się objawy, doszły mdłości, gazy, wzdęcie, burzenie w brzuchu i odbijanie. Zaczynało się po jedzeniu lub piciu. Obecnie nawet wypicie szklanki wody daje taki odczyn. Po około 1,5

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re:

Ale norma, z którą porównuje się wynik badania poziomu glukozy we krwi, jest normą wyznaczoną przez pomiar u zdrowych osób własnie na czczo. Kaźdy posiłek, w zależności ilośi spoźytych cukrów, jakoś wplywa na tę zawartość, więc nie ma normy zawartości cukru we krwi "po posiłku" jest norma

Re: dr Anna Majka

się nie zaburza, gdyż jem posiłki co 3h tak więc poziom cukru we krwi nie opada, a tłuszcz się nie odkłada. Taki jest mój tok myślenia, co nie znaczy, że się nie mylę. Mam do Ciebie prośbę, jeśli masz wizytę w najbliższym czasie czy mogłabyś zapytać się dr Majki osobiści? Mialybysmy wtedy

Re: Motywacja,pomóżcie!!!

Z tego co czytam, to po prostu nie chce Ci się wziąć za siebie. Gdyby Ci na prawdę zależało na zgubieniu kilogramów, nie miałabyś problemu z odstawieniem słodyczy. Z drugiej strony- czy jesz regularnie? Bo jeżeli nie dostarczasz organizmowi posiłków co 3-4 godziny spada poziom cukru we krwi- stąd

Re: nie moge schudnac - co robie niewlasciwie ?

zdrowo, bez obciążeń dla organizmu. Od końca czerwca schudłam 10 kg. Czyli około 2,5 kg/ mc. Czyli chyba nie jest źle :-) A wszystko zaczęło się od podniesionego poziomu cukru we krwi u MOJEJ MAMY (70 LAT). Ona właśnie musiała w związku z tym zmienić nawyki żywieniowe i zgodnie z zaleceniem lekarza

Re: Kornelia

pojawiały, więc przesunęłam na później i wszystko gra. W cukrzycy występuje zjawisko odbicia którego doświadczamy mając niski poziom cukru we krwi. Przy niskim stężeniu cukru we krwi nasz organizm wytwarza reakcje obronne i wówczas poziom glukozy wzrasta i może utrzymywać się nawet do kilku godzin - czyli

Re: Schudnąć do wiosny

przerwę i jem to co chcę, czasem mieszam węglowodany z tłuszczami i schudłam 5 kg w 4 miesiące, i mam zamiar jeszcze 5 kg schudnąć. Jeśli pójdziesz do dietetyka to proś o dietę niskowęglowodanową. Na tej diecie nie czuję głodu, ponieważ poziom cukru we krwi zostaje na stałym poziomie, nie ma skoków

Re: insulinooporność - co ważne?

unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, ale nie aż tak drastycznie. Możesz zjeść trochę gotowanej marchewki w zupie, jedną kromkę białego pieczywa, jakiś owoc. Chodzi o to, by nie jeść na raz dużego kawałka ciasta czy wielkiej michy rozgotowanego makaronu. Bo to bardzo podniesie poziom cukru we

Re: walka ze słodyczami

, owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym np. winogrona, banany, buraki, ziemniaki; i oczywiście słodycze). Jak się zje coś ww., to cukier gwałtownie rośnie i gwałtownie jest zbierany z krwi przez insulinę, a to spowoduje - znów - gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi i chce nam się słodkiego. To

Olej pięć posiłków

To taki święty graal dietetyków, którzy nie potrafią wyjrzeć poza ciasne schematy myślowe. Co ma dać te magiczne pięć posiłków wielkości dłoni? Brak gwałtownych zmian poziomu cukru i insuliny we krwi. Dokładnie to samo można osiągnąć ograniczając węglowodany i eliminując te proste, a na diecie

Re: Cukrzyca ciążowa, poród i co potem..?

:-D po porodzie koniec z dietą i insuliną, w szpitalu mierzyłam cukier po głównych posiłkach, a 6 tygodni później miałam test OGTT. małej też mierzyli poziom glukozy we krwi w szpitalu.

Księga krwi

przerażać.Osiemnaście historii z Księgi krwi zostało zaadoptowanych na komiks Tapping the Vein.Seria została wysoko oceniona przez miłośników horroru, którzy zaznaczają jednak, że ich poziom jest bardzo nierówny. Najwyższe noty zazwyczaj zbiera część pierwsza (ocena Horror Online: 9/10Recenzja Księgi krwi I na łamach

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwi – badanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Hematokryt

albo niedokrwistości (anemia). Następuje również po krwawieniach (składniki morfotyczne są wolniej odtwarzane). Występuje również u młodych zwierząt po spożyciu siary (białka we krwi powodują zwiększenie objętości osocza). Poziom podwyższonyZwiększenie poziomu następuje w nadkrwistości (np. czerwienica prawdziwa

Aktywność kofaktora rystocetyny

Aktywność kofaktora rystocetyny (vWF:RCo, R:Cof) – jedno z badań wykonywanych celem oceny udziału czynnika von Willebranda w adhezji płytek krwi do ściany uszkodzonego naczynia. Kofaktorem rystocetyny jest właśnie czynnik von Willebranda znajdujący się w próbce krwi chorego. MetodykaJest

1,5-anhydroglucitol

w surowicy krwi obniża się, a po poprawie kontroli metabolicznej cukrzycy i wystąpieniu normoglikemii ulega wzrostowi. Tak więc, u osób z cukrzycą jest on tym niższy, im częściej glikemia jest większa niż próg nerkowy. Ustalono, że poziom1,5-anhydroglucitolu koreluje z ciągłymi zmianami stężenia glukozy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.