Wszystko o:

poziom cukru po jedzeniu

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

mają nie tylko znacznie mniejszy indeks glikemiczny (w tym przypadku wynosi on zaledwie 8), ale o niemal połowę mniej kalorii (w 100 g zwykłego cukru mieści się ok. 405 kcal). Z tego powodu zaleca się go osobom walczącym z nadmiarem kilogramów oraz z cukrzycą. Nie podnosi poziomu glukozy, a

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

praktyce? Im wyższy indeks glikemiczny, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększona ilość glukozy we krwi powoduje, że stajemy się senni, ociężali, a nasz organizm stara się doprowadzić poziom cukru do normy. Dlatego po zjedzeniu produktu o wysokim IG szybciej

Dieta ośmiogodzinna (dieta 8h). Moda, czy rewolucja?

Dieta ośmiogodzinna (dieta 8h). Moda, czy rewolucja?

rozplanowanie dnia, by kolację zjeść na tyle późno by nie czuć silnego głodu przez resztę dnia. Po upływie ośmiu godzin przeznaczonych na jedzenie stosujący dietę mogą jedynie popijać wodę lub herbatę, pod warunkiem, że nie zawiera cukru . Co na to badacze? Przyjmuje się, że śniadanie powinno zostać jedzone

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

rafinowanego). Niestety w przypadku cukru, apetyt zdecydowanie może rosnąć w miarę jedzenia, a my często ulegamy. Efekt? Wahania poziomu insuliny we krwi, niemal nieustający głód i... nadwyżki energetyczne skutkujące nadwagą. Co jeszcze? Osłabiony układ odpornościowy, zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

", których nasz organizm nie wykorzystuje do celów budulcowych, czy regulujących, ale odkłada je praktycznie w całości w postaci tkanki tłuszczowej. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (w przeciwieństwie do pełnowartościowego posiłku, po którym cukier

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

). Czytaj także: Więcej o cukrze Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść? Zalety warzyw strączkowych TAK Podobnie jak w przypadku cukru, sól spożywana w nadmiarze zasługuje na miano białej śmierci. Zarazem bez jej odpowiedniej ilości żyć się nie da. 5-6 gramów dziennie (łyżeczka), ze względu na

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

wyższą aktywność kory okołooczodołowej niejedzących śniadań spowodowaną oglądaniem zdjęć pokarmów. Stabilny poziom cukru w organizmie i wyciszenie apetytu to jeszcze inne zalety jedzenia śniadań - wskazuje dr Dr Catherine Hankey z University of Glasgow. W przypadku osób odchudzających istotne jest także

Poprawiacze nastroju - jak kobiety zajadają emocje i czy to działa?

Poprawiacze nastroju - jak kobiety zajadają emocje i czy to działa?

Pojęcie "comfort food" po raz pierwszy zostało użyte w 1977 w odniesieniu do pokarmów, które poprawiają stan emocjonalny i powodują pojawienie się pozytywnych odczuć. Okazuje się, że w kwestii dogadzania sobie jedzeniem różnimy się między płciami. Wcześniejsze amerykańskie badania dowodzą

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

jedzenia, w tym szczególnie produktów bogatych w cukry. A ponieważ wywołująca sytość leptyna utrzymuje się na niskim poziomie, trudno nam zaspokoić głód, nawet po posiłku wciąż mamy ochotę na więcej. Już dwie zarwane noce mogą zakłócić poziom hormonów apetytu, dlatego lepiej nie testuj swojej silnej woli i

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

również wysoki indeks glikemiczny (wynoszący 70), po jego spożyciu poziom cukru we krwi szybko wzrasta, ale i szybko opada, co może być przyczyną napadów głodu.   Zbyt wysokie spożycie białego ryżu ma również inne wady. Przede wszystkim bywa przyczyną gorzkiego posmaku w ustach, podobnie jak duże

Słodycze - czy jest sposób, aby jeść je z umiarem?

Słodycze - czy jest sposób, aby jeść je z umiarem?

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Hipokalemia - co jeść?

jest przede wszystkim unikanie pokarmów bogatowęglowodanowych (bogatych w cukry) oraz pokarmów solonych i z dużą zawartością sodu. Napady porażenia mogą być wywołane przez zimno, stres emocjonalny, bardzo duży wysiłek fizyczny jak również przez alkohol, dlatego zalecane jest ograniczenie jego spożycia

Niski cukier a sport

Lubię sport np kulturystykę, ale mam niski cukier i spada nie raz do 30. Co zrobić żebym dalej mógł podnosić ciężary i budować mięśnie? Dziękuje za odpowiedz.Niski poziom cukru jest niebezpieczny dla organizmu. Może powodować m.in. śpiączkę czy nawet wstrząs hipoglikemiczny. Prawidłowy poziom

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Senność a cukrzyca

Odczuwam senność po jedzeniu. Czy to może być cukrzyca?Jednym z objawów cukrzycy jest uczucie senności i zmęczenia, które są wywoływane odwodnieniem, które z kolei spowodowane jest pojawieniem się glukozy (cukru) w moczu i zwiększonym jego wydalaniem. Tak więc na tak zadane pytanie należy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: muktprega1

Syn ma 9 lat. Z diety jedynie nie je cukru, słodyczy, nabiału z cukrem - ogólnie bardzo starannie unikamy cukru. Pieczywo staramy się żytnie razowe, ale pszenne też czasami je. Unikamy też rzeczy standardowo uznawanych za niezdrowe, jak chipsy. Przy kolejnych badaniach warto córce zbadać poziom

Re: objawy tarczycowe hormony w normie guz koloid

Poziom hormonów - tsh 0,9 norma 0,2 do 4,7. Ft3 5,6 norma 4-8,3. Ft4 12,5 norma 10,6 do 19,4. Tak robiłam morfologie. Cukier 95 na czczo . Ale jak mierze 2 godz. Po jedzeniu zawsze ok. 100. Mocz. Gastroskopie. Usg jamy brzusznej. Poziomy potasu. Chlorkow. sodu. Wszystko ok.

Re: Granice wtrącania się szkoły.

dawaj dziecku inne jedzenie, takie ktorym sie naje. Na calodniowe wyjscie dalam ostatnio corce ugotowany makaron, pokrojone kawalki sera zoltego i marchewke. Nadaje sie do jedzenia na zimno, mojejemu dziecku smakuje i zdrowsze niz baton, po ktorym szybko nastepuje spadek poziomu cukru.

Re: słodycze mnie gubią!

"ps- dziękuje serdeczinie za rady typu: cwicz wolę, po prostu nie jedz- to nie d > ziała!" DZIAŁA. Nie kupuj, nie jedz NICZEGO, co zawiera cukier lub pochodne, a to świństwo jest prawie we wszystkim. CZYTAĆ skład WSZYSTKIEGO, co kupujesz. W aptekach kup sobie koniecznie paski do mierzenia

Re: Erytrol

Moim zdaniem każdy cukier jest zły, bo i tak podwyższa poziom glukozy - organizm wie tylko, że jesz coś słodkiego i produkuje insulinę -- www.dobreziola.com/2015/02/jak-dziaa-tarczyca-bajkalska.html

Re: hotel z większą ilością zjeżdżalni dla 9 latk

. dmuchane zjeżdżalnie 4e), jedzenie poniżej przeciętnej, niesmaczne i bardzo monotonne jak na Grecję, kawa z ekspresu płatna 2e, napoje z dystrybutorów ohyda - to sama chemia z cukrem:( Plaża kiepska, hotel kilkaset metrów od lotniska, startujące i lądujące samoloty powodują okropny dodatkowy hałas. Dodam

Re: insulinooporność - co ważne?

Bo tak jest. Aha, też brałam Glucophage (XR, długo działający), w róznych dawkach (zaczynałam od 500). Co do konkretów diety - wykluczyłam węglowodany proste, jadłam te złożone, zdrowe, i to tylko rano. Produktów o wysokim indeksie glikemicznym w ogóle nie można jeść, bo bardzo podnoszą poziom

Re: Ochota na słodycze przed okresem-dlaczego?

cukru (nie dopuscic do jego skoku i spadku). Nalezy jesc czesto ale male porcje jedzenia skladajacego sie glownie z weglowodanow zlozonych (produkty pelnoziarniste, blonnikowe, duzo warzyw, roslin straczkowych, jeżyny ..) oraz białka (chude mieso i ryby !). Nalezy pic duzo wody , wskazane sa rowniez

Nie wmawiaj sobie czegoś czego nie ma

"-mdłości (a może można sobie je podświadomie wywołać) -ostatni okres 10 listopada -bóle podbrzusza -skaczący cukier (jestem cukrzykiem ale już miałam ładnie wyrównane poziomy cukru) -wrażenie powiększonych i obolałych piersi" to są objawy nie tylko ciążowe, tak więc w ciąży nie

Re: Niski poziom żelaza

Miałam anemię (b.niski poziom żelaza). Oprócz ascoferu, rutinoscorbinu, chyba wit. B complex, lekarz powiedział, żeby jeść sałatę, wątróbkę. Więcej nie pamiętam, bo to było ~ 20 lat temu. Podobno dobre są drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z odrobiną cukru i stojące kilka(-naście) godzin w

Zjawisko Somogyi

Zjawisko Somogyi – znaczy wzrost glikemii występujący w kilka godzin po niedocukrzeniu. Najczęściej jest to poranna hiperglikemia po nocnym niedocukrzeniu. Dzieje się tak dlatego, że organizm odpowiada na niski poziom cukru we krwi wydzieleniem hormonów (glukagon, adrenalina, hormon wzrostu

Cena docelowa

Ceny docelowe (orientacyjne, wskaźnikowe) wyznaczają poziom, jaki w danym czasie uważa się za pożądany lub wyrażający oczekiwania producentów rolnych i gwarantujący odpowiedni poziom dochodów na rynku Unii Europejskiej. Ceny docelowe dotyczą zbóż, mleka i przetworów mlecznych, cukru, lnu, tytoniu

Wino deserowe

Wino deserowe - słodkie lub półsłodkie wino, podawane zazwyczaj po jedzeniu, do ciast i deserów.Nazwa win pochodzi z języka francuskiego, w którym "Vin de dessert" oznacza - wino konsumowane do deseru. Są to zazwyczaj wina mocne - 14-22 % zawartości alkoholu, i słodkie. W sposób naturalny

Tiazolidyna

Pochodne tiazolidyny są stosowane w medycynie jak choćby lek o nazwie pioglitazon, który zawiera pierścień tiazolidynowy. Jest to lek stosowany w przypadku cukrzycy typu II, do obniżania poziomu cukru we krwi. Obniża on również poziom triglicerydów, ciśnienie krwi i zwiększa poziom HDL

Beerenauslese

. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 15,3 do 18,1% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym nie cały cukier musi przefermentować – minimalny rzeczywisty poziom alkoholu w winie Beerenauslese został określony na 5,5%. Niedozwolone jest dodawanie cukru, tzw. szaptalizacja. Trwałość win

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.