Wszystko o:

poziom białka we krwi

PCT

PCT

Dołącz do nas na Facebooku! Prokalcytonina (PTC) to białko wytwarzane przez komórki C tarczycy . Jego obecność we krwi pojawia się w raz z infekcją lub stanem zapalnym organizmu. U zdrowej osoby stężenie PCT nie powinno przekraczać 0,5 ng/ml. Badanie PCT to jedno ze skuteczniejszych i

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Beta wytwarzają insulinę. Insulina i glukagon są niezwykle ważne w procesie przemiany materii, a także warunkują nasze ogólne zdrowie, gdyż pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Glukagon kontroluje również przemianę cukrów, tłuszczów i białek. Cały proces reguluje somatostatyna

Tłuszcz odkłada ci się na brzuchu? Może odbić się to na twojej... pamięci

Tłuszcz odkłada ci się na brzuchu? Może odbić się to na twojej... pamięci

dysponuje. Gdy go jednak go zabraknie, sięga po nie z innych regionów organizmu, nawet z mózgu. Zbyt mały poziom tego białka w hipokampie obniża jednak sprawność zapamiętywania i uczenia się. Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

dużo białka, najlepiej zwierzęcego, a wyeliminować z diety gluten, którego źródłem jest pszenica; dla osób z grupą krwi "A" najkorzystniejsza jest dieta wegetariańska; a dla osób z grupą "B" - korzystne są produkty mleczne; z kolei osobom z grupą krwi "AB" generalnie

Ferrytyna

Ferrytyna

Dołącz do nas na Facebooku! Do badania pozwalającego ocenić ilość ferrytyny oraz żelaza pobiera się próbkę osocza krwi. Mimo że ferrytyna nie jest jedynym białkiem wiążącym żelazo, to tylko jego poziom jest istotny przy stawianiu diagnozy. Dzieje się tak, ponieważ zatrzymuje w organizmie

Immunoglobuliny typu G (IgG)

Immunoglobuliny typu G (IgG)

złocistego oraz paciorkowca, uczestniczą we wtórnej odpowiedzi immunologicznej organizmu oraz najlepiej i najsilniej aktywują tzw. dopełniacz (układ dopełniacza), jest to grupa kilkunastu białek występujących w osoczu krwi , które uczestniczą w procesach ochronnych organizmu - IgG2 - wiążą ze sobą białka

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

wykazały, że pobudza ona organizm do efektywniejszego spalania tłuszczów, może przyczyniać się do redukcji objętość tkanki tłuszczowej, a także w efekcie powyższych obniża poziom trójglicerydów we krwi. Kapsaicyna wpływa również na termogenezę, pobudzając proces wydzielania ciepła. Organizm pracuje na

Eozynocyty

Eozynocyty

przenoszonymi przez pasożyty . Eozynocyty stanowią maksymalnie 5 proc. wszystkich leukocytów, a ich prawidłowe stężenie we krwi obwodowej nie powinno przekraczać 35-350 w 1 mm3. Normy Poziom eozynocytów we krwi obwodowej uzależniony jest od pory dnia, stresu, stanu emocjonalnego wysiłku oraz, w przypadku

Badanie CRP

Badanie CRP

krwi. Białko to stanowi jeden z elementów zwalczających infekcję w organizmie. Ułatwia przede wszystkim przeprowadzenie fagocytozy. Proces ten polega na przyłączaniu się monocytów (jedna z białych krwinek ) do atakujących układ odpornościowy patogenów i usunięciu ich z organizmu. Wysokie CRP

Hemoglobina

Hemoglobina

sierpowatą, jedną z wrodzonych chorób krwi W niektórych przypadkach oznacza się także hemoglobinę glikowaną (HbA1c), której obecność potwierdza cukrzycę . Właściwy poziom Prawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 11,0-17,5 g/dl. Należy jednak pamiętać, że większość

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Poziom mocznika i kreatyniny

niższe stężęnie kreatyniny). Mocznik z kolei jest końcowym produktem rozpadu białek w wątrobie i jego stężenie we krwi zależy m.in. od ilości spożywanego białka (dieta wysokobiałkowa powoduje podwyższone stężenie mocznika, niedożywienie - wręcz odwrotnie).Zarówno mocznik jak i kreatynina są wydalane z

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

Mam córkę 25-letnią. Jest dzieckiem z porażeniem mózgowym zażywa Eutirox 75 i 50, ponieważ 3 lata temu stwierdzono, że tarczyca jej się nie wykształciła no i wyniki TSH miała 6,9,Teraz doszły problemy gastrologiczne w szczególności poziom amylazy we krwi ma 129. W listopadzie miała 105, a jeszcze

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Białko w moczu

Zdaje mi się, że to nefrologowi wystarczy. Trzy pierwsze wartości, które podałaś świadczą o śladowych ilościach białka w moczu, co uznaje się za normę. Nasz nefrolog badał jeszcze poziom wapnia, sodu, wit. D3 i ciśnienie krwi. Dla ciekawości powiem Ci, że u nas w jednym z laboratoriów wychodził

Re: doradzcie jadłospis, proszę

Błędem na pewno jest jedzenie zbyt dużej ilości pieczywa, które jest wysokoglikemiczne. Jeżeli masz problem z poziomem cukru we krwi ( a z opisu wygląda, że tak) trzeba zwracać baczną uwagę na indeks glikemiczny pokarmów, odrzucić te o wysokim, unikać tych o średnim ( albo jadać je tylko rano) a

Re: A teraz ZELAZO

jest w mniejszym stopniu zależny od stężenia żelaza, gdyż ferrytyna, jako białko ostrej fazy, wzrasta nieswoiście w stanach zapalnych, w przebiegu infekcji, w chorobach nowotworowych i zaburzeniach funkcji wątroby. Spadek poziomu ferrytyny odnotowuje się w niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz w

Re: Ta zla pieczarkowa!

kobietom ciężarnym i anemikom. Ze względu na spore ilości przyswajalnego białka, pośrednim w strukturze między zwierzęcym a roślinnym, może śmiało zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina. Dodatkowo spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi

Re: Odchudzanie a niekontrolowane napady głodu

Witam, Niekontrolowane napady głodu to zaburzenie odżywania związane ze stresem, niską samooceną. Nie należy mylić tego pojęcia z ochotą na słodycze wynikającą zazwyczaj z uzależnienia od cukru i wyrzutów oraz spadków poziomu insuliny we krwi. Uzależnienie od cukru - po około 2 tygodniach

Re: Wpływ marynaty na kaloryczność i wartości odż

i książki pod nos podtykam, budowałam modele z klocków, żeby uświadomić różnicę pomiędzy podstawowymi składnikami odżywczymi i ich wpływem na poziom glukozy we krwi, tłumaczyłam już nawet robiąc porównanie organizmu do silnika... Ale on nadal uważa, że warzywo to warzywo, że owoc to owoc - bez

Re: Autyzm u dwulatka

białkom mleka krowiego, IgA i IgG przeciwgliadynowe (AGA), Iga i IgG przeciw endomysium (Ema); badanie poziomu Pb, Zn, Mg, Ca w surowicy krwi; u dzieci do 24 miesiąca życia – badania w kierunku toksoplazmozy (serologiczne) i cytomegalii CMV (serologiczne lub badanie hodowli z moczu

Re: Koty a karma wege.

, czyli białek i tłuszczów. Taki kot będzie miał cały czas wysoki poziom cukru we krwi, co z czasem doprowadzi do chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, niewydolność serca, wątroby, nerek, niestrawność, zapalenie jelit, różnego typu alergie. Zwolennicy żywienia kotów węglowodanami podnoszą

Ważna tez jest wit. B6

Witamina B6 - Niski poziom witaminy B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych. Jej niedobór powoduje też zaburzenia w magazynowaniu energii, może wywoływać zaburzenia prawidłowego ciśnienia krwi, zaburzenia pracy nerek oraz utrudniać

WYSOKI poziom cukru we KRWI! *****

PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

ml koncentratu krwinek czerwonych na kilogram masy ciała, bądź gdy wystąpią objawy obciążenia żelazem (gdy poziom we krwi ferrytyny, białka, które przechowuje żelazo w organizmie, wyniesie powyżej 1 mg/litr). Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 20 mg/kilogram masy ciała. Można także zastosować

Białka

– w zależności od pH roztworu będą zachowywały się jak kwasy (w roztworze zasadowym) lub jak zasady (w roztworze kwaśnym). Dzięki temu białka mogą pełnić rolę bufora stabilizującego pH, np. krwi. Różnica pH nie może być jednak znaczna, gdyż białko może ulec denaturacji. Wypadkowy ładunek białka zależy od ilości

Białka ostrej fazy

Białka ostrej fazy – grupa białek surowicy krwi syntetyzowanych przez wątrobę, których stężenie we krwi zmienia się w wyniku odpowiedzi na stan zapalny. Jest to tzw. odpowiedź ostrej fazy. W przebiegu procesów zapalnych komórki zapalne (głownie neutrofile i makrofagi) uwalniają mediatory

Białka złożone

Białka złożone (proteidy) - związki białkowe zawierające w swojej strukturze oprócz podstawowego łańcucha białkowego (białko proste) także inne grupy, tzw. grupy prostetyczne.Wyróżniamy: fosfoproteiny - zawierające w swojej strukturze resztę kwasu fosforowego, np. kazeina (białko występujące

Hematokryt

albo niedokrwistości (anemia). Następuje również po krwawieniach (składniki morfotyczne są wolniej odtwarzane). Występuje również u młodych zwierząt po spożyciu siary (białka we krwi powodują zwiększenie objętości osocza). Poziom podwyższonyZwiększenie poziomu następuje w nadkrwistości (np. czerwienica prawdziwa

Białko C-reaktywne

Białko C-reaktywne, CRP (ang. C Reactive Protein) – białko należące do tzw. białek ostrej fazy. Wytwarzane głównie w wątrobie i komórkach tłuszczowych, a następnie wydzielane do krwi. FunkcjaBiałko C-reaktywne bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, ponieważ ułatwia wiązanie dopełniacza

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!