Wszystko o:

poziom białka ostrej fazy

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

? CRP, nazywane też białkiem C- reaktywnym zaliczane jest do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego. CRP "produkowane" jest przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe, skąd przedostaje się do

Nerka wstrząsowa

Nerka wstrząsowa

, oparzeniom, niedrożności jelit, niewydolności wątroby oraz ostremu zakażeniu trzustki . Anatomia człowieka: nerki Nerka wstrząsowa - objawy Nerka wstrząsowa, niezależnie od wywołującego ją czynnika, daje niemal identyczne objawy. W pierwszej fazie choroby uszkodzenie organu przez chorobę podstawową

Przewodnienie, czyli woda, która szkodzi

Przewodnienie, czyli woda, która szkodzi

i białka całkowitego . Leczenie przewodnienia W początkowej fazie leczenie wszystkich typów przewodnienia wygląda bardzo podobnie. Konieczne jest odstawienie płynów oraz produktów bogatych w sód, wprowadzenie ubogiej diety ubogiej w ten pierwiastek. Zaleca się także stosowanie środków

Zespół Churga i Strauss (Eozynofilowe ziarniniakowe zapalenie naczyń)

Zespół Churga i Strauss (Eozynofilowe ziarniniakowe zapalenie naczyń)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Alergiczne ziarniniakowe zapalenie naczyń, alergiczna ziarniniakowatość, jak bywa nazywany zespół Churga i Strauss (ZChS), rozwija się z niejasnych dla medycyny przyczyn. Uznaje się jednak, że stanowi powikłanie po ostrej astmie oskrzelowej. Mimo że jego

Rabdomioliza

Rabdomioliza

Dołącz do nas na Facebooku! Uszkodzenie tkanki mięśniowej prowadzi do pojawienia się we krwi mioglobiny, białka pochodzenia mięśniowego, odpowiedzialnego za transport tlenu. Jego filtracja przez kłębuszki nerkowe może doprowadzić do ostrej niewydolności nerek. Do tego typu powikłania dochodzi

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kontrolę stężenia białka C-reaktywnego (CRP), zwanego też białkiem ostrej fazy, możesz wykonać przy okazji klasycznej morfologii. Koszt badania to zwykle 10-20 zł. Do niedawna było dostępne niemal wyłącznie w placówkach szpitalnych, dziś jest dostępne w niemal każdym

Zapalenie tkanki tłuszczowej

Zapalenie tkanki tłuszczowej

. Przeprowadza się też badania w celu stwierdzenia czy choroba rozwija się samoistnie czy też współistnieje z innymi zaburzeniami, np. ze strony trzustki. Badaniami dodatkowymi są: określenie odczynu opadania krwinek czerwonych, stężenie tzw. białek ostrej fazy, poziom hemoglobiny, czerwonych krwinek i

Ostre zapalenie trzustki

Ostre zapalenie trzustki

pozwala ocenić tomografia komputerowa. Powikłania Wstrząs, niewydolność krążenia, oddechowa, niewydolność nerek, zaburzenia krzepnięcia, wahania poziomu cukru we krwi (u ok. 15 proc. chorych) aż do cukrzycy; martwica i torbiele trzustki, przetoki, krwotoki z przewodu pokarmowego . Leczenie W ostrej fazie

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

ostrzeżenia Aż 80% osób zakażonych wirusem HCV, który wywołuje wirusowe zapalenie wątroby typu C, w ogóle nie przechodzi fazy ostrej wirusowego zapalenia wątroby typu C. Schorzenie od razu przechodzi w stan przewlekły, ostatecznie prowadząc do martwicy i niewydolności wątroby. Wówczas jedynym ratunkiem dla

Dolegliwości z... drażliwości

Dolegliwości z... drażliwości

wrzodowa, nietolerancja pokarmowa. W tym celu wykonuje się morfologię krwi, oznaczenie OB i CRP (czyli tzw. białek ostrej fazy), próbę benzydynową na krew utajoną w kale, posiew i badanie kału na obecność pasożytów, oznaczenie poziomu hormonów tarczycy (TSH, fT3, fT4), USG jamy brzusznej, badanie

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Podwyższony poziom leukocytów u noworodka

U noworodka stwierdzono podwyższony poziom leukocytów, brak gorączki jest naświetlany. Co może być przyczyną?Podwyższony poziom leukocytów może wskazywać na zakażenie. Bardzo ważne w przypadku jego podejrzenia jest dokładny wywiad okołoporodowy, objawy jakie występują u noworodka jak również inne

Niski poziom estradiolu a zaburzenia miesiączkowania

Mam 18 lat i ok. 2 lata temu zaczęły się u mnie nieregularne miesiączki. Byłam u lekarza, ale on powiedział, że w tym wieku to normalne, lecz problem cały czas jest. Zrobiłam więc badania hormonalne i zastanawia mnie poziom estradiolu, który wyniósł 20,820 pg/mL, gdzie w fazie folikularnej norma to

Sarkoidoza czy szpiczak mnogi

Mam 51 lat. W wieku 37 lat rozpoznano u mnie sarkoidozę płucną fazę ostrą. Nie pobierałam żadnych lekarstw. W chwili obecnej mam nawrót sarkoidozy (obrzęki stawów skokowych, rumień guzowaty, stany podgorączkowe, osłabienie, duszność, pocenie się). Rozpoznano na podstawie objawów i wyników krwi

Ból w pachwinie

- bez zmian, RTG bioder- bez zmian, konsultacja chirurga- nie ma przyczyny. Lekarz pierwszego kontaktu dał skierowanie na badania krwi- wyniki prawidłowe, morfologia, białko ostrej fazy w normie tylko OB 41, a w moczu leukocyty. Dostalam Debelizyne i Nolicin 400 mg, ale po 6 dniach leczenia poprawy brak

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czy crp i laukocyty

CRP czyli białko ostrej fazy, jest produkowane przez wątrobę w odpowiedzi na stan zapalny i jest najbardziej miarodajnym wskaźnikiem stanu zapalnego, więc możesz się opierać na wyniku. Poziom leukocytów jest mniej miarodajny, więcej czynników na niego wpływa.

Re: A teraz ZELAZO

jest w mniejszym stopniu zależny od stężenia żelaza, gdyż ferrytyna, jako białko ostrej fazy, wzrasta nieswoiście w stanach zapalnych, w przebiegu infekcji, w chorobach nowotworowych i zaburzeniach funkcji wątroby. Spadek poziomu ferrytyny odnotowuje się w niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz w

Prośba o interpretację wyników u 2,5 latka

;33) Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT)28,7 U/l (< 48) Białko ostrej fazy CRP (s)3,94 mg/l<5 Krwinki białe (WBC) 8,45 G/l (5,50 - 15,50) Krwinki czerwone (RBC) 4,72 T/l (4,00 - 5,30) Hemoglobina 12,1 g/dl (11,5 - 15,5) Hematokryt 36,2 % (33,0 - 45,0) MCV 76,7 fl (76,0 - 90

Re:interpretacja wyników

poziom. Niestety - ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, czyli rośnie przy jakiejkolwiek chorobie zapalnej, zamazując obraz. Kolejnym parametrem są retikulocyty. Są to młode formy, pojawiające się we krwi przy szybkiej odbudowie krwi przez szpik. Czyli rosną ponad normę po krwawieniu (utracie). Jeżeli

Re: Podac antybotyk ? czy nie podac ? dylemat

Po poziomie jaki prezentujesz sądzę,że nie przebrniesz przez naukowy tekst. Może ułatwię wybranym cytatem z wytycznych: "Leukocytoza z rozmazem oraz białko C ostrej fazy (CRP) cha - rakteryzują się zbyt małą czułością oraz swoistością w różnico - waniu etiologii PZP i ich użyteczność w

Re: Jestem bardzo słaby proszę o interpretację i

-450 poprzednio było 197 , pół roku temu 270) MONO % 11,8 EO 2,8" BASO 1,5% ALP 43,8(n 45-129) ACP 9,8 ( n max 8) cholesterol całkowity 177 HDL 97(norma ponad 40) LDL 74,4 (norma do 155) triglicerydy 50,5 nora do 200 ASO 41,1 norma do 200 CRP białko ostrej fazy 0,1 norma do 5 wapń górna nora alfa1,alfa2

Re: Neuro borelioza,jakie antybiotyki

wnormie triglicerydy w normie poniżej 100 aso w normie minimalnie rośnie 42 crp-białko ostrej fazy spada to już bardzo niskiego 0,11 z 0,7 na,K,cl w normie wapno wzrosło do maksimum dziwne bo brałem sam magnez a ten usuwa chyba wapń ? magnez mimo suplementacji prawie nie drgnie i nie zbliżył się do górnej

Biochemiczny tarot

markerów. Nie zaskoczyło mnie, że stężenie albuminy koreluje pozytywnie. Wysokie stężenie albuminy to prawidlowy stan odżywienia (a wlaściwie odpowiednia podaż białkowo-kaloryczna), prawidłowa funkcja wątroby oraz jako, że albumina jest negatywnym białkiem ostrej fazy - brak nasilonych stanów zapalnych

Re: Sarkoidoza, tarczyca, bałagan hormonalny - pr

rumieniowaty układowy, reumatoidalne zapalenie stawów i inne) (...)" źródło W wypisie ze szpitala mam informację o "nieprawidłowym proteinogramie" - z tym, że wtedy stężenie białka we krwi miałam duuużo wyższe (łącznie z CRP - "białkiem ostrej fazy", które teraz jest ok). W wypisie

Re: Przedłużająca się wirusówka?

Mnie też zjadają nerwy jak mam dziecko chore, oj i to bardzo. O infekcji bakteryjnej świadczy podwyżony poziom CRP(Białko C-reaktywne, tzw białko ostrej fazy).Warto też zrobić morfologię z rozmazem ręcznym, jest dokładniejsza.Jak zrobisz CRP nie ma potrzeby robić OB.Z wynikami udaj sie do lekarza o