Wszystko o:

polifenole

Winogrona - źródło zdrowia czy kłopotów?

Winogrona - źródło zdrowia czy kłopotów?

Przez cały rok w sklepach kuszą nas dorodne, błyszczące kiście winogron. Paradoksalnie, wiele osób myśli o nich najcieplej w sezonie letnim, bo są uznanym źródłem nawilżenia (niemal w 75% ich miąższ składa się z wody). Osoby "dbające o linię" przestrzegają przed nimi o każdej porze roku, g

Pestką w nowotwór?

Pestką w nowotwór?

leczeniu. Bardzo ważną grupę fitozwiązków stanowią polifenole. Dotychczas zidentyfikowano ponad 10 tys. tego typu związków, ale ich rola ochronna w roślinach nie została do końca poznana. Od ich ilości i jakości zależą właściwości pokarmów roślinnych oraz ich działanie profilaktyczne i lecznicze. Badania

Masło shea - do skóry przesuszonej i opalania

Masło shea - do skóry przesuszonej i opalania

doskonale odżywia i zmiękcza skórę, zapobiegając jej przesuszaniu. Jednocześnie jest bogate w polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomocne m.in. przy stanach zapalnych, łuszczycy oraz zrogowaceniach, a także opóźnia procesy starzenia się skóry.   Po masło shea mogą

Zielona herbata - pić czy nie?

Zielona herbata - pić czy nie?

polifenole Zielona herbata, podobnie jak wiele innych roślin, zawiera polifenole - organiczne związki, które słyną z silnego działania przeciwutleniającego. W zielonej herbacie występuje galusan epigallokatechiny-3 (EGCG). Przeciwutleniacze wzmacniają odporność komórek, chroniąc je przed niepożądanymi

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

, E i K) oraz polifenole. Groszek konserwowy i marchew z puszki zawiera od 85 do nawet 95 proc. mniej witaminy C niż w postaci surowej. Wysoka temperatura niszczy również trzy czwarte zawartości witaminy C w szpinaku. Wiele zależy jednak od sposobu gotowania. Na przykład zbyt długie gotowanie powoduje

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

herbata ma zawiera korzystne dla zdrowia polifenole, ale wiele produktów ma ich mniej niż tradycyjnie parzona czarna herbata liściasta. Na zębach zielona herbata zostawia osad, który trudno usunąć. Więcej na temat dobrych i złych stron zielonej herbaty To wszystko oczywiście detale. Herbata zielona jest

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększać libido, sprawność seksualną i przyjemność?

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększać libido, sprawność seksualną i przyjemność?

zgrany duet. W przypadku trunku nie obowiązuje jednak zasada "im więcej wypijesz, tym więcej łóżkowych przygód". Jednorazowa dawka optymalna to 1 do 2 kieliszków. Taka ilość pozwoli ci się zrelaksować, odprężyć, a zawarte w niej polifenole zadbają o stan tętnic, zwiększając przepływ krwi do

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

Jabłka - 10 powodów, dla których warto je jeść

wzrok), czy już choroby związane z wiekiem (choroba Alzheimera), ale i typowe schorzenia cywilizacyjne, atakujące coraz młodszych: miażdżyca, udary mózgu, choroby serca, nowotwory, cukrzyca. Wśród uznanych antyoksydantów z pewnością warto wymienić witaminę A i C, polifenole (w tym flawonoidy), a nawet

Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

, że tłuszcz ten nie przyda się do pielęgnacji skóry - wręcz przeciwnie. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego doskonale odżywia i zmiękcza skórę, zapobiegając jej przesuszaniu. Jednocześnie jest bogate w polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomocne m.in. przy

Cztery przepisy na zdrowie

Cztery przepisy na zdrowie

szczęście naturalne substancje przeciwutleniające (a więc zdolne do niszczenia wolnych rodników) - polifenole - znajdujące się w wielu owocach i warzywach są w stanie wyhamować powyższe procesy - dodaje. W swoich wcześniejszych eksperymentach Poulose pokazał, że starzejące się szczury laboratoryjne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Z badań holenderskich uczonych wynika, że zjadanie co najmniej kostki gorzkiej czekolady dziennie obniża ciśnienie krwi. Poza tym zawarte w niej polifenole zmniejszają też ryzyko powstawania zakrzepów w podobny sposób jak aspiryna, przez co zapobiegają zawałom serca i udarom. Występujące w

Re: do fela125

Nie, ludzie wierzą w czystek i piją go bardzo dużo. W czystku chodzi o polifenole, tylko że w incanus jest ich chyba tyle co kot napłakał. Z pewnością polifenole znajdziesz w aronii, czarnej porzeczce - soki, ale raczej nie kupne. www.medrodzinna.pl/smrn.php?ktory=3918 Nie tylko owoce są

zeby (zemby)

losyziemi.pl/nadchodzi-przelom-w-leczeniu-regeneracyjnym-zebow-impulsy-lasera-moga-sklonic-komorki-macierzyste-do-jego-odbudowy losyziemi.pl/polifenole-zawarte-w-pestkach-i-skorkach-winogron-wyjatkowo-skutecznie-zwalczaja-bakterie-powodujace-prochnice dentysci ryzykuja "pujscie z torbami

Re: Polifenole są dobre.

tatakazik napisał: > Wspaniałe korzyści, a jakie skutki? Skutki??? Ewidentna poprawa zdrowia,.. -- ????? ???? , ???? ??? ????

Re: Polifenole są dobre.

Hmmmmm.... W zasadzie masz rację, spójrzmy na to jednak z innej strony.... Czy brak np: żelaza jest groźny dla zdrowia? tak/nie? a czy nadmiar tegoż jest groźny? tak/nie? No właśnie i co teraz z tą dylematą? Nie nadużywałbym stwierdzenia: "Ewidentna poprawa zdrowia" To wymaga naprawdę log

Re: Polifenole są dobre.

obniżają poziom LDL i trójglicerydów obniżają poziom glukozy we krwi wzmacniają naczynia krwionośne i hamują proces arteriosklerozy wpływają na prawidłową krzepliwość krwi działają przeciwbakteryjnie, szczególnie hamują rozwój S.mutans w jamie ustnej poprawiają kondycję skóry przez obniżanie k

Re: Polifenole są dobre.

Człowiekowi jak coś dolega ,to napierw idzie do lekarza..robi odpowiednie badania i wtedy widzi czy mu czegoś brak czy nie....Brak żelaza jest może nie tyle grożny, co świadczy jednak o pewnych zabyrzeniach funkcjonowania organizmu,,przewlekły niedobór prowadzi do anemii. Ale nie w tym rzecz..zak

Re: Polifenole są dobre.

dobre pytanie...... Ja wymiękam!!! mam rozległą wiedzę na temat suplementacji, chemii organicznej, biochemii, fizyki molekularnej, matematyki i wielu innych dziedzin. Tak jakoś wyszło ale wymiękam przy Waszych wypowiedziach - są dla mnie zbyt zawiłe i za trudne! nie zaryzykuję wypowiedzi po prostu,