Wszystko o:

podwyższony poziom ob krwi

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

zakażeniach, nadczynności śledziony oraz krwotokach. PLT: Wzrost trombocytów Podwyższony poziom płytek krwi najczęściej występuje u pacjentów z nawracającymi stanami zapalnymi, niedoborem żelaza, po usunięciu śledziony oraz przy niektórych nowotworach. Mimo to nieprawidłowa wartość wskaźnika nie zawsze

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

- płytki krwi, ich spadek może oznaczać trombocytopenię (małopłytkowość) lub zmiany w szpiku kostnym, znaczne przekroczenie należy łączyć z niedoborem żelaza, stanem zapalnym a także z ciążą. Czytaj także: PLT 5 prostych badań, które ratują nam życie - OB - odczyn Biernackiego, podwyższony wskaźnik OB

Łuszczycowe zapalenie stawów - objawy, diagnoza, leczenie

Łuszczycowe zapalenie stawów - objawy, diagnoza, leczenie

obrazuje zmiany w stawach międzypaliczkowych dalszych oraz wyrośla kostne pojawiające się na nadżerkach . Część pacjentów ma podwyższone OB (odczyn Biernackiego - określa "szybkość" opadania czerwonych krwinek) i CRP (białko, element odpowiedzi immunologicznej organizmu, jego wysoki poziom może

Choroba Whipple'a

Choroba Whipple'a

dodatnich makrofagów w blaszce właściwej błony śluzowej jelita cienkiego. Dodatkowo u pacjentów z tą rzadką chorobą obserwuje się wzrost OB. , podwyższenie poziomu CRP oraz zmniejszenie albumin w osoczu krwi . Leczenie W walce z chorobą stosuje się przede wszystkim leczenie farmakologiczne i może

Badania krwi

Badania krwi

krzepliwości krwi, większa - o przewlekłych zakażeniach, a nawet nowotworach. W ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie. - OB (Odczyn Biernackiego, tzw. opad). Norma: wynik nie powinien przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony, może to być oznaką stanu zapalnego. OB wzrasta też pod wpływem niektórych

Analiza krwi

Analiza krwi

. - W ciąży OB może przekroczyć 20 mm/godz. Trzeba poradzić się lekarza. Lipidogram informuje o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przede wszystkim przy określaniu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. We krwi oznacza się ogólny poziom cholesterolu. - Norma wynosi do 200 mg/dl

Limfocyty

Limfocyty

drobnoustroje oraz zwalczanie komórek rakowych, hamują (a w niektórych przypadkach pobudzają) reakcję zapalną organizmu. Prawidłowy poziom Prawidłowe stężenie limfocytów T nie powinno przekraczać 1,0 - 4,5 x 103 lub 1,0 - 4,5 x 109/l. Gdy w badanej próbce krwi jest ich za dużo zazwyczaj podejrzewa się

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

prowadzących bujne życie seksualne. Diagnostyka Badanie moczu (stwierdza się bakterie, białkomocz, liczne krwinki białe, czasem czerwone, podwyższone OB i zwiększoną liczbę leukocytów). Konieczne jest zbadanie poziomu kreatyniny we krwi . Powikłania Zakażenie może przejść w stan przewlekły, co prowadzi do

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

zaatakowanego narządu i wykrycie ziarniaka sarkoidalnego. Bywa, że lekarz odkrywa też problem na podstawie niecharakterystycznego rozmazu krwi, podwyższonego OB., badania scyntygraficznego. Poważne objawy leczy się ogólnie steroidami, a później także preparatami przeciwreumatycznymi. Unikanie promieniowania

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

się ewentualnie zmierzyć i co te wyniki mogą oznaczać? Dziękuję za odpowiedź.Czy u córki występują objawy wskazujące na podejrzenie choroby układu pokarmowego czy podwyższony poziom aktywności amylazy został wykryty przypadkowo? Najczęstszą przyczyną wysokiej aktywności amylazy we krwi są choroby

Podwyższony poziom leukocytów po kleszczu

Czy podwyższony poziom leukocytów może oznaczać boreliozę? Ugryzienie przez kleszcza nastąpiło na początku maja. Jestem w ciąży w 31 tygodniu poziom leukocytów wynosi 14,5.Zwiększona liczba leukocytów w ciąży często jest zjawiskiem fizjologicznym i nie świadczy o żadnej chorobie. Jednak należy

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

ból węzłów chłonnych

postawić diagnozy, skierowała mnie do szpitala w celu wyeliminowania zakrzepicy. Nogi nie były spuchnięte, ale innego pomysłu nie było. W szpitalu zakrzepica została wyeliminowana, ale ze względu na podwyższony poziom leukocytów oraz ból węzłów chłonnych (pojawił się w nocy), doktor wysłał mnie do lekarza

Prośba o interpretację wyników badań

,02-0,75) BASO% 0,3 (0-1) BASO 0,02 (0,001-0,2) Mikroskopowa ocena rozmazu krwi % Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 29 (33-66) L Granulocyty kwasochłonne 6 (1-5) H Limfocyty 54 (30-50) H Monocyty 10 (1-6) H Limfocyty atypowe 1 OB 5 (norma < 15) Biochemia AST 42 (10-37) H ALT 22 (10-41) GGTP 6 (5

Re: Jakie zmiany w morfologii i rozmazie

jest. Dopiero tu, na forum dowiedziałam się, że przy choroba autoimmunologicznych limfocyty są często podwyższone. A Ty jaki masz poziom limfocytów? Jeśli chodzi o resztę to z tego co widzę mam tak samo jak Ty (już mnie to chyba niedługo przestanie dziwić :D ) a więc: Powyżej normy mam: - Limfocyty

Poziom OB

Czy Wasi lekarze zwracają uwagę na poziom OB, kiedy przynosicie wyniki badań? Pytanie pewnie brzmi idiotycznie, bo na wszystko powinni zwracać uwagę. Badania krwi robię zdecydowanie zbyt rzadko, ale za każdym razem wychodzi mi podwyższony poziom OB. Teraz znowu: norma do 15, a ja 35. I podwyższony

Do osób w temacie nerek itp.

Kreatynina w moczu przy normie do 1,3 wyszła mi 1,4. Inne wyniki krwi i Ob są w porządku. Nie robiłam badania mocznika, gfr, ogólnego moczu. Czy takie zachwianie poziomu świadczy o chorobie nerek? Google są brutalne , jednoznacznie określają że podwyższenie poziomu to uszkodzenie. Miałam w tym roku

interpretacja wyników morfologii u 4-latki pomocy

Witam, włąśnie odebrałam wyniki morfologii mojej 4letniej córki. Badanie zrobiłam ponieważ moje dziecko od miesiąca kaszle, poza tym córka jest blada i ma podkrążone oczy. W wyniku zaniepokoiły mnie podwyższone neutrofile i niski poziom płytek krwi. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji kogoś kto

Re: Anemia (?), OB29, crp niskie - co to?

rzucie bada się przeciwciała przeciw tTG i EmA w klasie IgA + sam poziom przeciwciał IgA (gdyż u dzieci z celiakią może być niedobór tej klasy, zatem i ww markery celiakii nie wychodzą wówczas dodatnie). Zbadałabym jeszcze kał na krew utajoną. Podwyższone OB i nieznacznie podwyższone płytki sugerują stan

Mój problem - prośba o pomoc.

dobrze w moim zyciu. Pod koniec października miałem robioną morfologię. Ogólnie wyniki były ok. 2 wartości były lekko za małe. Bazofile i płytki krwi. Znowu za dużo lekko miałem limfocytów atypowych, ale wtedy jakoś byłem po przeziębieniu, więc może dlatego te rozbieżności. OB wyszło 2mm/h. W

podwyższony poziom monocytów

Witam wszystkich, Odebrałam wyniki morfologii (robię je raz do roku, profilaktycznie). Okazało się, że mam podwyższony poziom monocytów we krwi- 12,3%. Oprócz tego mam podwyższone OB- 18. Od jakiegoś czasu(kilku tygodni) boli mnie bardzo często, ostatnio praktycznie codziennie obojczyk i biodro

Re: Jak odrużnic alergie od infekcji

Jeśli nie ma podw temp, badanie morf krwi, ob, crp są dobre to alergia. Przy alergii w bad morf jest podwyższony poziom eozynoili.