Wszystko o:

podwyższony cholesterol

Eliza Dolecka

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Podwyższony cholesterol to problem ponad 60% Polaków. Główni winowajcy to niewłaściwa dieta i geny. Nie oznacza to jednak, że wystarczy wprowadzić zmiany do menu, by wszystko wróciło do normy. Nieprawdziwy jest też pogląd, że nic się nie da zrobić, gdy problem jest dziedziczny. Znamy 5 pogromców cholesterolu, których nie znajdziesz w kuchni, a działają i przynajmniej niektórzy powinni ci się spodobać. Można dbać o zdrowie z przyjemnością!

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Niemal 20 mln Polaków ma podwyższony cholesterol, a 60 proc. z nich nie widzi problemu. Mimo ogromnego ryzyka wystąpienia poważnych chorób układu krążenia nie potrafimy zmienić stylu życia. A czasem wystarczy bardzo niewiele np. wprowadzając do diety tzw. sterole roślinne. Czym są sterole, gdzie należy ich szukać i dlaczego, to takie ważne by znalazły się w diecie osób, nie tylko wysokim LDL.

Cholesterol normy

Cholesterol to organiczny związek chemiczny niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Bez niego synteza hormonów czy niektórych witamin nie byłaby możliwa.

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia

Objawy - nie daje objawów, dopóki nie wywoła groźnych chorób układu krążenia Przyczyny Dieta bogata w tłuszcze lub problemy z przemianą materii powodują wysokie stężenie lipidów we krwi, co uszkadza ściany naczyń i prowadzi do miażdżycy . Czynniki ryzyka Skłonności genetyczne, dieta bogata w tłuszc

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

organizmu, jeszcze inni wpływają na różne procesy metaboliczne, pozwalające kontrolować jego poziom. Czas ich poznać lepiej. Czytaj także: Za niski cholesterol całkowity - co robić? Podwyższony cholesterol, a dieta Nie tylko dieta: najważniejsi pogromcy cholesterolu 5 zabójców cholesterolu z kuchni - jedz

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

także małopłytkowość. Wartości cholesterolu i trójglicerydów mogą być podwyższone, ale nie jest to warunkiem postawienia diagnozy. Chorobie może towarzyszyć żółtaczka, która w wynikach da podwyższone stężenie bilirubiny, ALT oraz AST. Objawy deficytu lizosomalnej kwaśnej lipazy takiej jak powiększenie

Choroba tangierska

Choroba tangierska

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Choroba tangierska, nazywana także chorobą wysp Tangier lub rodzinnym niedoborem HDL to uwarunkowana genetycznie i dziedziczone schorzenie charakteryzujące zbyt niską wartością cholesterolu we krwi . Mutacja genetyczna powstaje w obrębie genu odpowiedzialnego za

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

Hipercholesterolemia rodzinna oznacza podwyższony poziom cholesterolu we krwi i znacznie częściej rozwija się u osób obciążonych chorobą niedokrwienną serca lub cukrzycy. Obok uwarunkowań genetycznych (postać pierwotna), choroba może pojawić się również w wyniku przyjmowania przez pacjenta leków

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Podwyższenie trójglicerydów

Dzień dobry Państwu, bardzo proszę o metodę leczenia, ponieważ mam od dłuższego czasu trójglicerydy mocno podwyższone 360. Jak się zbadałem to lekarz mnie wystraszył, że koniecznie muszę zmniejszyć ten stan trójglicerydów. Mieszkam we Wrocławiu i rejestracja jest dopiero na listopad. Biorę

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

hormonalne i jakie były wyniki jak również czy występują jakieś objawy. Bez tych informacji nie ma możliwości zdiagnozowania przyczyny podwyższonego stężenia DHEA.DHEA jest to hormon produkowany z cholesterolu przez nadnercza. Może dochodzić do jego podwyższenia w przypadku guzów nadnercza, wrodzonego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Do Dietetyka- podwyższony cholesterol

Witam, mam pytanko., kiedyś już o to pytałam, ale nie mogę znaleźć. Byłam dziś u rodziców i oglądałam wyniki mamusi, ma podwyższony cholesterol 6.45, cukier w normie. Ostatnio była w silnym stresie i może on przyczynił się do tego, nie wiem. Jakich produktów powinna unikać, kiedyś mi przysłałeś

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

To jest pytanie do doświadczonego pediatry. Nie sądzę,aby podwyższony wynik miał związek z karmieniem piersią

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Nie wiem jakie poziomy sa ok u niemowlat niestety - pediatra powinien wiedziec. -- -----------------------------------------

Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Karmię córę piersią od 11 miesięcy. Reszta to blw w ilosciach aptekarskich, mimo to córeczka ma cholesterol powyżej normy - 237 mg/dc. Czy wiecie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Dzięki, to też biorę pod uwagę, ale mam nadzieję, że po prostu badanie bylo źle wykonane - córa nie byla na czczo. A rodzinne obciążenia u nas też niestety występują.

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Ale biorąc pod uwagę artykuł, do którego podałam link, moje dziecko nie było na czczo. Owszem, nie jadło jakies 2-3 godziny, co i tak było tragedią.

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Wlasnie o to chodzi, ze pediatra mowi, iz to 190, jak w opisie badania. Idziemy jeszcze do naszej pediatry, pogadam i z nią.

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

A czy ktoś w Waszej rodzinie kiedykolwiek badał cholesterol? Bo może to rodzinne u Was jest? Po tym, jak mój dziadek zmarł na zawał (podzielił los swego ojca), rodzina zaczęła się badać, i wyszło, że nawet przy zdrowej diecie potomkowie i krewni tegoż dziadka mają cholesterol powyżej normy

Re: Podwyższony cholesterol u niemowlęcia a kp

Normy dla niemowląt? Z jakiegos powodu dziecku badano cholesterol? Tak, niemowlęta ogolnie maja wyższy, bo potrzebują :-) matki karmiące tez. Dzieci kp maja wyższy tez, HDL i LDL tez, z czasem zmieniają sie proporcje na korzyść HDL więcej

Zdjęcia - podwyższony cholesterol

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!