Wszystko o:

po operacji tarczycy

eska

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Choroby tarczycy leczy specjalista endokrynolog i najczęściej bez klasycznej farmakologii lub innego postępowania (np. operacji) choremu nie można skutecznie pomóc. Dieta jednak zawsze ma znaczenie wspomagające. Lekarz powinien przekazać szczegółowe wytyczne, co jeść, a czego unikać.

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak tarczycy to najczęściej występujący nowotwór o podłożu endokrynologicznym. Choroba częściej diagnozowana jest u kobiet, szczególnie u tych, które ukończyły 40 rok życia. Przyczyny jego występowania nie są do końca znane.

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

) oraz pochodne aminokwasów (aminy biogenne i hormony tarczycy), które różnią się pomiędzy sobą, zarówno ze względu na budowę, jak i sposób oddziaływania. Przy tym niektóre z nich rozpuszczają się w wodzie (np. hormony białkowe), a inne już nie (np. hormony steroidowe i hormony tarczycy). Komórki, które

PCT - pomoże odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej

PCT - pomoże odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej

oraz ustaleniu czynnika wywołującego zakażenie. Ma ono szczególne znaczenie u pacjentów z podejrzeniem ciężkiego zapalenia płuc lub zapaleniem opon mózgowych. Kontrola jego poziomu jest konieczna u osób narażonych na infekcje, np. tuż po operacji, transplantacji lub immunosupresji. Badanie ułatwia

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

niż w Europie, a porównywalne z USA - podkreśla prof. Jarząb. - Dziesięć lat po operacji aż 95 proc. chorych jest w dobrej formie - dodaje. Podsumowując: tarczyca niestety dość często szwankuje. Potrafi przy tym bardzo uprzykrzyć życie, a także pogorszyć ogólny stan naszego zdrowia. Jeśli organizm

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

, które pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzolu) - tyreotropinowy (wytwarza TSH - hormon regulujący "pracę" oraz funkcje tarczycy) Zdarza się również, że zmiany obejmują gruczoły nieczynne hormonalnie i te występują najczęściej. Gruczolak przysadki mózgowej objawy i diagnoza Gruczolak

Zadbaj o hormony

fragment tkanki, a następnie bada ją w laboratorium). - Polska ma świetne wyniki leczenia raka tarczycy, lepsze niż w Europie, a porównywalne z USA - podkreśla prof. Jarząb. - Dziesięć lat po operacji aż 95 proc. chorych jest w dobrej formie - dodaje. Podsumowując: tarczyca, niestety, dość często

Przyzwojak

Przyzwojak

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Układ neuroendokrynny to zespół komórek rozproszonych między układem oddechowym a pokarmowym. Ich zadaniem jest przesyłanie sygnałów chemicznych pozwalających regulować poszczególne funkcje organizmu jak trawienie, wytwarzanie hormonów przez tarczycę czy reakcja

Niedosłuch skutkiem nadmiernego hałasu? To częsta przyczyna, ale znamy ich znacznie więcej

Niedosłuch skutkiem nadmiernego hałasu? To częsta przyczyna, ale znamy ich znacznie więcej

Nerwowosc po operacji i wycieciu calej tarczycy

Dzien dobry,mam do panstwa pytanie odnosnie objawow po usunieciu calej tarczycy gravesa basedowa,otoz mam takie same objawy jak przed operacja,a po operacji minal juz 1rok,teraz nadal mam stany lekowe,trzesa mi sie rece,boli zoladek,denerwuje sie bez byle powodu,wpadam w szal,mam ochote czyms

Nerwowość po operacji i wycięciu całej tarczycy

Mam do pytanie odnośnie objawów po usunięciu całej tarczycy Gravesa-bBsedowa. Otóż mam takie same objawy jak przed operacją, a od operacji minął już rok. Teraz nadal mam stany lękowe, trzęsą mi się ręce, boli żołądek, denerwuje się bez byle powodu, wpadam w szał, mam ochotę czymś rzucać a tak

Badanie płata tarczycy

Wynik histopatologiczny wyciętego jednego płata tarczycy- rak brodawkowaty, 10mm. Jakich opcji leczenia mogę się spodziewać? Czy w takich sytuacjach konieczna jest druga operacja, czy są inne skuteczne metody? Czy można zastosować jodowanie promieniotwórcze, bez powtórnej operacji?Możliwości

Przytarczyce w badaniach tarczycy

Proszę o wyjaśnienie opisanych guzków-złośliwe, czy nie? Skąd przytarczyce skoro nie miałam powikłań po operacji z powodu usunięcia przytarczyc? Rozpoznanie anatomopatologiczne tarczycy po całkowitym jej usunięciu: płat prawy- miąż zrazikowy obwodowo widoczny guzek 0,5 cm szklisty z drobnym

Nerwowość a chora tarczyca

Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy, a w sierpniu czeka mnie operacja. Niedawno odstawiłam dziecko od piersi, dwie ostatnie ciąże miałam w dość krótkim odstępie czasu (różnica w wieku dzieci to rok i trzy miesiące). Moje pytanie brzmi.: jak duży wpływ na moją nerwowość ma niedoczyność tarczycy i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Operacja tarczycy

Witam. W maju będę miała zabieg usunięcia płata,lub całej tarczycy. Na jednym płacie jest guzek z diagnozą po biopsji-podejrzenie nowotworu pęcherzykowatego,na drugim guzek koloidowy. Trochę się boję samej operacji,jak również potwierdzenia tej okropnej diagnozy :( Obawiam się również tycia po

Re: Operacja tarczycy

witaj U mnie też zdiagnozowano w prawym płacie podejrzanie nowotworu pęcherzykowatego. Jestem już po operacji którą miałam w marcu b.r. Usunięto mi całą tarczycę. Wyniki po operacyjny: GUZKI KOLOIDALNE. Po operacji ja schudłam. Trzeba trzymać dietę. Po operacji naprawdę nie było tak źle. Troszkę

Re: Operacja tarczycy

Kochana w prawym górnym rogu forum jest "szukaj na forum" - wpisujesz tam interesujący Cię temat i wyświetla sie cała masa wątków dotyczących tematu :)

Operacja tarczycy 13 latki

Witam Mam 13 lat i we wtorek mam zgłosić cię na operacje do Wrocławia. Wycięta mi torbiela ponad 5cm i lewy płat tarczycy, gdyż zajmuje torbiel całą jego powieszchnie. Jak wygląda taka operacja? Mam się czego bać? Dadzą mi głupiego jasia, bo najbardziej boje się wjazdu na tą sale operacyjna ;/?

Ciaza a operacja tarczycy??

Witam, Mam guza na tarczycy, ktory okazal sie nowotworem pecherzykowatym. Dodatkowo jestem w ciazy (koniec drugiego trymestru) ! Lekarz dal mi skierowanie na operacje usuniecia tarczycy - chca to robic jak jeszcze bede w ciazy ! Czy ktos ma podobne doswiadczenia?? Jestem przerazona boje sie o

Re: Operacja tarczycy

Dziękuję bardzo za info.i za pocieszenie. Strach jest wielki,ale muszę jakoś się wyciszyć,bo wiem że inaczej zwariuję :(

Re: Operacja tarczycy - gdzie?

Witaj funia771 czy masz może jakieś info gdzie w poznaniu iść na operacje tarczycy? Mam ten sam problem i nie wiem gdzie warto pójść.

L-4 po operacji tarczycy

Witam, Mam pytanie ile dni L 4 wpisują po operacji tarczycy? Tak orientacyjnie. Muszę się zorganizować w pracy jak i w domu, bo sama wychowuje dziecko.

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

wapnia, może wystąpić znaczna hipokalcemia. Pamidroniana powinien być podawany pod ścisłym nadzorem lekarza i z możliwością monitorowania działania klinicznego i biochemicznego. Środki ostrożności Pamidronian może powodować podrażnienie oczu. Pacjenci po przebytej operacji tarczycy mogą być szczególnie

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - GENGNIANAN PIAN

mg rano i wieczorem, 50 mg betalog i eutyroks150 na czczo , jestem po operacji tarczycy, 12 lat, poza tym biorę xanax 0,5mg o 13 tej i 17 tej godzinie tak mi ustawił lekarz? Bardzo prosze o odpowiedz. GENGNIANAN PIAN nie jest zarejestrowany w Polsce jako lek[1],[2] Nie znaleźliśmy również informacji

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

tarczycy w chorobie Gravesa-Basedowa w skojarzeniu z tyreostatykami po uzyskaniu eutyreozy. Terapia zastępcza i supresyjna złośliwego raka tarczycy, szczególnie po operacji wycięcia tarczycy. Test supresyjny w diagnostyce nadczynności tarczycy. Źródło: www.urpl.gov.pl Data ostatniej aktualizacji podstrony

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

? tyreotropiny alfa. W jakim celu stosuje się Thyrogen? Preparat Thyrogen stosuje się u pacjentów poddanych operacji usunięcia tarczycy (tyroidektomii) z powodu nowotworu. Preparat Thyrogen stosuje się w połączeniu z ?testem tyreoglobulinowym? oraz ewentualnie z badaniem z zastosowaniem jodu radioaktywnego (131I

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

Profilaktyce nawrotów po operacji wola obojętnego, w zależności od stopnia zachowanej czynności tarczycy po operacji Terapii substytucyjnej w niedoczynności tarczycy Terapii supresyjnej w przypadku raka tarczycy Źródło: Charakterystyka Produktu Leczniczego www.urpl.gov.pl Data ostatniej aktualizacji podstrony