Wszystko o:

papryka czerwona właściwości

eska

PAPRYKA - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

PAPRYKA - witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Wreszcie jest tania, a przecież dla zdrowia bezcenna. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa. Postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku.

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

Chronią przed szkodliwym promieniowaniem, działają przeciwzapalnie, a przede wszystkim pomagają zachować i utrzymać młody wygląd skóry. Flawonoidy, to jedne z najczęściej wykorzystywanych w medycynie, jak i kosmetologii związki pochodzenia roślinnego.

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

W przeciwieństwie do słodkich owoców nie tuczą i są zalecane niemal wszystkim. Dostarczają witamin i minerałów, zaopatrują nas w błonnik, usprawniając przemianę materii. Jedz warzywa, będziesz zdrowszy. A dlaczego konkretnie? Które warto bardziej, a które trochę mniej? Czy smaczniejsze są lepsze, czy wręcz przeciwnie?

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

nie jedyny. Znaczne ilości witaminy C zawiera także kalafior, papryka, kapusta czerwona i biała oraz ziemniaki. Niestety przyrządzając, któreś z warzyw na ciepło tracimy blisko 75 proc. kwasu askorbinowego, nie służy jej również światło i tlen (dlatego świeże warzywa nie powinny leżeć zbyt długo

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększyć libido i sprawność seksualną?

Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększyć libido i sprawność seksualną?

, ostrygi z powodzeniem można zastąpić np. krewetkami czy czerwonym mięsem. Sałatki i zielenina? Nie, to nie jest pokarm dla królików. Zielone warzywa liściaste zawierają znaczne ilości kwasu foliowego - superskładnika wpływającego na wiele aspektów seksualności: od płodności po sprawność narządów w czasie

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

cytrynie. Tymczasem kwaśny owoc w tej akurat konkurencji zdecydowanie przegrywa z czarnymi porzeczkami, dziką różą, a nawet z czerwoną papryką czy nacią pietruszki. Nie zmienia to oczywiście faktu, że witaminy C jest w cytrynie sporo. Trudno jednak spożyć jej tyle, by zaspokoić potrzeby organizmu. Średnio

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

Jak wrócić do dobrej formy po chorobie?

chroni przed infekcjami i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dobrymi jej źródłami są np. marchew, czerwona papryka, jajka czy masło. Druga z kolei wzmacnia odporność i wspomaga odnowę organizmu. Bogate w nią są m.in. natka pietruszki, czerwona papryka, czarne porzeczki, cytrusy oraz warzywa kapustne

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

maśle . Nie znaczy to jednak, że witaminy A na próżno szukać w warzywach czy owocach. Jej prekursory - karoteny , które organizm potrafi z powodzeniem przekształcić w retinol, znajdziemy we wszystkich żółtych, czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach tj. marchewka, papryka, dynia, brzoskwinie

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

buraka do warzyw czerwonych, a kalarepy do białych. Nie do końca jednak chodzi o barwę. Liczy się zdrowie. Do grupy czerwonej zaliczamy przede wszystkim: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewkę, truskawki, paprykę czerwoną, buraki i owoc granatu. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej. Cenimy je przede

Cytrusy: fakty i mity

Cytrusy: fakty i mity

na surowo, ale i przetworzona wciąż pozostaje doskonałym źródłem witaminy C. Przereklamowaną cytrynę wyprzedzają też czarne porzeczki (prawie cztery razy więcej wit.), czerwona papryka (trzy razy), a nawet kalafior i szpinak (o ok. 50% więcej witaminy C.). Alergik nie musi bać się niedoborów tej

Ostre uczulenie na słońce

słońce bez kremu ani żadnych leków powoduje, że po 10 sekundach robię się czerwona, występuje pokrzywka i ostry ból oraz swędzenie. Myślałam, że to reakcja na pierwsze słońce. Jednak to nie znikało. Jestem uczulona do teraz. Brałam wapno które nie pomagało, leki alergiczne - nie pomagają, kremu z dużym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: hemoroidy w czasie leczenia

Jeżeli z tą witaminą C skierowane było do mnie,to nietrafne ponieważ ja pisałem o cytrynach a to co innego.Cztery razy więcej witaminy C ma papryka czerwona lub pietruszka.Cytryny mają bardzo wiele właściwości wszechstronnie wykorzystywanych w wielu dolegliwościach gdybym tego nie sprawdził na

Orzechy na włosy i nie tylko one

Smakuje i leczy. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, a nawet biała – papryka, to prawdziwa "bomba" witaminowa, w strąku jest bowiem prawie komplet witamin i soli mineralnych. Świeży strąk jest bogaty w białko, barwniki roślinne, cukry, olejki lotne oraz witaminy. Najwięcej jest witaminy C, B1

Re:domowe sposoby na wszystko;)

Tyle się naczytałam i postanowiłam ciekawostkami podzielić z Wami:"Woda - lecąca pod ciśnieniem z węża może pomóc w walce z mszycami i przędziorkami (maleńkie czerwone pajączki). Silnym strumieniem wody możesz po prostu wiele z nich zmyć z roślin. Płyn do mycia naczyń - dobry dodatek do

Surowka izraelska

papryka, pomidory (koktajlowe), drobno pokrojony ogorek (bez części nasiennej) i drobno posiekana czerwona cebulka. I natka. Z wlasnej inicjatywy polewam to winegretem z miodu i kuminu. Calosc pyszna, chrupiąca, kolorowa - a wiec zupelnie inna niz to, co za oknem. Do tego ma te milą właściwość, ze

Soki które leczą

, zielonej, jarmużu), brokuły, seler, rzepa, ogórki, fenkuł, natka pietruszki, cykoria, cukinia, papryka żółta, czerwona i zielona, groszek, czosnek oraz cebula (ta ostatnia w małych ilościach, ponieważ jest ciężkostrawna). Można zawsze dodać też odrobinę imbiru bądź sok z cytryny lub z limonki. Aby było

Re: Pomóżcie mi proszę wyczyscić lodówkę

limonka marchew sałata lodowa pomidory pieczarki marynowane i zwykłe mrożona fasolka szparagowa bazylia i suszone zioła i przyprawy wszelakie ogórki papryka rzodkiewka czosnek cebula brokuły mrożony koper natka z pietruszki soczewica czerwona i zwykła wywar warzywny ocet jabłkowy ocet winny sos sojowy

Re: gulasz z jelynia i porady

Mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos myśliwski, dzikie ptactwo. Pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa wiatropędnie i moczopędnie, ma właściwości uspokajające. papryka w proszku ostra i słodka sosy, dziczyzna pieczona i duszona, bigos, pieczone dzikie ptactwo, paprykarze. Bardzo zdrowa ze

Re: Pierś z kurczaka w kokosie

doprawiasz solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, możesz dodać rozmaryn, ostrą czerwoną paprykę, skropić octem balsamicznym lub oliwą z oliwek dokładnie natrzeć mięso i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 min.(to nie jest obowiązkowe, ja jednak wolę gdy rzecz marynowana przechodzi aromatem dokładnie). Po

Re: ocet jabłkowy

pełnoziarnistego chleba tostowego. Na obiad i kolację przyrządzaj lekkie potrawy z octem jabłkowym. Do dar na ciepło dodawaj go pod koniec gotowania lub duszenia - wtedy zachowa cenne składniki. Ocet przyrządzany z cydru, czyli sfermentowanego soku jabłkowego, ma właściwości odchudzajšce. Podziała skuteczniej

Klasyczne kimchi z kapusty

lub 1/2 kiwi, posiekane, 1 kasztan jadalny, pokrojony w plasterki (pominęłam), 3 cebulki dymki, posiekane, 4 łyżki koreańskiej papryki chilli (gochugaru), 1/2 szklanki sosu rybnego, 1 łyżka cukru, 1 czerwone chilli, pokrojone na plasterki. Kapustę przekroić na pół lub jeśli jest większa jeszcze raz