Wszystko o:

płytki krwi podwyższone

PLT

PLT

Dołącz do nas na Facebooku! Za produkcję trombocytów odpowiada szpik kostny. Wytwarzane przez niego płytki umożliwiają krzepnięcie krwi oraz skurcz naczyń krwionośnych. Ich żywotność w organizmie trwa od 8-12 dni. U zdrowej osoby, niezależnie od płci oraz wieku, we krwi znajduje się od 150 do

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

. Wśród nich jest nikotyna. Przyspieszony rytm serca i uszkodzenie komórek śródbłonka wpływa na rozwój płytki cholesterolowej. Po rzuceniu palenia stężenie dobrego cholesterolu podnosi się wyraźnie. Marnotrawstwo! Uwaga, przyjmujesz leki obniżające poziom cholesterolu i wciąż palisz? Wielu lekarzy

Zespół Hellp

Zespół Hellp

najskuteczniejszą metodą rozpoznawania zespołu Hellp jest badanie krwi. Na jego podstawie można określić stężenie płytek krwi, poziom enzymów wątrobowych, a także ocenić stopień rozpadu i niszczenia czerwonych krwinek - erytrocytów . Leczenie U kobiet z zespołem Hellp najlepszą metodą leczenia jest jak

Kwasica propionowa

Kwasica propionowa

symptomami kwasicy propionowej są wymioty, odwodnienie, brak apetytu, nieprzybieranie na wadze. Dzieci stają się bardzo senne (niekiedy zapadają w śpiączkę), wiotkie. U części pacjentów mogą pojawić się drgawki oraz hyperamonemia, czyli podwyższone stężenie amoniaku we krwi . Kwasica i stan ciężkiego

Hematokryt

Stosunek części upostaciowanej krwi (krwinek czerwonych, krwinek białych i płytek krwi) do części płynnej (osocza). Jego pomiaru dokonuje się, oddzielając 2 części próbki, odwirowując szybko niekrzepliwą próbkę krwi, a następnie uzyskując wartość procentową części stałej. Artykuł jest częścią

Badania krwi

Badania krwi

kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. W ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl. Trzeba poradzić się lekarza. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma - 150-400 K/ L. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach

Łuszczycowe zapalenie stawów

Łuszczycowe zapalenie stawów

: - Klasyczne łuszczycowe zapalenie stawów zapalenie obejmuje stawy międzypaliczkowe rąk lub stóp i prowadzi do deformacji, częściej występuje u mężczyzn. Na paznokciach chorego pojawia się objaw naparstka tj. płytka paznokci pokrywa się zagłębieniami, jakby została przekuta szpilką - Arthritis mutilans

Analiza krwi

Analiza krwi

poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. - W ciąży hemoglobina może czasem spaść poniżej 11 g/dl. PLT - płytki krwi (trombocyty). - Norma to 150-400 K/ l. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, większa zaś o przewlekłych zakażeniach, a

Białaczka ostra (limfatyczna i szpikowa)

Białaczka ostra (limfatyczna i szpikowa)

szpiku (pobranego przez punkcję) wykazuje obecność niedojrzałych, nieprawidłowych krwinek. W badaniu krwi często występuje także niedokrwistość i małopłytkowość . Liczba białych krwinek nie musi być podwyższona, może być nawet poniżej normy. Po pierwszej diagnozie przeprowadzane są badania

Cukrzyca i jej groźne powikłania

Cukrzyca i jej groźne powikłania

może zlecić doustny test tolerancji glukozy, podczas którego pobierana jest krew w 120 minucie. Tu również wynik równy lub większy niż 200 mg/dl oznacza cukrzycę. Podwyższony poziom glukozy we krwi oprócz ostrych powikłań prowadzi do wystąpienia poważnych powikłań odległych w czasie. Są to

Płytki oddech

, obracanie ciała na bok uniemożliwia nawet płytki oddech (ból, duszność). Ciągła chęć wymiotów do których jednak nie dochodzi. Podczas wizyty w szpitalu i zrobieniu wielu testów tj. ekg, prześwietlenie, mocz, krew, natlenienie krwi. Wszystko jest w normie. Dostałem antybiotyk - może pomoże. Nie wiadomo co

Podwyższone WBC

Odebrałem wyniki krwi i WBC wynosi 12,20. Czy przekroczona norma może mieć związek z tym, że mam łuszczycę ( zmiany skórne na łokciach). Jestem mężczyzną i mam 35 lat. Bardzo proszę o informację, bo obawiam się czegoś gorszego. Nasilone zmiany łuszczycowe mogą powodować niewielki wzrost

Podwyższone bazofile

badania morfologii krwi przydatny jest pełen wynik oraz dokładna ilość leukocytów (WBC) i bezwzględna ilość bazofili. Jak dawno wystąpiły opisane objawy i po jakim czasie było wykonane badania? Bez odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie powiedzieć czy jest się czym niepokoić. Jeżeli obecnie nie

Podwyższone eozynofile

Mam 19 lat. Badania krwi robiłem 2 miesiące temu i wyszło mi, że mam podwyższone eozynofile: 1,0-5,0 miałem 8,9. Teraz powtórzyłem badanie i wyszło mi 10,9 norma 1,0-5,0. Nie pokoi mnie wzrost eozynofili u mnie. Mam ostatnio problemy żołądkowe. Bóle brzucha, nudności, zgaga, odbicia. Zażywam

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

prośba o interpretację podwyższone płytki krwi

zarówno podwyższona liczba płytek krwi, jak i monocytów i fosforu, limfocyty atypowe nie są niepokojące i wszystko jest w porządku. Ale około 3 tygodni po tym badaniu córka zachorowała na rumień zakaźny i trafiliśmy do innego pediatry. Ta z kolei stwierdziła, że te podwyższone płytki krwi są niepokojące

Re: podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

Hej,mam podobnie tj. PDW i P-LCR zvyt wysokie, a MPV na gornej granicy. Czy już wiesz co to oznacza? Czy coś z tym trzeba robić? -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,148274513,148274513,Niedoczynnosc_tarczycy_pomoc_o_wskazowki.html

podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

tak mi wyszło w morfologii. od 1-2 mies. odczuwam totalne przemęczenie. zrobiłam morfologię: mam podwyższone PDW 21,7 (maks 17,0), MPV 13,5 (maks 13,0) , P-LCR 47 (maks 43), monocyty 11,8 (maks 10) oraz niższe płytki krwi ok. 133 tys. (normy min. 140). reszta ogólnie w normie. żelazo robiłam w

Re: podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

wg internistki to nic takiego, a moje długie stany osłabienia to zapewne wymysł i nerwica. to, że np. płytki spadły mi o 40 tys w porównaniu z poprzedznią morfologią to również norma. jak i cała reszta oczywiście.. na nerwicę to powinni chyba dawać tabletki po wiyztach w nfz. to z całą pewnością.

podwyższone limfocyty i płytki krwi

Mam pytanie dotyczące podwyższonych wartości limfocytow i płytek krwi i mojego 4 miesięcznego synka. Co jest przyczyną takiego stanu? Norma płytek to max 400 a on ma 505 natomiast limfocyty max 5 a u synka 7,8. Bardzo się tym niepokoję. Nie byliśmy jeszcze u lekarza dopiero dziś odebrałam wyniki

podwyższona ilość płytek krwi

Witam.Robiłam mojej 4,5 miesięcznej córeczce morfologię i martwi mnie podwyższony poziom płytek krwi,norma w laboratorium wynosi 424, a córka ma 516.Powinnam sie martwić?Z góry dziękuje za rady.

Leczyć czy nie???

Witam! Za 2 tyg. zacznę terapię dwu - lekową. Leczyć czy nie ? Biopsja wątroby 1.1. Z fibroscanu F3 - 9,8 KPA. Wiremia ponad 2 miliony. Genotyp 1b il 28b - CC. ALAT i ASPAT i GGTP ok dwukrotnie podwyższone. PLT ( płytki krwi ) 140 tys. przy normie 150 - 450 tys. Pozostałe wyniki sam środek norm

Podwyższone płytki krwi - proszę o interpretację!

skórne. Leukocyty 8,1 (4-20) erytrocyty 4,32 (4,2-5,5) hemoglobina 11,3 (11-14) hematokryt 33,8 (34-40) MCV 78,2 (80-99) MCH 26,2 (27-35) MCHC 33,4 (32-37) płytki krwi 552 (140 - 440) limfocyty 70,8 %(45 -65) inne (eo, bazo, mono) 13%(3-13) neutrofile 16,2 % (30-50) limfocyty 5,7 tys/ul (1,2 - 13) inne

Morfologia krwi

tys/?l Komórki NK 0,20–0,40 tys/?l Monocyty (MONO) 0,21–0,92 tys/?l Płytki krwi (PLT) 140–450 tys/mm? InterpretacjaHemoglobina – norma: K: 12-16 g/dl, M: 14-18 g/dl Hemoglobina – do jej zadań należy transport tlenu i dwutlenku węgla od i do komórek organizmu

Czynnik aktywujący płytki

Czynnik aktywujący płytki krwi (ang. platelet-activating factor, PAF) ? pochodna fosfatydylocholiny błony komórkowej. PAF jest mediatorem wytwarzanym przez komórki tuczne, bazofile, makrofagi, monocyty, neutrofile, eozynofile, ale nie przez limfocyty. Powstaje na skutek bodźca drażniącego

Krzepnięcie krwi

ciągłości naczynia dochodzi do odsłonięcia macierzy podśródbłonkowej na której płytki krwi (trombocyty) natychmiast przylegają, a następnie na skutek zlepiania się trombocytów ze sobą tworzą tzw. czop płytkowy. Płytki krwi ulegają aktywacji i uwalniają szereg substancji czynnych z ziarnistości ? i ?

Elementy morfotyczne krwi

w wątrobie, zostaje sprzężona, a następnie wydzielona razem z żółcią poza ustrój. U mężczyzn liczba krwinek czerwonych w 1 mm3 krwi wynosi około 5,4 mln, a u kobiet około 4,8 mln. Każdego dnia ulega rozpadowi około 7,5 g hemoglobiny, tyle samo też jej powstaje. TrombocytyPłytki krwi nazywane są inaczej

Hemoglobina glikowana

ona wskutek przyłączenia cząsteczki glukozy do N-końcowej grupy aminowej łańcucha ?-globiny.Ponieważ błona erytrocytu jest przepuszczalna dla glukozy, ilość zawartej w nim hemoglobiny glikowanej odzwierciedla średnie stężenie glukozy we krwi w ciągu poprzednich 120 dni (czyli średniego czasu życia erytrocytu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!